I. KÖTET | |
Előszó az első kiadáshoz | 19 |
Előszó a második kiadáshoz | 20 |
Bevezetés | 21 |
Az orvosi laboratóriumokban alkalmazott matematikai alapismeretek és egyes eljárások - Írta: Pallós Emil | |
Bevezetés | 25 |
Alapismeretek | 27 |
Természetes számok | 27 |
Számegyenes | 27 |
Műveletek | 27 |
Törtek | 30 |
Egyenletek | 33 |
A logaritmusa | 38 |
Arányos mennyiségek | 41 |
Százalék | 47 |
Nomográfia | 47 |
Irányszög és iránytangens | 48 |
Matematikai statisztika | 53 |
A valószínűségszámítás elemei | 55 |
Hibaszámítás | 60 |
Fizikai alapismeretek - Írta: Czuppon Alfréd | |
Bevezetés | 65 |
Mértékegységek | 65 |
Mechanika | 66 |
Newton III. törvénye | 69 |
Skaláris és vektormennyiségek | 71 |
Mozgás körpályán | 73 |
A munka | 73 |
A teljesítmény | 43 |
Energia | 74 |
A pontrendszerek mechanikája | 74 |
A forgatónyomaték | 75 |
Súlypont | 75 |
Tehetetlenségi nyomaték | 76 |
A mérleg | 77 |
A folyadékok és gázok mechanikája | 77 |
A nyomás tovaterjedése folyadékokban | 78 |
A hidrosztatikus nyomás | 78 |
Archimedes törvénye | 78 |
Sűrűség és fajsúly | 79 |
A légnemű testek tulajdonságai | 79 |
Légnyomás | 79 |
Boyle-Mariotte törvénye | 80 |
Nyomás áramló folyadékokban és gázokban | 80 |
Vákuumszivattyúk | 81 |
Belső súrlódás | 82 |
A folyadékmolekulák kölcsönhatása | 82 |
Hőtan | 84 |
A hőmérséklet | 84 |
Hőmérők | 84 |
Hőtágulás | 85 |
Hőmennyiség és fajhő | 87 |
A hő mechanikai ekvivalense | 87 |
Halmazállapotváltozások | 87 |
Elektromosság | 88 |
Elektrosztatika | 88 |
Elektromos tér | 89 |
Elektromos potenciál | 89 |
Kapacitás | 90 |
Az elektromos áram | 90 |
Ohm törvénye | 91 |
Kirchoff-törvények | 91 |
Az elektromos áram hatásai | 92 |
Elektromos mérőkészülékek | 93 |
Áram- és feszültségmérők mérési határának kibővítése | 94 |
Mágnesség | 94 |
Elektromágneses indukció | 95 |
Elektromos áram folyadékokban | 97 |
Elektromos áram gázokban | 98 |
Az elektromos áram biológiai vonatkozásai | 100 |
Fénytan | 102 |
Geometriai optika | 104 |
Hullámoptika | 107 |
Fényelektromos jelenségek | 111 |
Anyaghullámok | 112 |
Az atomok felépítése | 113 |
Elméleti és gyakorlati kémiai ismeretek - Írta: Novák Ervin | |
Bevezetés | 117 |
Laboratóriumi alapműveletek | 117 |
Laboratóriumi eszközök | 125 |
Üvegeszközök összeszerelése | 125 |
Üvegeszközök tisztítása | 126 |
Elemek, vegyületek, vegyszerek | 129 |
A vegyszerek elnevezése | 133 |
A vegyszerek tisztasága | 133 |
A vegyszerek tisztaságának ellenőrzése | 133 |
Oldatok készítése | 135 |
Súlymérés | 136 |
Oldatok koncentrációjának ellenőrzése fiziko-kémiai módszerekkel | 145 |
Fajsúlymérés | 159 |
Anyagok elválasztása és tisztítása, tisztítási műveletek | 168 |
Szűrés | 159 |
Oldatok kémhatásának fogalma, mérése és beállítása | 171 |
Kiegyenlítő v. puffer-oldatok | 171 |
Egyéb laboratóriumi eljárások | 186 |
Mikroszkópos vizsgálatok | 186 |
Kolloidok vizsgálata | 19 |
A radioaktivitás jelensége és mérése | 191 |
Gázfejlesztés | 194 |
Vegyelemzés | 196 |
Minőségi vegyelemzés | 196 |
Klasszikus minőségi elemzés | 196 |
Spektroszkópia (színképelemzés) | 198 |
Kromatográfia | 198 |
Elektroforézis | 202 |
Mennyiségi vegyelemzés | 203 |
Gravimetria | 204 |
Térfogatos analízis | 205 |
Műszeres analízis | 217 |
Az elemek és a szervetlen vegyületek ismertetése | 226 |
A periódusos rendszer csoportjai | 226 |
Nemfémes elemek | 229 |
Fémes elemek | 241 |
A szerves vegyületek ismertetése | 257 |
A szerves vegyületek felosztása | 257 |
A szerves vegyületek nevezéktana, jelölése és képlete | 258 |
Nyíltszénláncú (alifás) vegyületek | 258 |
Szénhidrogének | 258 |
Alkoholok | 263 |
Alifás aminok | 266 |
Éterek | 268 |
Aldehidek | 269 |
Ketonok | 273 |
Szerves savak | 274 |
Savszármazékok | 277 |
Aminósavak | 283 |
Fehérjék | 292 |
Észterek, zsírok, lipoidok | 301 |
Zártszénláncú vegyületek | 320 |
Izociklusos vegyületek | 321 |
Policiklusos vegyületek | 337 |
Aliciklusos vegyületek | 346 |
Heterociklusos vegyületek | 353 |
Nukleinsavak és rokon vegyületek | 363 |
Orvostudományi előismeretek - Írta: Dr. Nievel J. György | |
Általános élettani és kórtani alapfogalmak | 371 |
A sejt | 371 |
Szövetek | 372 |
Mozgásrendszer | 377 |
Csontrendszer | 377 |
Izomrendszer | 387 |
Idegrendszer | 395 |
Az idegműködés sajátosságai | 395 |
Gerincagy | 398 |
Agytörzs | 403 |
Hypothalamus | 405 |
Kéreg alatti szürkemagvak | 406 |
Kisagy | 409 |
Agykéreg | 409 |
Agyburkok | 413 |
Érzékszervek | 417 |
Légzőrendszer | 423 |
Légutak | 427 |
Légzőmozgások | 430 |
Belső légzés | 431 |
A légzés szabályozása | 433 |
A tüdő vérkeringése és annak zavarai | 434 |
A légutak hurutos, gyulladásos megbetegedései | 435 |
A vérkeringés | 435 |
A szív | 435 |
A vérkeringés zavarai | 441 |
Szívelégtelenség, keringési elégtelenség | 443 |
Emésztőrendszer | 446 |
Szájüreg | 446 |
Nyálmirigyek | 447 |
Nyelőcső | 449 |
Belek | 454 |
A tápanyagok sorsa a szervezetben | 462 |
A szénhidrátok intermedier anyagcseréje | 462 |
A szénhidrátanyagcsere zavarai | 464 |
A fehérjék intermedier anyagcseréje | 466 |
A zsírok intermedier anyagcseréje | 466 |
Só- és vízanyagcsere | 467 |
Vitaminok | 475 |
A máj | 477 |
Általános anyagcsere | 484 |
Hormonok | 485 |
Agyalapi mirigy | 485 |
Tobozmirigy | 487 |
Pajzsmirigy | 487 |
Mellékpajzsmirigy | 488 |
Csecsemőmirigy | 489 |
Mellékvese | 489 |
A vér | 491 |
Vörösvértestek | 491 |
Fehérvérsejtek | 494 |
A lép | 497 |
Vérplasma | 498 |
Húgyivarszervek | 504 |
Vizelet elválasztó, gyűjtő és levezető szervek | 504 |
A vizelet | 510 |
Nemiszervek | 514 |
Klinikai laboratóriumi vizsgálatok - Írta: Dr. Balás Béla | |
A klinikai laboratóriumi vizsgálatokról általában | 523 |
A klinikai laboratóriumok beosztása | 495 |
A klinikai laboratórium ügymenete | 527 |
Vizeletvizsgálatok | 530 |
Mintavétel | 530 |
Általános vizeletvizsgálat | 532 |
Fehérjevizsgálatok vizeletből | 544 |
A vizeletben előforduló cukrok vizsgálata | 548 |
Ketontestek kimutatása vizeletből | 553 |
Haemoglobin és származékainak kimutatása vizeletből | 556 |
A vizeletben előforduló kóros anyagcseretermékek kimutatása | 556 |
Különféle próbák és meghatározások vizeletből | 577 |
Haematologiai vizsgálatok | 584 |
A vérsejtsüllyedés vizsgálata | 585 |
A vérsejtek számlálása | 586 |
A haemoglobin meghatározása | 592 |
A festett vérkészítmény vizsgálata | 598 |
A vörösvérsejtek részletes vizsgálata és a vérszegénységgel kapcsolatos egyéb vizsgálatok | 605 |
A fehérvérsejtek elváltozásaival kapcsolatos vizsgálatok | 625 |
Vércsoportok vizsgálata | 627 |
A véralvadás vizsgálata | 640 |
Váladékok és punktátumok vizsgálata | 662 |
A vér és vérsavó vegyi vizsgálata | 677 |
A szérumlipoidok vizsgálata | 729 |
Fermentvizsgálatok | 731 |
Funkciós vizsgálatok | 737 |
A májműködés laboratóriumi vizsgálata | 737 |
A veseműködés vizsgálata | 747 |
II. KÖTET | |
Szövettani ismeretek és vizsgálómódszerek - Írta: Dr. Lengyel Imre | |
Szövettan | 21 |
Bevezetés | 21 |
A szervek szövettana | 29 |
A tápcsatorna szövettana | 32 |
Légzőszervek | 34 |
Savós hártyák | 35 |
Vizeletválasztó rendszer és elvezetőkészülék | 35 |
Nemiszervek | 36 |
Hormonális mirigyek | 37 |
Az idegrendszer szerkezete | 38 |
Érzékszervek | 39 |
Kórszövettan | 39 |
Regresszív folyamatok | 39 |
Progresszív folyamatok | 41 |
A vérkeringés zavarai | 43 |
A gyulladások kórszövettana | 44 |
A daganatok kórszsövettana | 46 |
Szövettani technika | 49 |
Anyaggyűjtés | 50 |
Az anyag rögzítése | 52 |
Beágyazás | 57 |
Metszés | 60 |
Hisztokémia | 75 |
A szénhidrátok hisztokémiája | 84 |
A lipidek hisztokémiája | 84 |
Blokkolási eljárások | 88 |
Az enzimek biokémiája | 89 |
Anorganikus sejtalkatrészek hisztokémiai kimutatása | 98 |
Pigmentek kimutatása | 100 |
Fluoreszcensz mikroszkópia | 101 |
Általános bakteriológia és immunitástan - Írta: Dr. Ormay László | |
Bevezetés | 107 |
A mikrobiológia tárgya és felosztása | 107 |
Az orvosi mikrobiológia feladata és története | 107 |
A mikrobák felosztása | 108 |
A mikrobák helye és jelentősége az élők világában | 108 |
Általános bakteriológia | 109 |
A baktériumok alaktani tulajdonságai | 109 |
A baktériumok fizikai szerkezete | 111 |
A baktériumok biológiája | 112 |
A baktériumok ellenállása kémiai és fizikai behatásokkal szemben | 116 |
Mikrobák és betegség | 118 |
A szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben | 125 |
Kemoterápeutikumok, antibiotikumok | 142 |
A baktériumok változékonysága | 144 |
Bakteriológiai vizsgálómódszerek | 146 |
Alaktani vizsgálómódszerek | 148 |
Élettani-biokémiai vizsgálatok | 154 |
A baktériumok vegyi tevékenységének vizsgálata | 166 |
Mikro- vagy gyorsvizsgáló módszerek | 168 |
A baktériumok antibiotikum iránti érzékenységének vizsgálata | 169 |
Állatpathogenitási vizsgálatok | 170 |
Szerológiai vizsgáló eljárások | 172 |
A baktériumok azonosítása szerológiai módszerekkel | 172 |
A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel | 175 |
Lues szerológiai vizsgálómódszerek | 182 |
Egyéb vizsgálóeljárások | 188 |
A baktérium-törzsek fenntartása | 190 |
Vizsgálatok bakteriofágokkal | 191 |
Részletes bakteriológia - Írta: Dr. Ormay László | |
A baktériumok osztályozása és elnevezése | 197 |
Gram pozitív coccusok | 197 |
Gram negatív diplococcusok | 208 |
Bélbaktériumok | 212 |
Pseudomonas | 228 |
Corynebacteriaceae | 228 |
Mycobacterium | 234 |
Az ivóvíz, szennyvíz és talaj bakteriológiai vizsgálata - Írta: Dr. Gregács Margit | |
Ivóvizek bakteriológiai vizsgálata | 301 |
A víz élettani vonatkozásai | 301 |
Vízféleségek és a víz körforgása | 302 |
Az ivóvizek közegészségügyi ellenőrzése | 306 |
Szennyvizek bakteriológiai vizsgálata | 312 |
20 és 37 C fokon növő baktériumok számának meghatározása | 313 |
A coli-titer meghatározása | 313 |
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 313 |
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 313 |
Talajbakterológiai vizsgálatok | 314 |
20 és 37 C fokon növő baktériumszám meghatározása | 315 |
A coli-titer meghatározása | 315 |
A streptococcus faecalis meghatározása | 315 |
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 315 |
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 316 |
Élelmiszerbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Nikodémusz István | |
Miért szükséges az élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata | 319 |
Élelmiszerbakteriológiai tisztasági rutinvizsgálatok | 321 |
Élelmiszerártalmat okozó ételek vizsgálata | 327 |
Az élelmiszerbakteriológiában alkalmazott különleges táptalajok | 330 |
Levegőbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Mórik József | |
Általános tudnivalók | 335 |
Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások | 336 |
A vizsgálati eredmények értékelése | 343 |
Vírustan - Írta: Dr. Dömök István | |
A vírusok jellemzése | 349 |
A vírusok részecskéinek mérete, alakja, fizikai és vegyi tulajdonsága | 350 |
A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben | 353 |
Vírus és gazdasejt | 355 |
Vírushaemagglutinatio | 357 |
A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai | 358 |
Vírusellenes immunitás | 360 |
A vírusok izolálása és tenyésztése | 360 |
A vizsgálati anyagok vétele, laboratóriumba juttatása, vizsgálatra előkészítése a vírusizolálási kísérletek céljára | 362 |
A vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban | 364 |
A vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban | 374 |
Szövet- és sejt-tenyészetek készítésekor általánosan alkalmazott anyagok és módszerek | 380 |
A vírusszuszpenziók "infektív egység" tartalmának meghatározása | 390 |
A vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata vagy haemagglutinatiós próba révén | 392 |
A víruskutatásban használatos szerológiai reakciók | 396 |
Egyes vírusok és víruscsoportok rövid jellemzése | 397 |
Rickettsiák | 410 |
Orvosi mikológia - Írta: Novák Ervin | |
Általános mikológia | 413 |
A gombák alaktana | 413 |
A gombák szaporodása és szaporítószervei | 415 |
Laboratóriumi diagnosztika | 423 |
Szerológiai diagnosztika | 437 |
Részletes mikológia | 439 |
Parazitológia - Írta: Aradi M. Pál | |
Parazitológiai alapismeretek | 453 |
A parazitológiai vizsgálatokhoz szükséges felszerelés | 459 |
Protozoonok | 459 |
Székletből kimutatható protozoonok | 462 |
Rhizopodák | 464 |
Székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 467 |
Váladékból kimutatható protozoonok | 475 |
Váladékból kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 476 |
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok | 476 |
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 477 |
Férgek | 484 |
Székletvizsgálattal kimutatható férgek | 484 |
Székletből, ill. vizeletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 488 |
A szennyvíz és a talaj belmintológiai vizsgálata | 506 |
Vérből és szövetekből kimutatható férgek | 507 |
Cestodák | 507 |
Nematodák | 507 |
Vérből és szövetekből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 509 |
Ízeltlábúak | 511 |
Rovarok | 512 |
Pókszabásúak | 513 |
Rágcsálók | 520 |
Ízeltlábúak gyűjtése és előkészítése a vizsgálatokra | 521 |
Élelmiszerparazitológiai vizsgálatok | 523 |
Kísérleti állatok és állatkísérleti beavatkozások - Írta: Dr. Tiboldi Tibor | |
A kísérleti állatok elhelyezése | 529 |
A különféle állatfajták tartására alkalmas istállófélék | 529 |
Az állatistálló hőmérséklete, levegőjének páratartalma és tisztasága | 529 |
A különböző állatfajták részére szükséges ketrecek, aklok, akvaterráriumok | 530 |
A ketrecek és aklok megjelölése | 531 |
Etető- és itatóedények | 531 |
Az almozás | 532 |
A kísérleti állatok szállítása | 531 |
A kísérleti állatok itatása és etetése | 532 |
Az itatás jelentősége és kivitele | 532 |
Általános irányelvek a kísérleti állatok etetésében | 532 |
Az állateleségek | 533 |
A vitaminok és sók jelentősége | 533 |
A mennyiségileg és minőségileg elégtelen táplálkozás következményei | 534 |
Az ételmérgezés | 534 |
A kísérleti állatok tenyésztésének alapismeretei | 535 |
A tiszta törzs jelentősége a kísérletek végzésében | 535 |
A pároztatás módszerei | 535 |
A vemhesség időtartama és felismerése | 535 |
Bánásmód a vemhes és a szoptató állatokkal | 536 |
Az újszülött állatok kísérletekkben való felhasználásának kérdése | 536 |
Általános ismeretek a kísérleti állatok megbetegedéseiről | 537 |
Egyes állatfajták legfontosabb betegségeinek s azok gyógyításának rövid ismertetése | 537 |
Baktériumok által okozott megbetegedések | 538 |
Vírusok által okozott megbetegedések | 541 |
A nyulak dobkórja | 541 |
A kísérleti beavatkozásokra vonatkozó általános ismeretek | 544 |
Az állatok előkészítésének fontosabb követelményei | 545 |
A helyi és az általános érzéstelenítés módszerei | 547 |
A kísérleti beavatkozásokhoz szükséges eszközök sterilizálása, használatuk, karbantartásuk | 549 |
A műtétet végző személyek kézfertőtlenítése | 550 |
A műtéti seb bekötözése | 550 |
A műtött állatok elhelyezése, etetése, itatása, felügyelete | 551 |
Kísérleti beavatkozások | 552 |
A kísérleti állatok megfogásának módszerei | 552 |
A kísérleti állatok megjelölése | 553 |
A kikötés módja | 554 |
Az injekciózás | 556 |
A vérvétel módja | 561 |
A széklet és vizelet gyűjtése | 565 |
Egyes állatdaganatok tovavitelének módszerei | 567 |
A kísérleti állatok megölése | 567 |
A kísérleti állatok boncolása | 568 |
Általános ismeretek | 569 |
A szervek rögzítésének módja mikroszkópos vizsgálat céljára | 569 |
Anyagvétel hullából bakteriológiai vizsgálat végzésére | 569 |
A kísérleti állatokkal foglalkozó asszisztens egészségvédelme | 570 |
Fertőtlenítési alapismeretek - Írta: Dr. Makara György | |
A fertőtlenítés alapfogalmai | 575 |
A fertőtlenítés módszerei | 593 |
A fertőtlenítés végrehajtása laboratóriumokban | 593 |
Munkavédelem, óvórendszabályok - Írta: Dr. Makara György | |
Bevezetés | 599 |
Általános óvórendszabályok | 600 |
Egészségügyi intézményekben kötelező óvórendszabályok | 601 |
Részletes szakmai előírások a laboratóriumokban | 602 |
Fertőtlenítő intézetekben kötelező óvórendszabályok | 606 |
Vegyipari balesetelhárító óvórendszabály | 606 |
Név- és tárgymutató | 609 |