1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nagymamától, szeretettel!

Egy egészen másfajta szakácskönyv

Szerző

Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-219-805-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Hittel vallom: egy jó sólet-recept maradandóbb, mint egy ércszobor. Bizonyíték kell? Tessék! Ki tudja ma már, ki volt Wellington? Nemde, egy -bélszín feltalálója! Mit is játszott Újházy? Tán csak nem levest főzetett? S Madame Dubarry? Ki volt a lovagja? Netán egy karfiol? S-a többiek: Orly? Hadik? A szobrok és hősök jönnek-mennek, új hősök teremnek, új szobrokkal. De a krumplipüré, a rántott hús örök. Nem beszélve a húslevesről. Ez a receptes könyvecske nem szakácskönyv. Családi lenyomat inkább. Nosztalgia is, persze. De szeretném .átadni mindazt, amit a múlt század ötvenes éveiben ellestem és a későbbi évtizedekben hozzá barkácsoltam. Hátha valaki nem tudja, nem így tudja, vagy jobban tudja, de ezt is ki szeretné próbálni.

Tartalom

ELŐSZÓ 7
Az adagolásról 10
A NAGYMAMA KONYHÁJA 11
Krémek, előételek 12
Körözött 12
Zsidó tojás 12
Hideg libamáj zsírjában 13
Hideg libamáj, ahogy „Teve" csinálja 14
Sült tök 15
Eördögh-ék reggeli lakomája 16
Első ebéd 17
Húsleves - Rántott hús - Kovászos uborka 17
Az első ebéd másnapján 21
Maceszgombóc, leveshús, fokhagymaszósz 21
Második ebéd 22
Gulyásleves, császármorzsa 22
Harmadik ebéd 23
Lebbencsleves, sült libacomb, egy kis töltött libanyak és rántott libamáj
szilvás káposztával 23
Negyedik ebéd 26
Csülkös bableves, szilvásgombóc vagy barátfüle 26
Ötödik ebéd 28
Becsinált leves, rakott krumpli 28
Hatodik ebéd 29
Paradicsomleves, székelykáposzta (vagy töltött káposzta) 29
Hetedik ebéd 31
Gombaleves, vadas marhahús 31
Nyolcadik ebéd 32
Fokhagyma krémleves, rakott kel 32
Kilencedik ebéd 34
Köménymagleves (suhantékosan), töltött paprika 34
Pörköltek és paprikások 36
Sertéspörkölt, körömpörkölt, májas-velős csülökpörkölt 37
Sertésszelet paprikásan 38
Bakonyi sertésszelet 38
Belevaló kis vörösboros-tárkonyos marhapöri, valamint pacalpörkölt 39
Birkapörkölt 40
Pincepörkölt 40
Borjúpaprikás 41
Csirkepaprikás tejfölösen és zúzapörkölt 41
Gombapaprikás és csirkés-gombás paprikás 42
Köretként hozzájuk tarhonya 43
O vagy egy jó kis juhtúrós puliszka 44
Resztelt máj 45
Paprikás krumpli 45
Lecsó 46
fasírtok világa 47
Fasírt #I 47
Fasírt #2 48
Fasírt #3 48
Főzelékek 50
Krumplifőzelék 50
Lencsefőzelék 50
Kelkáposzta-, zöldbab-, tök-, zöldborsó- és kukoricafőzelék, s a jó öreg
spenót 51
Sólet 53
Kocsonya 55
Húsvéti sonka 56
A húsvéti sonka utóhasznosítása 57
1. Sült füstölt főtt sonka (más néven: Kasseli) 57
2. Kaszásleves 58
Húsvéti bárány 58
Édességek 60
Beigli 60
Flódni 61
Kuchni 63
Madártej 64
Ganalas 64
Mákos guba 65
Túrógombóc 66
Almás pite 66
Csokitorta 67
AMI KONYHÁNK 69
Előételek, krémek 71
Fokhagymás túrókrém 71
Padlizsánkrém 71
Füstölt szardínia-krém 72
Töltött tojás 72
Töltött tojás #2 73
Curry-s rakott tojás 73
Amerikai pirítós 74
Tükörtojás 75
Levesek 77
Nem francia hagymaleves 77
Póréhagymaleves 77
Póréhagymaleves bébifokkal 78
Bébifokos zöldségleves 80
Brokkoli krémleves 80
Karfiol krémleves 81
Szárnyasok 82
Szalonnás-málnás jérce 82
Csirke fokhagyma gőzében 83
Csirke sóágyon (hamis grillcsirke) 84
Csirkecombok, májas ágyon 85
Káposztás csirke 86
Vasárnapi tárkonyos csirke 86
Savanykás zúza 87
Sült pulykacomb 88
A sült pulykacomb utóélete 88
Pulykacomb Rémeskében (vagy sütőedényben) 89
Pulykamell Lucullus módon 91
Hideg brassói pulykamell 92
Narancsos kacsa 92
Tokaji almás kacsamell 94
Nehéz húsok 96
Szűzérmék olaszosan 96
Szűzérmék fűszeresen 97
Fűszeres szűzérme-variáció #1 98
Fűszeres szűzérme-variáció #2 98
Olasz rántott szelet 99
Egy jó kis csülök 99
Máj, soproniasan 100
Rakott lencse, füstölt sertéshússal 101
Bélszín, hamis vadas szósszal 102
Marhasült „egyenesen", a világ legjobb marhasültje 102
Marhasült „fordítva" 103
Vajon párolt marhaszeletek 104
Sörben párolt marha 105
Sörös változatok 105
Kávéban párolt marha 106
Orosz töltött káposzta 107
Halak 108
Lazac, fehér hagymán 108
Lazac, tokajis-gombás lencseágyon 108
Afrikai törpeharcsa, pikáns mártásban 109
Hal, csak úgy, mediterrán módon 110
Hal, csak úgy, még egyszer 111
Grillezés 112
Mustáros pác 113
Mustáros pác másképpen 113
Tandoor pác 114
Édes-mézes pác 114
Vadnyugati steak pác 115
Zöld szószos marhaszelet 115
Végezetül: Feta-sajtos - paradicsomos grillfasírt 116
Raclette 117
Puha grillezett marhaszelet 117
zöldségek, veggi ínyencségek, saláták 118
Zöldségek curry-vel 118
Zöldséges tofu-pite 119
Sült paprika 119
Spenótos gomba 120
Répa-alma saláta 121
Bécsi krumplisaláta 121
Édességek 122
Kókuszos golyócskák 122
Nagyon diétás almás süti 122
Csokis-rumos gerinc 123

Sós Péter János

Sós Péter János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sós Péter János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem