kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | JATEPress |
---|---|
Kiadás helye: | Szeged |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 390 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. 60 példányban jelent meg. |
Előszó | 8 |
Bevezetés | 9 |
Egészségmodellek és egészséget befolyásoló tényezők | 11 |
Az egészség és betegség fogalma | 11 |
Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők | 13 |
Megelőzés és egészségfejlesztés | 15 |
A népesség egészségi állapotának megismerése, mérési lehetőségei | 20 |
Demográfia | 21 |
A demográfia adatforrásai | 22 |
Strukturális demográfia | 23 |
Népmozgalom | 26 |
Demográfiai elemző módszerek | 26 |
Mortalitási elemzések | 32 |
Származtatott halálozási mutatók | 37 |
Epidemiológia | 39 |
Az epidemiológia adatforrásai | 40 |
Az epidemiológiai vizsgálatok csoportosítása | 41 |
Deszkriptív epidemiológia | 49 |
Analitikus epidemiológia | 50 |
Intervenciós epidemiológia | 53 |
Az epidemiológiai vizsgálatok tervezése, menete | 53 |
A krónikus nem fertőző betegségek epidemiológiája | 56 |
A szív- és érrendszeri betegségek epidemiológiája | 57 |
Az ischaemiás szívbetegségek epidemiológiája | 59 |
Magasvérnyomás betegség | 61 |
Cerebrovascularis betegségek | 63 |
A daganatos betegségek epidemiológiája | 63 |
A daganatos betegségek kockázati tényezői | 65 |
A daganatos betegségek megelőzése | 70 |
A leggyakoribb daganatok epidemiológiai jellemzői | 71 |
A diabetes mellitus epidemiológiája | 72 |
A caries epidemiológiája | 73 |
A krónikus májbetegségek epidemiológiája | 76 |
Az osteoporosis epidemiológiája | 79 |
A légúti betegségek epidemiológiája | 81 |
Krónikus obstruktív légzőszervi betegségek | 81 |
Asthma bronchiale | 82 |
A balesetek epidemiológiája | 83 |
Közlekedési balesetek | 83 |
Munkabalesetek | 84 |
Otthoni balesetek | 85 |
A balesetek megelőzése | 86 |
Az öngyilkosság epidemiológiája | 87 |
Járványtan | 90 |
Általános járványtan | 91 |
A járványfolyamat mozgató erői | 92 |
A fertőző betegségek csoportosítása | 94 |
A fertőző betegségek megelőzése | 94 |
Járványügyi biztonság | 104 |
A fertőző betegségek surveillance-a | 106 |
A bioterrorizmus | 108 |
Részletes járványtan | 110 |
Az aerogen fertőző megbetegedések járványtana | 110 |
Az enterális betegségek járványtana | 130 |
A toxiconfekciók járványtana | 153 |
Hematogén és lymphogén betegségek | 159 |
A kültakarón keresztül terjedő betegségek járványtana | 166 |
Zoonózisok | 188 |
Fertőző spongiform encephalopathiák | 213 |
A nosocomialis fertőzések járványtana | 217 |
A leggyakrabban előforduló nosocomialis fertőzések | 219 |
Infekciókontroll | 220 |
Nosocomialis surveillance | 221 |
Antibiotikumpolitika | 223 |
Az egészséget károsító magatartásformák | 224 |
Dohányzás | 225 |
A dohányzás epidemiológiája | 225 |
A dohányzás káros hatásáért felelős összetevők | 226 |
Passzív dohányzás | 227 |
A dohányzás megelőzése | 227 |
Alkoholfogyasztás | 228 |
Epidemiológiai jellemzők | 228 |
Az alkoholfogyasztás hatása az egészségre | 230 |
Megelőző tevékenységek | 232 |
Kábítószer-fogyasztás | 233 |
A drogfogyasztás epidemiológiája | 233 |
Főbb kábítószer-csoportok, jellegzetes droghatások | 235 |
A kábítószer-fogyasztás kialakulásának okai | 237 |
A dorgfogyasztással kapcsolatos prevenciós lehetőségek | 238 |
Környezet-egészségtan | 240 |
Ökológiai alapismeretek, humán ökológia | 240 |
A levegő egészségtana | 242 |
A levegő összetétele. A légszennyezés forrásai | 242 |
A levegő minőségének szabályozása és védelme | 243 |
A legfontosabb légszennyező vegyületek és hatásaik az egészségre | 245 |
Magyarország levegőminőségi helyzete | 250 |
A vizek egészségtana | 251 |
Az emberiség vízszükséglete | 251 |
Természetes vizek | 251 |
Az ivóvíz | 255 |
Szennyvizek, szennyvíztisztítás | 259 |
A talaj egészségtana | 260 |
A temetkezés higiénéje | 263 |
A hulladékok egészségtana | 264 |
Település-egészségtan | 268 |
A lakások egészségtana | 270 |
A fekvőbeteg intézmények egészségtana | 272 |
A gyógyszertárak egészségtana | 276 |
Az óvodák és iskolák egészségtana | 281 |
Munkaegészségtan | 283 |
A munkahely, mint expozíciós forrás | 283 |
A munka hatása a szervezetre | 285 |
A fizikai munka egészségtana | 288 |
A szellemi munka egészségtana | 290 |
A magas és alacsony hőmérsékleten végzett munka egészségtana | 291 |
A magas és alacsony nyomáson végzett munka hatása az egészségre | 294 |
A mechanikai rezgések okozta egészségkárosodások | 295 |
Zajártalmak | 295 |
Vibrációs ártalmak | 298 |
Ionizáló sugárzások | 299 |
Az ionizáló sugárzások jellemzői és biológiai hatásaik | 299 |
Akut sugárártalom | 301 |
Krónikus sugárártalom | 302 |
Az ionizáló sugárzás ártalmainak megelőzése | 302 |
Nem ionizáló sugárzások | 304 |
Ultraibolya sugárzás | 304 |
Látható fény | 305 |
Infravörös sugárzás | 306 |
Mikrohullámok | 306 |
Rádióhullámok és kisfrekvenciás terek | 307 |
Porártalmak | 307 |
A mikroporok okozta megbetegedések | 307 |
A nanorészecskék okozta megbetegedések | 314 |
Foglalkozási és környezeti toxikológia | 319 |
Általános toxikológia | 319 |
Kockázatbecslés és -kezelés | 326 |
Kémiai biztonság | 330 |
Részletes toxikológia | 332 |
Nehézfémek és vegyületeik | 332 |
A gázok toxikológiája | 336 |
Szerves oldószerek | 339 |
A műanyagok toxikológiája | 341 |
A peszticidek toxikológiája | 343 |
Perzisztens környezeti kemikáliák | 347 |
Táplálkozás- és élelmezés-egészségtan | 349 |
Alapfogalmak | 349 |
Tápanyagok | 350 |
Az egészséges táplálkozás alapelvei | 353 |
A táplálkozással összefüggő megbetegedések | 354 |
Hiányos táplálkozás | 354 |
Táplálkozástól függő krónikus nem fertőző megbetegedések | 359 |
Az élelmiszerekben előforduló egészségkárosító anyagok | 361 |
Természetes eredetű egészségkárosító anyagok | 361 |
Mikrobiológiai eredetű egészségkárosító anyagok | 362 |
Az élelmiszerekben előforduló idegen anyagok | 363 |
Az élelmiszerbiztonság alapjai | 365 |
A közétkeztetés élelmezés-egészségügyi vonatkozásai | 366 |
Az egészségügyi ellátó rendszer szervezet és működése | 369 |
Az egészségügyi ellátás alapelvei | 369 |
Az egészségügyi ellátás feltételrendszere | 369 |
Az egészségügyi ellátás dimenziói | 370 |
Az egészségügyi ellátásban szereplő partnerek | 373 |
Az egészségügyi ellátás szervezeti felépítése | 373 |
Népegészségügyi szolgáltatás | 374 |
Gyógyító-megelőző ellátás | 375 |
Speciális ellátási formák | 383 |
Veszélyeztetett csoportok egészségvédelme | 385 |
Nő-, anya- és csecsemővédelem | 385 |
Gyermek- és ifjúságvédelem | 386 |
Az idősek egészségvédelme | 387 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.