A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Népiskolai mezőgazdasági ismeretek

Szerző
Budapest
Kiadó: Országos Közoktatási Tanács
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 479 oldal
Sorozatcím: Nemzetnevelők Könyvtára V. - A népiskola könyvei
Kötetszám: 19
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva, kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A nyolcosztályos népiskola célja és feladata a gyakorlati életre való nevelés. A törvény szellemében készült új tanterv megjelölte, hogy a mezőgazdasági irányú tantervvel működő népiskola felső... Tovább

Előszó

A nyolcosztályos népiskola célja és feladata a gyakorlati életre való nevelés. A törvény szellemében készült új tanterv megjelölte, hogy a mezőgazdasági irányú tantervvel működő népiskola felső tagozatában hogyan lehet és kell szolgálni a gyakorlati életre való nevelést.
A feladat nagy munkát jelent a népiskola felső osztályaiban működő tanítók számára. Ezt a munkát a tanítók csak akkor tudják eredményesen és a célnak megfelelően elvégezni, ha rendelkeznek a mezőgazdasági gyakorlati életre való nevelés-oktatáshoz szükséges tárgyi ismeretekkel. Ez a könyv mint ismerettár segítségére lesz a tanítóknak a szemléletgyüjtésekhez és a tanításokhoz való közvetlen előkészületre.
A könyv országos viszonylatban foglalkozik a talajművelés, a növénytermesztés, az állattenyésztés stb. kérdéseivel. Segít tehát abban, hogy bármely vidéken működő tanító megtalálja benne mindazt, amiből a maga vidékének gazdasági életét megismerheti, s annak föllendítésében mind a tanítás keretében, mind a gazdákkal való közvetlen érintkezés útján hozzájárulhat... Vissza

Tartalom

Bevezetés3
I. rész: GAZDASÁGI ISMERETEK
I. fejezet. Növénytermesztés
A növényi test felépítése
A mag5
A növényi test belső és külső felépítése6
A növény táplálkozása9
Áthasonítás, anyagcsere, lélegzés11
A növény szaporodása14
A növény életfeltételei17
A talaj és művelése
A talaj művelésének célja és fontossága19
Talajismeret, talajtérképezés20
A termőtalaj kialakulása, alkotórészei21
A termőtalaj fontosabb tulajdonságai23
Különféle talajnemek és tulajdonságaik28
Talajjavítások, telkesítés33
Mit tudjon talajáról a kisgazda37
Ásás és ásó31
Földforgatás /rigolírozás/38
A szántás és az eke49
A porhanyítás és eszközei47
Fogasolás, különféle fogasok52
Hengerezés, különféle hengerek56
Tanítói feladatok a helyes talajművelésre való nevelésben59
A talaj termékenységének megőrzése és fokozása
Trágyázás60
Az istállótrágya62
A jó és rossz trágyatelep63
Az istállótrágya kezelése64
Az istállótrágya kihordása, elteregetése, alászántása67
Komposzt és zöldtrágya69
Árnyéktrágya. Trágyalé gyűjtése és felhasználása70
Szerves anyagok korhadása, rothadása71
Mesterséges vagy műtrágyák73
A műtrágyák beszerzése és helyes alkalmazása78
Vetés, növényápolás, betakarítás, eltartás
A vetőmag. Beszerzés, termesztés, előkészítés80
A vetés ideje és módjai84
A vetés mélysége, sűrűsége. Vetőmagmennyiség87
A vetések ápolása88
Ismertebb állati és növényi kártevők. Gyomirtás96
A termények betakarítása és eltartása99
Fontosabb gazdasági növények termesztése
GABONAFÉLÉK
A búza104
A tavaszi búza108
A rozs108
Az árpa110
A zab113
A kukorica114
A seprűcirok119
A rizs120
A köles121
A tatárka /pohánka/122
Gabonafélék termesztési adatai123
HÜVELYESEK
A bab125
A borsó126
A lencse129
A szegletes lednek130
A szójabab130
A lóbab132
A csillagfürt133
Hüvelyesek termesztési adatai134
GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK
A burgonya135
A takarmányrépa140
A cukorrépa142
A murokrépa143
A kerékrépa143
A cikória144
A takarmánykáposzta144
Gyökér- és gumós növények termesztési adatai144
OLAJOSNÖVÉNYEK
A repce145
A mák147
A napraforgó149
A ricinus150
A tök151
Olajosnövények termesztési adatai153
IPARI ÉS KERESKEDELMI NÖVÉNYEK
A kender154
A len156
A dohány158
A komló160
SZÁLAS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK
A lucerna163
A vöröshere164
A bíborhere164
A baltacím165
A nyúlszapuka165
A somkóró165
A szöszösbükköny166
A pannonbükköny167
A csalamádé167
A takarmányrozs167
A muhar168
A fehérmustár168
A csibehúr168
A cirokcsalamádé169
A szudánifű169
Takarmánykeverékek169
Zabosbükköny169
Borsóscsalamádé170
Rozsosborsó és bükköny170
A rozsos bíborhere170
Szálas takarmánynövények termesztési adatai171
RÉT- ÉS LEGELŐGONDOZÁS
A rét és a legelő növényzete172
Rét- és legelőápolás172
Szénakészítés és eltartás (Siló)174
Helyes legeltetés177
Közlegelők, legelőtársulatok178
GYÓGYNÖVÉNYEK
Vadontermő és termesztett gyógynövények179
A gyógynövények gyűjtése és szárítása185
A gyógynövények értékesítése186
A fontosabb gyógynövények termesztési adatai186
II. fejezet: Állattenyésztés
Általános állattenyésztési ismeretek
Az állattenyésztés jelentősége187
Fontosabb állattenyésztési szakkifejezések188
Tenyészeljárások190
Tenyészállatbeszerzés, tenyészkerületek190
A versenyek és kiállítások célja és fontossága191
Az istálló berendezése és tisztántartása192
Állatbetegségek193
Oltások193
Az emberre is veszedelmes állatbetegségek196
A beteg állat ápolása és elkülönítése197
Általánosan észlelt hibák az állatok ápolásában198
A helyes takarmányozás198
Különféle takarmányok és táplálóértékük199
A takarmányok előkészítése200
A takarmányozás rendje202
Itatás. Sózás. Vitaminok204
A legeltetés fontossága204
A takarmány összetétele205
A takarmányok táplálóértéke206
Egyedi takarmányozás207
Takarmányszabványok 1000 kg élősúlyra213
Téli takarmányozási előirányzat214
Néhány gyakorlati példa az állatok takarmányozásához215
Részletes állattenyésztés216
LÓTENYÉSZTÉS
A lótenyésztés jelentősége. Lófajták217
A ló leírása218
A ló külseje219
A ló ápolása222
A ló takarmányozása223
Csikónevelés224
SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége225
A hazánkban elterjedt szarvasmarha-fajták225
A szarvasmarha külseje és belső szervei228
A szarvasmarha ápolása és takarmányozása230
Borjúnevelés232
A JUHTENYÉSZTÉS
A juhtenyésztés jelentősége233
Tenyésztésre alkalmas juhfajták233
A juhok gondozása és takarmányozása237
Pároztatás. Báránynevelés238
Nyírás, gyapjúkezelés239
A juh és termékeinek értékesítése239
TEJGAZDASÁG
A tej képződése, összetétele240
A fejés241
A tej kezelése242
A tej feldolgozása244
A tej és tejtermékek felhasználása247
Tejhibák és okozóik247
A tej és a tejtermékek állami ellenőrzése248
Tejszövetkezetek249
SERTÉSTENYÉSZTÉS
A sertéstenyésztés haszna és jelentősége250
Sertésfajták251
A sertés külseje253
A sertés godozása és takarmányozása254
Malacnevelés, süldők takarmányozása256
Sertéshízlalás258
Sertésbetegségek261
KECSKETENYÉSZTÉS262
HÁZINYÚLTENYÉSZTÉS263
BAROMFITENYÉSZTÉS
A baromfitenyésztés jelentősége266
Baromfifajok és fajták266
A baromfiállomány nemesítése269
A tojástermelés fokozása270
Tenyésztojások beszerzése, gyűjtése és kezelése271
Természetes és mesterséges keltetés272
Baromfiak gondozása és takarmányozása273
A baromfiól275
Baromfibetegségek és ellenségek276
Víziszárnyasok278
Pulykatenyésztés280
A baromfi és baromfitermék értékesítése282
MÉHTENYÉSZTÉS
A méhtenyésztés jelentősége283
A méhek élete. Méhegyedek284
A méhek lakása285
A méhek tápláléka. Méhlegelők285
Különféle munkák a méhesben287
A méhek betegségei és ellenségei288
SELYEMHERNYÓTENYÉSZTÉS
A selyemhernyótenyésztés jelentősége289
A tenyésztőhelyiség berendezése289
A selyemhernyók etetése, gondozása290
A selyemhernyó betegségei és ellenségei292
III. fejezet: Gazdaságvezetés
Gazdálkodás
Gazdálkodási módok és módszerek293
A földbirtok okszerű berendezése294
A saját és bérelt földön való gazdálkodás294
A gazdálkodáshoz szükséges tényezők
A munkaerő296
Az állatállomány297
Gépek és eszközök298
Gazdasági épületek298
Forgótőke és szaktudás299
Anyag- és állatbeszerzés299
A termények és állatok értékesítésének ideje és módja300
A gazdaság terhei301
Számadásvezetés302
Minta egy gazdaság leltárához305
Állatnapló305
Pénztárkönyv305
Termény- és anyagforgalmi napló305
IV. fejezet: Kertészkedés
Konyhakert berendezése, kerti munkák
A konyhakert haszna. Helyének megválasztása és beosztása304
A konyhakert földjének kihasználása. Vetésforgó306
A konyhakert talajának előkészítése, trágyázása309
A melegágy készítése és kezelése. Palántanevelés312
Magvetés, duggatás, palántálás314
Ápolási munkák a konyhakertben315
Konyhakerti magtermesztés316
Konyhakerti termények betakarítása317
Konyhakerti termények eltartási módja318
Konyhakerti termények értékesítése320
A konyhakert állati ellenségei322
Kerti növények termesztése
Káposztafélék termesztése324
Salátafélék termesztése327
Labodafélék termesztése328
Kobakosok termesztése329
Paprika és paradicsom termesztése331
Gyökérfélék és gumósok termesztése333
Hagymafélék termesztése334
Hüvelyesek termesztése335
Évelő és fűszernövények termesztése336
Egyéb kerti növények termesztése339
V. fejezet: Gyümölcs- és szőlőtermesztés
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés jelentősége341
A gyümölcstermesztés fellendítésének módjai341
A gyümölcsfa ismertetése342
A gyümölcsfa alakja és magassága345
A fajta megválasztása, csemetebeszerzés348
A gyümölcsfák ültetése349
A gyümölcsfák metszése351
A gyümölcsfák gondozása353
A gyümölcsfák gyakoribb gombabetegségei356
A gyümölcsfák gyakoribb állati ellenségei357
Permetezés, permetezőszerek361
A gyümölcsfák és bokrok permetezése361
A talaj és időjárás okozta károk s a védekezés363
A gyümölcs szedése, osztályozása, csomagolása365
A gyümölcs eltartása és értékesítése366
Gyümölcstermesztő és értékesítő szövetkezetek368
A gyümölcs házi és gyári feldolgozása368
Szőlőművelés
Szőlőtermő vidékek. A szőlő telepítése370
Szőlőtőke. A szőlő ültetése370
A szőlő szaporítása, oltása372
A szőlő metszése és évi munkái374
Szüret, borkezelés376
A szőlő eltartása. A must és bor készítése378
A bor kezelése379
A pince tisztasága. Hordókezelés380
Borhibák és betegségek. Hamisítások381
A bor értékesítése. Pinceszövetkezetek382
V. fejezet: Általános tudnivalók
Törvényes rendelkezések
Mezőrendőri törvény383
Állategészségügyi rendelkezések384
Szőlő- és gyümölcstermesztési rendelkezések385
Fásítási kötelezettség386
A tagosítás387
Halászati és vadászati törvény388
Mezőgazdasági munkásbiztosítás389
A gazda számára fontos intézmények
Szövetkezetek389
Mezőgazdasági kamarák391
Különböző felügyelőségek391
Gazdakörök392
Tanfolyamok, gazdaképző intézetek392
Kísérleti állomások393
Tőzsde, rádió, posta, vasút394
II. rész: HÁZTARTÁSI ISMERETEK
I. fejezet: A lakás
A lakás megválasztása és berendezése396
A lakás tisztántartása397
A lakás fűtése és világítása397
II. fejezet: A ruházat
A ruházati nyersanyagok398
A helyes és magyaros öltözködés400
A felsőruha401
A felsőruha gondozása401
A felsőruha kímélése402
A fehérnemű403
A fehérnemű rendbentartása404
Folttisztítás406
III. fejezet: Táplálkozás, főzés, tartósítás
Fontosabb táplálóanyagaink408
A vitaminok fontossága412
Élelmiszerszükségletünk. A helyes és helytelen élelmezés415
Élelmiszereink418
A liszt és a kenyér419
A húsok420
Sertésvágás, feldolgozás424
A tej és tejtermékek425
A tojás426
A zsír428
Szappanfőzés lúgkő nélkül428
A zöldfőzelékek431
A szárazfőzelékek432
A gyümölcs433
Fűszerfélék, élvezeti cikkek434
Helyes étkezések436
Betegek és gyermekek élelmezése437
Terítés, tálalás, felszolgálás439
A levesek elkészítése440
Körítések készítése441
Mártások készítése441
Saláták készítése441
Húsok készítése441
Főzelékfélék elkészítése443
Főtt tészták készítése445
Tarhonya és levestészták készítése445
Kenyér- és kalácssütés446
Étrendek447
A tartósítás célja és módjai450
Zöldségfélék tartósítása450
Gyümölcsök tartósítása451
A hús tartósítása457
IV. fejezet: Háztartásvezetés
A háziasszony kötelessége és tulajdonságai458
Helyes munkamegosztás. A cseléd460
A jövedelem helyes beosztása. Költségvetés460
Háztartási naplóvezetés462
A leltár463
Élelmezési napló464

Szegedy Istvánné

Szegedy Istvánné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szegedy Istvánné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem