Bevezetés | 3 |
Vadonélő és termesztett növényeink | 5 |
A virágos növények | 5 |
Az erdei növények | 6 |
A mezei, konyhakerti és gyümölcsöskerti növények | 10 |
A növények sejtrendszere | 14 |
A mag és csírázása | 16 |
A magvak felépítése | 16 |
A magvak összetétele | 18 |
A magvak csírázásának feltételei | 20 |
A magvak csírázása és kikelése | 22 |
A csíranövény táplálkozása | 24 |
A csíranövény lélekzése | 25 |
A magvak előkészítése a vetéshez | 27 |
A gyökér. A növény táplálkozása a talajból | 33 |
A talaj, mint a növények tápanyagforrása | 33 |
A gyökér külső felépítése | 35 |
A gyökér belső felépítése | 37 |
A növények vízfogyasztása | 39 |
A növények ásványi só fogyasztása | 41 |
Talajjavítás | 42 |
A levél. A szerves anyagok képződése | 44 |
A levél külső felépítése | 44 |
A levél belső felépítése | 47 |
A növények széndioxid fogyasztása és oxigéntermelése a napfényben | 48 |
Szerves anyagok képződése a növényekben | 50 |
A növények jelentősége a természetben | 52 |
A növények jelentősége a népgazdaságban | 54 |
K. A. Tyimirjazev, a nagy orosz tudós | 56 |
A szár. Az anyagok szállítása és elraktározása a növényekben | 60 |
A hajtás kifejlődése a rügyből | 60 |
A szármódosulatok | 62 |
A szár belső felépítése | 64 |
A víz és az ásványi sók útja a növényben | 67 |
A szerves anyagok szállítása és elraktározása a növények testében | 70 |
Földalatti szárak | 72 |
A növények szaporodása | 75 |
A növények vegetatív szaporodása | 75 |
A növények szaporítása szárak útján | 75 |
A növények szaporítása gyökerekkel | 78 |
A növények szaporítása levelekkel | 78 |
A növények szaporítása magvakkal | 80 |
A virág | 81 |
A megporzás | 82 |
Önmegporzású növények | 83 |
Az idegen megporzás | 84 |
A virágok megporzása rovarok útján | 85 |
A szél által megporzott növények | 87 |
A megtermékenyítés. Termés és magképződés | 91 |
A termések és magvak elterjedése | 92 |
I. V. Micsurin tanításának alapjai | 96 |
A természet nagy átalakítója | 96 |
Keresztezés | 99 |
A Micsurin-féle téli Berec-körte | 100 |
Oltás | 101 |
A bergamott Renet-almafaj kitermelése | 102 |
Micsurin vívmányai | 104 |
T. Gy. Liszenko akadémikus eredményei | 106 |
A tavaszi és őszi búza fejlődése | 106 |
A növények fejlődésének tanulmányozása | 108 |
A tavaszi búza átalakítása őszi búzává | 110 |
Liszenko akadémikus eredményeinek jelentősége a mezőgazdaság szempontjából | 111 |
Termesztett növények | 114 |
Zöldségfélék | 114 |
Gyümölcs- és bogyótermő növények | 128 |
Gabonafélék | 135 |
Hüvelyes növények | 150 |
Ipari növények | 153 |
V. R. Viljamsz tanításának alapjai | 166 |
A talaj termékenysége | 167 |
A réti füvek vetése | 169 |
A vetésforgó | 171 |
A talaj megművelése | 173 |
A trágyázás | 175 |
A mezővédő erdőültetvények | 177 |
A természet átalakításának nagy sztálini terve | 180 |
A növények főbb csoportjai | 181 |
A baktériumok | 181 |
A moszatok | 185 |
A gombák | 189 |
A zuzmók | 194 |
A mohák | 196 |
A páfrányok | 200 |
A mezei zsurló és a kapcsos korpafű | 201 |
Nyitvatermő növények | 204 |
Zárvatermő növények | 208 |
A növényvilág fejlődéstörténete | 210 |
A termesztett növények eredete | 212 |
Tartalomjegyzék | 215 |