kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar |
---|---|
Kiadás helye: | Szeged |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Spirál |
Oldalszám: | 350 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 30 cm x 22 cm |
ISBN: | |
Bevezetés (Nagymajtényi László) | 13 |
Egészség-Betegség, Megelőzés | 15 |
Az egészség és betegség fogalma | 15 |
Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők | 16 |
Megelőzés és egészségfejlesztés | 18 |
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat helye és szerepe a lakosság egészségi állapotának javításában | 23 |
Müller Anna: Demográfiai alapismeretek | 26 |
A demográfia adatforrásai | 26 |
Strukturális demográfia | 27 |
Népmozgalom | 29 |
Demográfiai elemző módszerek | 30 |
A természetes népmozgalom alapmutatói | 32 |
Specifikus (tisztított) népmozgalmi arányszámok | 33 |
Mortalitási elemzések | 35 |
Csecsemőhalálozás | 36 |
Perinatális halálozás | 37 |
Magzati veszteségek | 38 |
Anyai halálozás | 39 |
Korai halálozások | 39 |
Időskori halálozás | 41 |
Származtatott halálozási mutatók | 41 |
Epidemiológiai alapismeretek | 44 |
Az epidemiológia adatforrásai | 44 |
Kötelező, folyamatos bejelentések | 44 |
Regiszterek | 45 |
Az egészségügyi intézmények statisztikái | 45 |
Társadalombiztosítási statisztikák | 45 |
Az epidemiológiai vizsgálatok csoportosítása | 45 |
Deszkriptív epidemiológia | 48 |
Analitikus epidemiológia | 52 |
Intervencis epidemiológia | 56 |
Az epidemiológiai vizsgálatok tervezése, menete | 57 |
Paulik Edit: A kórnikus nem fertőző betegségek epidemiológiája | 59 |
A szív- és érrendszeri betegségek epidemiológiája | 61 |
Az ischaemias szívbetegségek epidemiológiája | 63 |
Magasvérnyomás betegség | 65 |
Cerebrovascularis betegségek | 66 |
A daganatos betegségek epidemiológiája | 67 |
A daganatos betegségek kockázati tényezői | 69 |
A daganatos betegségek megelőzése | 74 |
A leggyakoribb daganatok epidemiológiai jellemzői | 76 |
A diabetes mellitus epidemiológiája | 79 |
A caries epidemiológiája | 81 |
A krónikus májbetegségek epidemiológiája | 83 |
Az osteoporosis epidemiológiája | 87 |
A légúti betegségek epidemiológiája | 90 |
Krónikus aspecifikus légzőszervi betegségek (KALB) | 90 |
Asthma bronchiale | 91 |
A balesetek epidemiológiája | 95 |
Közlekedési balesetek | 92 |
Munkabelesetek | 93 |
Otthoni balesetek | 94 |
A balesetek megelőzése | 95 |
Az öngyilkosság epidemiológiája | 95 |
Járványtan | 99 |
Általános járványtan | 100 |
A járványfolyamat mozgató erői | 101 |
A fertőző betegségek csoportosítása | 103 |
A fertőző betegségek megelőzése | 103 |
Részletes járványtan | 111 |
Az aerogén fertőző megbetegedések járványtana | 111 |
Az enterális betegségek járványtana | 127 |
A toxicoinfekciók járványtana | 143 |
Institóris László: Hematogén és lymphogén betegségek | 149 |
A kültakarón keresztül terjedő betegségek járványtana | 153 |
Vezér Tünde: A szexuális úton terjedő fertőző betegségek járványtana | 160 |
Papp András: Zoonozisok | 172 |
Prion betegségek | 188 |
A nosocomialis fertőzések járványtana | 192 |
Pető Éva: Az egészséget károsító magatartásformák | 201 |
Alapfogalmak | 201 |
Dohányzás | 202 |
A dohányzás káros hatásáért felelős összetevők | 202 |
Epidemiológiai helyzet | 203 |
Passzív dohányzás | 205 |
A dohányzás megelőzése | 205 |
Alkoholfogyasztás | 206 |
Az alkoholizmus fogalma | 206 |
Epidemiológiai helyzetkép | 208 |
Megelőző tevékenység | 210 |
Kábítószer-fogyasztás | 211 |
A drogfogyasztás epidemiológiája | 212 |
A kábítószer-fogyasztás egészségügyi hatásai és társadalmi vetülete | 214 |
Rizikópopuláció | 215 |
A drogfogyasztással kapcsolatos prevenciós lehetőségek | 216 |
Környezet-egészségtan | 217 |
Dési Illés: Ökológiai alapismeretek | 217 |
A levegő egészségtana | 219 |
A levegő összetétele. A légszennyezés forrásai | 219 |
A levegő minőségének szabályozása és védelme | 220 |
A legfontosabb légszennyező vegyületek és hatásaik az egészségre | 222 |
Magyarország levegőminőségi helyzete | 226 |
Papp András: A vizek egészségtana | 228 |
Az emberiség vízszükséglete | 229 |
Természetes vizek | 229 |
Az ivóvíz | 234 |
Szennyvizek, szennyvíztisztítás | 237 |
Institóriás László: A talaj egészségtana | 239 |
A hulladékok egészségtana | 243 |
Település-egészségtan | 247 |
A lakások egészségtana | 249 |
A gyógyszertárak egészségtana | 252 |
A fekvőbeteg intézmények egészségtana | 257 |
Az óvodák és iskolák egészségtana | 261 |
Munkaegészségtan | 263 |
Papp András: A munkahely, mint expozíciós forrás | 264 |
A munka hatása a szervezetre | 266 |
A fizikai munka egészségtana | 268 |
A szellemi munka egészségtana | 270 |
A magas és alacsony hőmérsékleten végzett munka egészségtana | 271 |
A magas és alacsony nyomáson végzett munka hatása az egészségre | 274 |
A mechanikai rezgések okozta egészségkárosodások | 276 |
Zajártalmak | 277 |
Vibrációs ártalmak | 280 |
Ionizáló sugárzások | 281 |
Az ionizáló sugárzások jellemzői és biológiai hatásaik | 281 |
Akut sugárártalom | 283 |
Krónikus sugárártalom | 284 |
Az ionizáló sugárzás ártalmainak megelőzése | 284 |
Nem ionizáló sugárzások | 286 |
Ultraibolya sugárzás | 286 |
Látható fény | 287 |
Infravörös sugárzás | 288 |
Mikrohullám | 289 |
Rádióhullámok | 289 |
Porártalmak | 290 |
A porok hatását befolyásoló tényezők | 290 |
Progrediáló fibrosisok | 292 |
Idegentest típusú tüdőfibrózisa | 294 |
Növényi porok okozta tüdőbetegségek | 296 |
Foglalkozási és környezeti toxikológia | 298 |
Dési Illés: Általános toxikológia | 298 |
Kockázatbecslés és -kezelés | 303 |
Kémiai biztonság | 307 |
Részletes toxikológia | 308 |
Nehézfémek és vegyületeik | 308 |
Szerves oldószerek | 312 |
A gázok toxikológiája | 319 |
A peszticidek toxikológiája | 320 |
Perzisztens környezeti kemikáliák | 324 |
Táplálkozás- és élelmezésegészségtan | 327 |
Táplálkozás és élelmezés, az esszenciális tápanyagok szerepe | 327 |
A fehérjék, szénhidrátok, zsírok | 328 |
A nem megfelelő fehérje-, szénhidrát- és zsírbevitel okozta ártalmak | 330 |
A vitaminok táplálkozás-egészségtana | 331 |
A különféle elemek táplálkzás-egészségtani szerepe | 334 |
A táplálkozással összefüggő, krónikus nem fertőző betegségek | 336 |
Az élelmiszerekben előforduló egészségkárosító anyagok | 337 |
Növényi és állati eredetű egészségkárosító anyagok | 338 |
Élelmiszer adalékanyagok | 339 |
Tecnológiai eredetű szennyezések | 340 |
Környezeti eredetű szennyezések | 341 |
Mikroorganizmusok, rovarok, rágcsálók | 341 |
Az élelmiszer-biztonság | 342 |
A közétkeztetés higénéje | 344 |
Paulik Edit: Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja | 346 |
A Program előzményei, alapelvei | 346 |
Az alprogramok feladatai | 348 |
Egészséget támogató társadalmi környezet kialakítása | 348 |
Az egészséges életmód programjai, az emberi egészség kockázati tényezőinek csökkentése | 349 |
Az elkerülhető halálozások, megbetegedések, fogyasztékosság megelőzése | 349 |
Az egészségügyi és népegészségügyi intézményrendszer fejlesztése az egészségi állapot javítása érdekében | 350 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.