Előszó
Hiánypótló munka feldolgozására vállalkoztunk. amikor e könyv anyagának összegyűjtésébe kezdtünk. Ez az első olyan munka, amely átfogó képet ad a jászok táplálkozási szokásairól, s mellette gazdag recepttárat vonultat fel. A könyv kiadásával kettős célunk volt. Összegyűjteni és az utókornak megőrizni azokat az ételeket, amelyeket szüleink, nagyszüleink, dédszüleink főztek. Ugyanakkor szeretnénk, ha a mai háziasszonyok is kedvet kapnának és megpróbálkoznának az ételek elkészítésével. Az itt közölt receptekből világosan kitűnik, hogy nagyanyáik néhány alapanyagból (liszt, tojás, zsír; tejtermékek, krumpli, bab) milyen változatos, de ugyanakkor egyszerű ételeket tudtak főzni. A jász ember a táplálkozásban is mértéktartó volt. Étrendjében főként a levesek, a tésztafélék, valamint a könnyen és gyorsan elkészíthető egytálételek kaptak nagyobb hangsúlyt, míg húsétel leginkább csak hétvégeken és egyéb ünnepnapokon került az asztalra. Fűszerek közül legtöbbször sót, borsot, paprikát, hagymát, köménymagot, babérlevelet, fahéjat, ritkábban koriandert, szerecsendiót, szegfűszeget, majoránnát használtak.
Könyvünk elsősorban gyűjtésen alapuló néprajzi munka, de a közölt gazdag receptgyűjtemény által szakácskönyv is. Természetesen nem tudjuk bemutatni a Jászság valamennyi ételét, csupán egy válogatást kívánunk adni a legjellegzetesebb és a leggyakrabban főzött ételekből. Bízunk benne, hogy könyvünk elnyeri majd az olvasók tetszését, sokan kedvet kapnak az ételek elkészítéséhez, s talán néhány régi étel helyet kaphat a mai étrendünkben is.
Kérem forgassák haszonnal a Jászság első szakácskönyvét, amely először 1999-ben, a gasztronómia évében került kiadásra. A nagy érdeklődés eredményeként szinte pillanatok alatt elfogyott, így 2003-ben ismét vállalkoztunk megjelentetésére, s korábbi könyvünket 39 új recepttel bővítettük.
Vissza