A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Német olvasókönyv és nyelvtan/Mezei gazdaság- és kertészettan

Német olvasókönyv és nyelvtan mindkét nembeli polgári iskolák számára - Első rész: Mezei gaazdaság- és kertészettan vagy a földmivelés, növénytermelés, gazd. állat-, méh-, selyemhernyó-termesztés, konyha- és gyümölcskertészet, gazd. fatenyésztés, szőlőmüvelés, kis gazdaság és kertrendezés szabályainak ismertetése - Tanítóképezdék számára

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Méhner Vilmos
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 276 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Német olvasókönyv és nyelvtan
Olvasmányok1
Jegyzetek az olvasmányokhoz86
A német nyelvtan vázlata
Betük és hangok108
A névelő109
A főnév117
A melléknév120
A névmás122
Az ige127
A határozó szó135
Az előljáró136
A kötő szó137
Megjegyzés138
Mezei gazdaság- és kertészettan
Előszó3
Mezei gazdaság és kertészettan5
Mezei gazdaságtan5
Bevezetés. A mezei gazdaság és gazdaságtan fogalma s ez utóbbi felosztása5
Földművelés5
A talaj és annak eredete. A különféle talajok tulajdonságai5
A növényéletnek a talajon kívül egyéb kellékei. Az éghajlat és minősége8
A növények táplálkozása9
Telkesítések és javítások11
A talaj megművelése s az erre való eszközök12
A trágya és a trágyázás15
A vetés és előkészületei17
A vetés módja és ideje19
A növények ápolása a vetés után21
A növények letakarítása s a termények eltartása23
Növénytermelés26
Gabonafélék26
Hüvelyes növények29
Kapás növények30
Ipari és kereskedelmi növények. Olajnövények33
Fonalnövények35
Kereskedelmi növények36
Takarmánynövények38
Rét- és legelőművelés41
A rétekről41
A rétek gondozása42
A szénakészítés43
A legelők44
Gazdasági állattenyésztés45
A gazdasági állattenyésztésről általában45
A sikeres állattenyésztés föltételei. Az állatok táplálása46
Lótenyésztés. A lovakról49
Csikónevelés50
A lovak betegségei51
Szarvasmarhatenyésztés53
A szarvasmarhákról53
A szarvasmarha táplálásmódja54
A hasas tehenekkel és s a kis borjakkal való bánásmód55
Az ökrökről és bivalyokról56
A szarvasmarhák betegségei56
Juh- és kecsketenyésztés58
A juhokról58
A bárányozás59
A juhok táplálása59
A juhok gyapjutermelése, mosatása és nyiretése60
A juhok betegségei61
A kecskékről63
Sertéstenyésztés63
Baromfitenyésztés64
Méhtenyésztés65
A méhtenyésztés fontossága65
A méhek fajai és nemei66
A méhesekről66
A kasok vagy kaptárok67
A méhek szaporodása68
A rajzás69
Mézanyagot adó növények72
A méhek betegségei és ellenségei73
Méz-szüret; viaszkészítés74
A méhek kiteleltetése76
Selyemhernyó-tenyésztés, kapcsolatban az eperfa-tenyésztéssel77
Selyemhenyó-tenyésztés77
A selyemhernyó fajai77
Az eper-selymér77
A selyemhernyó tenyészhelye78
A selyemhernyó kikeltetése s a további eljárás79
Részletes utasítása a selyemhernyó étetésére az öt életszak alatt80
A selyemhernyók bekötése s a gubók értékesítése80
Magtermelés82
Eperfa-tenyésztés82
Az eperfa szaporítása82
A kikelt eperfákkal való bánásmód83
Az eperfák állandó helyre ültetése s ápolása84
A levelezésről84
Gazdaságrendezés85
A gazdaság rendezés s annak első tényezői85
A gazdaság rendezés második főtényezője85
Gazdasági rendszerek86
A gazdaság térileg való rendezése88
A gazdasági építkezésekről88
A munkaerő és a gépek88
Kertészettan90
Kertészet90
A kertekről általában s a kertészettan fogalma90
A konyhakertekről90
A konyhakert czélja, fekvése és földje90
A konyhakert felosztása91
A kerti munkák és eszközök92
Melegágyak92
Egyéb veteményezés93
A gyöknövényekről94
Széles levelű vagy torzsás zöldségek94
A salátafélék95
A hagymák95
A hüvelyes és kobakos növények96
Egyéb konyhakerti növények97
Orvosi növények és virágok97
Magtermesztés98
A gyümölcsös kertekről98
A gyümölcsöskert alakítása98
A csemete iskolákról99
A megsemmisítendő alanyokat vagy vadonczokat nevelő magvakról99
A gyümölcsmagvak veteményezése99
A lágy magvak kiültetése100
A gyümölcsfák nemesítése. Ágakkal való nemesítés100
Szemzés útján való nemesítés102
A nemesítés sikerének föltételei103
Az oltó-viasz, oltótapasz és a kötöző anyagok104
Az oltványok állandó helyre ültetésének ideje, kora és egyéb figyelembe veendő körülmények104
A gyümölcsfa átültetésénél követendő eljárás106
A kiültetett gyümölcsfák ápolása107
A gyümölcsfák ellenségei108
A gyümölcsfák betegségei és terméketlensége109
Szőlőmivelés; borkészités és kezelés109
Szőlőmivelés109
A föld és szőlőfaj109
A szőlőtelek előleges előkészítése110
Az uj szőlők ültetése110
Az uj ültetvény ápolásáról112
A nyári szőlő-munkák112
A metszést követő egyéb nyári munkák a szőlőben115
Téli munkák a szőlőben116
Döntés és homlitás116
Borkészítés és borkezelés117
A szüret118
A szüret sikerének egyéb tényezői119
A szőlő összetaposása s az erjedés120
Az erjedésben működő alkatrészek tulajdonságai és feladata120
A vörösbor készítése121
Az erjesztés után követendő eljárás és az erjesztő készülék122
A fehérborok készítése123
Az ó-borok kezelése a pinczében123
Az üres hordók kezelése125
Különféle mérőeszközök127
Gazdasági fatenyésztés127
A feültetés előnyei127
A fák és talajaik128
A famagvak vetése128
A kikelt fácskák ápolása128
A gazdasági fák dugványozása129
A gazdasági fák czélszerű kiültetése129
A gazdasági fák s az erdők használata130
Eleven sövények alakítása131

H. Kiss Kálmán

H. Kiss Kálmán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: H. Kiss Kálmán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem