kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági és Erdészeti Állami Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Bukarest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 221 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. Megjelent 550 példányban. |
Előszó | 5 |
A növények tápanyagszükségletének vizsgálata analitikai módszerrel | 7 |
Átlagmintavétel | 7 |
A növények víz- és szárazanyagtartalma | 8 |
A víz kimutatása a növényi szervekben (1. kísérlet) | 8 |
A víz és szárazanyag mennyiségi meghatározása | 8 |
Szárazanyag- és víztartalom meghatározása (2. kísérlet) | 9 |
Légszárazanyag meghatározása (3. kísérlet) | 13 |
A szárazanyag vízben oldódó részének meghatározása areométeres módszerrel (4. kísérlet) | 14 |
A szárazanyag vízben oldódó részének meghatározása refraktométerrel (5. kísérlet) | 15 |
A növények hamu- és szervesanyagtartalmának meghatározása (6. kísérlet) | 17 |
A növényekben található hamualkotó elemek vizsgálata | 21 |
A mikrokrisztálloszkópia alapelveinek rövid ismertetése | 22 |
A mikrokrisztálloszkópiai vizsgálatok menete | 23 |
A hamualkotó elemek minőségi vizsgálata | 24 |
Törzsoldat készítése a hamualkotórészek minőségi kimutatásához (7. kísérlet) | 25 |
A fontosabb katiónok kimutatása | 26 |
A vas makrokémiai kimutatása (8. kísérlet) | 26 |
A vas hisztokémiai kimutatása (9. kísérlet) | 27 |
A mangán kimutatása (10. kísérlet) | 28 |
Az alumínium kimutatása (11. kísérlet) | 29 |
A kálcium makrokémiai kimutatása (12. kísérlet) | 30 |
A kálcium mikrokrisztállószkópiai kimutatása CaSO4 2H2O alakban (13. kísérlet) | 32 |
A kálcium hisztokémiai kimutatása (14. kísérlet) | 33 |
A magnézium makrokémiai kimutatása (15. kísérlet) | 36 |
A magnézium mikrokrisztálloszkópiai kimutatása MgNH4PO4 6H2O alakban (16. kísérlet) | 37 |
A kálium és nátrium makrokémiai kimutatása (17. kísérlet) | 38 |
A kálium mikrokrisztálloszkópiai kimutatása (K2Pb[Cu(NO2)6]) alakban (18. kísérlet) | 41 |
Fontosabb aniónok kimutatása | 42 |
A klór makrokémiai kimutatása (19. kísérlet) | 42 |
A klór mikrokrisztálloszkópiai kimutatása (20. kísérlet) | 43 |
A karbonát-ión kimutatása (21. kísérlet) | 44 |
A foszfát-ión makrokémiai kimutatása (22. kísérlet) | 45 |
A foszfát-ión mikrokrisztálloszkópiai kimutatása (23. kísérlet) | 47 |
A nitrátok hisztokémiai kimutatása (24. kísérlet) | 49 |
A szulfát-ión makrokémiai kimutatása (25. kísérlet) | 49 |
A szulfát-ión mikrokrisztálloszkópiai kimutatása (26. kísérlet) | 50 |
A szilícium kimutatása (27. kísérlet) | 51 |
A növények ásványi alkotórészeinek mennyiségi meghatározása | 52 |
Az anyag előkészítése mennyiségi vizsgálatra (Sarudi) (28. kísérlet) | 52 |
A kovasav leválasztása és meghatározása (29. kísérlet) | 54 |
Az alkáli fémek meghatározása (Sarudi) (30. kísérlet) | 55 |
A kálium mennyiségi meghatározása növényi hamuban (Tananajev-módszerével) (31. kísérlet) | 56 |
A kálium meghatározása KCIO alakban (32. kísérlet) | 60 |
A vas, alumínium, kálcium és magnézium elválasztása (33. kísérlet) | 62 |
A kálcium mennyiségi meghatározása térfogatosan kálciumoxalát alakjában (34. kísérlet) | 63 |
A kálcium és magnézium egymás melletti meghatározása Winkler Lajos szerint (35. kísérlet) | 66 |
A növényi hamu klórtartalmának meghatározása Volhard szerint (36. kísérlet) | 68 |
A növényi hamu foszfortartalmának meghatározása kolorimetriás módszerrel (37. kísérlet) | 69 |
Szulfát meghatározása BaSo4 alakjában (Winkler L. szerint) (38. kísérlet) | 72 |
A növényi hamu lúgosságának (alkalitásának) meghatározása (39. kísérlet) | 74 |
A növényt alkotó szerves vegyületek (asszimiláták) vizsgálata | 75 |
Szénhidrátok | 75 |
Fehérjék | 103 |
Zsírok és olajok | 117 |
Szerves savak | 128 |
Vitaminok | 131 |
A lignin | 140 |
Növényi mézgák | 141 |
Glukozidok vizsgálata | 142 |
Alkaloidok vizsgálata | 147 |
A növények tápanyagszükségletének vizsgálata szintetikus módszerrel | 151 |
Magasabbrendű növények tenyésztése | 151 |
Magasabbrendű növények vízkultúrája (85. kísérlet) | 151 |
Magasabbrendű növények homokkultúrája (86. kísérlet) | 160 |
A mikroelemek jelentősége a magasabbrendű növények táplálkozásában | 162 |
A bór jelentősége a magasabbrendű növények táplálkozásában (87. kísérlet) | 162 |
A réz hatása a paradicsom növekedésére (88. kísérlet) | 163 |
Alacsonyabbrendű növények tenyésztése | 164 |
Folyékony alaptáptalajok | 164 |
Szilárd alaptáptalajok | 166 |
Baktériumok tenyésztése | 171 |
Baktériumok színtenyésztésének előállítása. Táptalajok beoltása (89. kísérlet) | 171 |
Ammonifikáló baktériumok tenyésztése (90. kísérlet) | 173 |
A nitrifikálás vizsgálata (91. kísérlet) | 175 |
A denitrifikálás vizsgálata (92. kísérlet) | 177 |
Gyökérgumóbaktériumok vizsgálata (93. kísérlet) | 178 |
Nitrogént megkötő talajbaktériumok tenyésztése (94. kísérlet) | 180 |
A mikroszkópi készítmények vizsgálata | 182 |
Élő mikrobák vizsgálata (95. kísérlet) | 182 |
Elölt mikrobák vizsgálata | 184 |
Egyszerű festett készítmények vizsgálata (96. kísérlet) | 184 |
Kombinált festési eljárások | 185 |
Gram-festés (97. kísérlet) | 185 |
Möller-féle spórafestés (98. kísérlet) | 186 |
Algák tenyésztése | 187 |
Algatenyészetek készítése (99. kísérlet) | 187 |
Talajalgák tenyésztése (100. kísérlet) | 187 |
Néhány nélkülözhetetlen elem hatása a zöld algák fejlődésére (101. kísérlet) | 189 |
Gombák tenyésztése | 192 |
Talajgombák tenyésztése (102. kísérlet) | 192 |
Penészgombák tenyésztése (103. kísérlet) | 192 |
Néhány makroelem fontosságának kimutatása a penészgombák fejlődésére (104. kísérlet) | 194 |
Függelék | 196 |
Betűrendes tárgymutató | 205 |
Felhasznált irodalom | 213 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.