kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 270 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Alapfogalmak, eszközök, módszerek | |
A műszerek és kezelésük | 3 |
A növényélettani mérések módja és az eredmények értékelése | 26 |
A kísérletek értékeléséhez szükséges matematikai alapfogalmak | 28 |
Sejtélettan | |
1. kísérlet: Élő és holt sejtek áteresztő képességének vizsgálata antocián tartalmú növényeken (Makroszkópos megfigyelés) | 34 |
2. kísérlet: Élő sejtek erős és gyenge savakkal, illetve bázisokkal szemben tanúsított permenabilitásának vizsgálata | 36 |
3. kísérlet: A plazmolízis és deplazmolízis folyamatának megfigyelése | 38 |
4. kísérlet: A plazmolízis különböző formáinak megfigyelése indifferens plazmolitikumban. Plazmolízis és ionhatás | 40 |
5. kísérlet: Sapkaplazmolízis vizsgálata | 43 |
6. kísérlet: Tonoplasztosz-plazmolízis | 45 |
7. kísérlet: Növényi szövetek szívóerejének meghatározása határplazmolízissel | 46 |
8. kísérlet: Zselatin izoelektromos pontjának meghatározása puffersorozat segítségével | 48 |
9. kísérlet: Növényi szövetek izoelektromos pontjának meghatározása festékpár segítségével | 50 |
A növények anyagcseréje | |
Sóforgalom | 53 |
Szervezetlen ionok kimutatása a szövetekben. Hiszokémiai vizsgálatok | 54 |
10. kísérlet: Kálium-ionok hisztokémiai kimutatása | 54 |
11. kísérlet: Kalcium-ionok hisztokémiai kimutatása | 55 |
12. kísérlet: Anorganikus kötésű magnézium-ionok hisztokémiai kimutatása | 56 |
13. kísérlet: Nátrium-ionok hisztokémiai kimutatása | 57 |
14. kísérlet: Ferro-ionok hisztokémiai kimutatása | 58 |
15. kísérlet: Karbonát-ionok hisztokémiai kimutatása | 59 |
16. kísérlet: Klorid-ionok hisztokémiai kimutatása | 59 |
17. kísérlet: Foszfát-ionok hisztokémiai kimutatása | 60 |
Hamuvizsgálatok | 61 |
18. kísérlet: A növények és növényrészek hamutartalmának meghatározása | 62 |
19. kísérlet: Néhány elem kimutatás növényi hamuban spektroszkóppal | 64 |
Néhány elem kimutatása növényi hamuban kémiai módszerekkel | 65 |
20. kísérlet: Vas kimutatása növényi hamuban | 65 |
21. kísérlet: Foszfát kimutatása növényi hamuban | 66 |
22. kísérlet: Szulfát kimutatása növényi hamuban | 66 |
23. kísérlet: Nitrát kimutatása friss növényi részekben | 67 |
24. kísérlet: Növényi hamu alkálitartalmának meghatározása | 68 |
25. kísérlet: A kovasav meghatározása és leválasztása | 69 |
26. kísérlet: Növényi hamu foszfáttartalmának meghatározása színösszehasonlítási módszerrel. Félkvantitatív módszer | 71 |
27. kísérlet: Növényi hamu szulfáttartalmának meghatározása zavarosságmérés alapján | 74 |
28. kísérlet: A növények N-, K- és P-tartalmának meghatározása roncsolt mintából | 76 |
Szervetlen sók felvétele és szállítása a szövetekben | 79 |
29. kísérlet: Csíranövények nitrogénfogyasztása | 80 |
30. kísérlet: A gyökér aktív működésének megfigyelése különböző pH-értékű tápoldatokban | 82 |
A növények vízgazdálkodása | 85 |
A növények vízfelvétele | 86 |
31. kísérlet: A gyökérrendszer térfogatának, felületének és aktív felületének mérése | 86 |
32. kísérlet: Gyökérnyomás mérése | 90 |
33. kísérlet: A légmozgás hatása a vízfelvételre | 92 |
34. kísérlet: A vízfelvétel változása a talaj hőmérsékletének hatására | 93 |
A növények víztartalma | 95 |
35. kísérlet: Különböző fajtájú levelek víztartalmának meghatározása | 97 |
36. kísérlet: Levelek szukkulencia fokának meghatározása | 98 |
37. kísérlet: A növények víztelítettségi hiányának meghatározása | 99 |
A levelek sztomáinak vizsgálata | 102 |
38. kísérlet: A sztomák számának vizsgálata | 104 |
39. kísérlet: Fényintenzitás hatása a sztomák nyitottságára | 105 |
40. kísérlet: A légrések nyitottságának változása kálium- és kalcium-ionok hatására | 107 |
41. kísérlet: Légmozgás hatása a párolgásra | 108 |
42. kísérlet: A felület és a kerület szerepe a párolgási folyamatokban | 109 |
A párologtatás mérése | 112 |
43. kísérlet: Sztomás és kutikuláris párologtatás mértékének összehasonlítása kobaltpapír segítségével | 114 |
44. kísérlet: Sztomás és kutikuláris párologtatás értékeinek összehasonlítása különböző levéltípusoknál | 116 |
45. kísérlet: A kultikuláris párologtatás mérése | 117 |
46. kísérlet: Légmozgás hatása a növények párologtatására | 118 |
A víz áramlása a növényben | 120 |
47. kísérlet: A növények vízszállításának megfigyelése | 120 |
Fotoszintézis | 122 |
A növények széndioxid asszimilációja | 122 |
48. kísérlet: A fotoszintézis feltételei | 123 |
49. kísérlet: Fényintenzitás hatása az asszimiláció mértékére, különböző széndioid koncentrációk alkalmazásakor | 125 |
50. kísérlet: Különböző színű fénysugarak hatása a fotoszintézisre | 127 |
51. kísérlet: Vízinövények széndioxid ellátásának és fiziológiásan polarizált anyagcseréjének vizsgálata Helodea-féléken | 129 |
52. kísérlet: A fotoszintézis folyamán keletkező oxigén kimutatása metilénkékkel | 131 |
53. kísérlet: Az asszimiláció megfordítható gátlása. Narkotikumok hatása a fotoszintézisre | 132 |
54. kísérlet: Szárazföldi növények fotoszintézisének meghatározása indikátor segítségével | 133 |
Klorofill vizsgálatok | 136 |
55. kísérlet: Nyers klorofill-oldat előállítása (A klorofill fluoreszcenciája) | 137 |
56. kísérlet: Nyers klorofill-oldat színanyagainak elválasztása oldószerek segítségével | 138 |
57. kísérlet: A klorofill színanyagainak elválasztása papírkromatográfiás módszerrel | 140 |
58. kísérlet: A nyers klorofill-oldat és az egyes komponensek fényabszorpciója | 143 |
59. kísérlet: A klorofill lebontása. Savak és lúgok hatása a klorofillra. Rézklorofill | 144 |
Légzés | 146 |
Az energia felszabadítása disszimiláció útján | 146 |
A növények oxigén fogyasztásának és széndioxid termelésének manometrikus mérése | 148 |
60. kísérlet: Különféle növények légzési együtthatójának vizsgálata | 151 |
61. kísérlet: Reproduktív és vegetatív növényi szervek légzésének összehasonlítása | 154 |
62. kísérlet: A növények aerob és anaerob légzésének összehasonlítása | 157 |
63. kísérlet: A gyökérlégzés vizsgálata | 161 |
64. kísérlet: Sötétben és világosban nevelt növények légzésintenzitásának és légzési együtthatójának mérése | 165 |
65. kísérlet: Hőmérséklet hatása a növények légzésére | 169 |
66. kísérlet: Különböző fajtájú csíranövények, illetve növényrészek légzésének összehasonlító vizsgálata | 172 |
67. kísérlet: Erjedésvizsgálat élesztővel | 175 |
68. kísérlet: Hőfejlődés erjedéskor | 177 |
Az anyagcsere néhány szerves vegyületének vizsgálata | |
69. kíspérlet: Akonitsav kimutatása | 179 |
Szénhidrátok | 180 |
70. kísérlet: Redukáló cukor hisztokémiai kimutatása | 180 |
71. kísérlet: Redukáló cukrok meghatározása Bertrand szerint | 182 |
72. kísérlet: Keményítő oldat készítése és vizsgálata | 186 |
73. kísérlet: A keményítő savak hidrolízise | 188 |
74. kísérlet: Cellulóz kimutatása és hidrolízise | 190 |
Fehérjék | 191 |
75. kísérlet: Fehérjék kimutatása színreakciókkal | 191 |
76. kísérlet: Növényi részek fehérjetartalmának meghatározása | 193 |
Zsírok és olajok | 196 |
77. kísérlet. Olajos magvak olajtartalmának kivonása és meghatározása | 197 |
78. kísérlet: Zsírok és olajok savszámának és szappanszámának meghatározása | 199 |
Az antociánok vizsgálata | 201 |
79. kísérlet: Az antociánok kimutatása | 202 |
80. kísérlet: Az antociánok indikátorszerű viselkedése | 203 |
Enzimvizsgálatok | |
81. kísérlet: Az amiláz pH-optimuma | 205 |
82. kísérlet: A citokróm rendszer spektroszkópos vizsgálata | 207 |
83. kísérlet: A peroxidáz vizsgálata | 208 |
84. kísérlet: A lipáz zsírszintézise | 210 |
Vitaminok | |
85. kísérlet: A-vitamin kimutatása sárgarépában | 213 |
86. kísérlet: Sárgarépa karotintartalmának meghatározása mikromódszerrel (Venivi szerint) | 214 |
87. kísérlet: C-vitamin kimutatása friss növényi anyagokban | 216 |
88. kísérlet: Zöld és etiolált csíranövények C-vitamin tartalmának összehasonlítása | 217 |
Alkaloidák | |
89. kísérlet: A nikotin vizsgálata | 220 |
90. kísérlet: A koffein vizsgálata | 222 |
91. kísérlet: A berberin vizsgálata | 223 |
A makro- és mikroelemek jelentősége a növények fejlődésében | |
92. kísérlet: Nitrogén, kálium és foszfor hiányának tanulmányozása mesterséges tenyészetekben nevelt növényeken | 226 |
93. kísérlet: A bór hiánytüneteinek tanulmányozása | 229 |
94. kísérlet. Emelkedő NaCl adagolás hatása a növényekre | 230 |
Sebhormonok és növekedést szabályozó anyagok hatásának vizsgálata | |
95. kísérlet: Járulékos gyökerek fejlődése indol-3-ecetsav hatására | 232 |
96. kísérlet: Járulékos gyökerek képződése karalábén | 234 |
97. kísérlet: A fototropozmus vizsgálata zab csíranövényeken | 235 |
98. kísérlet: Csíranövények "növekedő tájainak" vizsgálata | 238 |
99. kísérlet: Csíranövények növekedésének vizsgálata | 240 |
100. kísérlet: Gyors módszer magvak csírázó képességének megállapítására | 242 |
101. kísérlet: Hő- és cukorkoncentráció hatása a pollentömlő csírázására | 243 |
Függelék | 246 |
Irodalom | 256 |
Név és tárgymutató | 260 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.