1.067.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Népi ételek a Jászságból

Szerkesztő
Lektor
Fotózta
Jászberény
Kiadó: Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány
Kiadás helye: Jászberény
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 136 oldal
Sorozatcím: Jászsági füzetek
Kötetszám: 33
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-206-824-6
Megjegyzés: Második, bővített kiadás. Fekete-fehér és színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hiánypótló munka feldolgozására vállalkoztunk. amikor e könyv anyagának összegyűjtésébe kezdtünk. Ez az első olyan munka, amely átfogó képet ad a jászok táplálkozási szokásairól, s mellette gazdag... Tovább

Előszó

Hiánypótló munka feldolgozására vállalkoztunk. amikor e könyv anyagának összegyűjtésébe kezdtünk. Ez az első olyan munka, amely átfogó képet ad a jászok táplálkozási szokásairól, s mellette gazdag recepttárat vonultat fel. A könyv kiadásával kettős célunk volt. Összegyűjteni és az utókornak megőrizni azokat az ételeket, amelyeket szüleink, nagyszüleink, dédszüleink főztek. Ugyanakkor szeretnénk, ha a mai háziasszonyok is kedvet kapnának és megpróbálkoznának az ételek elkészítésével. Az itt közölt receptekből világosan kitűnik, hogy nagyanyáik néhány alapanyagból (liszt, tojás, zsír; tejtermékek, krumpli, bab) milyen változatos, de ugyanakkor egyszerű ételeket tudtak főzni. A jász ember a táplálkozásban is mértéktartó volt. Étrendjében főként a levesek, a tésztafélék, valamint a könnyen és gyorsan elkészíthető egytálételek kaptak nagyobb hangsúlyt, míg húsétel leginkább csak hétvégeken és egyéb ünnepnapokon került az asztalra. Fűszerek közül legtöbbször sót, borsot, paprikát, hagymát, köménymagot, babérlevelet, fahéjat, ritkábban koriandert, szerecsendiót, szegfűszeget, majoránnát használtak.
Könyvünk elsősorban gyűjtésen alapuló néprajzi munka, de a közölt gazdag receptgyűjtemény által szakácskönyv is. Természetesen nem tudjuk bemutatni a Jászság valamennyi ételét, csupán egy válogatást kívánunk adni a legjellegzetesebb és a leggyakrabban főzött ételekből. Bízunk benne, hogy könyvünk elnyeri majd az olvasók tetszését, sokan kedvet kapnak az ételek elkészítéséhez, s talán néhány régi étel helyet kaphat a mai étrendünkben is.
Kérem forgassák haszonnal a Jászság első szakácskönyvét, amely először 1999-ben, a gasztronómia évében került kiadásra. A nagy érdeklődés eredményeként szinte pillanatok alatt elfogyott, így 2003-ben ismét vállalkoztunk megjelentetésére, s korábbi könyvünket 39 új recepttel bővítettük. Vissza

Tartalom

Előszó 5
A Jászság népi táplálkozásának rendje 7
A hétköznapok táplálkozása 7
Az étkezések száma, időpontja 7
Az étkezések színtere és módja 9
Heti étrend 9
Vasárnap 10
A táplálkozás éves rendje 11
Munkaalkalmak táplálkozása 13
Aratás 13
Cséplés 14
Házépítés 15
A fonó 15
Kenyérsütés 15
Disznóölés 18
Piaci nap 21
Az ünnepek táplálkozása 22
Az emberi élet fordulóinak ünnepi táplálkozása 22
Keresztelő, komaétel 22
Leánykérés 23
Kézfogó 23
Lakodalmi előkészületek 24
A lakodalom ételei 26
Kínálási alkalmak a lakodalomban 30
Halotti tor 31
Az esztendő ünnepei 32
Vendel-nap 3
Mindenszentek és halottak napja 32
András-nap 33
Luca-nap 33
Karácsony 33
Szilveszter - Újév 35
Farsang 35
Nagyböjt 36
Nagypéntek 36
Húsvét 36
Úrnap 37
Pünkösd 37
Összegzés 38
Irodalom 39
Ételreceptek 43
Levesek 43
Cibere leves 43
Ciberelcves másképpen 43
Kiszi 43
Kiszi másképpen 43
Kiszi másképpen 44
Aszaltszilva-leves 44
Aszaltszilva- vagy ázalék leves 44
Koldustáska leves 44
Kötött táskaleves 45
Táskaleves másképpen 45
Tüdőtáskaleves 45
Kanálszaggatott leves 45
Kanálvert tésztaleves 46
Kanalas galuskaleves 46
Kukoricagombóc leves 47
Sárga rigó 47
Gölödin vagy nagyhaluska leves 47
Nagyhaluska leves másképpen 48
Csörgős gombócleves 48
Csipkedett leves 48
Reszelt leves 49
Pirított tészta leves 49
Pergelt leves 49
Hurkatészta leves 49
Csóréleves 50
Tejleves 50
Tejleves másképpen 50
Tejleves rizzsel 50
Vakhal leves 50
Tojásos leves 51
Macskajaj leves 5i
Árpakása leves 51
Bagócaleves 51
Lófogúborsó leves 51
Tejbebableves 52
Tejbe bableves 52
Tejbebableves másképpen 52
Habart bableves 52
Törvebableves 52
Savanyú bableves 53
Krumplileves 53
Áttört krumplileves 53
Paradicsomos krumplileves 53
Halcsíkleves 54
Orjaleves 54
Csúszós vagy füstölthús-leves 55
Csülökleves 55
Birkaleves 55
Galambhúsleves 56
Jászsági becsinált leves 56
Főzelékek 57
Tökfőzelék hagyományosan (Tökkáposzta) 57
Töklecsó 57
Pányvás pulyka 57
Savanyú krumpli 57
Savanyú krumpli másképpen 57
Savanyú szíve-nyelve 58
Savanyú babfőzelék 58
Savanyú tojás 58
Karalábé főzelék 58
Sárgarépa csuszpajz 58
Kisdinnyefőzelék 59
Egytál ételek 60
Krumplikása 60
Kukoricakása 60
Pirított krumpli 60
Pirított rizs 60
Tepsis krumpli 61
Tepsis krumpli másképpen 61
Krumpliterc 61
Majorannás krumpli 62
Sült álla káposztával vagy sült káposzta állaszalonnával 62
Böjti takart 62
Böjti töltött káposzta 63
Töltött káposzta hús nélkül 63
Húsos káposzta 63
Káposztás faszuly (paszuly) 64
Öreglebbencs 64
Öreglebbencs másképpen 65
Gulyás tarhonya 65
Ludaskása 65
Ludaskása másképpen 65
Törvebab (keménybab) 66
Rizses lecsó 66
Kolbász bundában 66
Dinsztelt hús 66
Disznó vére sülve 67
Rántott tejbegríz 67
Pörköltek 68
Pörkölt szárnyasból 68
Birgetokány 68
Juhhúsos kása 68
Birkapörkölt 69
Birkapörkölt másképpen 69
Borsópörkölt 70
vadételek 71
Varjúpörkölt 71
Töltött veréb 71
Fácánsült falusi módra 71
Fogoly tanyai módra 72
Mezei nyúl vadasan 72
Főtt tészták 73
Rongyos tészta 73
Rongyos tészta másképpen 73
Kompéros tészta 73
Krumplis tészta másképpen 73
Cukorrépás tészta 73
Krumpli ganca 74
Angyalbögyörő 74
Lekváros derelye 74
Barátfüle 74
Káposztás haluska 75
Kacsanyak 75
Kemény tarhonya 75
Sült tészták 76
Vízi pite 76
Vékony pite 76
Keletlen pite 76
Keletlen pite másképpen 77
Dósai tejes pite 77
Írós pite 77
Öntött pite 77
Kukoricás kőttpite 77
Vízi tyúk 78
Lábatlan tyúk 78
Lábatlan tyúk másképpen 78
Tarkedli 78
Herőce (csöröge) 79
Vajalja 79
Kukoricamálé 79
Kukoricamálé másképpen 80
Finom málé 80
Bocskoros málé 80
Kukoricalisztes kisült 80
Csíramálé 8
Kukoricagörhe vagy rézpogácsa 82
Kukoricagörhe másképpen 82
Kukoricagörhe másképpen 82
Macok I. 83
Macok II. 83
Macok III. 34
Pirított tarhonya 34
Zsíros cipó 34
Lángos 34
Vakaró 35
Laska 85
Kelt kalácsok 86
Vínasszony 86
Kalács 86
Kelt kalács 86
Finom foszlós bélű házi kalács 87
Kakaós keltkalács 87
Fényszarui rostélyos kalács 88
Magyar béles 89
Magyar béles másképpen 89
Magyar béles másképpen 90
Kötött béles 90
Édes bukta 91
Krumplis bukta 91
Rétesek 92
Rétes 92
Rétes másképpen 92
Jászkiséri rétes 93
Szárított rétes 93
Ostoros rétes 95
Sütemények 95
Pampuska 95
Pampuska másképpen 96
Vízen kullogó 96
Vízen kullogó másképpen 96
Vízen kullogó másképpen 96
Szalagór 97
Öntött szalagória 97
Szalagória másképpen 97
Meggyes piskóta 98
Almáslepény 98
Cukorpogácsa (estike) 98
Zsíros bogácsa (pogácsa) 98
Sós pogácsa 99
Aludttejes töpörtyűs pogácsa 99
Leveles tepertős pogácsa 99
Leveles tepertős pogácsa másképpen 99
Disznótoros pogácsa 100
Hájas tészta 100
Hájas tészta másképpen 100
Hájas kifli 101
Vajas kifli 101
Mákos rácsos 101
Diós kifli 102
Diós erszény 102
Mézespuszi 102
Mézes krémes 102
Mézescsók 103
Mézescsók másképpen 103
Mézes sütemény 103
Sári mézes 103
Mézes pogácsa 104
Krumplis lepény 104
Lekváros linzer 104
Égetett vagy pörkölttorta 105
Tökmagos perkelttorta 105
Eper dióból (sütés nélkül) 106
Saláták 107
Tejfölös saláta 107
Dinsztelt saláta 107
Dinsztelt káposzta 107
Édes káposzta 107
Gyümölcsök 108
Dióval aszalt szilva 108
Cukros kukorica 108
Bundás alma 108
Felhasznált kéziratok 109
Szómagyarázat 110
A könyv szakmai támogatói 111
Előfizetőink névsora 123
Tartalomjegyzék 131
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem