Német olvasókönyv és nyelvtan | |
Olvasmányok | 1 |
Jegyzetek az olvasmányokhoz | 86 |
A német nyelvtan vázlata | |
Betük és hangok | 108 |
A névelő | 109 |
A főnév | 117 |
A melléknév | 120 |
A névmás | 122 |
Az ige | 127 |
A határozó szó | 135 |
Az előljáró | 136 |
A kötő szó | 137 |
Megjegyzés | 138 |
Mezei gazdaság- és kertészettan | |
Előszó | 3 |
Mezei gazdaság és kertészettan | 5 |
Mezei gazdaságtan | 5 |
Bevezetés. A mezei gazdaság és gazdaságtan fogalma s ez utóbbi felosztása | 5 |
Földművelés | 5 |
A talaj és annak eredete. A különféle talajok tulajdonságai | 5 |
A növényéletnek a talajon kívül egyéb kellékei. Az éghajlat és minősége | 8 |
A növények táplálkozása | 9 |
Telkesítések és javítások | 11 |
A talaj megművelése s az erre való eszközök | 12 |
A trágya és a trágyázás | 15 |
A vetés és előkészületei | 17 |
A vetés módja és ideje | 19 |
A növények ápolása a vetés után | 21 |
A növények letakarítása s a termények eltartása | 23 |
Növénytermelés | 26 |
Gabonafélék | 26 |
Hüvelyes növények | 29 |
Kapás növények | 30 |
Ipari és kereskedelmi növények. Olajnövények | 33 |
Fonalnövények | 35 |
Kereskedelmi növények | 36 |
Takarmánynövények | 38 |
Rét- és legelőművelés | 41 |
A rétekről | 41 |
A rétek gondozása | 42 |
A szénakészítés | 43 |
A legelők | 44 |
Gazdasági állattenyésztés | 45 |
A gazdasági állattenyésztésről általában | 45 |
A sikeres állattenyésztés föltételei. Az állatok táplálása | 46 |
Lótenyésztés. A lovakról | 49 |
Csikónevelés | 50 |
A lovak betegségei | 51 |
Szarvasmarhatenyésztés | 53 |
A szarvasmarhákról | 53 |
A szarvasmarha táplálásmódja | 54 |
A hasas tehenekkel és s a kis borjakkal való bánásmód | 55 |
Az ökrökről és bivalyokról | 56 |
A szarvasmarhák betegségei | 56 |
Juh- és kecsketenyésztés | 58 |
A juhokról | 58 |
A bárányozás | 59 |
A juhok táplálása | 59 |
A juhok gyapjutermelése, mosatása és nyiretése | 60 |
A juhok betegségei | 61 |
A kecskékről | 63 |
Sertéstenyésztés | 63 |
Baromfitenyésztés | 64 |
Méhtenyésztés | 65 |
A méhtenyésztés fontossága | 65 |
A méhek fajai és nemei | 66 |
A méhesekről | 66 |
A kasok vagy kaptárok | 67 |
A méhek szaporodása | 68 |
A rajzás | 69 |
Mézanyagot adó növények | 72 |
A méhek betegségei és ellenségei | 73 |
Méz-szüret; viaszkészítés | 74 |
A méhek kiteleltetése | 76 |
Selyemhernyó-tenyésztés, kapcsolatban az eperfa-tenyésztéssel | 77 |
Selyemhenyó-tenyésztés | 77 |
A selyemhernyó fajai | 77 |
Az eper-selymér | 77 |
A selyemhernyó tenyészhelye | 78 |
A selyemhernyó kikeltetése s a további eljárás | 79 |
Részletes utasítása a selyemhernyó étetésére az öt életszak alatt | 80 |
A selyemhernyók bekötése s a gubók értékesítése | 80 |
Magtermelés | 82 |
Eperfa-tenyésztés | 82 |
Az eperfa szaporítása | 82 |
A kikelt eperfákkal való bánásmód | 83 |
Az eperfák állandó helyre ültetése s ápolása | 84 |
A levelezésről | 84 |
Gazdaságrendezés | 85 |
A gazdaság rendezés s annak első tényezői | 85 |
A gazdaság rendezés második főtényezője | 85 |
Gazdasági rendszerek | 86 |
A gazdaság térileg való rendezése | 88 |
A gazdasági építkezésekről | 88 |
A munkaerő és a gépek | 88 |
Kertészettan | 90 |
Kertészet | 90 |
A kertekről általában s a kertészettan fogalma | 90 |
A konyhakertekről | 90 |
A konyhakert czélja, fekvése és földje | 90 |
A konyhakert felosztása | 91 |
A kerti munkák és eszközök | 92 |
Melegágyak | 92 |
Egyéb veteményezés | 93 |
A gyöknövényekről | 94 |
Széles levelű vagy torzsás zöldségek | 94 |
A salátafélék | 95 |
A hagymák | 95 |
A hüvelyes és kobakos növények | 96 |
Egyéb konyhakerti növények | 97 |
Orvosi növények és virágok | 97 |
Magtermesztés | 98 |
A gyümölcsös kertekről | 98 |
A gyümölcsöskert alakítása | 98 |
A csemete iskolákról | 99 |
A megsemmisítendő alanyokat vagy vadonczokat nevelő magvakról | 99 |
A gyümölcsmagvak veteményezése | 99 |
A lágy magvak kiültetése | 100 |
A gyümölcsfák nemesítése. Ágakkal való nemesítés | 100 |
Szemzés útján való nemesítés | 102 |
A nemesítés sikerének föltételei | 103 |
Az oltó-viasz, oltótapasz és a kötöző anyagok | 104 |
Az oltványok állandó helyre ültetésének ideje, kora és egyéb figyelembe veendő körülmények | 104 |
A gyümölcsfa átültetésénél követendő eljárás | 106 |
A kiültetett gyümölcsfák ápolása | 107 |
A gyümölcsfák ellenségei | 108 |
A gyümölcsfák betegségei és terméketlensége | 109 |
Szőlőmivelés; borkészités és kezelés | 109 |
Szőlőmivelés | 109 |
A föld és szőlőfaj | 109 |
A szőlőtelek előleges előkészítése | 110 |
Az uj szőlők ültetése | 110 |
Az uj ültetvény ápolásáról | 112 |
A nyári szőlő-munkák | 112 |
A metszést követő egyéb nyári munkák a szőlőben | 115 |
Téli munkák a szőlőben | 116 |
Döntés és homlitás | 116 |
Borkészítés és borkezelés | 117 |
A szüret | 118 |
A szüret sikerének egyéb tényezői | 119 |
A szőlő összetaposása s az erjedés | 120 |
Az erjedésben működő alkatrészek tulajdonságai és feladata | 120 |
A vörösbor készítése | 121 |
Az erjesztés után követendő eljárás és az erjesztő készülék | 122 |
A fehérborok készítése | 123 |
Az ó-borok kezelése a pinczében | 123 |
Az üres hordók kezelése | 125 |
Különféle mérőeszközök | 127 |
Gazdasági fatenyésztés | 127 |
A feültetés előnyei | 127 |
A fák és talajaik | 128 |
A famagvak vetése | 128 |
A kikelt fácskák ápolása | 128 |
A gazdasági fák dugványozása | 129 |
A gazdasági fák czélszerű kiültetése | 129 |
A gazdasági fák s az erdők használata | 130 |
Eleven sövények alakítása | 131 |