1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Népi táplálkozás három gömöri völgyben

Szerző
Lektor
Debrecen
Kiadó: Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszék
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 273 oldal
Sorozatcím: Gömör néprajza
Kötetszám: 29
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-471-707-1
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ha a szülőföldtől, a szülői háztól távoli vidékre, idegen területre kerül az ember, az új környezetében talán a legnehezebben alkalmazkodik az addig szokatlan ételekhez és táplálkozási szokásokhoz.... Tovább

Előszó

Ha a szülőföldtől, a szülői háztól távoli vidékre, idegen területre kerül az ember, az új környezetében talán a legnehezebben alkalmazkodik az addig szokatlan ételekhez és táplálkozási szokásokhoz. Egyre gyakrabban jutnak eszébe az otthoni ízek és az édesanya által készített ételek. Egyáltalában nem véletlen, hogy az olykor kínzó honvágy ábrándjaiban is megjelenik egy hazai vagy csak a vackor, az árpában érlelt vadkörte, amit csemegének kaptunk gyermekkorunkban.
Alig múltam tízéves, amikor elszakadtam a szülői háztól, és azóta már csaknem öt évtized szállt el. S ahogy múltak és múlnak az évek, évtizedek, mindinkább eszembe jut az a két kis falu, ahol gyermekként éltem. Hét, ahol születtem, Sajórecske, ahol nagyszüleimnél a nyarakat töltöttem. Sóskaszedés a Sajó partján, gombászás a legelőn, szedrezés a putnoki erdőben. Mezgerelés a szőlőhegyen, ahol Mátyás király kapáltatta az urakat. És megannyi más emlék! Rákot fogtunk a patakban, halásztunk a Sajóban, madárfészekből tojást raboltunk és fiókvarjút sütöttünk sárba göngyölve parázs tűzön. Vissza

Tartalom

Előszó5
A három völgy: Szuha-völgy, Turóc-völgy, Csermosnya-völgy9
Vadon termő növények a táplálkozásban33
Gomba35
Népi gombanevek36
Gombaételek40
Sóska46
Teafüvek48
Vadgyümölcsök48
Gumók és gyökerek54
Méz a táplálkozásban61
Mézsör, mézbor63
A méz mint gyógyító táplálék65
Hal és vadhús a táplálkozásban69
A halászat lehetőségei és módjai69
Halételek72
Rákászat72
Nyúlvadászat73
Nagyvadak befogása és hasznosítása74
Kisállatok és madarak haszna a táplálkozásban75
A gömöri kenyér79
Őrletés és malmok81
A liszt tárolása88
A kenyér alapanyaga90
A kenyérsütés napja92
Felkészülés a sütésre93
Kovászolás94
Dagasztás97
A kemence fűtése99
A szakítás101
A bevetés és a sütés101
A kenyér hűtése és tárolása103
A kenyér megkezdése105
A kenyér tisztelete105
A kenyérsütés elsajátítása106
Lepények107
Tej és tejtermékek a táplálkozásban113
A fejés módja és a kisborjú szoptatása122
A tej kezelése125
A tej és tejtermékek értékesítése126
A tej és tejtermékek másodlagos szerepe126
A fejés és a tejkezelés eszközei127
A tej minőségét befolyásoló körülmények131
Hiedelmek, mágikus cselekedetek, tejvarázslás132
A juhtej137
A juh fejése137
A juhtej feldolgozása139
A juhtej termékeinek fogyasztása141
A sertéshús feldolgozása és tartósítása145
A sertésvágás ideje147
A sertésvágáshoz való készülődés148
Disznóölés150
Disznótor157
Zsírolvasztás159
Füstölés160
Sertéshúsból készült speciális ételek160
Levesek165
Habarás166
Habart levesek166
Rántott levesek169
Húslevesek172
Főzelékek és mártások175
A gömöri konyha főtt tésztaféléi179
Levestészták182
Burgonya és liszt alapanyagú tészták, pépek183
Burgonyás pépes ételek188
Sült tészták191
Egyszerű lepényfélék191
Élesztő nélküli, zsírban sütött tészták194
Kelesztett tészták, kalácsok195
Étkezési szokások207
Heti étrend213
Heti étrend Lévárton213
Heti étrend Dernőn218
Heti étrend Alsószuhán221
Ünnepek és jeles alkalmak ételei225
Karácsony, szilveszter, újév, farsang, nagyböjt, húsvét, pünkösd225
Névnap231
Búcsú231
Lakodalom233
Keresztelő234
Temetési tor234
A munkások étkezése237
Élelmiszerek tárolása241
Tartósítási módok247
Befőzés247
Lekvárfőzés248
Káposztasavanyítás250
Aszalás252
Füstölés253
A táplálkozáshoz kapcsolódó tárgyak, eszközök255
A főzéshez és étkezéshez szükséges edénykészlet255
Összegzés helyett261

Ujváry Zoltán

Ujváry Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ujváry Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem