kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszék |
---|---|
Kiadás helye: | Debrecen |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 273 oldal |
Sorozatcím: | Gömör néprajza |
Kötetszám: | 29 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-471-707-1 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
A három völgy: Szuha-völgy, Turóc-völgy, Csermosnya-völgy | 9 |
Vadon termő növények a táplálkozásban | 33 |
Gomba | 35 |
Népi gombanevek | 36 |
Gombaételek | 40 |
Sóska | 46 |
Teafüvek | 48 |
Vadgyümölcsök | 48 |
Gumók és gyökerek | 54 |
Méz a táplálkozásban | 61 |
Mézsör, mézbor | 63 |
A méz mint gyógyító táplálék | 65 |
Hal és vadhús a táplálkozásban | 69 |
A halászat lehetőségei és módjai | 69 |
Halételek | 72 |
Rákászat | 72 |
Nyúlvadászat | 73 |
Nagyvadak befogása és hasznosítása | 74 |
Kisállatok és madarak haszna a táplálkozásban | 75 |
A gömöri kenyér | 79 |
Őrletés és malmok | 81 |
A liszt tárolása | 88 |
A kenyér alapanyaga | 90 |
A kenyérsütés napja | 92 |
Felkészülés a sütésre | 93 |
Kovászolás | 94 |
Dagasztás | 97 |
A kemence fűtése | 99 |
A szakítás | 101 |
A bevetés és a sütés | 101 |
A kenyér hűtése és tárolása | 103 |
A kenyér megkezdése | 105 |
A kenyér tisztelete | 105 |
A kenyérsütés elsajátítása | 106 |
Lepények | 107 |
Tej és tejtermékek a táplálkozásban | 113 |
A fejés módja és a kisborjú szoptatása | 122 |
A tej kezelése | 125 |
A tej és tejtermékek értékesítése | 126 |
A tej és tejtermékek másodlagos szerepe | 126 |
A fejés és a tejkezelés eszközei | 127 |
A tej minőségét befolyásoló körülmények | 131 |
Hiedelmek, mágikus cselekedetek, tejvarázslás | 132 |
A juhtej | 137 |
A juh fejése | 137 |
A juhtej feldolgozása | 139 |
A juhtej termékeinek fogyasztása | 141 |
A sertéshús feldolgozása és tartósítása | 145 |
A sertésvágás ideje | 147 |
A sertésvágáshoz való készülődés | 148 |
Disznóölés | 150 |
Disznótor | 157 |
Zsírolvasztás | 159 |
Füstölés | 160 |
Sertéshúsból készült speciális ételek | 160 |
Levesek | 165 |
Habarás | 166 |
Habart levesek | 166 |
Rántott levesek | 169 |
Húslevesek | 172 |
Főzelékek és mártások | 175 |
A gömöri konyha főtt tésztaféléi | 179 |
Levestészták | 182 |
Burgonya és liszt alapanyagú tészták, pépek | 183 |
Burgonyás pépes ételek | 188 |
Sült tészták | 191 |
Egyszerű lepényfélék | 191 |
Élesztő nélküli, zsírban sütött tészták | 194 |
Kelesztett tészták, kalácsok | 195 |
Étkezési szokások | 207 |
Heti étrend | 213 |
Heti étrend Lévárton | 213 |
Heti étrend Dernőn | 218 |
Heti étrend Alsószuhán | 221 |
Ünnepek és jeles alkalmak ételei | 225 |
Karácsony, szilveszter, újév, farsang, nagyböjt, húsvét, pünkösd | 225 |
Névnap | 231 |
Búcsú | 231 |
Lakodalom | 233 |
Keresztelő | 234 |
Temetési tor | 234 |
A munkások étkezése | 237 |
Élelmiszerek tárolása | 241 |
Tartósítási módok | 247 |
Befőzés | 247 |
Lekvárfőzés | 248 |
Káposztasavanyítás | 250 |
Aszalás | 252 |
Füstölés | 253 |
A táplálkozáshoz kapcsolódó tárgyak, eszközök | 255 |
A főzéshez és étkezéshez szükséges edénykészlet | 255 |
Összegzés helyett | 261 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.