A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Háztartástan mindenkinek

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 190 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-502-763-X
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelt Olvasó!
Gratulálok. hogy kezébe vette a Háztartástan mindenkinek című könyvet és kérem, ne tegye most rögtön vissza a polcra. Ne gondolja, hogy az Ön számára haszontalan ismereteket... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó!
Gratulálok. hogy kezébe vette a Háztartástan mindenkinek című könyvet és kérem, ne tegye most rögtön vissza a polcra. Ne gondolja, hogy az Ön számára haszontalan ismereteket tartalmaz, vagy csak az Ön által otthon már sokszor elvégzett munkák (ál)tudományos magyarázatát találja meg benne. Kérem, tekintse át a tartalomjegyzéket, lapozgasson és olvasson el néhány mondatot bárhol, az Ön számára érdekesnek tűnő fejezetekben. Ha korábbi ismereteit, szokásos otthoni munkáinak sorrendjét megerősítve látja, keressen egy olyan témát, amit kevésbé ismer, vagy olyan műveletet, amelyet ritkábban kellett végeznie. Sok hasznos, a munkát gyorsító, ezzel a szabadidejét növelő javaslatot talál. A könyvet természetesen ne regényként, folyamatos érdekfeszítő olvasmányként vegye kezébe, hanem tekintse gyakorlati kézikönyvnek. Akkor emelje le a könyvespolcról, amikor valamilyen új feladatra vállalkozik, amikor változtatni akar addigi életvitelén, amikor bizonytalan az új berendezések elhelyezésében, amikor otthonával, vagy háztartásával kapcsolatban tanácsra, segítségre vágyik. Hol legyen a könyv, ha megvette, hazavitte? Olyan helyen, ahol nem csak Ön, hanem valamennyi családtagja hozzáfér, sőt „akaratlanul" is a kezébe kerül. A háztartási ismeretekre napjainkban mindenkinek szüksége van, hiszen megváltozott a társadalom hagyományos felépítése, a munkamegosztás új értelmezést kapott. Megszűntek a kizárólagos női munkák, átalakult a család, a konyha ma már nem csak vidéken, hanem a városokban is gyakran az együtt élő közösség, a család legfontosabb munkáinak, beszélgetéseinek és döntéseinek színtere. A könyvet eredetileg a grazi Leopold Stocker kiadó jelentette meg 1990-ben, majd utánnyomására 1997-ben került sor. Az egyes fejezeteket az adott szakterületet jól ismerő, tapasztalt szerzők készítették. A Haushaltungskundét az iskolások mellett a szülők, a családtagok is szívesen forgatják, használják mindennapi munkájukban. Magyarországon azonban a háztartástan oktatása napjainkban még mindig sok kívánnivalót hagy maga után, elsősorban a gyakorlati tevékenység és az ehhez szükséges tárgyi feltételrendszer területén. A könyv magyar nyelvű változatának készítői a hazai igények és szükségletek figyelembevételével olyan anyag elkészítésére vállalkoztak, amely a felnőttek továbbképzését, az Európai Unió által támasztott követelményekre való felkészülését szolgálja. Ezért az adaptáció során a hazai mezőgazdasági gazdaasszonyképzés központi tantervi előírásait, programját is figyelembe vették. A könyv több területen való alkalmazását indokolja az is, hogy viszonylag nagy terjedelmet szentel a falusi turizmus lehetőségei kihasználásának, a magasabb minőségű életformával szembeni elvárásoknak. Ugyanakkor a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazott követelmények jelentős részét is kielégíti, mert alkalmas az életvitel, mint általánosan előírt tantárgy elméleti ismeretei bemutatására, a családellátást szolgáló tevékenységek hatékonyságának javítására, az öltözködés és a lakáskultúra, a főzés-terítés egyes témáinak megismertetésére. Sokszor beszélünk a falusi turizmus kérdéseiről, amely fejlesztésének egyik alapvető feltétele a szellemi oldal megteremtése. Ennek érdekében szükséges, hogy ne csak a gazdaasszony, illetve a falusi vendéglátó, ne csak a speciális kereskedelmi, vendéglátó szakképesítéssel rendelkezők ismerjék a vállalkozás eredményes vezetéséhez szükséges tevékenységeket, hanem a falusi turizmusban meghatározó szerepet játszó gazdák is. E szakképesítés központi tematikája részükre is előírja a Falusi életvitel-háztartásökonómia tantárgy keretében az alapvető ismeretek megszerzését. Ehhez megbízható hátteret szolgáltathat a Háztartástan mindenkinek két kötete. A Tisztelt Olvasó minden egyes tevékenységi körhöz kapcsoltan ellenőrző feladatokat, memorizálandó felsorolásokat, összefoglaló kérdéseket is talál. Javasoljuk az egyes fejezetek elolvasása után az ellenőrző kérdések megválaszolását, szükség esetén kiegészítő tanulmányok folytatását. Hazánkban szokásos volt a társadalom számára végzett hasznos munka közgazdasági jelentőségéről sokszor és sokat beszélni, az otthoni tevékenységet elméleti fejtegetésekben mindig magasra értékelni, de a társadalom, a közvélemény mégsem, vagy csak nehezen fogadta be a háztartás értékteremtő képességét. Vissza

Tartalom

Előszó: Tisztelt Olvasó!
1. Háztartásgazdaságtan, életvitel 5
1.1. Háztartás 5
1.2. Szükségletek 5
1.3. Szolgáltatások 6
1.4. Eszközök 6
1.5. Szerkezet 6
1.6. A háztartás feladatai 7
1.6.1. Gazdasági feladatok 7
1.6.2. Szociális feladatok 7
1.6.3. Kulturális feladatok 7
1.7. A háztartás alapjai 8
1.7.1. A telephely 8
1.7.2. A háztartás tagjai 8
1.7.3. Háztartásgazdálkodás 9
1.7.4. Jövedelem 9
1.7.5. A háztartás mint rendszer 10
1.8. Jövedelemkombinációk a mezőgazdasági háztartásban 10
1.8.1. Lehetséges jövedelemkombinációk 11
1.8.2. Közvetlen termékértékesítés 11
1.8.3. Falusi üdülés 14
1.8.4. Mellékfoglalkozású gazdálkodás 18
1.9. A háztartás vezetése 20
1.9.1. A háztartási tevékenységet érő hatások 20
1.9.2. A háztartásvezetés feladata 21
1.9.3. A háztartási munka tervezése 23
1.9.4. Bevásárlás 27
1.9.5. Költségszámítások 29
1.9.6. Háztartási könyvvitel 34
1.9.7. Jövedelem- és fogyasztás-számítás 35
1.9.8. A háztartási költségvetés 35
1.10. A háztartási munka 36
1.10.1. A háztartási munka alapelvei 36
1.10.2. Munkaruha 39
1.11. A balesetek okai és megelőzésük 40
1.11.1. Esések és bukások 40
1.11.2. Elektromos áram 40
1.11.3. Szénmonoxid 41
1.11.4. Vegyszerek 41
1.11.5. Egyéb baleseti okok 42
1.12. Energiatakarékosság a háztartásban 43
2. Lakóház és lakberendezés 46
2.1. Lakásfajták 46
2.1.1. Nagyság 46
2.1.2. Jogi formák 47
2.2. Lakóház építése 48
2.2.1. A helyiségek használati értéke 48
2.2.2. A fontosabb berendezések tervezési jelképei (szimbólumai) 49
2.2.3. Az építés tervezése 50
2.2.4. Építési engedély 52
2.2.5. Építési költségek 52
2.2.6. Az építés finanszírozása 53
2.3. Vízellátás 53
2.3.1. Vízszükséglet 53
2.3.2. Vízminőség 53
2.3.3. Melegvíz-előállítás 54
2.3.4. Vízvezeték 56
2.4. Szennyvízelvezetés 56
2.5. Áramellátás 57
2.5.1. Elektrotechnikai alapfogalmak 57
2.5.2. Villanyszerelés 57
2.5.3. Fogyasztás elszámolás 59
2.5.4. Világítás 59
2.6. Fűtés 61
2.6.1. Alapvető követelmények 61
2.6.2. Fűtési módok 63
2.6.3. Energiahordozók fajtái 66
2.7. Szellőzés 68
2.8. Padlók és falak 71
2.8.1. Padlók 71
2.8.2. Falfestékek 73
2.8.3. Falburkolatok 74
2.9. Ablakok és ajtók 74
2.9.1. Ablakok 74
2.9.2. Napvédelem 75
2.9.3. Függönyök 75
2.9.4. Ajtók 76
2.10. Lakás és háló 76
2.10.1. Étkezőhely 76
2.10.2. Nappali szoba 77
2.10.3. Gyerekek tartózkodási helye 79
2.10.4. Hálóhelyiségek 81
2.11. Lakáshigiénia és testápolás 82
2.11.1. Egészségügyi helyiségek 82
2.11.2. Szennyzsilip 84
2.11.3. Szauna 85
2.12. Tárolás 85
2.13. Előterek és feljárók 86
2.13.1. Bejárat 86
2.13.2. Szélfogó 86
2.13.3. Előtér és gardrób 86
2.13.4. Lépcsők 87
2.14. Gazdasági területek 87
2.14.1. Konyha 1 87
2.14.2. Készletgazdálkodás helyiségei 90
2.14.3. A ház, lakás gondozása, ápolása 93
2.14.4. Fehérnemű, ruhák, egyéb textíliák ápolási helyei 93
2.14.5. Hobby-helyiség 97
2.14.6. Iroda 97
2.15. Második lakás 98
2.16. A lakás kialakítása 99
2.16.1. Alapvető követelmények 99
2.16.2. Hangulati elemek 99
2.16.3. A berendezés és lakásfelszerelés anyagai 102
2.16.4. Utánzatok 104
3. Lakásgondozás 109
3.1. Tisztító- és ápolószerek 109
3.1.1. Szennyoldó szerek 109
3.1.2. Fényezőszerek 110
3.2. Takarítóeszközök és -készülékek 111
3.2.1. Seprű és kefe 111
3.2.2. Szőnyegseprű 112
3.2.3. Porszívó 112
3.2.4. Egyéb készülékek és segédeszközök 113
3.3. Lakásápolási munkák 113
3.3.1. Munkabeosztás 113
3.3.2. Takarítás 114
3.3.3. Nagytakarítás a lakásban 116
3.3.4. Padló- és szőnyegápolás 116
3.3.5. Bútorápolás 119
3.3.6. Ablaktisztítás 119
3.3.7. Egyéb takarítási munkák 120
3.4. Háztartási szemét 121
3.4.1. A szemét keletkezésének megelőzése 121
3.4.2. A szemét elszállítása 122
4. Fehérnemű- és ruhaápolás 125
4.1. Fehérnemű-ápolás 125
4.1.1. A fehérnemű ápolásának gépei és eszközei 126
4.1.2. A mosás előkészítése 129
4.1.3. Mosási tényezők 130
4.1.4. Gépi mosás 136
4.1.5. Kézi mosás 138
4.1.6. Mosási hibák 139
4.1.7. A ruhanemű szárítása 139
4.1.8. Különleges kezelési eljárások 140
4.1.9. A ruhanemű vasalása 141
4.1.10. A ruhanemű összehajtogatása és tárolása 144
4.2. Ruhaápolás 144
4.2.1. Általános ápolási alapelvek 145
4.2.2. Folteltávolítás 145
4.2.3. Kezelés molyirtóval (téli ruha tárolása) 147
4.3. Cipő- és bőrruházat-ápolás 148
4.3.1. Cipők 148
4.3.2. Kesztyűk 149
4.3.3. Egyéb bőráruk 149
5. Főzés - sütés - terítés 150
5.1. Konyhai gépek és eszközök 150
5.1.1. Tűzhelyek 150
5.1.2. Hűtőszekrények 153
5.1.3. Fagyasztókészülékek 154
5.1.4. Mosogatógép 155
5.1.5. Egyéb konyhai gépek és eszközök 156
5.2. Edények és evőeszközök 159
5.2.1. Étkezési edény 159
5.2.2. Munkaedény 162
5.2.3. Főzőedény 162
5.2.4. Evőeszközök 163
5.3. Mosogatás 163
5.3.1. Kézi mosogatás 153
5.3.2. Gépi mosogatás 164
5.3.3. Az edények és az eszközök tisztítási útmutatója 165
5.4. Terítés és tálalás a háztartásban 166
5.4.1. A terített asztal tartozékai 166
5.4.2. Az asztal megterítése 167
5.4.3. Az ételek felszolgálása 168
5.4.4. Az italok felszolgálása 169
6. Asztalterítés és felszolgálás a vendéglátásban 170
6.1. A felszolgáló személyzet 170
6.1.1. Alkalmasság 170
6.1.2. Testápolás 170
6.1.3. Munkaruha és felszerelés 170
6.1.4. Felszolgálási rendszerek 171
6.2. Az asztal tartozékai 172
6.2.1. Evőeszközök 172
6.2.2. Poharak 173
6.2.3. Étkészlet 174
6.2.4. Asztali fűszertartók 175
6.2.5. Asztalnemű 175
6.2.6. Étlap és itallap 176
6.3. Üzemi helyiségek 176
6.3.1. Étterem 176
6.3.2. Iroda 176
6.4. Felszolgálás 177
6.4.1. A vendéggel való bánásmód 177
6.4.2. Szakkifejezések 177
6.4.3. A felszolgálás fajtái 177
6.5. Az asztal megterítése 178
6.5 1. A vendégek típusai 178
6.5.2. Az alapterítékek fajtái 179
6.5.3. A terítés alapelvei 179
6.5.4. Előkészítés (mise en place) 180
6.5.5. Poharak elhelyezése 180
6.5.6. A teríték átalakítása a vendég jelenlétében 180
6.5.7. Terítékek különböző ételsorokhoz 181
6.6. Az ételek felszolgálása 181
6.6.1. A felszolgálás alapelvei 181
6.6.2. A tányérok kézi szállítása 182
6.6.3. Munkálatok az asztalnál 183
6.6.4. Különböző ételek felszolgálása 183
6.6.5. Hideg büfé 184
6.6.6. A reggeli felszolgálása 185
6.7. Italok felszolgálása 185
6.7.1. Alkoholmentes italok 185
6.7.2. Kávé 186
6.7.3. Sör 187
6.7.4. Bor 187
6.7.5. Egyéb alkoholtartalmú italok 189
6.8. Elszámolás 189
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem