1.062.132

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Népi konyha

Dunántúli tájak ételei. Ételek, elkészítési és étkezési szokások, ünnepek

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó-Planétás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 380 oldal
Sorozatcím: Hagyomány és vidék
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-287-2
Megjegyzés: Harmadik kiadás. Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv bemutatja az ételkészítés régi eszközeit és módjait, egy-egy nagyobb tájegység (Rábaköz, Hanság, Göcsej stb.) ételkészítési alapanyagait, konyháját, családi ételeit, ünnepeit. Bőséges receptválasztéka régi könyvek és néprajzi dolgozatok alapján készült ételek leírását tartalmazza. Ezek között olyanok is találhatók, amelyek alapanyaga mára kikopott a napi étkezésből (hajdina, kerékrépa, köles, takarmányrépa, sulyom, tökmagolaj stb.). A képanyag a konyhát, az ételkészítés eszközeit, néhány evés-ivással összekötött ünnepi alkalmat mutat be.

Tartalom

Előszó13
Bakony és Balaton-felvidék15
Az ételkészítés alapanyagai, fűszerei15
Ételkészítési szokások16
A kenyér szerepe a falusi emberek életében16
Aszalás17
Törött paprika készítése17
Lekvárfőzés17
Ecetkészítés18
Pálinkafőzés18
Savanyítás18
Disznóvágás19
A vidék jellegzetes ételei20
A konyha24
Sütő-főző eszközök25
Családi ételek, ünnepi szokások25
Étkezési szokások26
Ünnepek27
A Bakony és a Balaton-felvidék régi és mai ételei31
Levesek31
Levesbetétek43
Főzelékek, köretek, hústalan egytálételek44
Mártások52
Saláták53
Halételek54
Húsételek60
Szárnyashús ételek68
Vadhús ételek72
Házi főtt, sült tészták és sütemények74
Másutt is előforduló ételek88
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek88
Baranya89
Az ételkészítés alapanyagai89
Ételkészítési szokások91
Savanyúságok házi készítése90
Levesek91
Köretek91
Mártások91
Halételek91
Házi főtt, sült tészták és sütemények91
A konyha91
Családi étkezési szokások94
Ünnepek95
Lakodalom95
Bodonyi leányvásár97
Halászbúcsú98
Egyházi ünnepek étkezési szokásai a baranyai magyaroknál98
Baranya régi és mai ételei99
Levesek99
Levesbetétek103
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek104
Mártás108
Saláták, savanyúságok108
Halételek109
Marhahúsból készült ételek110
Sertéshúsból készült étekek111
Bárány- és ürühúsból készült ételek115
Szárnyas, vadszárnyas ételek116
Házi főtt, sült tészták és sütemények118
Gyümölcsitalok125
Másutt is előforduló ételek125
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek126
Fertő-vidék és Kultúrsarok127
A soproni poncihterek127
Mesélő gasztronómia130
A Lövérek régi világa130
Régi bábsütő emlékeink130
Eszterházy rostélyos130
A konyha131
Családi ételek, ünnepek132
Búcsú132
Farsang133
Pünkösd134
Szüret134
Legénykeresztelés134
Lakodalom135
Gyermekbál136
Temetői litánia136
Vízkereszt136
Szilveszter136
Karácsony136
Húsvét136
A Fertő-vidék és a Kultúrsarok régi és mai ételei136
Levesek137
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek139
Saláták140
Húsételek142
Szárnyashús ételek148
Vadhús ételek148
Házi főtt, sült tészták sütemények150
Másutt is előforduló étel153
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek153
Göcsej154
Az ételkészítés alapanyagai154
Ételkészítési szokások154
Levesek155
Mártások155
Köretek, főzelékeke, egytálételek155
Húsételek156
Tészták és házi sütemények157
Pálinkafőzés157
A konyha157
Hétköznapok ételei158
Ünnepi ételek160
Göcsej régi és mai ételei162
Levesek162
Mártások168
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek169
Saláták173
Húsételek174
Szárnyashús ételek178
Vadhús ételek180
Házi főtt, sült tészták és sütemények180
Másutt is előforduló ételek189
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek189
Hanság190
Az ételkészítés alapanyagai190
Ételkészítési szokások190
A konyha191
Étkezési szokások191
Legényavatás191
Korbácsolás191
Farsang192
Karácsony192
Szilveszter192
Lakodalom192
A Hanság régi és mai ételei194
Levesek194
Köretek és könnyű195
Halétel196
Húsételek196
Házi főtt és sült tészta198
Másutt is előforduló ételek198
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek198
Moson-vidék199
Ételkészítési szokások200
Edények a konyhában200
Étkezési szokások201
Ünnepek202
Farsang203
Búcsú203
Szent Márton napja203
Szilveszter204
Húsvét204
Karácsony204
A Moson-vidék régi és mai ételei205
Levesek205
Köretek205
Halételek206
Húsételek207
Szárnyashúsételek208
Házi főtt, sült tészták és sütemények208
Másutt is előforduló ételek211
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek211
Őrség212
Az ételkészítés alapanyagai212
A kástu212
Edények a konyhában215
Ételkészítési szokások215
Levesek217
Főzelékek217
Kásák217
Köretek218
Húsételek218
Mártások218
Saláták218
Tészták és sütemények218
Ünnepek219
Paszita219
Húshagyókedd220
Halotti tor220
Az Őrség régi és mai ételei220
Levesek220
Főzelékek, köretek, hústalan egytálételek226
Saláták231
Mártások232
Húsételek233
Házi főtt, sült tészták és sütemények235
Másutt is előforduló ételek238
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek238
Rábaköz239
Az ételkészítés alapanyagai239
Ételkészítési szokások241
Kenyérsütés241
Disznóölés241
Levesek241
Főzelékek, köretek242
Mártások242
Halételek242
Húsételek242
Főtt és sült tészták242
A konyha243
Étkezési szokások244
Böjt245
Pásztoremlékek245
Ünnepek246
Búcsú246
Farsang247
Balázsolás248
Lakodalom248
Hamvazószerda250
Húsvét250
Karácsony-újév251
A Rábaköz régi és mai ételei252
Levesek, levesbetétek252
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek256
Mártások257
Halételek257
Húsételek258
Házi főtt, sült tészták és sütemények262
Másutt is előforduló ételek268
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek268
Sárköz269
Az ételkészítés alapanyagai269
A konyha269
Étkezési szokások271
Ünnepek273
A Sárköz régi és mai ételei273
Levesek274
Köretek, főzelékek, hústalan egytálételek275
Saláta277
Halételek277
Húsételek277
Házi főtt, sült tészták és sütemények281
Másutt is előforduló ételek283
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek283
Somogy284
Az ételkészítés alapanyagai284
Ételkészítési szokások284
Levesek291
Levesbetétek292
Főzelékek, köretek, hústalan egytálételek292
Kásák292
Halételek293
Húsételek293
Házi főtt, sült tészták és sütemények294
Italok295
A konyha296
Étkezési szokások296
Nagy nyári mezőgazdasági munkák297
Munkák a szőlőben297
Kaláka298
A pásztorok étkezése298
Böjti ételek298
Lakodalom299
Keresztelő, paszita, komatál és komabál299
Egyházi ünnepek300
Jeles alkalmak301
Somogy régi és mai ételei303
Levesek303
Levesbetétek311
Köretek, főzelékek, tartalmas hústalan ételek312
Mártások317
Saláták318
Halételek318
Húsételek321
Házi főtt, sült tészták és sütemények326
Zselic régi és mai ételei326
Levesek336
Húsételek338
Tészták339
Másutt is előforduló ételek340
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek340
Szigetköz341
Az ételkészítés alapanyagai344
Ételkészítési szokások347
Étkezési szokások348
Ünnepek349
Lakodalom349
A Szigetköz régi és mai ételei350
Levesek350
Levesbetétek351
Halételek351
Húsételek354
Házi főtt, sült tészták és sütemények356
Másutt is előforduló ételek359
A tájhoz kapcsolódó egyéb ételek359
Felhasznált irodalom360
Képjegyzék370
Receptmutató371

Szigeti Andor

Szigeti Andor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szigeti Andor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem