kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 150 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 29 cm x 20 cm |
ISBN: | 978-963-286-397-9 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Bevezetés | 5 |
Stégerné Dr. Máté Mónika: Nyersanyagismeret | 7 |
A gyümölcs- és zöldségtermesztés helyzete Magyarországon | 7 |
A gyümölcs- és zöldségfélék összetétele, szerepük az egészséges táplálkozásban | 8 |
Gyümölcsfélék | 11 |
Almatermésűek | 11 |
Csonthéjasok | 12 |
Bogyósok | 13 |
Zöldségfélék | 14 |
Burgonyafélék | 14 |
Kabakosok | 15 |
Hüvelyesek | 16 |
Ernyősvirágúak | 16 |
Káposztafélék | 17 |
Libatopfélék | 17 |
Sóskafélék | 17 |
Hagymafélék | 17 |
Csemegekukorica | 18 |
Fészkesvirágúak | 18 |
Gombafélék | 18 |
A konzerviparban alkalmazott technológiai eljárások alapelvei | 19 |
Dr. Vukov Konstantin - Dr. Körmendy Imre: Konzervipari tartósító eljárások | 19 |
Élelmiszerek romlása | 19 |
Az élelmiszerek tartósítása | 20 |
A konzervipar anabiózisos és abiózisos eljárásai | 21 |
A tartósság ismérvei | 24 |
Dr. Deák Tibor: Mikroorganizmusok tevékenységét befolyásoló tényezők | 24 |
Mikroorganizmusok szaporodása | 24 |
Hőmérséklet-növelés hatása a mikrobákra | 27 |
Hőmérséklet-csökkenés hatása a mikrobákra | 32 |
Sugárzások hatása a mikroorganizmusokra | 34 |
A vízaktivitás-csökkentés hatása a mikrobákra | 35 |
pH és szerves savak hatása a mikrobákra | 37 |
Egyéb tényezők hatása a mikrobákra | 38 |
Tisztítás, fertőtlenítás, higiénia | 39 |
Dr. Biacs Péter: Enzimek szerepe a tartósítóipari technológiákban | 41 |
Általános ismeretek | 41 |
Az endogén és exogén pektinázok szerepe a tartósítóiparokban | 41 |
Enzimes elfolyósítás | 43 |
Enzimek immobilizálása | 44 |
Dr. Körmendy Imre - Dr. Vatai Gyula: Hő- és anyagátvitel a konzervipari technológiai eljárásokban | 45 |
A hő- és anyagátviteli folyamatokat alkalmazó technológiai eljárások csoportosítása | 45 |
Művelettani és fizikai alapok hőátvitelnél | 46 |
Művelettani, fizikai és fizikai-kémiai alapok anyagátvitelnél | 50 |
Növényi nyersanyagok előkészítése a konzerváláshoz | 60 |
Résztechnológiák felbontása és csoportosítása | 60 |
Dr. Barta József: Növényi eredetű nyersanyagok átvétele | 60 |
A nyersanyagok egyes értékmérő tulajdonságai és a minősítés | 60 |
Dr. Körmendy Imre: A válogatás és osztályozás technológiája | 61 |
Alapelvek | 61 |
A válogatás-osztályozás konzervipari gyakorlata | 64 |
Dr. Barta József - Dr. Körmendy Imre: A növényi nyersanyagok mosása | 68 |
A mosás technológiája | 68 |
A mosás műszaki megoldásai | 69 |
Dr. Barta József - Dr. Körmendy Imre: Növényi nyersanyagok tisztítása | 73 |
Szártalanítás | 73 |
Magozás | 73 |
Szelektálás | 75 |
Dr. Körmendy Imre: A hámozás technológiája | 76 |
A bőrszövet-rendszer felépítése, hámozási veszteség | 76 |
Az ipari gyakorlatban alkalmazott hámozási eljárások | 77 |
Dr. Hidegkúti Gyula - Dr. Körmendy Imre: Aprítás, homogénezés, keverés | 83 |
Aprítás, homogénezés | 83 |
Keverés | 95 |
Dr. Körmendy Imre: Előmelegítés, előfőzés, vákuumban való kezelés (húzatás), áztatás kezelőoldatban | 98 |
Általános ismeretek | 98 |
Hő- és anyagátvitel előfőzéskor, gőzöléskor és húzatáskor | 99 |
Fizika-kémiai, kémiai és biokémiai változásokra visszavezethető tulajdonságváltozások előfőzés, gőzölés és húzatás alatt | 100 |
Az előfőzés, gőzölés, húzatás berendezései | 102 |
A nyersanyag áztatása kezelőoldatban | 104 |
Dr. Körmendy Imre - Dr. Vukov Konstantin: Lényerési eljárások | 104 |
Préselés és egyéb mechanikai eljárások | 104 |
Diffúziós extrakció és egyéb nem mechanikai eljárások | 113 |
Dr. Rák István - Dr. Vatai Gyula - Dr. Körmendy Imre: Létisztítás | 116 |
Derítési eljárások | 117 |
A létisztítás fizikai (mechanikai) eljárásai | 118 |
Dr. Vukov Konstantin: Gázok oldása folyadékban | 120 |
Gáztörvények | 120 |
Gázok oldódása folyadékokban | 120 |
A kén-dioxid tulajdonságai és a kénessav készítése | 120 |
Dr. Barta József: Töltés és zárás technológiája | 123 |
Töltés | 123 |
A zárás technológiája | 126 |
Üvegek, palackok, dobozok mosása | 129 |
Monspartné Dr. Sényi Judit - Dr. Barta József: Hőkezeléses tartósítás alapjai | 131 |
Az élelmiszerek eltarthatóságának biztosítása hőkezeléssel | 131 |
A különböző hőkezelési műveletek, és az élelmiszer tartósító hőkezelés | 132 |
A hőkezeléses tartósítás főbb csoportjai | 132 |
A hőkezeléses tartósítás mikrobiológiai háttere - A mikroorganizmusok hőpusztulásának alapösszefüggései | 134 |
A sterilezés méretezése - a sterilezési értékgörbe szerkesztése | 136 |
A hőkezelési egyenértékek (egyenértékű hőkezelési idők), ezen belül a szerkezeti egyenérték fogalma és szerepe a hőkezeléses tartósításban | 136 |
A hőkezelés mérése, a méretezés gyakorlati megvalósítása | 137 |
A tartósító hőkezelés műveletének biztonsága, az egészségügyi minimum értelmezése | 138 |
A tartósított élelmiszerek biztonsága, az esetleges romlások eredete | 139 |
Irodalom | 141 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.