1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növénytermelés II.

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 564 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Olajnövények3
Napraforgó4
Származása és általános jellemzése4
A napraforgó elterjedése a Szovjetúnióban5
Termés5
A napraforgó éghajlati és talajigénye6
Formák és fajták6
A fajták elterjedése8
A napraforgó fejlődése9
A napraforgó helye a vetésforgóban10
Trágyázás12
Talajművelés14
Vetőmag és vetés15
A növényápolás és az ápolási munkák gépesítése18
Betakarítás20
Sáfrányszeklice22
Általános jellemzése22
Termelési eljárása23
Ricinus24
Általános jellemzése, elterjedése és terméshozama24
A természeti igények26
Fajták26
Termelési eljárása27
Szezám30
Mák32
Általános ismertetése32
Termelési eljárása33
Mustár34
Általános jellemzése és főbb fajai34
Káposztarepce és réparepce37
Gomborka39
Lallemancia39
Perilla40
Illóolaj-növények41
Általános jellemzés41
Koriander42
Ánizs45
Kömény46
Menta47
Olajmuskátli48
Levendula49
Rostnövények51
Len51
A lentermelés a világ mezőgazdaságában51
A lentermelés a Szovjetúnióban52
A szocialista lentermelés feladatai és a len terméshozama53
Növénytani leírás és technológiai jellemzés54
A fontosabb lenfélék és termelési céljuk57
A tájlen és a nemesített lenfajták jellemzése59
A természeti igények60
A len helye a vetésforgóban62
A lenvetésforgók jellemzése63
A len növekedése és fejlődése66
Trágyázás68
Talajművelés69
A vetőmag előkészítése75
Vetésidő78
Vetőmagmennyiség80
Vetés81
Növényápolás83
Érés és az aratás ideje84
Aratás és szárítás86
A mag leválasztása87
Áztatás89
Törés és tilolás91
A sztahanovista gyakorlat92
Kender94
A kender felhasználása94
A szovjet kendertermelés általános jellemzése94
A kendertermelés sajátos területei és a kender terméshozama95
A fontosabb kenderövezetek, éghajlati igények96
Növénytani leírás, a különböző kenderfélék97
A közönséges kender felváltása déli kenderekkel100
Egyidőben érő kender103
Növekedés104
Vetésforgó105
Trágyázás107
Talajművelés112
Vetőmag és vetés113
Növényápolás117
Aratás és cséplés117
Kikészítés120
Gyapot121
Általános ismeretek121
A gyapot elterjedése a Szovjetúnióban123
Terméshozam124
Termesztési igények125
Növénytani leírása és fejlődése127
Gyapotfajok128
Fajták131
A gyapot helye a vetésforgóban136
Trágyaigény140
A trágyázás ideje és módja144
Talajművelés147
A talaj tavaszi előkészítése149
Öntözés150
A vetőmag és előkészítése155
Vetésmód157
Vetőmagmennyiség, tenyészterület158
Palántás művelés és pótültetés158
Vetésidő159
Növényápolás161
Keresztirányú művelés164
Állománysűrűség165
Csonkázás167
Sztahanovista agrotechnika169
Betakarítás173
A magvasgyapot kezelése és a mag feldolgozása176
Új rostnövények
Rostmályva176
Selyemmályva181
Hócsalán182
Juta185
Kaucsuknövények187
Népgazdasági jelentőségük és főbb fajaik a Szovjetunióban187
Kok-szagiz188
Növénytani leírása188
A gyökér anatómiai felépítése189
Növekedés és fejlődés190
A kok-szagiz természeti igényei, a termőterület megválasztása193
A kok-szagiz rayonírozása és terméshozama193
Trágyázás194
Öntözés195
A szántás mélysége195
Vetésidő és vetés195
Betakarítás198
Dohány199
A közönséges dohány és a kapadohány (mahorka) összehasonlítása199
A dohány vetésterülete199
A közönséges dohány és a kapadohány vegyi összetétele és minősége201
Az éghajlat és az agrotechnika hatása a minőségre201
A közönséges dohány termelése202
A kapadohány termelése205
A magyarországi dohánytermelés tapasztalatai206
Dohányfajták206
A dohány trágyázása207
Dohányforgó210
Dohánytalajok előkészítése211
Dohánymelegágy munkálatai213
Ültetés218
A dohányföld kapálása221
Szántóföldi kezelési munkálatok221
Dohány tűzése és fűzése223
Dohányszárítás228
A szárazdohány kezelése és bedolgozása229
Ipari dohánytermelés232
Kapadohány termelése nikotingyártási célokra234
Répafélék237
Cukorrépa237
Elterjedése237
Terméshozama237
Cukorhozama237
Növénytani leírása239
Gyökerének anatómiája és morfológiája241
A cukor megoszlása a gyökérben241
A cukorrépa biológiai sajátosságai243
A gyökér vegyi összetétele244
A szénhidrátok átalakulása a gyökérben245
A répagyökér vizsgálati módszerei247
A gyökér külseje248
A cukortartalom növekedése248
Egyéb sajátosságok megváltozása250
A cukorrépa fajtái251
A cukorrépanemesítés legújabb eredményei251
Éghajlati igényei252
A cukorrépa és a talajtípusok254
A cukorrépa vetésforgója255
A cukorrépa táplálóanyagszükséglete255
Istállótrágyázás256
Helyi trágyák258
A műtrágyák260
Alaptrágyázási adagok262
Alaptrágyák262
A bór- és mangántrágyák265
Zöldtrágyázás266
Sortrágyázás266
A fejtrágyázás266
A trágyák hatása a cukorrépa minőségére267
A cukorrépavetésforgók trágyázása270
Talajművelés271
A vetőmag sajátosságai272
A vetőmag előkészítése274
Jarovizálás277
Vetésidő279
A vetés mélysége és módja280
Állománysűrűség281
Vetőmagmennyiség283
A cukorrépa palántázása283
Vetésápolás284
A cukorrépa palántázása284
Vetésápolás285
A cukorrépa öntözése291
A sztahanovisták tapasztalatai292
A terméshozam előzetes becslése293
A cukorrépa őszi súlygyarapodsa érés közben293
A cukorrépa érettsége294
A betakarítás295
A szállítás296
A cukorrépa tárolása a cukorgyárakban296
A cukorrépa fagyasztása és szárítása297
A cukorrépalevél és a kilúgozott cukorrépaszelet felhasználása298
A dugvány és magtermelés298
Cikória
Gyökértermésű takarmánynövények (takarmányrépa, murokrépa, pasztinákrépa, karórépa, kerek- vagy tarlórépa)304
Általános jellemzésük304
Terméshozamuk, termelékenységük és termésük összetétele305
A répafélék elterjedése311
A répafélék helye a gazdaságban314
Trágyázás316
Talajművelés318
Palántázás327
Betakarítás331
A takarmányrépa331
Murokrépa336
A pasztinákrépa336
A karórépa és a kerek- vagy tarlórépa336
Hüvelyesek337
A hüvelyesek általános jellemzése339
Borsó340
Jelentősége és elterjedése340
Terméshozam341
Formák és fajták341
A borsó természeti igényei343
A borsó helye a vetésforgóban343
Trágyázás344
Talajművelés345
Vetés345
Kevert vetések345
Növényápolás345
Érés és aratás345
Lencse346
Jelentősége és elterjedése347
Terméshozama347
Természeti igényei349
Morfológiai jellemzése és fajtái349
A lencse helye a vetésforgóban349
Trágyázás és talajművelés350
Vetés és növényápolás350
Aratás352
Szeges lednek352
Jellemzése és elterjedése353
Terméshozama353
Termelési eljárása355
Csicseri borsó355
Általános jellemzése356
Termelési eljárása357
Érés és aratás357
Csillagfürt357
Fajok és fajták362
A csillagfürt helye a vetésforgóban362
Trágyázás362
A vetőmag előkészítése363
Vetés és növényápolás363
Zöldtrágyatermelés364
Magtermelés365
Az évelő (kanadai) csillagfürt termelése366
A magyarországi csillagfürttermelés tapasztalatai366
Keményhéjúság367
Jarovizálás368
Vetőmélység iránti érzékenység368
Alkaloidatartalom és agrotechnika369
Zöldtrágyázás370
Kevertvetés372
A fehérvirágú csillagfürt372
A "keskenylevelű" vagy "kékvirágú" csillagfürt373
A változékony csillagfürt373
Az évelő csillagfürt373
Betegségek és kártevők373
Bab375
Termelési körzetei375
Terméshozam375
Főbb fajai376
Fajták378
