kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 412 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Megjelent 500 példányban. Fekete-fehér fotókkal. |
Előszó | |
Tartalomjegyzék | |
A növénytermesztés történelmi kialakulása | 1 |
A növények eredete és elterjedése | 5 |
Szántóföldi növények | 8 |
A búza történelmi útja | 8 |
A kultúrrozs és az elterjedése körüli problémák | 10 |
Az egyik legősibb kultúrnövény az árpa | 11 |
A zab a legfiatalabb gabonaféle | 11 |
Ősrégi kultúrnövény a köles | 12 |
A rizs különleges történelmi jelentősége | 12 |
A kukorica származását még ma is homály fedi | 14 |
Viták a cirok eredetéről | 15 |
A burgonya Dél-Amerikából származik | 16 |
Egyike legfiatalabb kultúrnövényünk: a cukorrépa | 17 |
A takarmányrépa, a tarlórépa és a cikória elterjedése | 18 |
A napraforgó az indiánok ősi növénye | 19 |
A repce több ezer éve ismert növény | 20 |
A ricinus olaját már az ókorban is hasznosították | 20 |
A mák ősrégi növény | 20 |
A kendert már 2500 évvel Kr. e. előtt ismerték a kínaiak | 21 |
A len termesztése egyidős a gabonafélékével | 22 |
A dohány Amerikából származik | 23 |
A lucerna ma is a legfontosabb szálas takarmánynövényünk | 23 |
A vöröshere fiatal kultúrnövény | 25 |
A babot Amerikában már ősidők óta termesztik | 26 |
A borsó egyidős a búzával | 26 |
A szója évezredekig maradt származási helyén | 27 |
A szegletes ledneket ősidők óta termesztik | 28 |
A csillagfürtnek számos fajtáját ismerjük | 28 |
Zöldségnövények | 29 |
A paprika meghódította Magyarországot | 29 |
A paradicsom múltjáról keveset tudunk | 30 |
A sárgadinnyét már évezredek óta ismerik | 31 |
A görögdinnyét már évezredek óta termesztik | 32 |
Az uborka régen ismert növény | 33 |
A káposztafélék gazdag nemzetsége | 33 |
Az ernyősvirágzatú zöldségféléket már a történelem előtti időkben ismerték | 34 |
A céklát a szicíliai répából állították elő | 34 |
A retek az egyik legrégebbi kerti növényünk | 35 |
A hagyma a legrégebbi zöldségnövényekhez tartozik | 35 |
A levélzöldségek nemesítése csak az utóbbi évtizedekben indult meg Magyarországon | 36 |
Gyümölcs és szőlő | 37 |
Az alma ősrégi kultúrnövény | 37 |
A körte is a Balkánról került hozzánk | 38 |
A cseresznyét és a meggyet már a kőkorszakban fogyasztották | 39 |
A szilva két alkotóeleme a kökény és a cseresznyeszilva | 40 |
A kajszi 4000 éves múlttal rendelkezik | 41 |
Az őszibarack 7000 éve ismert | 42 |
A mandulát már az ókorban termesztették | 42 |
A dió nemesítését a klónozás tette lehetővé | 43 |
A szamócát már a XVI. században termesztették hazánkban | 43 |
A málna és a szeder története még hiányosan ismert | 43 |
A többi bogyósgyümölcs kevésbé jelentős | 44 |
A szőlőt több ezer éve ismerik | 44 |
A növénynemesítés kifejlődése | 47 |
A növénynemesítés első lépései | 47 |
A növénynemesítés tudatossága fokozódott | 49 |
A növénynemesítés fejlődése hazánkban | 52 |
A növénynemesítés kezdete Magyarországon | 52 |
Cserháti, Grábner, Baross, Székács, Legány, Fleischmann és a többiek | 54 |
Számos nehézség ellenére tovább fejlődött a magyar növénynemesítés | 61 |
A fajtaminősítés története Magyarországon | 67 |
A fajtavédelem kezdete | 67 |
Törekvések az önálló fajtakísérleti állomáshálózat megteremtésére | 70 |
Kötelezővé vált a nemesített fajták állami minősítésre való bejelentése | 71 |
A II. világháború után lassan, de beindult a növénynemesítés és a fajtaminősítés | 72 |
A fajtaminősítés fokozatai | 75 |
A nemesítő jutalom bevezetése | 76 |
Önálló Országos Növényfajtakísérleti Intézet | 76 |
A tápiószelei fajtagyűjtemény kialakulása | 77 |
A nagyüzemi fajtakísérletek hozzájárulása a fajtaminősítéshez | 78 |
Újabb feladat a termeléstechnológiai minősítés | 82 |
A gyümölcs-szőlő fajtakísérlet módszertanának alakulása | 84 |
Az egzakt vizsgálatok kerültek előtérbe | 84 |
A mennyiségi helyett minőségi és ökonómiai szemlélet | 85 |
A választéki és piaci szemlélet | 87 |
Az Országos Mezőgazdasági Fajtakísérleti Intézet | 88 |
A fajta, mint gazdasági kategória | 88 |
A Köztermesztésben csak minősített fajtát lehet termeszteni | 90 |
Megnőtt a minősített fajták száma | 91 |
A fajta tulajdonjogának ellentomondásai | 92 |
1969-től új feladat az erdészeti növények vizsgálata és fajtaminősítése | 93 |
A kísérleti munka minőségének javítása | 93 |
Újra együtt az agrobotanikával | 94 |
A fajtaoltalom, a nemzetközi fajtavédelmi egyezményhez való csatlakozás | 95 |
A vizsgálati díj bevezetése | 96 |
A nemesítéssel foglalkozó intézmények és a nemesítők érdekeltségének fokozása, a Fajtahasználati díj | 96 |
Az Országos Vetőmag és Szaporítóanyag Felügyelettel való egyesülés | 97 |
Az új fajták népszerűsítése, elterjedésük elősegítése | 98 |
A fajtakísérletezés személyi háttere | 99 |
Új fajták és nemesítők (A magyar növénynemesítés kiemelkedő korszaka) | 102 |
A Szántóföldi növények | 108 |
Búza | 108 |
Rozs | 128 |
Triticale | 130 |
Tavaszi árpa | 133 |
Őszi árpa | 137 |
Zab | 138 |
Köles | 141 |
Rizs | 141 |
Kukorica | 146 |
Cirokfélék | 167 |
Szudáni fű | 169 |
Seprűcirok | 171 |
Burgonya | 171 |
Cukorrépa | 176 |
Takarmányrépa | 180 |
Tarlórépa | 181 |
Takarmányretek | 182 |
Cikória | 182 |
Napraforgó | 182 |
Ricinus | 188 |
Őszi káposztarepce | 188 |
Földimogyoró | 189 |
Len | 190 |
Kender | 192 |
Dohány | 194 |
Szárazbab | 196 |
Szárazborsó | 198 |
Szója | 201 |
Lóbab | 203 |
Csicseriborsó | 204 |
Lencse | 204 |
Szegletes lednek | 205 |
Csillagfürt | 206 |
Lucerna | 208 |
Vöröshere | 213 |
Fehérhere | 214 |
Bíborhere | 215 |
Szarvaskerep | 216 |
Tarka koronafürt | 217 |
Bükköny | 217 |
Somkóró | 218 |
Takarmánykáposzta | 218 |
Takarmánykelkáposzta | 219 |
Muhar | 219 |
Füvek | 219 |
A Zöldségek | 229 |
Zöldborsó | 230 |
Zöldbab | 235 |
Paprika | 238 |
Paradicsom | 250 |
Tojásgyümölcs | 258 |
Sárgadinnye | 259 |
Görögdinnye | 260 |
Uborka | 263 |
Tökfélék | 270 |
Káposztafélék | 273 |
Fejes saláta | 280 |
Spenót | 282 |
Sóska | 282 |
Mák | 283 |
Sárgarépa | 284 |
Petrezselyem | 286 |
Zeller | 286 |
Pasztinák | 288 |
Cékla | 288 |
Retek | 289 |
Hagymafélék | 291 |
Csemegekukorica | 294 |
Pattogtatni való kukorica | 297 |
A Gyümölcs- és szőlőfajták | 297 |
Alma | 301 |
Körte | 307 |
Birs | 311 |
Cseresznye | 312 |
Meggy | 317 |
Szilva | 322 |
Kajszibarack | 326 |
Őszibarack | 332 |
Mandula | 340 |
Dió | 342 |
Gesztenye | 344 |
Mogyoró | 345 |
Bogyósgyümölcsűek | 345 |
Szamóca | 346 |
Málna | 350 |
Szeder | 352 |
Köszméte és ribiszke | 352 |
A Szőlő | 357 |
Fehérborszőlő | 358 |
Vörösborszőlő | 360 |
Újabb fajtákkal gyarapodik a borszőlőfajták választéka | 362 |
Alanyfajták minősítése | 369 |
Újabb értékes fajták | 369 |
Csemegeszőlő | 370 |
Kocsis Pál és mások fajtái | 372 |
Mind jobb minőségű fajtákra van szükség | 375 |
Irodalomjegyzék | 376 |
Névjegyzék | 393 |
Fajtajegyzék | 403 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.