1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Népegészségtan

Szerző
Szerkesztő
Szeged
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 350 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 22 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (Nagymajtényi László)13
Egészség-Betegség, Megelőzés15
Az egészség és betegség fogalma15
Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők16
Megelőzés és egészségfejlesztés18
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat helye és szerepe a lakosság egészségi állapotának javításában23
Müller Anna: Demográfiai alapismeretek26
A demográfia adatforrásai26
Strukturális demográfia27
Népmozgalom29
Demográfiai elemző módszerek30
A természetes népmozgalom alapmutatói32
Specifikus (tisztított) népmozgalmi arányszámok33
Mortalitási elemzések35
Csecsemőhalálozás36
Perinatális halálozás37
Magzati veszteségek38
Anyai halálozás39
Korai halálozások39
Időskori halálozás41
Származtatott halálozási mutatók41
Epidemiológiai alapismeretek44
Az epidemiológia adatforrásai44
Kötelező, folyamatos bejelentések44
Regiszterek45
Az egészségügyi intézmények statisztikái45
Társadalombiztosítási statisztikák45
Az epidemiológiai vizsgálatok csoportosítása45
Deszkriptív epidemiológia48
Analitikus epidemiológia52
Intervencis epidemiológia56
Az epidemiológiai vizsgálatok tervezése, menete57
Paulik Edit: A kórnikus nem fertőző betegségek epidemiológiája59
A szív- és érrendszeri betegségek epidemiológiája61
Az ischaemias szívbetegségek epidemiológiája63
Magasvérnyomás betegség65
Cerebrovascularis betegségek66
A daganatos betegségek epidemiológiája67
A daganatos betegségek kockázati tényezői69
A daganatos betegségek megelőzése74
A leggyakoribb daganatok epidemiológiai jellemzői76
A diabetes mellitus epidemiológiája79
A caries epidemiológiája81
A krónikus májbetegségek epidemiológiája83
Az osteoporosis epidemiológiája87
A légúti betegségek epidemiológiája90
Krónikus aspecifikus légzőszervi betegségek (KALB)90
Asthma bronchiale91
A balesetek epidemiológiája95
Közlekedési balesetek92
Munkabelesetek93
Otthoni balesetek94
A balesetek megelőzése95
Az öngyilkosság epidemiológiája95
Járványtan99
Általános járványtan100
A járványfolyamat mozgató erői101
A fertőző betegségek csoportosítása103
A fertőző betegségek megelőzése103
Részletes járványtan111
Az aerogén fertőző megbetegedések járványtana111
Az enterális betegségek járványtana127
A toxicoinfekciók járványtana143
Institóris László: Hematogén és lymphogén betegségek149
A kültakarón keresztül terjedő betegségek járványtana153
Vezér Tünde: A szexuális úton terjedő fertőző betegségek járványtana160
Papp András: Zoonozisok172
Prion betegségek 188
A nosocomialis fertőzések járványtana192
Pető Éva: Az egészséget károsító magatartásformák201
Alapfogalmak201
Dohányzás202
A dohányzás káros hatásáért felelős összetevők202
Epidemiológiai helyzet203
Passzív dohányzás205
A dohányzás megelőzése205
Alkoholfogyasztás206
Az alkoholizmus fogalma206
Epidemiológiai helyzetkép208
Megelőző tevékenység210
Kábítószer-fogyasztás211
A drogfogyasztás epidemiológiája212
A kábítószer-fogyasztás egészségügyi hatásai és társadalmi vetülete214
Rizikópopuláció215
A drogfogyasztással kapcsolatos prevenciós lehetőségek216
Környezet-egészségtan217
Dési Illés: Ökológiai alapismeretek217
A levegő egészségtana219
A levegő összetétele. A légszennyezés forrásai219
A levegő minőségének szabályozása és védelme220
A legfontosabb légszennyező vegyületek és hatásaik az egészségre222
Magyarország levegőminőségi helyzete226
Papp András: A vizek egészségtana228
Az emberiség vízszükséglete229
Természetes vizek229
Az ivóvíz234
Szennyvizek, szennyvíztisztítás237
Institóriás László: A talaj egészségtana239
A hulladékok egészségtana243
Település-egészségtan247
A lakások egészségtana249
A gyógyszertárak egészségtana252
A fekvőbeteg intézmények egészségtana257
Az óvodák és iskolák egészségtana261
Munkaegészségtan263
Papp András: A munkahely, mint expozíciós forrás264
A munka hatása a szervezetre266
A fizikai munka egészségtana268
A szellemi munka egészségtana270
A magas és alacsony hőmérsékleten végzett munka egészségtana271
A magas és alacsony nyomáson végzett munka hatása az egészségre274
A mechanikai rezgések okozta egészségkárosodások276
Zajártalmak277
Vibrációs ártalmak280
Ionizáló sugárzások281
Az ionizáló sugárzások jellemzői és biológiai hatásaik281
Akut sugárártalom283
Krónikus sugárártalom284
Az ionizáló sugárzás ártalmainak megelőzése284
Nem ionizáló sugárzások286
Ultraibolya sugárzás286
Látható fény287
Infravörös sugárzás288
Mikrohullám289
Rádióhullámok289
Porártalmak290
A porok hatását befolyásoló tényezők290
Progrediáló fibrosisok292
Idegentest típusú tüdőfibrózisa294
Növényi porok okozta tüdőbetegségek296
Foglalkozási és környezeti toxikológia298
Dési Illés: Általános toxikológia298
Kockázatbecslés és -kezelés303
Kémiai biztonság307
Részletes toxikológia308
Nehézfémek és vegyületeik308
Szerves oldószerek312
A gázok toxikológiája319
A peszticidek toxikológiája320
Perzisztens környezeti kemikáliák324
Táplálkozás- és élelmezésegészségtan327
Táplálkozás és élelmezés, az esszenciális tápanyagok szerepe327
A fehérjék, szénhidrátok, zsírok328
A nem megfelelő fehérje-, szénhidrát- és zsírbevitel okozta ártalmak330
A vitaminok táplálkozás-egészségtana331
A különféle elemek táplálkzás-egészségtani szerepe334
A táplálkozással összefüggő, krónikus nem fertőző betegségek336
Az élelmiszerekben előforduló egészségkárosító anyagok337
Növényi és állati eredetű egészségkárosító anyagok338
Élelmiszer adalékanyagok339
Tecnológiai eredetű szennyezések340
Környezeti eredetű szennyezések341
Mikroorganizmusok, rovarok, rágcsálók341
Az élelmiszer-biztonság342
A közétkeztetés higénéje344
Paulik Edit: Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja 346
A Program előzményei, alapelvei346
Az alprogramok feladatai348
Egészséget támogató társadalmi környezet kialakítása348
Az egészséges életmód programjai, az emberi egészség kockázati tényezőinek csökkentése349
Az elkerülhető halálozások, megbetegedések, fogyasztékosság megelőzése349
Az egészségügyi és népegészségügyi intézményrendszer fejlesztése az egészségi állapot javítása érdekében350
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem