Bevezetés | 3 |
I. rész: GAZDASÁGI ISMERETEK | |
I. fejezet. Növénytermesztés | |
A növényi test felépítése | |
A mag | 5 |
A növényi test belső és külső felépítése | 6 |
A növény táplálkozása | 9 |
Áthasonítás, anyagcsere, lélegzés | 11 |
A növény szaporodása | 14 |
A növény életfeltételei | 17 |
A talaj és művelése | |
A talaj művelésének célja és fontossága | 19 |
Talajismeret, talajtérképezés | 20 |
A termőtalaj kialakulása, alkotórészei | 21 |
A termőtalaj fontosabb tulajdonságai | 23 |
Különféle talajnemek és tulajdonságaik | 28 |
Talajjavítások, telkesítés | 33 |
Mit tudjon talajáról a kisgazda | 37 |
Ásás és ásó | 31 |
Földforgatás /rigolírozás/ | 38 |
A szántás és az eke | 49 |
A porhanyítás és eszközei | 47 |
Fogasolás, különféle fogasok | 52 |
Hengerezés, különféle hengerek | 56 |
Tanítói feladatok a helyes talajművelésre való nevelésben | 59 |
A talaj termékenységének megőrzése és fokozása | |
Trágyázás | 60 |
Az istállótrágya | 62 |
A jó és rossz trágyatelep | 63 |
Az istállótrágya kezelése | 64 |
Az istállótrágya kihordása, elteregetése, alászántása | 67 |
Komposzt és zöldtrágya | 69 |
Árnyéktrágya. Trágyalé gyűjtése és felhasználása | 70 |
Szerves anyagok korhadása, rothadása | 71 |
Mesterséges vagy műtrágyák | 73 |
A műtrágyák beszerzése és helyes alkalmazása | 78 |
Vetés, növényápolás, betakarítás, eltartás | |
A vetőmag. Beszerzés, termesztés, előkészítés | 80 |
A vetés ideje és módjai | 84 |
A vetés mélysége, sűrűsége. Vetőmagmennyiség | 87 |
A vetések ápolása | 88 |
Ismertebb állati és növényi kártevők. Gyomirtás | 96 |
A termények betakarítása és eltartása | 99 |
Fontosabb gazdasági növények termesztése | |
GABONAFÉLÉK | |
A búza | 104 |
A tavaszi búza | 108 |
A rozs | 108 |
Az árpa | 110 |
A zab | 113 |
A kukorica | 114 |
A seprűcirok | 119 |
A rizs | 120 |
A köles | 121 |
A tatárka /pohánka/ | 122 |
Gabonafélék termesztési adatai | 123 |
HÜVELYESEK | |
A bab | 125 |
A borsó | 126 |
A lencse | 129 |
A szegletes lednek | 130 |
A szójabab | 130 |
A lóbab | 132 |
A csillagfürt | 133 |
Hüvelyesek termesztési adatai | 134 |
GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK | |
A burgonya | 135 |
A takarmányrépa | 140 |
A cukorrépa | 142 |
A murokrépa | 143 |
A kerékrépa | 143 |
A cikória | 144 |
A takarmánykáposzta | 144 |
Gyökér- és gumós növények termesztési adatai | 144 |
OLAJOSNÖVÉNYEK | |
A repce | 145 |
A mák | 147 |
A napraforgó | 149 |
A ricinus | 150 |
A tök | 151 |
Olajosnövények termesztési adatai | 153 |
IPARI ÉS KERESKEDELMI NÖVÉNYEK | |
A kender | 154 |
A len | 156 |
A dohány | 158 |
A komló | 160 |
SZÁLAS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK | |
A lucerna | 163 |
A vöröshere | 164 |
A bíborhere | 164 |
A baltacím | 165 |
A nyúlszapuka | 165 |
A somkóró | 165 |
A szöszösbükköny | 166 |
A pannonbükköny | 167 |
A csalamádé | 167 |
A takarmányrozs | 167 |
A muhar | 168 |
A fehérmustár | 168 |
A csibehúr | 168 |
A cirokcsalamádé | 169 |
A szudánifű | 169 |
Takarmánykeverékek | 169 |
Zabosbükköny | 169 |
Borsóscsalamádé | 170 |
Rozsosborsó és bükköny | 170 |
A rozsos bíborhere | 170 |
Szálas takarmánynövények termesztési adatai | 171 |
RÉT- ÉS LEGELŐGONDOZÁS | |
A rét és a legelő növényzete | 172 |
Rét- és legelőápolás | 172 |
Szénakészítés és eltartás (Siló) | 174 |
Helyes legeltetés | 177 |
Közlegelők, legelőtársulatok | 178 |
GYÓGYNÖVÉNYEK | |
Vadontermő és termesztett gyógynövények | 179 |
A gyógynövények gyűjtése és szárítása | 185 |
A gyógynövények értékesítése | 186 |
A fontosabb gyógynövények termesztési adatai | 186 |
II. fejezet: Állattenyésztés | |
Általános állattenyésztési ismeretek | |
Az állattenyésztés jelentősége | 187 |
Fontosabb állattenyésztési szakkifejezések | 188 |
Tenyészeljárások | 190 |
Tenyészállatbeszerzés, tenyészkerületek | 190 |
A versenyek és kiállítások célja és fontossága | 191 |
Az istálló berendezése és tisztántartása | 192 |
Állatbetegségek | 193 |
Oltások | 193 |
Az emberre is veszedelmes állatbetegségek | 196 |
A beteg állat ápolása és elkülönítése | 197 |
Általánosan észlelt hibák az állatok ápolásában | 198 |
A helyes takarmányozás | 198 |
Különféle takarmányok és táplálóértékük | 199 |
A takarmányok előkészítése | 200 |
A takarmányozás rendje | 202 |
Itatás. Sózás. Vitaminok | 204 |
A legeltetés fontossága | 204 |
A takarmány összetétele | 205 |
A takarmányok táplálóértéke | 206 |
Egyedi takarmányozás | 207 |
Takarmányszabványok 1000 kg élősúlyra | 213 |
Téli takarmányozási előirányzat | 214 |
Néhány gyakorlati példa az állatok takarmányozásához | 215 |
Részletes állattenyésztés | 216 |
LÓTENYÉSZTÉS | |
A lótenyésztés jelentősége. Lófajták | 217 |
A ló leírása | 218 |
A ló külseje | 219 |
A ló ápolása | 222 |
A ló takarmányozása | 223 |
Csikónevelés | 224 |
SZARVASMARHATENYÉSZTÉS | |
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége | 225 |
A hazánkban elterjedt szarvasmarha-fajták | 225 |
A szarvasmarha külseje és belső szervei | 228 |
A szarvasmarha ápolása és takarmányozása | 230 |
Borjúnevelés | 232 |
A JUHTENYÉSZTÉS | |
A juhtenyésztés jelentősége | 233 |
Tenyésztésre alkalmas juhfajták | 233 |
A juhok gondozása és takarmányozása | 237 |
Pároztatás. Báránynevelés | 238 |
Nyírás, gyapjúkezelés | 239 |
A juh és termékeinek értékesítése | 239 |
TEJGAZDASÁG | |
A tej képződése, összetétele | 240 |
A fejés | 241 |
A tej kezelése | 242 |
A tej feldolgozása | 244 |
A tej és tejtermékek felhasználása | 247 |
Tejhibák és okozóik | 247 |
A tej és a tejtermékek állami ellenőrzése | 248 |
Tejszövetkezetek | 249 |
SERTÉSTENYÉSZTÉS | |
A sertéstenyésztés haszna és jelentősége | 250 |
Sertésfajták | 251 |
A sertés külseje | 253 |
A sertés godozása és takarmányozása | 254 |
Malacnevelés, süldők takarmányozása | 256 |
Sertéshízlalás | 258 |
Sertésbetegségek | 261 |
KECSKETENYÉSZTÉS | 262 |
HÁZINYÚLTENYÉSZTÉS | 263 |
BAROMFITENYÉSZTÉS | |
A baromfitenyésztés jelentősége | 266 |
Baromfifajok és fajták | 266 |
A baromfiállomány nemesítése | 269 |
A tojástermelés fokozása | 270 |
Tenyésztojások beszerzése, gyűjtése és kezelése | 271 |
Természetes és mesterséges keltetés | 272 |
Baromfiak gondozása és takarmányozása | 273 |
A baromfiól | 275 |
Baromfibetegségek és ellenségek | 276 |
Víziszárnyasok | 278 |
Pulykatenyésztés | 280 |
A baromfi és baromfitermék értékesítése | 282 |
MÉHTENYÉSZTÉS | |
A méhtenyésztés jelentősége | 283 |
A méhek élete. Méhegyedek | 284 |
A méhek lakása | 285 |
A méhek tápláléka. Méhlegelők | 285 |
Különféle munkák a méhesben | 287 |
A méhek betegségei és ellenségei | 288 |
SELYEMHERNYÓTENYÉSZTÉS | |
A selyemhernyótenyésztés jelentősége | 289 |
A tenyésztőhelyiség berendezése | 289 |
A selyemhernyók etetése, gondozása | 290 |
A selyemhernyó betegségei és ellenségei | 292 |
III. fejezet: Gazdaságvezetés | |
Gazdálkodás | |
Gazdálkodási módok és módszerek | 293 |
A földbirtok okszerű berendezése | 294 |
A saját és bérelt földön való gazdálkodás | 294 |
A gazdálkodáshoz szükséges tényezők | |
A munkaerő | 296 |
Az állatállomány | 297 |
Gépek és eszközök | 298 |
Gazdasági épületek | 298 |
Forgótőke és szaktudás | 299 |
Anyag- és állatbeszerzés | 299 |
A termények és állatok értékesítésének ideje és módja | 300 |
A gazdaság terhei | 301 |
Számadásvezetés | 302 |
Minta egy gazdaság leltárához | 305 |
Állatnapló | 305 |
Pénztárkönyv | 305 |
Termény- és anyagforgalmi napló | 305 |
IV. fejezet: Kertészkedés | |
Konyhakert berendezése, kerti munkák | |
A konyhakert haszna. Helyének megválasztása és beosztása | 304 |
A konyhakert földjének kihasználása. Vetésforgó | 306 |
A konyhakert talajának előkészítése, trágyázása | 309 |
A melegágy készítése és kezelése. Palántanevelés | 312 |
Magvetés, duggatás, palántálás | 314 |
Ápolási munkák a konyhakertben | 315 |
Konyhakerti magtermesztés | 316 |
Konyhakerti termények betakarítása | 317 |
Konyhakerti termények eltartási módja | 318 |
Konyhakerti termények értékesítése | 320 |
A konyhakert állati ellenségei | 322 |
Kerti növények termesztése | |
Káposztafélék termesztése | 324 |
Salátafélék termesztése | 327 |
Labodafélék termesztése | 328 |
Kobakosok termesztése | 329 |
Paprika és paradicsom termesztése | 331 |
Gyökérfélék és gumósok termesztése | 333 |
Hagymafélék termesztése | 334 |
Hüvelyesek termesztése | 335 |
Évelő és fűszernövények termesztése | 336 |
Egyéb kerti növények termesztése | 339 |
V. fejezet: Gyümölcs- és szőlőtermesztés | |
Gyümölcstermesztés | |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 341 |
A gyümölcstermesztés fellendítésének módjai | 341 |
A gyümölcsfa ismertetése | 342 |
A gyümölcsfa alakja és magassága | 345 |
A fajta megválasztása, csemetebeszerzés | 348 |
A gyümölcsfák ültetése | 349 |
A gyümölcsfák metszése | 351 |
A gyümölcsfák gondozása | 353 |
A gyümölcsfák gyakoribb gombabetegségei | 356 |
A gyümölcsfák gyakoribb állati ellenségei | 357 |
Permetezés, permetezőszerek | 361 |
A gyümölcsfák és bokrok permetezése | 361 |
A talaj és időjárás okozta károk s a védekezés | 363 |
A gyümölcs szedése, osztályozása, csomagolása | 365 |
A gyümölcs eltartása és értékesítése | 366 |
Gyümölcstermesztő és értékesítő szövetkezetek | 368 |
A gyümölcs házi és gyári feldolgozása | 368 |
Szőlőművelés | |
Szőlőtermő vidékek. A szőlő telepítése | 370 |
Szőlőtőke. A szőlő ültetése | 370 |
A szőlő szaporítása, oltása | 372 |
A szőlő metszése és évi munkái | 374 |
Szüret, borkezelés | 376 |
A szőlő eltartása. A must és bor készítése | 378 |
A bor kezelése | 379 |
A pince tisztasága. Hordókezelés | 380 |
Borhibák és betegségek. Hamisítások | 381 |
A bor értékesítése. Pinceszövetkezetek | 382 |
V. fejezet: Általános tudnivalók | |
Törvényes rendelkezések | |
Mezőrendőri törvény | 383 |
Állategészségügyi rendelkezések | 384 |
Szőlő- és gyümölcstermesztési rendelkezések | 385 |
Fásítási kötelezettség | 386 |
A tagosítás | 387 |
Halászati és vadászati törvény | 388 |
Mezőgazdasági munkásbiztosítás | 389 |
A gazda számára fontos intézmények | |
Szövetkezetek | 389 |
Mezőgazdasági kamarák | 391 |
Különböző felügyelőségek | 391 |
Gazdakörök | 392 |
Tanfolyamok, gazdaképző intézetek | 392 |
Kísérleti állomások | 393 |
Tőzsde, rádió, posta, vasút | 394 |
II. rész: HÁZTARTÁSI ISMERETEK | |
I. fejezet: A lakás | |
A lakás megválasztása és berendezése | 396 |
A lakás tisztántartása | 397 |
A lakás fűtése és világítása | 397 |
II. fejezet: A ruházat | |
A ruházati nyersanyagok | 398 |
A helyes és magyaros öltözködés | 400 |
A felsőruha | 401 |
A felsőruha gondozása | 401 |
A felsőruha kímélése | 402 |
A fehérnemű | 403 |
A fehérnemű rendbentartása | 404 |
Folttisztítás | 406 |
III. fejezet: Táplálkozás, főzés, tartósítás | |
Fontosabb táplálóanyagaink | 408 |
A vitaminok fontossága | 412 |
Élelmiszerszükségletünk. A helyes és helytelen élelmezés | 415 |
Élelmiszereink | 418 |
A liszt és a kenyér | 419 |
A húsok | 420 |
Sertésvágás, feldolgozás | 424 |
A tej és tejtermékek | 425 |
A tojás | 426 |
A zsír | 428 |
Szappanfőzés lúgkő nélkül | 428 |
A zöldfőzelékek | 431 |
A szárazfőzelékek | 432 |
A gyümölcs | 433 |
Fűszerfélék, élvezeti cikkek | 434 |
Helyes étkezések | 436 |
Betegek és gyermekek élelmezése | 437 |
Terítés, tálalás, felszolgálás | 439 |
A levesek elkészítése | 440 |
Körítések készítése | 441 |
Mártások készítése | 441 |
Saláták készítése | 441 |
Húsok készítése | 441 |
Főzelékfélék elkészítése | 443 |
Főtt tészták készítése | 445 |
Tarhonya és levestészták készítése | 445 |
Kenyér- és kalácssütés | 446 |
Étrendek | 447 |
A tartósítás célja és módjai | 450 |
Zöldségfélék tartósítása | 450 |
Gyümölcsök tartósítása | 451 |
A hús tartósítása | 457 |
IV. fejezet: Háztartásvezetés | |
A háziasszony kötelessége és tulajdonságai | 458 |
Helyes munkamegosztás. A cseléd | 460 |
A jövedelem helyes beosztása. Költségvetés | 460 |
Háztartási naplóvezetés | 462 |
A leltár | 463 |
Élelmezési napló | 464 |