kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 304 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Előszó | 3 |
Bevezetés | 17 |
Gabonafélék | 17 |
A gabonafélék általános jellemzése | 17 |
Növénytani sajátságok | 19 |
A mag csírázása | 21 |
Bokrosodás | 23 |
Szárbahajtás | 23 |
Őszi és tavaszi gabonafélék | 24 |
A növények stádiumos fejlődésének elmélete | 24 |
A gabonafélék jarovizálása | 27 |
Kalászolás | 31 |
Virágzás | 31 |
Érés | 32 |
A gabonafélék hőigénye | 33 |
A gabonafélék fényigénye | 34 |
Megdűlés és az ellene való védekezés | 35 |
Vízszükséglet | 36 |
Szárazságtűrés. Megszorulás | 36 |
Talajigény | 39 |
A vetőmaggal szemben támasztott követelmények | 39 |
Rozs | 43 |
Jelentősége és elterjedése a Szovjetunióban | 43 |
Terméseredmények | 44 |
Morphológiai sajátosságai és származása | 44 |
Fejlődési sajátosságai | 46 |
Fajták | 60 |
Magon és kalászon jelentkező fajtasajátosságok | 50 |
Helye a vetésforgóban | 51 |
Trágyázás | 52 |
Talajelőkészítés | 55 |
A vetőmag előkészítése | 56 |
Vetésidő | 56 |
Vetésmódok | 57 |
Vetésápolás | 58 |
A rozs gyomirtóképessége | 59 |
Aratás | 59 |
Búza | 60 |
A búza termelése világviszonylatban és a Szovjetunióban | 60 |
Búzafajok | 62 |
A lágy és kemény búza változatai | 67 |
Őszi búza | 70 |
Elterjedése és főbb körzetei | 70 |
Az élenjáró körzetek és kolhozok terméseredményei | 71 |
Fajták | 71 |
Fajtakeverékek | 78 |
Helye a vetésforgóban | 79 |
Trágyázás | 82 |
Fejtrágyázás | 83 |
Talajművelés | 85 |
Vetésidő | 87 |
Vetési mélység és vetésmódok | 90 |
Vetőmagszükséglet | 90 |
A téli és tavaszi károk elleni védekezés | 92 |
Vetésápolás | 104 |
Aratás | 105 |
Tavaszi búza | 106 |
Vetésterület, termelési körzetek és terméseredmények | 106 |
A kemény és lágy búza elterjedése | 108 |
A kemény búza magjának minősége | 109 |
A tavaszi búzák főbb alakjai és fajtái | 111 |
Fejlődési sajátosságok | 118 |
Helye a vetésforgóban | 121 |
Trágyázás | 123 |
Talajművelés | 127 |
A vetőmag előkészítése | 128 |
Vetésidő | 130 |
Vetésmód | 131 |
Vetési mélység | 132 |
Vetőmagmennyiség | 132 |
Vetés utáni munkák | 134 |
Vetésápolás | 134 |
Aratás | 135 |
Zab | 136 |
Általános jellemzése és termelésének körzetei | 137 |
Növénytani jellemzése és főbb fajai | 137 |
Változatok és fajták | 138 |
Fajták közötti eltérések | 142 |
Trágyázás | 147 |
Helye a vetésforgóban | 148 |
A talaj előkészítése | 148 |
A vetőmag előkészítése | 149 |
Vetés | 149 |
Vetésápolás | 150 |
Érés és aratás | 151 |
Árpa | 151 |
Általános jellemzése és elterjedése | 152 |
Termések | 152 |
Morphológiai sajátosságok és főbb alakok | 153 |
Fajták | 154 |
Árpa-típusok és felhasználásuk | 156 |
A sörárpa iránt támasztott követelmények | 158 |
Fejlődési sajátosságok | 159 |
Helye a vetésforgóban | 160 |
Trágyázás | 161 |
Talajművelés | 162 |
A vetőmag vetés előtti kezelése | 163 |
Vetés | 163 |
Vetésápolás | 164 |
Aratás | 165 |
Őszi árpa | 165 |
Hajdina | 166 |
Általános jellemzése, elterjedése és termései | 168 |
Éghajlati és talajigénye | 169 |
Fajták | 169 |
Fejlődés, virágzás és beporzás | 170 |
A hajdina helye a vetésforgóban | 171 |
Trágyázás | 172 |
Talajművelés, vetés és vetésápolás | 173 |
Aratás | 175 |
Köles | 176 |
Termelési körzetek és a termelés állapota | 176 |
Morphológiai jellemzés, főbb alakok és fajták | 177 |
Fejlődési sajátosságok | 180 |
Helye a vetésforgóban | 181 |
Trágyázás | 181 |
Talajelőkészítés | 182 |
A vetőmag előkészítése | 182 |
Vetés | 182 |
Növényápolás | 185 |
Érés és aratás | 185 |
Kukorica | 185 |
Jelentősége és felhasználása | 185 |
Elterjedése | 186 |
Terméseredmények | 187 |
Morphológia és főbb alakok | 187 |
Fontosabb fajták | 190 |
Fajták közötti eltérések | 192 |
A kukorica-vetőmagtermelés sajátosságai | 193 |
A nappal és a szárazság hatása | 194 |
A kukorica öntözése | 195 |
Helye a vetésforgóban | 195 |
Talajigény. Trágyázás | 197 |
Talajművelés | 198 |
Vetőmagelőkészítés és vetés | 199 |
Vetésápolás | 202 |
A vetésápolás gépesítése | 204 |
Érés és aratás | 205 |
A kukorica tárolása | 207 |
Cirok | 207 |
Általános jellemzés | 207 |
A cirok világviszonylatban és a Szovjetunióban | 208 |
Botanikai leírás és változatok | 209 |
Felhasználás és fajták | 209 |
Cirok a vetésforgóban | 212 |
Talajelőkészítés | 212 |
Növényápolás | 213 |
Aratás | 214 |
Szárítás és tárolás | 214 |
Ciroktermelés silózásra és takarmányra | 215 |
Rizs | 215 |
Jelentősége és felhasználása | 215 |
Rizstermelési körzetek a Szvojetunióban | 216 |
Termések | 217 |
Botanikai sajátosságok, alfajok és változatok | 217 |
A Szovjetunió főbb rizsfajtái | 218 |
A termelés talaj- és éghajlati feltételei | 220 |
Rizses vetésforgók | 221 |
Trágyázás | 222 |
Talajművelés | 224 |
Vetőmag | 225 |
Vetés | 225 |
Palántás művelés | 226 |
Öntözési rendszer | 226 |
A gyomosodás elleni védekezés | 228 |
Aratás | 229 |
A gabonafélék aratása és a veszteségek elleni védekezés | 229 |
Az aratás feladatai | 230 |
A kombájnok teljesítményének fokozása | 231 |
Veszteségek elkerülése a kombájnos aratásnál | 234 |
Az egyes gabonafélék aratási sajátságai | 235 |
Egyszerű gépekkel végzett aratásnál előálló veszteségek elleni védekezés | 236 |
Asztagolás és cséplés | 237 |
Az aratás legr9videbb idő alatti és vesztesén nélküli elvégzése | 239 |
Gumósnövények | 239 |
Burgonya | 239 |
Jelentősége | 240 |
A burgonyatermelés története és a burgonya elterjedése | 241 |
Termések és a sztahanovisták eredményei | 245 |
A burgonya botanikai és biológiai jellemzése | 247 |
Vegyi összetétele | 248 |
Keményítőképzés | 249 |
A burgonya és az éghajlat | 250 |
A burgonya és a talaj | 250 |
A fajták gazdasági osztályozása | 251 |
A fajták ipari sajtáságai | 252 |
A fajták morphológiai sajátságai | 253 |
A fajták némely biológiai sajátsága | 257 |
A fajták rövid összehasonlító jellemzése és földrajzi elterjedésük | 258 |
Új fajok | 258 |
A burgonya helye a vetésforgóban | 261 |
A burgonya tápanyagszükséglete | 262 |
Istállótrágya | 263 |
Zöldtrágyázás | 264 |
Foszforsavas trágyázás | 264 |
Nitrogénes trágyázás | 265 |
Káliumos trágyázás | 266 |
Magnéziumtrágyák | 267 |
Teljes műtrágya és műtrágyás istállótrágya | 267 |
Fészektrágyázás | 268 |
Fejtrágyák | 268 |
Meszezés a burgonyatermelésnél | 268 |
A trágyázással kapcsolatos általános következtetések | 269 |
Talajművelés | 270 |
A velőgumó nagysága | 271 |
A gumók fonnyasztása | 272 |
Jarovizálás | 274 |
Csíráztatás | 275 |
A vetőgumók ültetési előkészítésének különleges módjai | 275 |
Szeletelés, dugványozás és szemzés általi szaporítás | 278 |
Magról történő szaporítás | 279 |
Ültetés | 279 |
Sor- és növénytávolság. Vetőgumómennyiség | 280 |
A talaj ültetéselőtti előkészítése | 283 |
Ültetési időpontok | 284 |
Növényápolás | 287 |
Nyári ültetés | 290 |
Termésbetakarítási időpontok | 291 |
Gépi betakarítás | 293 |
Elszállítás és mezei tárolás | 293 |
Téli tárolás | 297 |
Silózás | 297 |
Szárítás | 297 |
Csicsóka | 297 |
Növénytani leírás, termelésének jelentősége, termelése | 297 |
Termelési körzetei, természeti feltételek, fajták | 299 |
A csicsóka és a vetésforgó | 300 |
Művelési eljárások | 300 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.