1.067.339

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növényi nyersanyagok hőközléses tartósító technológiái

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Növényi nyersanyagok hőközléses tartósító technológiái c. könyv célja a téma mérnöki szintű és tankönyv mélységű tárgyalása. A könyv szintetizálja a technológiai eljárások megértéséhez szükséges... Tovább

Előszó

A Növényi nyersanyagok hőközléses tartósító technológiái c. könyv célja a téma mérnöki szintű és tankönyv mélységű tárgyalása. A könyv szintetizálja a technológiai eljárások megértéséhez szükséges egyes élelmiszer-kémiai, mikrobiológiai, élelmiszer-ipari művelettani és gépészeti, valamint csomagolástechnikai tudnivalókat.
Ez a könyv túlnyomóan hőközléses ipari tartósító eljárásokkal foglalkozik, azonban néhány egyéb eljárás ismertetésének is helyet adunk: vegyszeres tartósítás, mesterséges és természetes savanyítás, kombinált tartósítás.
alapvető ismereteket nyújt a különböző nyersanyagok feldolgozásával kapcsolatos technológiai folyamatok elsajátításához. Az eljárások között nem szerepel a hűtőipar tevékenységi körébe tartozó tartósítóipari hűtés és fagyasztás témaköre.
A könyv az egykori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Karán 1990-ben kiadott Konzervtechnológia II. kötet (szerkesztők: dr. Körmendy Imre és dr. Török Szilveszter) átdolgozásával jött lére. Néhány fejezet kimaradt vagy lerövidült, új fejezetek és részek egészítik ki a könyvet. A szerzői gárda is kiegészült, az élelmiszertudomány területeiről különböző szakmai háttérrel rendelkező tizennégy szakember írta e könyvet.
A könyv egyidejűleg szól az egyetemi hallgatókhoz a feldolgozástechnológia területén működő szakemberekhez, vállalkozókhoz és tudományos kutatókhoz. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezetés7
Tartósító technológiai eljárások8
Dr. Körmendy Imre: A sterilezés és pasztőrözés ipari technológiái8
Hőkezelő berendezések8
Hőátvitel sterilezésnél és pasztőrözésnél16
Konzervedények és egyéb csomagolóeszközök igénybevétele a hőkezelés alatt22
Tulajdonságváltozások sterilezéskor és pasztőrözéskor28
Ott József: Aszeptikus technológia32
Az aszeptikus technikáról általában32
Az aszeptikus technika alkalmazásának feltételei, legfontosabb területei és megoldásai33
Különböző célú aszeptikus gyártóvonalak39
Az aszeptikus technika szerelvényei, kisegítő és kiegészítő berendezései45
Dr. Hidegkuti Gyula - Dr. Körmendy Imre: Vízelvonás besűrítéssel46
Hővel történő bepárlás47
Fagyasztva sűrítés61
Fordított ozmózis (hiperszűrés) (revers osmosis, counter osmosis = RO)64
Ozmózisos vízelvonás darabos növényi nyersanyagokból64
Dr. Barta József - Dr. Vukov Konstantin - Gion Béla: Vízelvonás szárítással65
Xero- és ozmo-anabiózis65
Az élelmiszerek vízállapota66
A szárítás technológiája69
A szárítás technológiai számításai74
Porlasztva számítás75
A szárítás szabályozása79
A szárítmányok minősége iránti követelmények80
Dr. Pátkai Györgyi: Vegyszeres tartósítás81
A témakor rövid történeti áttekintése81
Egészségügyi szempontok81
Élelmiszeripari előírások, idevonatkozó szabályok82
A tartósítószerek hatásmechanizmusa82
A tartósítószerek hatékonyságát befolyásoló tényezők82
A konzervipari gyakorlatban használt legfontosabb tartósítószerek83
Dr. Deák Tibor: Természetes és mesterséges savanyítás86
A tejsavas erjesztés87
Erjesztés mesterséges beoltással90
Mesterséges savanyítás91
Romlási jelenségek91
Dr. Farkas József: Kombinált tartósítás92
A kombinált tartósítás fogalma és a tartósítási tényezők/hatások kombinálásának céljai92
A kölcsönhatások típusai, additív és szinergens hatások értelmezése93
Fizikai tényezők kombinációi93
Kémiai ágensek kombinálása95
Fizikai és kémiai tényezők kombinációi95
A további kutatás szükségessége96
A fontosabb termékek gyártástechnológiája97
Dr. Barta József: Konzervipari előfeldolgozó telepek97
Zöldborsó előfeldolgozása97
Paradicosm előfeldolgozása98
Hagyma előfeldolgozása99
Szállítóeszközök mosása100
Hergár Emil - Dr. Horváth Dénesné: Gyümölcskészítmények101
Befőttfélék101
Dzsemek, ízek, lekvárok és alapanyagaik gyártása102
Különleges gyümölcskészítmények106
Dr. Vukov Konstantin - Dr. Körmendy Imre: Gyümölcs- és zöldséglevek, sűrítmények106
Gyártmányféleségek106
Szűrt, derített levek, gyártása és továbbfeldolgozása107
A gyümölcslevek hőkezeléses tartósítása107
A gyümölcslevek fagyasztása108
Szörpök készítése108
Gyümölcslevek sűrítményei109
A melléktermékek hasznosítása111
Almalé (és sűrítmény) gyártása111
Színes gyümölcslevek gyártása (meggy, cseresznye, málna, szamóca, ribiszke)112
Rostos gyümölcslevek gyártása113
Dr. Török Szilveszter - Dr. Barta József: Zöldségkonzervek és -savanyúságok113
Általános ismeretek113
Hőkezelt zöldborsókonzerv114
Hőkezelt hüvelyes zöldbabkonzerv116
Vegyesfőzelék- és finomfőzelék-konzerv117
Csemegekukorica konzerv117
Sűrített paradicsom gyártása118
Lecsókonzerv121
Csemegeuborka konzerv121
Berki Ferenc: Szárítmányok gyártása123
Általános ismeretek, szárítmányok csoportosítása123
Darabos és folyékony (folyósított) gyümölcs- és zöldségfélék szárítása123
Darabos gyümölcs- és zöldségfélék hagyományos meleg levegős (konvekciós) szárítása126
Stégerné Dr. Máté Mónika: Különleges táplálkozási célú gyümölcs- és zöldségalapú élelmiszerek130
Bébiételek és bébiitalok131
Cukormentes és diabetikus gyümölcs- és zöldségalapú készítmények136
Irodalom139
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem