1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növényélettani kísérletek

Egyetemi tankönyv

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 699 oldal
Sorozatcím: Növénytani praktikum
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 4282. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

ÁLTALÁNOS RÉSZ
Laboratóriumi alapismeretek
Laboratóriumi munka- és óvórendszabályok14
Laboratóriumi munkaeszközök16
Üvegedények16
üvegcsiszolatok18
A csiszolatok, csapok és forgórészek kezelése18
Porcelán eszközök19
Fémeszközök19
Faeszközök20
A laboratóriumi eszközök tisztítása és karbantartása20
Egyszerűbb üvegtechnikai munkák21
Fúvólámpa21
Szétdarabolás21
Repesztés22
tompítás22
tágítás22
Kihúzás22
hajlítás22
Beforrasztás23
Összeforrasztás23
Platinadrót-beforrasztás23
Lehűtés23
Készülékszerelési alapmunkák23
Dugópihítás23
dugófúrás23
parafadugók tömítése24
Gumi- és üvegcsövek összeszerelése24
A gumianyag tárolása24
Fecskendőpalack készítése25
Egyéb tudnivalók25
Üvegmaratás25
címkeragasztás25
Ragasztók (kittek)25
Forráskönnyítők26
Asztalok, faeszközök pácolása26
Általános laboratóriumi műveletek
Súlymérés29
Kézi mérleg29
Táramérlegek29
Analitikai mérlegek30
Egyéb mérlegek32
A mérlegek kezelése és ápolása33
A fajsúly mérése36
Areométer36
Piknométer37
Moor-Westphal-mérleg38
térfogatmérés39
Mérőhengerek40
Mérőlombikok40
Pipetták41
Büretták41
Melegítés, főzés, hamvasztás43
Gázmelegítés43
Elektromos melegítés44
Fürdők47
hamvasztás49
Hűtés, kondenzálás51
Szilárd anyagok hűtése51
Folyadékok hűtése51
Gőzök hűtése (kondenzálás)53
Alacsony nyomás (vákuum) előállítása56
vákuumszivattyúk56
vákummérés58
Szárítás60
Folyadékok szárítása60
Szárító berendezések62
Bepárlás64
Bepárlás légköri nyomáson64
Bepárlás vákuumban65
Elpárologtatás vákuumban66
Az anyag felaprózása67
Feldarabolás67
Homogenizálás és őrlés67
Keverés, rázás és szitálás69
Keverés és keverő berendezések70
Rázóberendezések71
Szitálás72
Izolálás, tisztítás
A részecskék nagysága és fajsúlya alapján való elválasztás76
Kicsapás76
Dekantálás76
szűrés77
Centrifugálás85
A különböző oldékonyság alapján való elválasztás88
A legfontosabb oldószerek88
Kirázás88
A növényi anyagok kivonása90
Az eltérő gőznyomás alapján való elválasztás94
A desztillálás fogalma94
Desztilláló készülékek94
Desztillálás légköri nyomáson98
Az egyszerű desztillálás technikája100
A frakcionált desztillálás technikája102
Desztillálás csökkentett nyomáson103
Vízgőzdesztilláció104
Kristályosítás104
Az átkristályosítás technikája és részfolyamatai105
Szublimálás107
Szublimálás légköri nyomáson108
Szublimálás csökkentett nyomáson109
Kromatográfia és elektroforézis
A kromatográfia eljárások felosztása113
Adszorpciós kromatográfia113
Ioncserés vagy heteropoláris kromatográfia114
Megoszlási oszlopkromatográfia114
Papírkromatográfia114
Oszlopkromatográfia114
Adszorbensek és hordozóanyagok115
Oldószerek118
A kromatografáló csövek és megtöltésük119
A vizsgálati anyag felvitele és dózisa120
A kromatogram kifejlesztése121
A zónák meghatározása123
Kioldás123
Az oszlopkromatográfia felhasználási területe124
papírkromatográfia125
A papír kiválasztása és kezelése126
A papír előkészítése és impregnálása126
A vizsgálati anyag felvitele és dózisa128
A futtatófolyadék kiválasztása130
A papírkromatografálás módszerei és eszközei131
Kifejlesztés131
A kromatogramok szárítása139
A foltok és zónák láthatóvá tétele139
A papírkromatogramok mennyiségi kiértékelése141
Papírelektroforézis és ionforézis143
Mérőműszerek és mérési eljárások
Refraktometria és refraktométerek149
Kézi refraktométerek149
Abbé-refraktométer151
Merülő refraktométer154
Interferométer158
A készülék leírása159
A vizsgálókamrák159
Az interferométer kezelése és a mérés160
Spektroszkópia163
Kézi spektroszkóp164
Univerzális spektrofotométer164
Egyéb spektrofotométerek168
Fotométerek, fotometria169
Pulfrich-fotométer169
Zavarosságmérés177
Fluorometria181
Duboscq-féle koloriméter184
Kétfényelemes fotométer185
Lángfotométer188
Polarimetria és polariméterek192
Körpolariméter192
Zsebpolariméter194
Manometria195
Warburg-készülék195
Az edények kalibrálása197
az edénykonstans kiszámítása199
A gázelegyek készítése és bevitele a mérőrendszerbe203
A termobarométer204
A hidrogénion-koncentráció és mérése204
A pH fogalma és jelentősége204
pH-mérés indikátorral204
pH-mérés pufferoldattal206
pH elektrometrikus mérése206
A pH meghatározása fotométerrel209
A kísérleti növények felnevelése ellenőrzött feltételek között
A magasabb szervezettségű növények felnevelése213
Víztenyészetek213
Homoktenyészetek221
Baktériumok, gombák és moszatok tenyésztése222
A sterilizálás (fertőtlenítés) eszközei222
A mikroorganizmusok tenyésztésének berendezései226
A táptalajok elkészítése és tulajdonságai227
A táptalajok szűrése és derítése231
A táptalajok sterilizálása231
Az oltás és átoltás technikája232
A tenyésztés feltételei234
SPECIÁLIS RÉSZ
A talaj és az öntözővíz
A talaj fizikai tulajdonságai242
A szemcsenagyság eloszlásának megállapítása242
Az Arany-féle kötöttségi szám meghatározása243
A talaj nedvességtartalmának meghatározása244
A talaj teljes (maximális) vízkapacitásának megállapítása245
A talaj kapilláris vízemelő képessége245
A talaj szívóerejének mérése246
A talaj kémiai tulajdonságai247
A talaj savassága247
A talaj pufferezettsége249
A talaj lúgosságának meghatározása250
A talaj mésztartalma251
A talaj humusztartalma253
A talaj N tartalmának meghatározása256
A talaj P tartalmának meghatározása256
Anion- és kationmeghatározás a talajból258
Könnyen oldható foszforsav- és káliumtartalom meghatározása Neubauer szerint259
A talaj biológiai tulajdonságai261
A cllulóz elbomlása261
A talaj kataláztartalmának kimutatása262
A talaj légzésének igazolása262
Az öntözővíz tulajdonságainak vizsgálata263
A vizek szerves anyagának meghatározása263
Az öntözővíz keménysége267
Az összkeménység gyors meghatározása268
Sejtélettan
A diffúzió, az ozmózis és a szívóerő vizsgálata270
Különböző molekulasúlyú festékek diffúziója 270
Az ozmózis és exozmózis jelensége271
Szövetfeszültség és turgor276
Plazmolízisjelenségek279
Szívóerő-vizsgálatok283
A plazma rugalmassága és viszkozitása286
A plazmatömlő izolálása és a rugalmas deformálódás megfigyelése286
A plazmatömlő viselkedése átszúráskor287
Plazmaviszkozitás meghatározása centrifugálással288
Plazmaviszkozitás meghatározása a Brown-féle mozgás alapján288
Elektromos jelenségek289
Szövetek negatív töltéseinek kimutatása289
Az izoelektromos pont meghatározása festékpárral290
Elektromos feszültség különbségek észlelése burgonyán291
A présnedv savasságának meghatározása292
A présnedv potenciális (titrálható) savasságának meghatározása292
A présnedv aktuális (pH) savasságának kalorimetriás meghatározása292
Az élő szövetek sejtnedvének aktuális aciditása293
A csírázás és a raktározott tápanyagok mobilizálása
A csírázás és feltételei297
A magvak csírázó- (élet-) képességének megállapítása298
A vetőmag minőségének meghatározása299
A magvak csírázóképességének megállapítása gyors módszerekkel300
A csírázás külső feltételei304
A duzzadó magvak súly- és térfogatváltozása a hőmérséklet függvényében305
Duzzadási nyomás305
A pH érték duzzadást befolyásoló hatása306
A nem elektrolitoldatok duzzasztó hatása307
Az elektrolitoldatok duzzasztó hatása307
A magvak duzzadása a tartaléktápanyag minőségétől függően308
A csírázáshoz oxigén szükséges308
A csírázási hőmérséklet kardinális pontjainak meghatározása309
A fény csírázásserkentő és -gátló hatása309
Az Amaranthus-magvak viszonylagos csírázása fényen és sötéten310
A Nigella-magvak fénykiváltotta másodlagos nyugalma310
A csírázás belső feltételei311
A maghéj vastagságának jelentősége311
A gázokkal szemben impermeabilis maghéj szerepe311
A sztratifikáció hatása312
A húsos gyümölcsök gátló anyagot tartalmaznak312
Csírázásgátló anyagok kivonása313
Az endospermium csírázásgátló hatása313
A magvak csírázásának serkentése314
A magvak csírázásának serkentése szkarifikációval314
Kémiai módszerekkel315
A magvak csírázásának gátlása316
Csírázáskésleltetés répaterméssel316
A szegfűfélék elbontásának egyszerű kimutatása317
A fermentek aktiválódása és a tápanyagok mibilizálása a csírázás folyamán317
A raktározott szénhidrátok elbontása317
A raktározott fehérjék elbontása327
A raktározott zsírok és zsíros olajok elbontása328
A növekedés és a növekedésszabályozó anyagok
Az embrionális növekedés msérése 234
Az embrionális növekedés msérése néhány egyszerű módszerrel334
A megnyúlásos növekedés337
A gyökérnövekedés meghatározása térfogatméréssel337
A gyökér növekedési zónáinak megállapítása338
A gyökér növekedésének jellege, a maximum- és az S-görbe szerkesztése339
A hajtás megnyúlási zónájának meghatározása340
A föld feletti hajtás növekedésének egyszerű mérése340
A növekedés mérése auxanométerrel341
A levelek felületi növekedésének megfigyelése341
A növekedés gyorsaságának mérése342
A hőmérséklet hatása a növekedés gyorsaságára343
A relatív nedvesség befolyása a penészgombák növekedésére343
Az auxinok kimutatása és jelentősége344
A növekedési anyagok kivonása a növényekből344
Az auxin eloszlásának meghatározása a zabcsírában347
Az auxin szállításának iránya a zabkoleoptilban349
Az endospermium növekedési anyag tartalmának igazolása csírázó zabszemekkel350
Különböző koncentrációjú ecetsav hatása a zabcsíra koleoptiljának és gyökerének növekedésére350
Növekedő növényi részek növekedési anyagának extrahálása351
A növekedésszabályozó anyagok szétválasztása alumíniumoxid adszhorbenssel352
Növekedésszabályozó anyagok papírkromatográfiás szétválasztása és a foltok előhívása biológiai és kémiai módszerrel353
Módosított koleoptilhenger-teszt355
A növekedésserkentő anyagok kimutatása babteszttel355
A növekedési anyagok koncentrációjának vizsgálata élesztőteszttel356
Növekedésserkentő anyagok kimutatása Lepidium-gyökérteszttel357
A növekedésserkentő anyagok mennyiségi meghatározása potometriás módszerrel358
A növekedésserkentő és gátló (szintetikus) anyagok hatása a hajtások növekedésére, a járulékos gyökerek és a partenokarp termés képzésére358
A burgonyagumók raktározás alatti kihajtásának gátlása szalicilsavval360
Gibberelinek361
Gibberella fujikuroi tenyésztése362
A gibberellinsav kivonása és kristályosítása362
A gibberellinsav kimutatása búzacsíra teszttel363
A bioszanyagok minőségi és mennyiségi vizsgálata364
A bioszanyagok kimutatása élesztőteszttel364
A biosz mennyiségének és az élesztők növekedésének viszonya365
A biosz kimutatásának néhány egyszerű módja365
A tiamin kimutatása Phycomyces-teszttel366
A Rhizopus-fajok fejlődésének gátlása titaminnal368
A riboflavin kimutatása Lactobacillus helveticus-teszttel368
A m-inozit mennyiségi kimutatása saccharomyces carlsbergensis-teszttel370
A növekedés irányát meghatározó külső tényezők371
A csíranövény hajtásának pozitív, gyökerének negatív fototropizmusa371
A Pilobolus sporangiumtartóinak fototropizmusa372
A növekedési mozgások és az auxin szerepe373
A gyökerek pozitív hidrotropizmusa374
A gombahifák és a pollentömlők kemotropizmusa375
A gyökerek pozitív geotropizmusának kimutatása376
A geotropikus inger jelentőségének tanulmányozása377
A gyökerek pozitív és a hajtás negatív geotropizmusa378
A fejlődés életjelensége, a növekedés és fejlődés aktivitása
A növények polaritása381
A csírázó Equisetum-spórák polaritását a fény határozza meg382
A Marchantia kelőrügyeinek dorziventrális polaritása383
A fűzfaágak polaritása383
A Taraxacum főgyökerének polaritása384
A szervek kölcsönhatása (korreláció)385
A levélnyél lehullása, mint korrelációs jelenség386
Az oldalrügyek kihajtása növekedési anyagokkal megakadályozható386
A levél- és virágkezdemények eltávolításával az egynyíári növény életkora meghosszabbítható387
A Begonia rex levélnyelének hajtássá való alakítása387
A Vicia faba pálháinak megnagyobbítása a lomblevelek eltávolításával388
Restitúció388
A vicia faba gyökércsúcsának reparálódása389
A gyökércsúcs merisztémaszöveteinek tenyésztése szintetikus táptalajon389
Gyökércsúcstenyésztés hatóanyag-tartalmú tápoldatban390
A regenerálódás néhány egyszerű esete390
A levelek teljes és nem teljes regenerálódása391
Transzplantáció392
Kiméra393
A hőmérsékleti hatások394
A jarovizálódás feltételei és időpontja394
A jarovizálódás hatása a növények fejlődésére395
A jarovizálódás lefolyásának megállapítása395
Fényhatások396
A kétszikű növények etiolált formái396
A monokromatikus fény hatása397
A megvilágítás időtartamának jelentősége a reproduktív fázis kialakulása szempontjából398
A növény alakjának és a virágzás időpontjának befolyásolása a megvilkágítás időtartamával399
A víz és a kémiai anyagok hatása400
Vízgőzzel telített térben gyökérszőrök képződnek400
A nitrogénadagolás forma- és szerkezetalakító hatása401
Tápanyag hiányban csenevész formák keletkeznek401
Az élő szervezetek egymásra hatása401
az érett alma hatása a növények fejlődésére402
A levelek által kiválasztott anyagok hatása 403
A gyökérváladékok jelentősége404
A poliploidia kiváltása a magvak kolchicinkezelésével404
Poliploidia kiváltása a vegetációskúp kolchicines kezelésével405
A fitoncidok gátló hatása406
A növekedés és fejlődés aktivitásának ritmikus változása407
A nyugalmi állapotú burgonyagumók csírázásának serkentése407
A rügyek nyugalmi állapotának megszakítása lehűtéssel408
A virágrügyek nyugalmi állapotának megszakítása408
Az ingerjelenségek, mozgások
Az ingerjelenség néhány törvényszerű jellemvonása412
az ingerküszöb és a prezentációs idő meghatározása, az ingertömeg törvényének igazolása412
A rezultáns törvény kimutatása414
Az ingerfelfogás és az ingervezetés helyének meghatározása415
Mechanikai mozgások415
Higroszkópos mozgások416
A higroszkópos mozgások megfigyelése416
Kohéziós mozgások417
Explóziós mozgások418
helyváltoztató mozgások419
A fototaxia419
Kemotaxia419
Aerotaxia421
A protoplazma mozgásai422
Helyzetváltoztató mozgások422
Turgormozgások422
A Mimosa pudica szeizmonasztiája423
A növények vízforgalma és vízgazdálkodása
A növények vízfelvétele427
A föld feletti szervek vízfelvétele427
A föld alatti szervek vízfelvétele428
A növények vízegyensúlya és víztartalma432
Vízegyensúly432
Élő és elölt levelek víztartóképességének összehasonlítása435
Szárazföldi és vízinövények víztartóképességének összehasonlítása435
A vízegyensőly kialakulásának gátlása sőoldattal436
A vízegyensőly száraz és nedves levegőben436
A csávázás hatása a víztartóképességre437
Vízszállítás437
A transzspiráció szívóhatása438
A gyökérnyomás kimutatása439
A levelek vízátadása442
A párologtatás vizsgálata442
A guttáció460
A növények ásványos táplálkozása és ásványi anyag tartalma
Az anyagfelvétel általános törvényszerűségei464
A hőmérséklet hatása az anyagbehatolásra465
Erős és gyenge bázisok eltérő behatolóképessége466
Növényi szövet festékfelvételének vizsgálata a koncentráció csökkenése alapján466
Antagonista ionok hatása az anyagfelvételre467
Az egyes tápanyagok jelentőségének vizsgálata468
Hiánytünetek tanulmányozása mesterséges tenyészetekben nevelt növényeken468
A réz hatásának vizsgálata469
A bór hatásának vizsgálata469
Ionfelvétel470
A tápoldatból való ionfelvétel kimutatása470
Sófelvétel vizsgálata lángfestéssel471
Fiziológiailag savanyú és lúgos sók472
A gyökér kiegyenlítő hatása a közeg pH-jára472
Az emelkedő konyhasóadagolás hatása473
A bór hatásának és a kalcium antagonizmusának vizsgálata474
A sófelvételt kísérő ionkicserélődés474
Exkrécióvizsgálatok475
A gyökér savtermelésének észlelése475
Anyagkibocsátás az epidermiszen keresztül476
anyagkiválasztás guttációval476
A víztartalom és a szárazanyag vizsgálata477
A nedvességtartalom meghatározása mérleggel477
A szárazanyag hevítésekor elváltozó elemek kimutatása479
A hamutartalom vizsgálata480
Nyershamu előállítása és meghatározása480
A tiszta hamutartalom meghatározása481
A hamu lúgosságának meghatározása482
A hamu spektroszkópos vizsgálata482
A hamu mennyiségi analízise lángfotométerrel483
A hamu káliumtartalmának meghatározása titrálással484
A kalciumtartalom vizsgálata485
A magnéziumtartalom vizsgálata486
A hamu kalcium- és magnéziumtartalmának együttes meghatározása szappanoldattal488
A foszfáttartalom vizsgálata489
A hamu szulfáttartalmának kimutatása490
A hamu karbonáttartalmának kimu tatása490
A kloridtartalom vizsgálata491
A sziliciumtartalom vizsgálata492
A hamu alumíniumtartalmának kimutatása fluoreszcencia alapján493
A hamu vastartalmának vizsgálata493
A hamu mangántartalmának kimutatása494
A hamu bórtartalmának kimutatása495
A növényi anyag elemzése hamvasztás nélkül495
Élő növényi részek szervetlen nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának kimutatása495
A szervetlen nitrogén-, foszfor- és káliumtartalom cseppanalitikai meghatározása szárazanyagból496
A szárazanyagban levő kalciumfrakciók meghatározása498
A présnedv ammóniatartalmának felszabadítása499
A szén asszimilálása
A fotoszintézis lefolyása a magasabb szervezettségű növényekben502
A fotoszintézis tényezői502
A fotoszintézis aktivitásának mérése a gázkiválasztás és az asszimilátum mennyisége alapján517
A fotoszintézis befolyásolása egyéb tényezőkkel521
A szén asszimilálásának produktumai522
A mono- és diszaharidok vizsgálata522
A poliszaharidok vizsgálata532
A szén disszimilálása
A légzés lefolyása a magasabb szervezettségű növényekben541
A disszimiláció aktivitásának mérése541
A disszimiláció folyamatának biokémiai analízise552
Az anaerob disszimiláció552
A légzés és erjdés köztitermékeinek és enzimjeinek tanulmányozása559
A légzési láncok és a végoxidáció enzimjeinek vizsgálata564
A nitrogén asszimilálása és disszimilálása
Nitrogénformák vizsgálata576
Az összes nitrogén meghatározása576
A feérje-N és nemfehérje-N meghatározása579
Az ammóniák-N mikromeghatározása diffúziós eljárással580
az alifás amino-N meghatározása Van Slyke módszerével581
A nitrogén felvétele583
A légköri nitrogén hasznosítása583
A nukleoproteidek és nukleinsavak vizsgálata585
Anukleoproteidek kimutatása búzacsírákból585
A ribonukleinsav kivonása élesztősejtekből586
A raktározott fehérjék vizsgálata587
Az egyszerű fehérjék (proteinek) kivonása587
A fehérjék reverzibilis és irreverzibilis kicsapása növényi szövetnedvből588
A fehérjék minőségi kimutatása színreakciókkal589
A tirozin kimutatása590
Az aszparagin kimutatása591
A proteinek mennyiségi kimutatása biuretreakcióval591
A triptofán mennyiségi kimutatása592
A fehérjék elválasztása és tisztítása papírelektroforézissel593
A fehérjék és hidrolizátumaiknak szétválasztása594
Az aminosavak papírkromatográfiás elválasztása594
Az aminosav-kromatogramok törvényszerűségei596
Az aminosav-keverék elválasztása ioncserélő oszlopon597
Az aminosavak meghatározása retenciós módszerrel597
A foszfor és a kén vizsgálata598
A kukoricacsírák "7 perces foszfát"-jának meghatározása598
Növényrészek P tartalmának meghatározása kénsavas roncsolmányból600
Növényrészek kéntartalmának kimutatása600
Az összes S tartalom meghatározása báriumkromátos módszerrel601
Az anyagcsere másodlagos anyagai
A növények begyűjtése és állandósítása604
A gyakoribb rövid szénláncú növényi karbonsavak tulajdonságainak vizsgálata605
A zsírok és olajok tulajdonsága611
Néhány vitamin kimutatása615
Terpének621
Fitoszterinek630
Glikozidok632
Alkaloidok
Oldószerek, reagensek, pufferoldatok és tápoldatok
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem