kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kertészeti Egyetem Növényörökléstani és Nemesítési Tanszék |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 193 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Plazmolízis és deplazmolízis | 5 |
Plazmolízis típusok | 7 |
Plazmoptízis | 9 |
Sapkaplazmolízis | 9 |
Erős és gyenge savak, bázisok hatása a permeabilitásra | 11 |
Élő és holt sejtek áteresztő képességének vizsgálata antocianin tartalmú növényekben | 12 |
Ozmozisos érték meghatározása ozmométerrel | 13 |
Ozmozisos érték meghatározása határplazmolízissel | 14 |
Ozmozisos érték meghatározása plazmometriás módszerrel | 15 |
Szelektív festődés | 17 |
Az izoelektromos pont meghatározása festékpárral | 17 |
A szövetek víztartalmának ozmozisos kiáramlása | 18 |
A dezoxiribornukleinsav hisztokémiai kimutatása Feulgen reakcióval | 20 |
A nitrogén különböző formáinak hasznosítása | 22 |
A gyökérnek a környezet kémhatását szabályozó működése | 23 |
A növények gyökérrendszere térfogatának, összfelületének és működő felületének meghatározása | 24 |
Antagonista ionok hatása az anyagfelvételre | 26 |
Élő növényi részek szervetlen nitrogénfoszfor- és káliumtartalmának kimutatása | 27 |
A növények ásványi táplálékai | 28 |
A vízben oldott ásványi sók felvétele | 32 |
Foszfát-ionok hisztokémiai kimutatása | 33 |
Fizológiailag savanyú és lúgos sók kimutatása | 34 |
Anyagkibocsátás az epidermiszen keresztül | 35 |
A gyökér savtermelésének vizsgálata | 36 |
Sófelvétel vizsgálata lángfestéssel | 37 |
Hőmérséklet hatása a vízfelvételre | 38 |
Az oldat koncentrációjának hatása a vízfelvételre | 39 |
Szívóerő megállapítása refraktométerrel | 39 |
A levelek aktuális és kritikus telítettségi hiányának megállapítása | 41 |
A szívóerő megállapítása szövethengerek méretváltozása alapján | 43 |
Cukrok védőhatása alacsony hőmérsékleten a sejt kolloid-fehérjékre | 44 |
A légmozgás hatása a transzspirációra | 45 |
Sztómák számának és nyitottsági fokának vizsgálata | 47 |
A bőrszövet szerepe a víztartalom megőrzésében | 48 |
A telítettségi hiány megállapítása szabadföldi növényen | 49 |
A kutikuláris párologtatás mérése | 50 |
A gyűrűzési kísérletek | 51 |
A levelek klorofill tartalmának meghatározása, kolorimetrikus módszerek | 52 |
A nyers pigmentkivonat komponenseinek szétválasztása különböző oldószerekben való kirázással | 55 |
A klorofill kötődése a kloroplaszthoz | 56 |
Az asszimilációs keményítő elsődlegesen csak a fényben képződik | 57 |
A fotoszintézis intenzitásának meghatározása a CO2-fogyás alapján | 58 |
Fotoszintézis vizsgálata súlygyarapodás alapján | 60 |
A fotoszintézis során keletkező glükóz és keményítő kimutatása Pánczél-Eifert antromos módszerrel | 61 |
A kloroplasztisz - struktúra hőhatásra történő megbomlásának kimutatása | 62 |
Különböző hullámhosszúságú fénysugarak hatása a fotoszintézisre | 64 |
A légzési hányados meghatározása | 65 |
Egyes terminális enzimek kimutatása növényi szövetekben | 67 |
A légzés intenzitásának mérése a felszabadult CO2 meghatározása alapján | 68 |
A légzés gátlása bórsavval | 70 |
Légzésvizsgálat fenolftaleines nátronlúggal | 71 |
A szárak légzésének összehasonlítása | 72 |
A 2,4-D hatása a légzésre | 73 |
Erjedés-vizsgálat élesztővel | 74 |
Hőfejlődés erjedéskor | 76 |
Légzésvizsgálat levegőminta CO2 tartalmának titrálásával | 77 |
Alkoholos erjedés folyamán keletkező acetaldehid kimutatása | 78 |
Légzésmérés vízszintes kémcsőben | 79 |
A légzés következtében beállott súlyveszteség meghatározása | 80 |
Csíranövények szabad aminosavainak kimutatása | 83 |
Magvak életképességének és csírázóképességének megállapítása gyors módsezrekkel | 85 |
Elektrolit oldatok hatása a csírázásra | 88 |
Keményítő elbontása a csírázó magvakban | 90 |
A keményítő-mobilizálás a csírázó burgonyagumóban | 90 |
Húsos gyümölcsök csírázásgátló anyagainak vizsgálata | 91 |
Rétegezés (stratifikátió) hatása a gyümölcsmagvak csírázóképességére | 92 |
Indolvegyületek szétválasztása rétegkromatográfiásan | 93 |
A gyökérnövekedés meghatározása térfogatméréssel | 95 |
A gyökér növekedési zónáinak megállapítása | 97 |
A gyökér növekedésének jellege; a maximum és az S-görbe szerkesztése közvetlen mérések alapján | 98 |
A hajtás megnyúlási zónájának meghatározása | 99 |
Az újraképzés vagy regeneráció kimutatása | 99 |
Az indolauxinok kivonása, rétegkromatográfiás szétválasztása és azonosítása | 101 |
A föld feletti hajtás növekedésének egyszerű mérése | 102 |
A levelek felületi növekedésének megfigyelése | 103 |
A hőmérséklet hatása a növekedés gyorsaságára | 104 |
A relatív nedvesség befolyása a penészgombák növekedésére | 105 |
Az endospermium növekedési anyag tartalmának igazolása csírázó zabszemekkel | 105 |
Avena koleoptil teszt | 106 |
Különböző koncentrációjú ß-indolil-ecetsav (IES) hatásának vizsgálata zabcsíranövény koleoptiljának és gyökerének növekedésére | 108 |
A növekedésserkentő anyagok kimutatása babteszttel | 109 |
A burgonyagumók raktározás alatti kihajtásának gátlása szalicilsavval | 110 |
A fény hatása a növekedésre. Fotomorfózis | 111 |
A fényintenzitás hatása a levélforma kialakulására | 112 |
Gibberellinek kivonása és kromatográfiás kimutatása | 113 |
Saláta hipokotil teszt | 115 |
Kinetin hatása a klorofill megőrzésére levágott búzalevelekben | 116 |
A citokinin hatása a bablevél növekedésére és öregedésére | 118 |
A nedvességi viszonyok hatása a növekedésre | 123 |
A közeg tápanyagtartalmának hatása a növekedésre | 124 |
A pH hatása a növekedésre | 125 |
A korreláció jelenségének kimutatása | 126 |
Oleandor gyökerezésének gyorsítása csírázó gabonaszemmel | 127 |
A levelek szerepe a gyökérképződésben | 128 |
Járulékos gyökerek fejlődése szintetikus serkentő anyagok hatására | 128 |
A fejlődés befolyásolása növekedésserkentő és gátló anyagokkal | 129 |
Kalluszképződés szőlőnövény dugványain és alma oltás összeforradásakor | 131 |
Hagymás növények virágzásfiziológiai vizsgálata | 133 |
Glikozidok vizsgálata | 134 |
Fenolglikozidok vizsgálata | 137 |
Kumrain tartalmú glikozidok | 140 |
Alkaloidok vizsgálata | 141 |
Nikotintartalom meghatározása | 143 |
Fajelkülönítés kémiai úton | 144 |
A-vitamin kimutatása sárgarépában | 146 |
Virágok egyes pigmentjeinek mozaikkromatográfiás szétválasztása | 148 |
Szerves savak papírkromatográfiás elválasztása és azonosítása | 149 |
Zsírok és olajok savszámának meghatározása | 150 |
Kamilla illóolaj egy dimenziós rétegkromatográfiás szétválasztása | 151 |
Gyümölcs savtartalmának meghatározása | 152 |
A növényi szövettenyésztés gyakorlati alapjai. Steril kultúra átoltása | 153 |
Műszeres ismeretek | 156 |
2,4-D hatása búza csíranövények guttációjára | 157 |
2,4-D hatása kukoricaszemek kataláz aktivitására | 158 |
Növényvédő-szerek peszticidek hatása a növényi életműködésre | 160 |
Cukor meghatározása Luff-Schoorl szerint | 161 |
Gyümölcs cukortartalom mérése refraktométeres eljárással, érésben lévő gyümölcsben | 163 |
Növényrészek katalázaktivitásának összehasonlítása | 164 |
A szacharóz enzimatikus elbomlása | 165 |
Az ureáz aktivitásának vizsgálata a szójamagban | 167 |
A ricinusmagvak lipázaktivitásának meghatározása titrálással | 168 |
Borsó epikotil szövetek IES-oxidáz-aktivitásának vizsgálata | 169 |
A fotoeridoizmus hatása termin kultur növények előállítására | 171 |
Táblázatok | 173 |
Oldószerek, reagensek, pufferoldatok és tápoldatok | 176 |
Felhasznált irodalom | 184 |
Köszönet | 186 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.