kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 380 oldal |
Sorozatcím: | Hagyomány és vidék |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9358-94-0 |
Megjegyzés: | Második kiadás. Fekete-fehér fotókkal illusztrált. |
Előszó | 13 |
Bakony és Balaton-felvidék | 15 |
Az ételkészítés alapanyagai, fűszerei | 15 |
Ételkészítési szokások | 16 |
A kenyér szerepe a falusi emberek életében | 16 |
Aszalás | 17 |
Törött paprika készítése | 17 |
Lekvárfőzés | 17 |
Ecetkészítés | 18 |
Pálinkafőzés | 18 |
Savanyítás | 18 |
Disznóvágás | 19 |
A vidék jellegzetes ételei | 20 |
A konyha | 24 |
Sütő-főző eszközök | 25 |
Családi ételek, ünnepi szokások | 25 |
Étkezési szokások | 26 |
Ünnepek | 27 |
A Bakony és a Balaton-felvidék régi és mai ételei | 31 |
Levesek | 31 |
Levesbetétek | 43 |
Főzelékek, köretek, hústalan egytálételek | 44 |
Mártások | 52 |
Saláták | 53 |
Halételek | 54 |
Húsételek | 60 |
Szárnyashús ételek | 68 |
Vadhús ételek | 72 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 74 |
Másutt is előforduló ételek | 88 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 88 |
Baranya | 89 |
Az ételkészítés alapanyagai | 89 |
Ételkészítési szokások | 91 |
Savanyúságok házi készítése | 90 |
Levesek | 91 |
Köretek | 91 |
Mártások | 91 |
Halételek | 91 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 91 |
A konyha | 91 |
Családi étkezési szokások | 94 |
Ünnepek | 95 |
Lakodalom | 95 |
Bodonyi leányvásár | 97 |
Halászbúcsú | 98 |
Egyházi ünnepek étkezési szokásai a baranyai magyaroknál | 98 |
Baranya régi és mai ételei | 99 |
Levesek | 99 |
Levesbetétek | 103 |
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek | 104 |
Mártás | 108 |
Saláták, savanyúságok | 108 |
Halételek | 109 |
Marhahúsból készült ételek | 110 |
Sertéshúsból készült étekek | 111 |
Bárány- és ürühúsból készült ételek | 115 |
Szárnyas, vadszárnyas ételek | 116 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 118 |
Gyümölcsitalok | 125 |
Másutt is előforduló ételek | 125 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 126 |
Fertő-vidék és Kultúrsarok | 127 |
A soproni poncihterek | 127 |
Mesélő gasztronómia | 130 |
A Lövérek régi világa | 130 |
Régi bábsütő emlékeink | 130 |
Eszterházy rostélyos | 130 |
A konyha | 131 |
Családi ételek, ünnepek | 132 |
Búcsú | 132 |
Farsang | 133 |
Pünkösd | 134 |
Szüret | 134 |
Legénykeresztelés | 134 |
Lakodalom | 135 |
Gyermekbál | 136 |
Temetői litánia | 136 |
Vízkereszt | 136 |
Szilveszter | 136 |
Karácsony | 136 |
Húsvét | 136 |
A Fertő-vidék és a Kultúrsarok régi és mai ételei | 136 |
Levesek | 137 |
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek | 139 |
Saláták | 140 |
Húsételek | 142 |
Szárnyashús ételek | 148 |
Vadhús ételek | 148 |
Házi főtt, sült tészták sütemények | 150 |
Másutt is előforduló étel | 153 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 153 |
Göcsej | 154 |
Az ételkészítés alapanyagai | 154 |
Ételkészítési szokások | 154 |
Levesek | 155 |
Mártások | 155 |
Köretek, főzelékeke, egytálételek | 155 |
Húsételek | 156 |
Tészták és házi sütemények | 157 |
Pálinkafőzés | 157 |
A konyha | 157 |
Hétköznapok ételei | 158 |
Ünnepi ételek | 160 |
Göcsej régi és mai ételei | 162 |
Levesek | 162 |
Mártások | 168 |
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek | 169 |
Saláták | 173 |
Húsételek | 174 |
Szárnyashús ételek | 178 |
Vadhús ételek | 180 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 180 |
Másutt is előforduló ételek | 189 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 189 |
Hanság | 190 |
Az ételkészítés alapanyagai | 190 |
Ételkészítési szokások | 190 |
A konyha | 191 |
Étkezési szokások | 191 |
Legényavatás | 191 |
Korbácsolás | 191 |
Farsang | 192 |
Karácsony | 192 |
Szilveszter | 192 |
Lakodalom | 192 |
A Hanság régi és mai ételei | 194 |
Levesek | 194 |
Köretek és könnyű | 195 |
Halétel | 196 |
Húsételek | 196 |
Házi főtt és sült tészta | 198 |
Másutt is előforduló ételek | 198 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 198 |
Moson-vidék | 199 |
Ételkészítési szokások | 200 |
Edények a konyhában | 200 |
Étkezési szokások | 201 |
Ünnepek | 202 |
Farsang | 203 |
Búcsú | 203 |
Szent Márton napja | 203 |
Szilveszter | 204 |
Húsvét | 204 |
Karácsony | 204 |
A Moson-vidék régi és mai ételei | 205 |
Levesek | 205 |
Köretek | 205 |
Halételek | 206 |
Húsételek | 207 |
Szárnyashúsételek | 208 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 208 |
Másutt is előforduló ételek | 211 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 211 |
Őrség | 212 |
Az ételkészítés alapanyagai | 212 |
A kástu | 212 |
Edények a konyhában | 215 |
Ételkészítési szokások | 215 |
Levesek | 217 |
Főzelékek | 217 |
Kásák | 217 |
Köretek | 218 |
Húsételek | 218 |
Mártások | 218 |
Saláták | 218 |
Tészták és sütemények | 218 |
Ünnepek | 219 |
Paszita | 219 |
Húshagyókedd | 220 |
Halotti tor | 220 |
Az Őrség régi és mai ételei | 220 |
Levesek | 220 |
Főzelékek, köretek, hústalan egytálételek | 226 |
Saláták | 231 |
Mártások | 232 |
Húsételek | 233 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 235 |
Másutt is előforduló ételek | 238 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 238 |
Rábaköz | 239 |
Az ételkészítés alapanyagai | 239 |
Ételkészítési szokások | 241 |
Kenyérsütés | 241 |
Disznóölés | 241 |
Levesek | 241 |
Főzelékek, köretek | 242 |
Mártások | 242 |
Halételek | 242 |
Húsételek | 242 |
Főtt és sült tészták | 242 |
A konyha | 243 |
Étkezési szokások | 244 |
Böjt | 245 |
Pásztoremlékek | 245 |
Ünnepek | 246 |
Búcsú | 246 |
Farsang | 247 |
Balázsolás | 248 |
Lakodalom | 248 |
Hamvazószerda | 250 |
Húsvét | 250 |
Karácsony-újév | 251 |
A Rábaköz régi és mai ételei | 252 |
Levesek, levesbetétek | 252 |
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek | 256 |
Mártások | 257 |
Halételek | 257 |
Húsételek | 258 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 262 |
Másutt is előforduló ételek | 268 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 268 |
Sárköz | 269 |
Az ételkészítés alapanyagai | 269 |
A konyha | 269 |
Étkezési szokások | 271 |
Ünnepek | 273 |
A Sárköz régi és mai ételei | 273 |
Levesek | 274 |
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek | 275 |
Saláta | 277 |
Halételek | 277 |
Húsételek | 277 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 281 |
Másutt is előforduló ételek | 283 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 283 |
Somogy | 284 |
Az ételkészítés alapanyagai | 284 |
Ételkészítési szokások | 284 |
Levesek | 291 |
Levesbetétek | 292 |
Főzelékek, köretek, hústalan egytálételek | 292 |
Kásák | 292 |
Halételek | 293 |
Húsételek | 293 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 294 |
Italok | 295 |
A konyha | 296 |
Étkezési szokások | 296 |
Nagy nyári mezőgazdasági munkák | 297 |
Munkák a szőlőben | 297 |
Kaláka | 298 |
A pásztorok étkezése | 298 |
Böjti ételek | 298 |
Lakodalom | 299 |
Keresztelő, paszita, komatál és komabál | 299 |
Egyházi ünnepek | 300 |
Jeles alkalmak | 301 |
Somogy régi és mai ételei | 303 |
Levesek | 303 |
Levesbetétek | 311 |
Köretek, főzelékek, tartalmas hústalan ételek | 312 |
Mártások | 317 |
Saláták | 318 |
Halételek | 318 |
Húsételek | 321 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 326 |
Zselic régi és mai ételei | 326 |
Levesek | 336 |
Húsételek | 338 |
Tészták | 339 |
Másutt is előforduló ételek | 340 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 340 |
Szigetköz | 341 |
Az ételkészítés alapanyagai | 344 |
Ételkészítési szokások | 347 |
Étkezési szokások | 348 |
Ünnepek | 349 |
Lakodalom | 349 |
A Szigetköz régi és mai ételei | 350 |
Levesek | 350 |
Levesbetétek | 351 |
Halételek | 351 |
Húsételek | 354 |
Házi főtt, sült tészták és sütemények | 356 |
Másutt is előforduló ételek | 359 |
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek | 359 |
Felhasznált irodalom | 360 |
Képjegyzék | 370 |
Receptmutató | 371 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.