Második, átdolgozott kiadás. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
A szövettan a leíró morfológia körébe tartozik. Feltárja a szervezet szabad szemmel nem látható, mikroszkópos felépítését.
A szövettan története a sejt felfedezésével kezdődik (Hooke Róbert,...
Tovább
Előszó
A szövettan a leíró morfológia körébe tartozik. Feltárja a szervezet szabad szemmel nem látható, mikroszkópos felépítését.
A szövettan története a sejt felfedezésével kezdődik (Hooke Róbert, 1665). Eleinte csupán a növényi szövetek vizsgálatára szorítkozott. Ezen a téren Málpighi (1674), Grew (1682) és Leeuwenhoek (1722) tettek fontos felfedezéseket. Leeuwenhoek tökéletesítette a mikroszkópot, és új készülékével elsőnek pillantotta meg az állati mikroorganizmusokat. Az állati szöveteket Dutrochet (1824) vizsgálta először. A sejttan megalapítója Schwann Tivadar (1810-1882) volt. Ő írta az első szövettankönyvet (1893), amelyben kórszövettani ismereteit rendszerezte. Virchow Rudolf 1860-ban a sejtállam elméletével lépett fel. Alaptétele volt, hogy a sejt csak sejtből származhat, és hogy az emberi szervezet a sejtek állama.
A magyar szövettani kutatások a világ szövettani kutatásainak élvonalában haladtak. A szövettan első kiváló művelője Lenhossék József (1818-1888) volt, aki a központi idegrendszer szövettanát kutatta. Megemlítjük Thanhoffer Lajost (1853-1909), aki a budapesti orvostudományi egyetemen elsőnek tanított szövettant, Apáthy Istvánt (1863-1922), aki az idegrendszer felépítésének mikroszkópos vizsgálata terén ért el nagy eredményeket, Lenhossék Mihályt (1863-1937), aki a modern szövettani felfogás első képviselője volt.
Vissza
Tartalom
SZÖVETTANI ISMERETEK ÉS VIZSGÁLÓMÓDSZEREK
Írta: Dr. Lengyel Imre
Szövettan 21
Bevezetés 21
A sejt és a szövetek 21
A sejtek élet jelenségei 23
A szövetek 25
A hámszövet 25 - A támasztószövet 27 - Az izomszövet 29 - Az idegszövet 30
A szervek szövettana 32
A vér és a keringési szervek szövettana 32
A vér 32 - Vér képzőszervek 33 - A nyirokszövet 33 - A lép 34 - Az erek
szövettana 34 - A szív 35 - A reticulo-endothelialis rendszer 35
A tápcsatorna szövettana 36
Szájüreg 36 - A nyelv 36 - A fogak 36 - Garat 36 - Nyelőcső 36 -
Gyomor 36 - Belek 37 - Hasnyálmirigy 37 - Máj 38 - Epehólyag 38
A légzőszervek 38
A tüdő 38
Savós hártyák 39
Vizeletelválasztó rendszer és elvezető készülék 39
A vese 39 - Húgyvezető 40 - Húgyhólyag 40
Nemi szervek 40
Férfi nemi szervek 40 - Női nemi szervek 41 - A menstruációs ciklus 41
- A méh terhességi átalakulásai 42
Hormonális mirigyek 42
Agyalapi mirigy 42 - Mellékvese 43 - Pajzsmirigy 43 - Mellékpajzsmirigy 43 - Csecsemőmirigy 43
Az idegrendszer szerkezete 43
A gerincvelő 43 - A kisagyvelő 44 - A nagyagy velő 44 - A központi idegrendszer burkai 44 - Az agykamrák 44 - Peripheriás idegrendszer 45 -
Vegetatív idegrendszer 45
Érzékszervek 45
Kórszövettan 45
Bevezetés 45
Regresszív folyamatok 45
A sejtplasmát érintő regresszív folyamatok 45 - A sejt vizenyője 46 -
A sejtösszefüggések meglazulása 46 - A fehérjecseppes kiválás 46 - Sejt- vagy kiválasztásos hyalin 46 - Kóros nyáktermelés 46 - Kóros elszarusodás*46 - Kóros festékanyag felhalmozódás 47 - A glükogén anyagcserezavarai 47 - A zsíranyagcsere zavarai 48 - A mészanyagcsere zavarai 48 - A sejtmagot érintő regresszív folyamatok 49
A sejtközötti állományt érintő regresszív folyamatok 49
Fibrinoid és hyalin kicsapódás 49 - Amyloidosis 49 - Kóros váladékképződés 50 - Sorvadás 50 - Elhalás 50 - Alvadásos necrosis 50 - Lágyulásos necrosis 50 - Száraz üszök 50 - Nedves üszök 51
Progresszív folyamatok 51
A reticulo-endothelialis rendszer progresszív működése 51 - Működési alkalmazkodás 51 - Hyperatrophia 51 - Újraképződés (regeneratio) 52 - A
hámszövet regeneratiója 52 - A kötőszövet regeneratiója 52 - A csontszövet regeneratiója 52 - A vér- és nyirokerék regeneratiója 52 - Az izomszövet regeneratiója 52 - A vér alakos elemeinek regeneratiója 52 - Az idegszövet regeneratiója 53
Metaplasia 53
Keringési zavarok 53
Helyi vérszegénység 53 - Vérbőség 53 - Vérrekedés 54 - Vérrögképződés 54 - Vérrögbeékelődés 54 - Vizenyő 55
Vérzés 55
A gyulladások kórszövettana 56
Heveny gyulladások 56
Heveny izzadmányos gyulladás 56 - A vérbőséges gyulladás 56 - A savós
gyulladás 56 - A rostonyás gyulladás 57 - A gennyes gyulladás 57 -
A vérzéses gyulladás 57 - Az eves gyulladás 57 - Az üszkös gyulladás 57 - Heveny elfajulásos gyulladás 57
Idült gyulladás 58
Idült fertőző gennyedések 58 - Fertőző sarjadzásos daganatok 58 - Gümős fertőzés 58 - Syphilises fertőzés 59 - Hodgkin-kór 59 - Leprás fertőzés 59 - Rheumás láz 59
Daganatok 59
A daganatok osztályozása 61
I. A mesenchymalis eredetű szövetek daganatai 61 - II. A vér- és nyirokerek daganatai 62 - III. A vér- és a nyirokképző szervek és a RES daganatai
62 - IV. Az izomszövet daganatai 62 - V. Az idegrendszer daganatai 62
- VI. A hámszövet daganatai 63 - VII. Vegyes daganatok 64
Szövettani technika 64
Anyaggyűjtés 64
Az anyag rögzítése 66
A rögzítés hatásmechanizmusa 66
Rögzítőszerek 67
Formaldehid 67 - Vizel vonószerek 67 - Nehézfémsók 68 - Savanyú fixálók 68 - Rögzítőkeverékek 69
Kimosás 70
Az anyagok mésztelenítése és puhítása 70
Keményítés, víztelenítés - 71
Beágyazás 71
Paraffin beágyazás 72 - Celloidin beágyazás 72 - Kombinált celloidin -
paraffin-beágyazás 73 - Zselatin-beágyazás 73 - Polywachs-beágyazás
73 - A kryostat technika 74 - Mélyhűtéses szárításos beágyazás 74
A blokkok felragasztása 74
Metszés 75
Metszetek készítése paraffinos blokkból 76 - Sormetszetek készítése 76 -
Celloidines metszetek készítése 77 - Kombinált celloidin - paraffinos-blokk
metszése 77 - Zselatinba ágyazott anyagok metszése 77 - Fagyasztott
metszetek készítése 77
Metszetek felragasztása a tárgylemezre 77
Technikai hibák és okaik 78
A metszetek előkészítése a festéshez 79
A metszetek festése 79
Festési módok 80
Darabfestés és metszetfestés 80 - Progresszív és regresszív festés 80 -
Egyszerű és összetett festés 80 - Diffúz és elektív festés 81 - Metakromáziás festés 81 - Szubsztantív és adjektív festés 81 - Vitális festés 81
Altalános áttekintést nyújtó festések 81
Magfestés 81 - Plasmafestők 82
Kombinált festések 82
Az egyes sejtalkatrészeket és szövetelemeket feltüntető festési eljárások 82
Sejttani festési eljárások 82 - A hámszövet vizsgálatára szolgáló festési eljárások 82 - A kötőszövet vizsgálatára szolgáló festési eljárások 82 - A
porcszövet vizsgálatára szolgáló festési eljárások 83 - A csontszövet vizsgálatára szolgáló festési eljárások 83 - Az izomszövet vizsgálatára szolgáló
festési eljárások 83 - Az idegszövet vizsgálatára szolgáló festési eljárások
83 - A speciális sejtalkatrészeket és szövetelemeket feltüntető festési eljárások 83
A metszetek eltevése 84
Hisztokémia 85
Aminosavak és a fehérjék hisztokémiája 85
Aminocsoportok reakciója 86
Alloxán - Schiff-reakció (képlet) 86
A tirozin kimutatása 86
SH- és SS-csoportok reakciói 87
Barnett - Seligman-módszer (képlet) 87
Az arginin kimutatása 88
Liebman-féle módosított eljárás 88
A fehérjék reaktív csoportjainak kimutatása 88
Tetrazónium-reakció (képlet) 88
A nukleinsavak hisztokémiája 89
Feulgen - Rosenbeck-reakció 89
Metilzöld-pironin-festés 89
Gallocianin krómtimsós eljárás 90
Ribonukleáz-emésztés 90
A szénhidrátok hisztokémiája 90
A szénhidrátok kimutatására és csoportosítására szolgáló eljárások 91
Per jódsav - Schiff-reakció (PAS) 91
Hale-reakció 93
Metachromasia 93
A lipidek hisztokémiája 93
Fizikai vizsgálatok festékek alkalmazása nélkül 94
Fizikai módszerek festésekkel kombinálva 95
Ajánlott módszerek a különféle lipidtípusok kimutatására 95
Kémiai módszerek 95
Acetalfoszfatidák kimutatása plasmal-reakcióval 95
Pseudoplasmal-reakció | 96
A lipidek metachromasiás festődése 96
Blokkolási eljárások 96
Az aldehid csoportok blokkolása 97 - A hidroxil- és amino-csoportok blokkolása 97
Az enzimek hisztokémiája
A foszfatázok hisztokémiai kimutatása §9
Lúgos foszfatáz reakciók
Gömöri - Takamatsu módszere 99
Azofesték-módszer a foszfatázok kimutatására 100
Savanyú foszfatáz-reakciók 101
Gömöri ólomszulfidos módszere 102
Azofesték módszer a savanyú foszfatázok kimutatására 102
Glukóz-6-foszfát kimutatása 102 - Adenozin-triofoszfatáz kimutatása 102 -
5-nukleotidák kimutatása 102
Az eszterázok és lipázok hisztokémiája 102
Nem-specifikus eszterázok kimutatása 103
Naftilacetátos-azofesték módszer 103
Gömöri és Richterich-féle Tween-módszer 103
Oxidáló-fermentek kimutatása 103
Dehidrogenázok kimutatása 104
Borostyánkősav dehidrogenáz kimutatása 104
DPN és TPN diaforáz kimutatása 104 - Citokróm C oxidáz kimutatása 104
Peroxidázok kimutatása 105
Cink-leuko-módszer 105
Benzidin-reakció 105 105
Tirozináz (DOPA-oxidáz) kimutatása 105
Enzimemésztéses vizsgálatok 105
Diasztáz emésztés 105 - Hyaluronidáz emésztés 106 - Nukleáz emésztés 106
- Proteináz emésztés 106
Anorganikus sejtalkatrészek hisztokémiai kimutatása 106
A mész kimutatása 106
Kossa-féle ezüstözési módszer 106
A vas kimutatása 107
Szöveti berlinikék reakció 107
A pigmentek kimutatása 107
Haem-tartalmú pigmentek 107
Melaninok kimutatása 107
Lipofuszcinok 108
Fluoreszcensz mikroszkópia 108
Polarizációs mikroszkópia 109
ÁLTALÁNOS BAKTERIOLÓGIA ÉS IMMUNITÁSTAN
Írta: Dr. Ormay László
Bevezetés 113
A mikrobiológia tárgya és felosztása 113
Az orvosi mikrobiológia feladata és története 113
A mikrobák felosztása 115
A mikrobák helye és jelentősége az élők világában 115
Altalános bakteriológia 116
A baktériumok alaktani tulajdonságai 116
A baktériumok mérete 116 - A baktériumok alakja 116 - A baktériumok
egymáshoz viszonyított helyzete 116 - A baktériumok telepei 118
A baktériumok fizikai szerkezete 118
A baktériumok biológiája 120
A baktériumok kémiai szerkezete 120 - A baktériumok életfeltételei 120 -
A baktériumok szaporodása 120 - A baktériumok anyagcseréje és energiaforgalma 121 - A baktériumok kémiai aktivitása 124
A baktériumok ellenállása fizikai és kémiai behatásokkal szemben 124
Baktériumokra ható fizikai tényezők 125 - Baktériumokra ható kémiai tényezők 126
Kemoterapeutikumok, antibiotikumok 127
Mikrobák és betegségek 130
A pathogenitas fogalma és tényezői 130
Behatolóképesség 131 - Fertőzőképesség 131 - Méreganyagok termelése 131
Fertőzés és betegség 132
Járvány tani alapfogalmak 133
A fertőzés forrása 134 - A fertőzés útja 134 - Direkt fertőzés 134 - Indirekt
fertőzés 134 - Járvány lánc 134 - Kórházi fertőzések 135
Baktériumürítők 136
A fertőző betegségek elleni küzdelem 137
A fertőző betegségekkel kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok 138
A szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben 139
Általános ellenállóképesség 139
A sejteken alapuló általános védekezőképesség 139 - A testnedvekhez kötött
általános védekezőképesség 139 - A gyulladás 140
Az immunitás 141
Antigének 142
Az antigének szerkezete és fajai 142
Ellenanyagok 144
Az ellenanyagok termelése 145 - Az ellenanyagok osztályozása 145 - Az antigén és ellenanyag kötődése 146 - Agglutininek 147 - Blokkírozó antitestek
148 - Praecipitinek 150 - Lysinek 150 - Semlegesítő ellenanyagok 151 -
Bakteriotropinok 151
A szervezet túlérzékenysége 152
Anaphylaxia 152 - Allergia 153 - Atopia 154 - Késői típusú allergia 155 -
Fertőző betegségekkel kapcsolatban kifejlődő jelenségek 155 - Autoimmunizáció 156
Agammaglubulinaemia 156
Védőoltások 157
A baktériumok változékonysága 157
A környezethez való alkalmazkodás 158 - Örökletes vagy genetikus változások 158
Bakteriológiai vizsgálómódszerek 159
Alaktani vizsgálómódszerek 161
Natív készítmény és vizsgálata 161
Tárgylemez készítmény 161 - Függőcsepp készítése 161 - Sötétlátóteres
vizsgálat 162
Festékoldatok készítése 162
Tárgylemez-készítmény és festése 163
Egyszerű festés 164 - összetett festések 164 - Gram-festés 164 - Módosított
Gram-festés Hucker szerint 164 - Ziehl - Neelsen-festés 165 - Neisser-festés
165 - Spórafestés Möller szerint 165 - Tokfestés 165 - Csillófestés 166 - Vitális festés 166 - Lenyomati készítmény 166 - Fluoreszcens mikroszkópia
166 - Negatív vagy tusfestés 167
Élettani - biokémiai vizsgálatok 168
Tenyésztés és táptalajok 168
Tenyésztési eljárások 168
A táptalajok leoltása, szélesztése 168 - Tenyésztés anaerob körülmények között 170 - Tenyésztés széndioxid jelenlétében 170
Gyakrabban használt folyékony és szilárd táptalajok 170
Folyékony táptalajok 171
Húslé 171 - Húsleves 171 - Tej-táptalaj 172 - Epe-táptalaj 172 - Holman-féle főtthús táptalaj 172 - Peptonvíz-táptalaj 172 - Lúgos peptonvíztáp talaj 172 - Indolképzés kimutatására szolgáló táptalaj 173 - M. tuberculosis tenyésztésére használt táptalajok 173 - Dúsító táptalajok 173 - Táptalaj ammónium-citrát felhasználásának vizsgálatára 174 - Táptalaj KCN jelenlétében való növekedés vizsgálatára 174 - Táptalaj ureum-indol együttes kimutatására 174 - Na-malonát táptalaj 175 - Korthof-féle táptalaj 175
Szilárd táptalajok 175
Agar-táptalaj 175 - Endo-táptalaj 176 - Eozin-metilónkék táptalaj 176 -
Dezoxikolát-citrát (DC) táptalaj 176 - Brillantzöld táptalaj 177 - Bizmutszulfit-táptalaj 177 - Russel-táptalaj 177 - Christensen-féle táptalaj 177 -
Enterococcus elektív tenyésztéséhez táptalaj 178 - Clauberg-táptalaj 178 -
Löffler-féle olvasztott savó táptalaj 178 - Bordet - Gengou-táp talaj 178 -
Löwenstein - Jensen-féle szilárd táptalaj 179 - Francis-féle táptalaj 179 -
Táptalaj H2S kimutatására 179 - Megjegyzés a szilárd táptalajok készítéséhez 179 - A táptalajok kontrollvizsgálata 179 - A táptalajok leggyakoribb hibái 180
A baktériumok vegyi tevékenységének vizsgálata 181
Haemolysis vizsgálata 181 - A sav- és gáztermelés vizsgálata 182 - Metilvörös reakció 182 - Voges - Proskauer-reakció 182 - Az ammóniumcitrát
felhasználása 182 - KCN-nel szembeni ellenállás vizsgálata 182 - Na-malonát
felhasználásának vizsgálata 182 - Fenil - alanin-próba 182 - Az indoltermelés vizsgálata 182 - A kénhidrogénképzés kimutatása 183 - Gelatina folyósítás 183 - Nitrozoindol-próba 183 - Nitrát-redukció 183 - A tejalvasztás vizsgálata 183 - Oxidáz-próba 183 - Kataláz-próba 183 - Ureum - indolreakciók együttes vizsgálata 183 -
Triptofán - dezamináz-reakció 183
Mikro- vagy gyors vizsgáló módszerek 183
A baktériumok antibiotikumok iránti érzékenységének vizsgálata 184
Allat-pathogenitási vizsgálatok 185
Szerológiai vizsgálóeljárások 187
A baktériumok azonosítása szerológiai módszerekkel 188
Tárgylemez-agglutinatio 189 - Cső-agglutinatio 190 - Praecipitatio 190
A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel 191
Gruber - Widal-reakció 191 - Komplementkötési reakció 193
Lues-szerológiai vizsgálómódszerek 197
Kolmer-féle komplementkötési eljárás 198
Haemolysin és komplement-titrálás 198 - Egyszerű vizsgálat 199 - Menynyiségi vizsgálat 200 - A liquor vizsgálata 200
Csapadékos és feltisztulási reakciók 201
Kahn-reakció 201 - Mandula-reakció 201 - Meinicke-féle feltisztulási reakció
202 - Csapadékos lemez-reakció 202
Egyéb szerológiai vizsgálóeljárások 203
Paul - Bunnel-reakció 204 - Hideg agglutináció 204
Egyéb vizsgálóeljárások 205
Sterilitási vizsgálatok 205
Haemagglutinatio 206
A baktériumok számlálása 207
A baktérium-törzsek fenntartása 208
Vizsgálatok bakteriofágokkal 209
RÉSZLETES BAKTERIOLÓGIA
Írta: Dr. Ormay László
A baktériumok osztályozása és elnevezése 215
Gram-pozitív coccusok 217
Staphylococcus 217
Gafikya tetragena 220
Sarcina 220
Streptococcus 220
Streptococcus pyogenes 221*
Streptococcus viridans 224
Streptococcus faecalis 225
Anaerob Streptococcusok (Peptostreptococcus) 226
Diplococcus pneumoniae (Pneumococcus) 226
Gram-negatív diplococcusok. Neisseriák 228
Neisseria gonorrhoeae 228
Neisseria meningitidis 230
Egyéb Neisseriák 231
Bélbaktériumok 232
Shigella csoport 232
Escherichia csoport 235
Salmonella csoport 237
Salmonella typhi 237
Egyéb Salmonellák vagy paratyphus-baktériumok 240
A Salmonellákkal egy főcsoportba sorolt egyéb bélbaktériumok 243
Arizona csoport 243 - Citrobacter csoport 243
Klebsiella csoport 244
A Klebsiellákkal egy főcsoportba sorolt egyéb bélbaktériumok 245
Aerobacter csoport 245 - Hafnia csoport 245 - Serratia csoport 245
Proteus csoport 246
A Proteusszal egy főcsoportba sorolt egyéb bélbaktériumok 247
Providentia csoport 247
A bélbaktériumok biokémiai eljárásokkal történő elkülönítésének áttekintése... 247
Pseudomonas 248
Pseudomonas aeruginosa 249
Corynebaeteriaceae 249
Corynebacterium 250
Corynebacterium diphtheriae 250
Egyéb Corynebacteriumok 251
Erysipelothríx 253
Erysipelothrix insidiosa 253
Listeria 254
Listeria monocytogenes 254
Mycobacterium 255
Mycobacterium tuberculosis 256
Mycobacterium leprae 260
Egyéb Mycobacteriumok 261
Actinomycetales 261
Actinomycetaceae 261
Actinomyces 261 - Nocardia 262
Streptomycetaceae 265
Brucellaceae 265
Clostridium lgg| 265
Clostridium tetarii 280
Clostridium botulinum 283
Gáz-gangraena CIostridiumok 284
Clostridium perfringens 284
Lactobacillus 286
Fusobaeterium 287
Spirillaceae 288
Vibrio 288
Yibrio comma 288
Spirillum 290
Treponemataceae 290
Borrelia 290
Treponema 291
Treponema pallidum 292
Leptospira 294
Mycoplasma és L-organizmusok 296
AZ IVÓVÍZ, SZENNYVÍZ ÉS TALAJ BAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLATA
Írta: Dr. Gregács Margit
Ivóvizek bakteriológiai vizsgálata 301
A víz élettani vonatkozásai 301
Vízféleségek és a víz körforgása 301
Víznyerési módok - 302
Természetes talaj víznyerés 302 - Mesterséges talaj víznyerés 302 - Központi
vízellátás 302
Az ivóvizek közegészségügyi ellenőrzése 302
Bakteriológiai vízmintavétel 303
A vizsgálatokhoz szükséges laboratóriumi eszközök 303
Táptalajok 304
Alap táptalaj 304 - Élesztőkivonat készítése 304 - Tej cukros fenol vörös-leves
1,5% tejcukorral 304 Tejcukros fenolvörös-leves 0,5% tejcukorral 304 -
Litzky - Mallmann-táptalaj Streptococcus faecalis kimutatásához 304 -
Fiziológiás konyhasó-oldat hígításokhoz 305 - Gelatina-táptalaj 305 - Endotáptalaj 305 - Wilson-féle bizmutmentes táptalaj 305
Az ivóvizek bakteriológiai vizsgálatának módja 306
Bakteriumszám meghatározása 20 ós 37 C°-on 306
A coli-titer meghatározása 307
A coli-szám meghatározása membránszűrős módszerrel 307
A Streptococcus faecalis meghatározása 310
Anaerob spórás baktériumok meghatározása 310
Enteralis kórokozók kimutatása 310
Szennyvizek bakteriológiai vizsgálata 312
20 és 37' C°-on növő baktériumok számának meghatározása 313
A coli-titer meghatározása 313
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása 311
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése 313
'Talajbakteriológiai vizsgálatok
20 és 37 °C-on növő baktériumszám meghatározása 315
A coli-titer meghatározása 315
A Streptococcus faecalis meghatározása 315
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása 315
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése 316
ÉLELMISZERBAKTEROLÓGIAI VIZSGÁLATOK
Írta: Dr. Nikodémusz István
Miért szükséges az élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata? 319
Élelmiszerbakteriológiai tisztasági rutin vizsgálatok 321
Mintavétel 322
Ételminták összes baktériumainak megszámolása 323
Élelmiszerek élő baktériumszámának maghatározása tenyésztéses eljárással. . . 324
A minták előkészítése az élőcsíra-számoláshoz 324 - Az élelmiszer hígítása 324
Fehérjebontó (proteolytikus) baktériumok számának meghatározása 325
A penészgombák számolása 326
A Coli-Aerogenes (Escherichia - Klebsiella) szám meghatározása 326
Staphylococcus-szám meghatározása 327
Clostridium-szám meghatározása 327
Spóraszám meghatározása 327
Elelmiszertartalmat terjesztő ételminták vizsgálata 327
Clostridiumok kimutatása 328
Cl. botulinum, ill. botulinus toxi tartalomra gyanús élelmiszerek vizsgálata 328
A Cl. botulinum kimutatása 329 - Egyéb Clostridiumok kimutatása 329
Staphylococeus-kimutatás 329
Staphylococcus enterotoxin-kimutatás (Dolman-próba) 329
Ételmérgezést okozó bélbaktériumok és festékképző baktériumok kimutatása 329
Bacillus cereus kimutatása 330
Egyéb aerob spórás baktériumok (B. subtilis, B. pumilis, B. megaterium, B. alvei, B. sphaericus) kimutatása 330
Az élelmiszerbakteriológiában alkalmazott különleges táptalajok 330
Polónyi-féle tejes-agar 330 - Frasier - Mossel-féle zselatinos táptalaj 330 -
Klimmer-féle tripaflavinos agar 331 - Wilson-táptalaj 331 - Sabouraudtáptalaj 331 - Walz-féle burgonya táptalaj 331 - Tojássárgatartalmú táptalajok a lecitináz-próbához 331 - Leeitináz-reagens készítése 332 - Sós táptalaj 332 - Alkoholos táptalaj 332 - Chapman-féle Táptalaj 332 - Búzadara
Táptalaj 332
LEVEGŐBAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK
írta: Dr. Mórik József
Altalános tudnivalók 335
A levegő baktériumtartalma 335 - A levegőbaktériumok terjedési mechanizmusa 335 - Aerogen infekciók 335
Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások 336
Ülepítéses eljárás 338
Folyadékszűrős eljárás 338
Membránszűrős eljárás 340
A levegőoszlop ütköztetésén alapuló eljárások 341
Mintavétel kis csészés réses mintavevővel 342 - Mintavétel normál Petricsészés réses mintavevővel 342
A vizsgálati eredmények értékelése 343
VIRUSTAN
írta: Dr. Dömök István
A vírusok jellemzése 349
A virionok mérete, alakja, szerkezete 350
A vírusok osztályozása 353
A virionok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben 355
Vírus és gazdasejt 357
Vírus haemagglutinatio 358
A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai 360
A vírusellenes immunitás 360
Vírusinterferencia, vírusexaltáció 362
Vírusbetegségek laboratóriumi diagnosztikája 364
A vírusok izolálása és tenyésztése 374
A vizsgálati anyagok vétele, laboratóriumba juttatása, vizsgálatra előkészítése a
vírusizolálási kísérletek céljára 374
A mintavételek időpontja 375 - A minták laboratóriumba juttatása és tárolása 376 - A minták előkészítése vírusizolálási kísérletekre 376
Vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban 377
Vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban 378-
Szövet- és sejt-tenyészetek felhasználása a vírusok izolálására és tenyésztésére 382
A szövet és sejtkultúrák készítésekor általánosan alkalmazott anyagok és
módszerek 382 - A szövet- és sejtkultúrák megóvása 383 - Tápfolyadékok
383 - Szövetek és sejtek 384 - Szuszpendált, stacioner szövetkultúra 385 -
Egyrétegű elsődleges sejtkultúra 386 - Sejttörzsek kultúrái 387 - A sejtkultúrák oltása és a vírusszaporodás jelei a sejtkultúrákban 388
A vírus-szuszpenziók „infektív egység" tartalmának meghatározása. (A vírusszuszpenziók titrálása) 390
A vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata, vagy haemagglutinatiós (HA) próba révén 392
A víruskutatásban használatos szerológiai reakciók 396-
Vírus-szerológiai reakciók 397
Vírusneutralizációs próba 398 - Komplement kötési reakció (KKR) 401 -
Ha-gátlási (HAG) próba 402 - Haemadsorptio-gátlás 402 - Flocculatio 403
- A fluoreszcens ellenanyag módszer 402
Egyes víruscsoportok és vírusok rövid jellemzése 403
Poxvírusok (himlő-vírusok) 403
Herpesvírusok 404
Adenovírusok 405
Myxovírusok 405
Arbovírusok 406
Picornavírusok 407
Reo vírusok 408
Hepatitis-vírusok - 408
Lymphocytás choriomeningitis (LOM)-vírus 409
PLT csoport 409
Rickettsiák 410
ORVOSI MIKOLÓGIA
írta: Dr. Novak Ervin
Bevezetés 413
Általános mikrológia 413
A gombák alaktana 413
A fonalasgombák alaktana 414
A sarjadzógombák alaktana 415
A gombák szaporodása és szaporító szervei 415
A sarjadzógombák ivartalan és ivaros szaporodása 415
A fonalasgombák ivartalan és ivaros szaporodása 416
A gombák élettana 417
Táplálkozás és anyagcsere 417
Antibiotikum-termelés 418
Élősködés és kórokozás 419
A gombák antigén és allergén hatása 420
A gombák érzékenysége, a gombás betegségek gyógymódjai 421
A gombák rendszere 421
Laboratóriumi diagnosztika 423
Vizsgálati anyagok 423
Közvetlen vizsgálat 423
Festési eljárások 424
Perjódsavas Schiff-festés 424 - Gridley-féle módosított Schiff-festés 425 -
Festetlen készítmények 426
Tenyésztés 426
Táptalajok 427
Csillag-féle melasz-agar 427 - Sabouraud-féle glukóz-agar 427 - Czapek-Doxagar 427 - Antibiotikumos pepton-agar 427 - Novák-féle maionsavas agar 428
Identifikálás 428
Sarjadzógombák identifikálása 428
Pagano-Levin-Trejo-féle-agar 431 - Malátaeefre 431 - Malátacefre-agar431
- Kukoricaliszt-féle-agar 431 - Burgonya - glukóz-agar 431 - Adams-agar
431 - Szerines agar 432 - Cukros peptonvíz 432 - Élesztőkivonat 432
- Cukoralap-agar 432 - Nitrogénalap-agar 432 - Glukóz-agar 432 - Etanolos tápoldat 432 - Arbutinos agar 433 - Malachitzöld - szafranin-festés
433 - Papírkromatográfia 433
Fonalasgombák identifikálása 433
Egysejtű fonalasgombák identifikálása 434 - Többsejtű fonalasgombák identifikálása 434 - Laktofenol és laktofenol-gyapotkék beágyazó 437
Allatoltás és szövettani vizsgálat 437
Szerológiai diagnosztika 437
Részletes mikológia 439
Phycomycetes (moszatgombák) 439
Mucormycosis 439
Ascomycetes tömlősgombák 440
Endomycetales (élesztőgombák, sarjadzógombák) 440
Candidiasis típusú sarjadzógombás betegségek 441 - Cryptococeosis típusú
sarjadzógombás betegségek 441
Aspergillaceae (Aspergillus-félék) 444
Penészgombás mycosisok 445
Fungi imperfecti (Imperfekt gombák) 446
Fonalasgombák 446 - Dimorf gombák 447 - Dermatophytonok 447
PARAZITOLÓGIA
írta: Dr. Aradi M. Pál
Parazitológiai alapismeretek 453
Az élősködők fogalma és formái 453
Gazda, gazdafajlagosság, gazdacsere 453
Élősködők behatolása és megtelepedése a gazdaszervezetben 454
A gazdaszervezet védekezése a paraziták és az általuk okozott károsodások ellen.
Immunitás. Rezisztencia 454
A paraziták elterjedése 455
A gazdaszervezet károsodása 456
A paraziták elnevezése és rendszerezése 458
A parazitológiai vizsgálatokhoz szükséges felszerelés 459
Műszerek, eszközök 459 - Üvegáru 459 - Folyadékok, oldatok és festékek
459 - Entomológiai vizsgálatokhoz 459
Protozoonok 459
Morfológia 459
Biológia 460
Szervezeten belüli megtelepedésük és terjedésük 461
Védekezés 461
Az emberben élősködő protozoonok felosztása 462
Székletből kimutatható protozoonok 462
Flagellaták462
Giardia lamblia 462 - Chüomastix mesnili 463 - Embadomonas intestinalis
464 - Trichomonas hominis 464 - Enteromonas hominis 464
Rhizopodák 464
Entamoeba histolytica 464 - Entamoeba coli 465 - Jodamoeba bütschlii 466
- Endolimax nana 466 - Dientamoeba fragilis 466
Az amoebák cystáival összetéveszthető gomba 466
Blastocystis hominis 466
Sporozoa 466
Isospora hominis 466
Ciliaták 467
Balantidium coli 467
Székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata 467
Anyagvétel, beküldés 467
Az anyag előkészítése vizsgálatra 468
Bélprotozoon kimutatási eljárások 468
Egyszerű kikent készítmény 468 - Dúsított készítmények 468 - Bélprotozoonok tenyésztése. Táptalajok 469 - Craig-féle egyszerű folyékony táptalaj
470 - Jiro vec - Rodová-féle folyékony táptalaj 470 - Lumbreras-féle táptalaj 470 - Boeck - Drbohlav-féle kétfázisú táptalaj 471 - Állatoltás 472 -
Bélprotozoon festés 472 - Módosított Heidenhain-fele festés 472 - Bélprotozoonok festése Giemsával 473 - Gyorsfestés Giemsával 473
A készítmények mikroszkópos vizsgálata 473
Leggyakoribb bélprotozoonok és cysták 474
Váladékból kimutatható protozoonok 475
Flagellaták 475
Trichomonas vaginalis 475 - Trichomonas tenax 475
Rhizopodák 475
Entamoeba gingivalis 475
Váladékból kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata 476
Anyagvétel, beküldés 476
Laboratóriumi vizsgálat 476
Natív vizsgálat 476 - Tenyésztés 476 - Festés 476
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok 476
Flagellaták 476
Leishmaniák 476 - Leishmania donovani 477 - Leishmania tropica 477 -
Leishmania brasiliensis 477 - Trypanosomák 477 - Trypanosoma gambiense 477 - Trypanosoma rhodesiense 477 - Trypanosoma cruzi 477
Sporozoák 477
Malária plasmodiumok 477 - Plasmodiumok megkülönböztetése Giemsával
festett vérkenetben. Gyűrű 478 - Trophozoita 478 - Schizonta 479 - Gametocyták 479
A malária elterjedése 480
A malária elleni védekezés 480
Toxoplasma gondii 480
Vérből és szövetből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata 481
Anyagvétel, beküldés 481
Vizsgálatra való előkészítés 482
Festett készítmények vizsgálata 482
A malária vizsgálata 483
Toxoplasma vizsgálata 483
Leishmaniák vizsgálata 484
Trypanosomák vizsgálata 484
Férgek 484
Alakjuk, fejlődésük 484
Megtelepedésük, szaporodásuk és terjedésük 486
Védekezés 487
Az emberben élősködő férgek felosztása 488
Széklet vizsgálattal kimutatható férgek 48D
Trematodák 489
Fasciola hepatica 489 - Dicrocoelium dentriticum 489 - Opistorchis felineus
489 - Clonorchis sinensis 490 - Paragonimus westermani 490
Schistosomák (vérmételyek) 490
Schistosoma haematobium 490 - Schistosoma mansoni 490 - Schistosoma
japonicum 490
Cestodák 491.
Taenia solium 491 - Taenia saginata 492 - Diphyllobothrium latum 492 -
Hymenolepis nana 492 - Hymenolepis diminuta 493 - Dypilidium caninum 493
Nematodák 493
Enterobius vermicularis (cérnagiliszta) 493 - Ankylostoma duodenale 494 -
Necator americanus 495 - Strongyloides stercoralis 495 - Trichostrongilus
colubriformis 496 - Trichuris trichiuria 496 - Ascaris lumbricoides 497
Bélféregpetékkel össeetéveszthető szabadon élő fonálféreg- és atkapeték 498
Heterodera rediciola 498 - Tyroglyphus farinae 498
Székletből, ill. vizeletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata 498
Anyagvétel, beküldés 498
Féregpete kimutatási eljárások 500
Egyszerű kikent készítmény 500 - Dúsított készítmények 500 - Peteszámolás 501 - Anorectal is kaparék vizsgálata 501 - Féregpete kimutatás vizeletből 502 - A féregpeték konzerválása 502
A készítmények vizsgálata 502
A féregpeték meghatározása 502 - A peteszámolás értékelése 503
A lárvakimutatás módszerei 503-
Kenet 503 - Mosással egybekötött ülepítés 503 - Lárvavándoroltatás 503
A készítmények vizsgálata 504
A lárvák meghatározása 504
Férgek, féregrészek kimutatása és vizsgálata 505
Scolex-keresés Taenia-űző kúra után 506 - Férgek és féregrészek meghatározása 506
A szennyvíz és a talaj helmintológiai vizsgálata 506
A szennyvíz vizsgálata 506 - A szennyvíziszap vizsgálata 506 - A talaj vizsgálata 506
Vérből és szövetből kimutatható férgek 507
Cestodák 507
Echinococcus granulosus (hólyagféreg) 507
Nematodák 508
Trichinella spirális 508 - Wuchereria bancrofti 508 - Loa loa 508
Vérből és szövetből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata 509
Echinococcus vizsgálata 509
Trichinella vizsgálata 509
A Wuchereria, Loa és Dirofilaria vizsgálata 511
ízeltlábúak 511
Rovarok (Insecta) 512
Pókszabásúak (Arachnoidea) 513
Az ízeltlábúak jelentősége 513
Szöveti élősködő ízeltlábúak 514-
Rühatka 514 - Sebparazita légylárvák 514
Vérszívó ízeltlábúak 514
Tetvek 515 - Bolhák 515 - Házipoloska 515 - Vérszívó szúnyogok 516 -
Vérszállító muslicák 516 - Vérszívó legyek és bögölyök 516 - Kullancsok,
ó van tagok és vérszívó atkák 516
Élelmiszerlátogató ízeltlábúak 517
Legyek 517 - Csótányfélék 518 - Egyéb élelmiszerlátogató-rovarok 519 -
Élelmiszerkártevő bogarak, molyok és atkák 519
Rágcsálók 520
Patkányok 520 - Az egér 520
ízeltlábúak gyűjtése és előkészítése vizsgálatokra 521
Gyűjtés 521
Beküldés, szállítás 522
Vizsgálatra való előkészítés és tartósítás 522
Éleimiszerparazitológiai vizsgálatok 523
KÍSÉRLETI ÁLLATOK ÉS ÁLLATKÍSÉRLETEI BEAVATKOZÁSOK
Bevezetés 527
A kísérleti állatok elhelyezése 529
A különféle állatfajok tartására alkalmas helyiségek 529
Az állatszoba hőmérséklete, levegőjének páratartalma és tisztasága 529
A különféle állatfajok részére szükséges ketrecek, aklok, aquaterrariumok 530
A ketrecek és aklok megjelölése 531
Etető- és itatóedények 531
Az almozás 531
A kísérleti állatok szállítása 532
A kísérleti állatok itatása és etetése 532
Az itatás jelentősége 532
Általános irányelvek a kísérleti állatok etetésében 532
Az állateleségek 533
A vitaminok és sók jelentősége 533
A mennyiségileg és minőségileg elégtelen táplálkozás következményei 534
Az ételmérgezés 534
A nyulak dobkórja 534
.A kísérleti állatok tenyésztésének alapismeretei 535
A tiszta törzs jelentősége a kísérletekben 535
A pároztatás módszerei 535
A vemhesség időtartama és felismerése 535
Bánásmód a vemhes és szoptató állatokkal 536
Az újszülött állatok kísérletekben való felhasználásának kérdése 536
. Általános ismeretek a kísérleti állatok megbetegedéseiről 537
Járványos betegség felismerése és terjedésének megakadályozása 537
Egyes állatfajok legfontosabb betegségeinek s azok gyógyításának rövid ismertetése 538
Paraziták által okozott betegségek 538
Rühösség (scabies) 538 - Bélférgesség 538 - Májmételykór 539 - Coccidiosis 539
Gombák által okozott betegség 539
A tarlósömör (trychophytiasis) 539
Baktériumok által okozott megbetegedések 539
Salmonellosis 539 - Tyzzer-féle betegség 540 - A gennyes közép- és belsőfülgyulladás 540 - A patkányok bartonellák-okozta vérszegénysége 540 -
Leptospirózis 540 - Tuberculosis 540 - Pseudotuberculosis 541 - A nyulak
ragadós orrgyulladása 541 - Az anthrax 541 - A békák megbetegedése, a
vörös láb 541
Vírusok által okozott megbetegedések 541
Egérhimlő (ektromelia) 541 - Az egerek lymphocytás choriomeningitise 541
- Tengerimalac-pestis 542 - Szopornyica 542 - Veszettség 542 - Az Aujeszky-féle betegség 543 - A macskák fertőző gyomor-bélgyulladása 543 -
A juhok ragadós száj- és körömfájása 543 - A házinyulak myxomatosisa 543
A megbetegedések megelőzése 543
-A kísérleti beavatkozásokra vonatkozó általános ismeretek 544
Az állatok előkészítésének fontosabb követelményei 545
A súlymérés 545 - Az állatok tisztítása, szőrtelenítése 546 - Az állatműtő 546
A műtéti terület dezinfekciója 546
A helyi és az általános érzéstelenítés módszerei 547
Helyi érzéstelenítés 547 - Általános érzéstelenítés 547 - Izomrelaxansok 548
-Hibernáció 548 - Az intratrachealis altatás 548
A kísérleti beavatkozáshoz szükséges eszközök sterilezése,
használatuk, karbantartásuk 549
A műtétet végző személyek kézfertőtlenítése 550
A műtéti seb bekötözése 550
A műtéti sebek gyógyulását akadályozó tényezők 550 - A varratszedés 551
A műtött állatok elhelyezése, etetése, itatása, felügyelete. Pulzusszámolás 551
Kísérleti beavatkozások 552
A kísérleti állatok megfogásának módszerei 552
A kísérleti állatok megjelölése 553
A kikötés módja 554
Az injekciózás 556
Injekció adása bőrbe (intracutan) 556 - Injekció adása bőr alá (subcutan) 556
- Injekció adása izomba (intramuecularisan) 557 - Injekció adása hasüregbe
(intraperitonealisan) 559 - Injekció adása vénába (intravenásan) 559 -
Injekció adása az agyba (intracerebralisan) és a gerinccsatornába (intralumbalisan) 561
A vérvétel módja 561
A szívpunkció 563
Infúzió és transfúzió állatkísérletekben 563
Hüvelyváladék vétele 564
A szondázás 564
A széklet és a vizelet gyűjtése 565
Kutyák katéterezése 565
Vérnyomásmérés 566
A testhőmérséklet mérése 566
Egyes állatdaganatok tovavitelének módszerei 567
A kísérleti állatok megölése 567
A kísérleti állatok boncolása 568
Általános ismeretek 569
A boncolás eszközei 568 - A boncolás technikája 568
A szervek rögzítésének módja mikroszkópos vizsgálat céljára 569
Anyagvétel hullából bakteriológiai vizsgálatra 569
A kísérleti állatokkal foglalkozó asszistens egészségvédelme 570
FERTŐTLENÍTÉSI ALAPISMERETEK
Írta: Dr. Mákara György
A fertőtlenítés alapfogalmai 575
A fertőtlenítés formái 576
A fertőtlenítés módszerei 576
Fizikai fertőtlenítés 576 - Vegyi fertőtlenítés 576 - Biológiai fertőtlenítés
576 - A kombinált eljárások 577
A fertőtlenítés fokozatai 577
A fertőtlenítés kötelezettsége 577
Fizikai fertőtlenítés 578
Fertőtlenítés hővel 578
Gőzfertőtlenítés 580
Gőzfertőtlenítőgépek 581
A gőzfertőtlenítőgép működtetése 582
Autoklávok 583
Az autokláv működtetése 583
Fertőtlenítés és sterilezés forró levegővel 586
A fertőtlenítőkészülék ellenőrzése 587
Vegyi fertőtlenítés 587
Mész és klórmész 588 - Higany és egyéb fémsók 588 - Krezol- és fenolkészítmények 589 Quaterner ammóniumbázisok 589 - Formalin 589 - Klórtartalmú fertőtlenítőszerek 590
A betegellátásban használatos további fertőtlenítőszerek 591
A fertőtlenítés alkalmazása a gyakorlatban 593
Fertőtlenítés a laboratóriumokban 593
A rovar- és rágcsálóirtás a laboratóriumokban 594
MUNKAVÉDELEM, ÓVÓRENDSZABÁLYOK
Írta: Dr. Makara György
Bevezetés 599
Általános óvórendszabályok 600
Egészségügyi intézményekben kötelező óvórendszabályok 601
Részletes szakmai előírások a laboratóriumokban 602
Fertőző anyagokkal dolgozó laboratóriumokban betartandó óvórendszabályok 604 Kórbonctani és szövettani laboratóriumok óvórendszabályai 605
Oltóanyagtermelő és kutatóintézetekben betartandó óvórendszabályok 605
Fertőtlenítő intézetekben kötelező óvórendszabályok 606
Vegyipari balesetelhárító óvórendszabályok 606
Név- és tárgymutató 609
×Close
Az orvosi laboratóriumi asszisztensek kézikönyve II.
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.