1.062.332

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növényi biokémia

Kézirat

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kertészeti Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 219 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 520 példányban. Tankönyvi szám: M1203. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egyetemünkön először 1964. őszén került sor önálló Növényi Biokémia oktatására. Az oktatás segédleteként íródott jegyzet első kiadása 1965- ben jelent meg. E rohamosan fejlődő tudományág területén... Tovább

Előszó

Egyetemünkön először 1964. őszén került sor önálló Növényi Biokémia oktatására. Az oktatás segédleteként íródott jegyzet első kiadása 1965- ben jelent meg. E rohamosan fejlődő tudományág területén az első kiadás óta eltelt időben számos új eredmény született, melyeket a korábbi jegyzet természetesen nem tartalmazhatott.
A hallgatóság az elméleti előadásokon évről évre megismerkedhetett a biokémia új eredményeivel, melyek évek múltával egyre gyarapodtak.
Időközben az Egyetem szervezeti tagozódásában is változás következett be. A Termesztési Kar mellett kialakult a Tartósítóipari Kar is, mely utóbbi tartalmi szempontból is új igényeket támaszt a tantárggyal szemben.
Az elmondottak miatt időszerű az új jegyzet megjelentetése. A jegyzet anyagát a két kar bizonyos mértékig eltérő igényének és a gyakorlati élet követelményeinek figyelembevételével kellett kialakítani. Vissza

Tartalom

I. Biokémia 1
1. Bevezetés, a növényi biokémia tárgya 1
2. Autotrof és heterotrof szervezetek 5
3. Zsírban oldódó növényi színanyagok 7
A klorofill 7
Előfordulás 7
Szerkezet 10
A klorofill átalakulása az élelmiszer tartósítás során 14
Karótinoidok 15
Előfordulás 15
Kémiai felépités 16
Oxigénmentes karotinoidok 19
Oxigén-tartalmú karotinoidok 22
A karotinoidok bioszintézise 23
A karotinoidok szerepe a növényben 24
A karotinoidok bomlása 25.
4. szénhidrátok 26.
Előfordulás 26.
Egyszerű cukrok, monoszacharidok 27.
Felosztás 27.
A hexózok izomerizációja 29.
Szerkezet 32.
A cukrok redukáló tulajdonsága 35.
A hexózok enolizációja 36.
A cukrok foszforilációja 37.
A fotoszintézis 41
A fotoszintézis jellemzése 41.
A fotoszintézis fényszakasza 42.
Fotokémiai folyamatok 43.
Fotoszintetikus foszforiláció 51.
A fotofoszforiláció energia átalakító
folyamata 54
A fotoszintézis sötét-, vagy CO2 redukciós
szakasza 59
Izotóp kísérletek. A CO2 redukció első termékei 60
Calvin ciklus, a CO2 felvételének és redukciójának körfolyamata 67
A fotoszintézis és a növénytermelés néhány
energetikai kérdése 71
Oligoszacharidok 74
Diszacharidok 74
A triszacharidok 79
A cukrok édessége 80
Az oligoszacharidok bioszintézise 80
Poliszacharidok 82
Cellulóz 83
Keményítő 84
A keményítő enzimei és bioszintézise 87
FEHÉRJÉK 90
Egyszerű fehérjék 90
Általános jellemzés 90
A peptidkötés 91
Izoelektromos pont 94
Az aminosavak bioszintézise 94
Transzamináció 102
A fehérjék felosztása 103
A fehérjék tulajdonságai 104
A fehérjék molekulasúlya 107
A fehérjék szétválasztása 108
A fehérjék szerkezete 112
A fehérjék denaturálása 113
Összetett fehérjék 114
Nukleoproteidek, nukleinsavak 115
A DNS térbeli szerkezete 119
A kromoszómák kémiája 122
A DNS szerepe az RNS szintézisében 125
A fehérjék bioszintézise 126.
Az amidok szerepe az energia forgalomban 126.
A riboszómák és szerepük a fehérje szintézisben 128.
Virusok 135.
6. ENZIMEK 138.
Általános jellemzés 138.
Az enzimek felépitése 139.
Az enzimek csoportosítása 141.
A dehidrogenázok koferment része 144.
A protein-koenzim kötés 148.
Az enzimek specifikussága 150.
Enzimek inaktiválása hőkezeléssel 152.
Az enzim-müködés kinetikája 153.
Az enzimek és vitaminok kapcsolata 157.
7. POLIFENOLOK 160.
A polifenolok képződése 160.
A polifenolok szerepe a rezisztenciában 162.
Glikozidok- flavonoidok és antocianinok 163.
Flavonoidok 164.
Antocianinok 168.
80 DISSZIMILÁCIÓ 176.
Általános jellemzés 176.
Fermentáció 178.
Légzés 183.
II. ALKALMAZOTT BIOKÉMIA 190.
1. BIOLÓGIAI OXIDÁCIÓ - ENZIMATIKUS BARNULÁS 190.
Az oxidáció tipusai 190.
A klimakterikus ciklus 193.
Oxidációs reakciók a felszakított sejtekben 194.
Enzimatikus bámulás 195.
Nem-enzimatikus barnulás 197.
Maillard-reakció 197.
Oldal
Az aszkorbinsav által okozott barnulás 200.
Aktiv aldehid elmélet 201.
A VEGYSZERES GYOMIRTÁS ELMÉLETE 203.
A vegyszeres gyomirtás jelentősége, a gyomirtó-
szerek rendszerezése 203.
A növekedésszabályozó herbicidek története 206.
A növekedésszabályozó herbicidek kémiája 207
A gyomirtószerek hatásmechanizmusa 211
Érzékenység, szelektivitás 213
Gyomirtószerek utóhatása 216.
Fontosabb biokémiai rövidítések 218.

Dr. Gombkötő Géza

Dr. Gombkötő Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Gombkötő Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem