kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 370 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 230 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Bevezetés | 7 |
A mikroszkópos vizsgálatok és módszerek alapvető tudnivalói | 13 |
A mikroszkóp és használata | 15 |
A mikroszkópos vizsgálatok segédeszközei | 21 |
Vegyszerek, reagensek, mikrotechnikai festékek | 24 |
A mikroszkópos vizsgálatok kivitelezése | 32 |
Növénytani alapfogalmak | 35 |
A sejt és tartalmi részei | 35 |
A szövetek | 42 |
A vegetatív szervek | 49 |
A reproduktív szervek | 59 |
A virág | 59 |
A növényi részek elváltozásai ipari feldolgozásuk és tárolásuk folyamán | 64 |
A gabonafélék és ipari termékeik | 67 |
A gabonafélék | 67 |
Búza | 70 |
Rozs | 73 |
Árpa | 75 |
Zab | 78 |
Kukorica | 80 |
Rizs | 82 |
Cirok | 84 |
Köles | 87 |
Muhar | 88 |
Pohánka | 89 |
A gabonafélék természetes szennyeződései | 91 |
A gyommagvak | 91 |
Fűfélék | 92 |
Pillangósvirágúak | 95 |
Keresztesvirágúak | 96 |
Egyéb gyommagvak | 97 |
A gabonafélék élősködő gombái | 109 |
A gabonafélék néhány állati kártevője | 113 |
A gabonafélék malomipari termékeinek mikroszkópos vizsgálata | 114 |
A kenyér- és süteményfélék mikroszkópos vizsgálata | 117 |
A hüvelyesek | 118 |
Pillangósvirágúak | 121 |
Bab | 121 |
Borsó | 123 |
Lednek | 124 |
Lencse | 125 |
Lóbab | 126 |
Bükkönyfélék | 128 |
Csicseriborsó | 129 |
Csillagfürt | 130 |
Szójabab | 132 |
Földimogyoró | 134 |
Ipari keményítők és egyéb szénhidráttartalmú anyagok, keményítő-, szesz- és sörgyári melléktermékek | 136 |
Olajos magvak és olajpogácsák | 139 |
Felhasználásuk és mikroszkópos vizsgálatuk | 139 |
A keresztesvirágnak családjába tartozó olajos magvk | 140 |
Repce- és mustárfélék | 141 |
Egyéb keresztes virágúak | 147 |
Különféle növénycsaládokba tartozó olajos magvak | 150 |
Napraforgó | 150 |
Szeklice | 153 |
Kender | 155 |
Bükkmakk | 156 |
Len | 158 |
Tök | 159 |
Dohány | 161 |
Ricinus | 164 |
Gyapot | 164 |
Dió | 166 |
Mogyoró | 170 |
Mandula, barack, szilva | 171 |
Idegenföldi olajnövények | 173 |
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények | 177 |
Almagyümölcsűek | 181 |
Alma | 184 |
Körte | 186 |
Birs | 188 |
Egyéb almagyümölcsűek | 189 |
Csonthéjasok | 191 |
Sárgabarack | 192 |
Őszibarack | 193 |
Szilvák | 194 |
Cseresznye és meggy | 196 |
Bogyósgyümölcsűek | 197 |
Szőlő | 198 |
Ribiszke | 199 |
Köszméte | 201 |
Fekete áfonya | 203 |
Málna | 205 |
Szeder | 206 |
Földieper | 207 |
Faeper | 209 |
Csipkebogyó | 211 |
Narancs és citrom | 213 |
Kabakosok | 215 |
Dinnye | 216 |
Tök | 219 |
Zöldségfélék | 222 |
Levelek és levélrészek | 223 |
Sóska | 223 |
Paraj | 225 |
Újzélandi paraj | 226 |
Káposztafélék | 228 |
Saláta | 231 |
Saláta galambbegy | 232 |
Rebarbara | 234 |
Gyökerek, gumok és szárak | 235 |
Sárgarépa | 235 |
Petrezselyem | 237 |
Pasztinákrépa | 238 |
Zeller | 239 |
Karó- és tarlórépa | 240 |
Takarmányrépa | 241 |
Burgonya | 242 |
Csicsóka | 244 |
Spárga | 245 |
Termések | 246 |
Paradicsom | 246 |
Étkezési paprikák | 248 |
Tökfélék | 250 |
Kávé, tea és kávészerek | 251 |
Kávé | 251 |
Kávészerek | 253 |
Egyéb termések és magvak | 255 |
Hüvelyes növények magvai | 255 |
Fügekávé | 255 |
Makk-kávé | 257 |
Szentjánoskenyér | 259 |
Szőlőmag | 261 |
Gyökerek, gyöktörzsek | 262 |
Cikória | 263 |
Cukorrépa | 264 |
Tea | 265 |
Cukrászipari alapanyagok | 275 |
Kakaó és csokoládé | 275 |
Gesztenye | 279 |
Fűszerek és konyhai fűszernövények | 284 |
Termések és magvak | 284 |
Paprika | 284 |
Bors | 290 |
Szegfűbors | 293 |
Az ernyősök családjába tartozó fűszernövények | 295 |
Kömény | 296 |
Édeskömény | 298 |
Ánizs | 299 |
Koriander | 301 |
Borókabogyó | 303 |
Vanília | 304 |
Kardamom | 306 |
Szerecsendió és szerecsendióvirág | 309 |
Csillagos ánizs | 311 |
Virágok és virágrészek | 313 |
Sáfrány | 313 |
Szegfűszeg | 313 |
Kápri | 318 |
Szárak, gyöktörzsek, hagymák | 320 |
Fahéj | 321 |
Gyömbér | 321 |
Hagymák | 328 |
Levelek és füvek | 330 |
Majoránna | 332 |
Kerti kakukkfű | 332 |
Borsfű | 336 |
Babérlevél | 337 |
Tárkony | 338 |
Ernyősvirágzatú konyhai fűszernövények | 339 |
Hagymalevelek | 341 |
Alsóbbrendű növények | 343 |
Tőzegmoha | 345 |
Nyálka- és kocsonyaszolgáltató vörösmoszatok | 345 |
Mikroszkópikus gombák és baktériumok | 347 |
Irodalom | 361 |
Tárgymutató | 363 |