Termelési eljárása380
Szója381
Általános jelentősége381
Termelési körzetei382
Formák és fajták383
Vetésforgója385
Trágyázás385
Öntözés386
Talajművelés387
Vetés387
Növényápolás388
Aratás389
Földi mogyoró389
Általános ismertetése389
Fajták390
Termelési eljárása391
Takarmánynövények395
Az évelő szálastakarmányok jelentősége és a szántóföldi füves vetések a Szovjetúnióban395
Évelő pilangósok399
Lóhere399
Évelő lóherefajok399
A vöröshere jelentősége400
A lóhere elterjedése401
A lóheretermelés természeti igényei402
Legfontosabb alakjai és típusai402
Az északi és déli lóheretípus összehasonlítása403
A lóhere helye a vetésforgóban405
A hasznosítás időtartama407
Trágyázás408
Vetőmag409
Vetésmód410
Vetőmagmennyiség413
Növekedés és fejlődés414
Ápolás415
Szénakészítés415
Magnyerés416
A maglóhere betakarítása421
Lucerna422
Termelési jelentősége422
Lucernatermelési módok424
A lucerna fajai és alakjai425
Élettartam és termés430
Vegyi összetétel431
Éghajlat és talajigény432
Helye a vetésforgóban433
Trágyázás434
Öntözés435
Talajművelés435
Vetésmód435
A vetőmag előkészítése, vetőmagszükséglet és vetési mélység438
Vetésidő439
Növényápolás439
Betakarítás440
Magtermelés441
A lucerna nyári vetése444
Baltacim445
Általános jellemzés445
Termelési körzetei, terméseredmények446
Éghajlati és talajigénye, trágyázása446
A baltacim vetésforgója447
Termelési eljárások447
Magtermelés448
Somkóró448
Kerepfélék453
Leszpedéza (japán here)453
Évelő pázsitfűfélék455
Komócsin455
Általános jellemzése, termelési körzetei és terméshozama455
Termelési eljárások456
Betakarítás456
Magtermelés457
Búzafű458
Az egyes fajok botanikai és biológiai sajátosságai458
Termelési eljárással460
A búzafű szerepe a vetésforgóban463
Amerikai búzafű464
Csenkeszek465
Perjék467
Ebir469
Réti perje471
Árva rozsnok472
Réti ecsetpázsit473
Egyéves pillangós takarmányok474
Egyéves takarmánynövények474
Tavaszi bükköny474
Alakjai és fajtái; termelési irányai474
Vetésterülete, elhelyezkedése és terméshozama a Szovjetunióban475
Termelési viszonyai, vetésforgója, trágyázása477
A keverékek összetétele478
Vetés480
Ápolás és aratás480
Őszi (szöszös) bükkönyv481
Szeradella483
Egyéves herefélék484
Komlós lucerna484
Egyéves pázsitfűféle takarmánynövények485
Az egyéves pázsitfűféle takarmánynövények összehasonlítása485
Mohar486
Szudáni fű487
Westerwoldi perje489
Abesszin tőtippan490
Silózható takarmánynövények490
Kobakos növények492
Zöld futószalag497
Függelék
A magyarországi paradicsomtermelés499
Elterjedése és jelentőség499
Növénytani leírás499
Fajok, fajták500
Termelési célok, a fajta kiválasztása502
Paradicsom biológiai tulajdonságai és fejlődésének feltételei506
A paradicsom szántóföldi termelése512
Melegágyi palántanevelés512
Ablaknélküli palántanevelés515
A paradicsom állandóhelyre vetése516
A palánták kiültetése516
Ápolási munkák518
Szedés519
Szállítás519
Magtermelés520
A paradicsom betegségei521
A magyar fűszerpaprika termesztése522
Származása522
Termesztő területe522
Jelentősége522
A paprika fajtái523
A magyar fűszerpaprika növénytani és kémiai jellemzése524
Igényei a természeti tényezők iránt529
Öntözés530
Elővetemény, vetésforgó530
Tápanyagigény, trágyázás531
Viljamsz-komplexus533
Talajelőkészítés533
Palántanevelés - közvetlen szántóföldi vetés536
Ültetés, ápolás538
Virágzás, érés, szedés, fűzés540
Betegségek, kártevők541
Irodalom543

I. V. Jakuskin

I. V. Jakuskin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: I. V. Jakuskin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem