1.062.332

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növényélettani vizsgálatok I.

Szerző
Lektor
Bukarest
Kiadó: Mezőgazdasági és Erdészeti Állami Könyvkiadó
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 221 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. Megjelent 550 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Régóta érezzük hiányát olyan szakkönyvnek, mely a könnyen végrehajtható, alapvető növényélettani és növénybiokémiai vizsgálatok egyszerű és világos leírását nyújtaná. Az idegen nyelvű... Tovább

Előszó

Régóta érezzük hiányát olyan szakkönyvnek, mely a könnyen végrehajtható, alapvető növényélettani és növénybiokémiai vizsgálatok egyszerű és világos leírását nyújtaná. Az idegen nyelvű szakirodalomban vannak ugyan részletes, alapos munkák, melyek ilyen természetű anyagot tárgyalnak. Ezek azonban a kezdők, illetve az egyszerűbb laboratóriumi felszereléssel rendelkező kísérletezők számára nem alkalmasak, egyébként pedig nem is igen hozzáférhetőek. E könyv megkísérli ezt a hiányt legalábbis részben pótolni. Reméljük, hogy mind az agronómusok, gyakorlati növénynemesítők, középiskolai tanárok, mind a mezőgazdasági és természetrajzi fakultások hallgatói haszonnal fogják forgatni.
Ami a könyv beosztását illeti, az első részben a szerző a növényi testet felépítő - és a növény táplálkozása szempontjából fontos - anyagok vizsgálatával foglalkozik. A könyv második részében a növények tápanyagainak és azok szerepének megállapítására alkalmas szintétikus módszereket tárgyalja. Ismerteti a baktériumok, algák, gombák tenyésztési módszereit, valamint a magasabbrendű növények víz- és homokkultúráit. Vissza

Tartalom

Előszó5
A növények tápanyagszükségletének vizsgálata analitikai módszerrel7
Átlagmintavétel7
A növények víz- és szárazanyagtartalma8
A víz kimutatása a növényi szervekben (1. kísérlet)8
A víz és szárazanyag mennyiségi meghatározása8
Szárazanyag- és víztartalom meghatározása (2. kísérlet)9
Légszárazanyag meghatározása (3. kísérlet)13
A szárazanyag vízben oldódó részének meghatározása areométeres módszerrel (4. kísérlet)14
A szárazanyag vízben oldódó részének meghatározása refraktométerrel (5. kísérlet)15
A növények hamu- és szervesanyagtartalmának meghatározása (6. kísérlet)17
A növényekben található hamualkotó elemek vizsgálata21
A mikrokrisztálloszkópia alapelveinek rövid ismertetése22
A mikrokrisztálloszkópiai vizsgálatok menete23
A hamualkotó elemek minőségi vizsgálata24
Törzsoldat készítése a hamualkotórészek minőségi kimutatásához (7. kísérlet)25
A fontosabb katiónok kimutatása26
A vas makrokémiai kimutatása (8. kísérlet)26
A vas hisztokémiai kimutatása (9. kísérlet)27
A mangán kimutatása (10. kísérlet)28
Az alumínium kimutatása (11. kísérlet)29
A kálcium makrokémiai kimutatása (12. kísérlet)30
A kálcium mikrokrisztállószkópiai kimutatása CaSO4 2H2O alakban (13. kísérlet)32
A kálcium hisztokémiai kimutatása (14. kísérlet)33
A magnézium makrokémiai kimutatása (15. kísérlet)36
A magnézium mikrokrisztálloszkópiai kimutatása MgNH4PO4 6H2O alakban (16. kísérlet)37
A kálium és nátrium makrokémiai kimutatása (17. kísérlet)38
A kálium mikrokrisztálloszkópiai kimutatása (K2Pb[Cu(NO2)6]) alakban (18. kísérlet)41
Fontosabb aniónok kimutatása42
A klór makrokémiai kimutatása (19. kísérlet)42
A klór mikrokrisztálloszkópiai kimutatása (20. kísérlet)43
A karbonát-ión kimutatása (21. kísérlet)44
A foszfát-ión makrokémiai kimutatása (22. kísérlet)45
A foszfát-ión mikrokrisztálloszkópiai kimutatása (23. kísérlet)47
A nitrátok hisztokémiai kimutatása (24. kísérlet)49
A szulfát-ión makrokémiai kimutatása (25. kísérlet)49
A szulfát-ión mikrokrisztálloszkópiai kimutatása (26. kísérlet)50
A szilícium kimutatása (27. kísérlet)51
A növények ásványi alkotórészeinek mennyiségi meghatározása52
Az anyag előkészítése mennyiségi vizsgálatra (Sarudi) (28. kísérlet)52
A kovasav leválasztása és meghatározása (29. kísérlet)54
Az alkáli fémek meghatározása (Sarudi) (30. kísérlet)55
A kálium mennyiségi meghatározása növényi hamuban (Tananajev-módszerével) (31. kísérlet)56
A kálium meghatározása KCIO alakban (32. kísérlet)60
A vas, alumínium, kálcium és magnézium elválasztása (33. kísérlet)62
A kálcium mennyiségi meghatározása térfogatosan kálciumoxalát alakjában (34. kísérlet)63
A kálcium és magnézium egymás melletti meghatározása Winkler Lajos szerint (35. kísérlet)66
A növényi hamu klórtartalmának meghatározása Volhard szerint (36. kísérlet)68
A növényi hamu foszfortartalmának meghatározása kolorimetriás módszerrel (37. kísérlet)69
Szulfát meghatározása BaSo4 alakjában (Winkler L. szerint) (38. kísérlet)72
A növényi hamu lúgosságának (alkalitásának) meghatározása (39. kísérlet)74
A növényt alkotó szerves vegyületek (asszimiláták) vizsgálata75
Szénhidrátok75
Fehérjék103
Zsírok és olajok117
Szerves savak128
Vitaminok131
A lignin140
Növényi mézgák141
Glukozidok vizsgálata142
Alkaloidok vizsgálata147
A növények tápanyagszükségletének vizsgálata szintetikus módszerrel151
Magasabbrendű növények tenyésztése151
Magasabbrendű növények vízkultúrája (85. kísérlet)151
Magasabbrendű növények homokkultúrája (86. kísérlet)160
A mikroelemek jelentősége a magasabbrendű növények táplálkozásában162
A bór jelentősége a magasabbrendű növények táplálkozásában (87. kísérlet)162
A réz hatása a paradicsom növekedésére (88. kísérlet)163
Alacsonyabbrendű növények tenyésztése164
Folyékony alaptáptalajok164
Szilárd alaptáptalajok166
Baktériumok tenyésztése171
Baktériumok színtenyésztésének előállítása. Táptalajok beoltása (89. kísérlet)171
Ammonifikáló baktériumok tenyésztése (90. kísérlet)173
A nitrifikálás vizsgálata (91. kísérlet)175
A denitrifikálás vizsgálata (92. kísérlet)177
Gyökérgumóbaktériumok vizsgálata (93. kísérlet)178
Nitrogént megkötő talajbaktériumok tenyésztése (94. kísérlet)180
A mikroszkópi készítmények vizsgálata182
Élő mikrobák vizsgálata (95. kísérlet)182
Elölt mikrobák vizsgálata184
Egyszerű festett készítmények vizsgálata (96. kísérlet)184
Kombinált festési eljárások185
Gram-festés (97. kísérlet)185
Möller-féle spórafestés (98. kísérlet)186
Algák tenyésztése187
Algatenyészetek készítése (99. kísérlet)187
Talajalgák tenyésztése (100. kísérlet)187
Néhány nélkülözhetetlen elem hatása a zöld algák fejlődésére (101. kísérlet)189
Gombák tenyésztése192
Talajgombák tenyésztése (102. kísérlet)192
Penészgombák tenyésztése (103. kísérlet)192
Néhány makroelem fontosságának kimutatása a penészgombák fejlődésére (104. kísérlet)194
Függelék196
Betűrendes tárgymutató205
Felhasznált irodalom213

Dr. Brugovitzky Edit

Dr. Brugovitzky Edit műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Brugovitzky Edit könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem