1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nagyanyáink konyhájából

Takto varila starká/A pestkörnyéki szlovák őslakosságú települések hagyományos ételeinek gyűjteménye

Szerkesztő
Ecser
Kiadó: Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete
Kiadás helye: Ecser
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 256 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Szlovák  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-06-6163-8
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, fekete-fehér illusztrációkkal. Megjelent 850 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Biztosan sokunk emlékezetében él gyermekkorunk friss kalácsillata, a kemencében pattogó rőzse füstje vagy a konyhában sercegő zsír illata. Ki ne emlékezne a nagymama omlós süteményére, a... Tovább

Előszó

Biztosan sokunk emlékezetében él gyermekkorunk friss kalácsillata, a kemencében pattogó rőzse füstje vagy a konyhában sercegő zsír illata. Ki ne emlékezne a nagymama omlós süteményére, a disznóvágások laktató ételeire és a hagyományos lakodalmak roskadásig telt asztalaira?
Az évszázadokon át generációról generációra hagyományozott régi ételeink mára talán kissé feledésbe merültek, ám némelyiküket modern világunkban is érdemes egy-egy jeles alkalommal megkóstolni.
A Budapest szomszédságában fekvő szlovák őslakosságú települések a törökdúlás után a 18. században települtek újjá a Felvidékről érkezett lakossággal. A telepesek leszármazottai a lehetőségekhez képest igyekeznek őseik szokásait megtartani, illetve a fiatalabb generációknak átadni. A hagyományápolók büszkén öltik magukra színes népviseletüket, örömmel dalolják elődeink nótáit, vígan táncolják a tőlük tanult táncokat. Egyre több településen működik helytörténeti gyűjtemény is, ahol az előttünk járó nemzedékek tárgyi kultúráját láthatjuk. Nemzetiségi kultúránk ápolásához hozzátartozik gasztronómiai örökségünk megóvása is, mellyel a már-már feledésbe merült hagyományos ünnepi és hétköznapi szlovák ételek kerülhetnek ismét az asztalra.
Még élnek azok az idősebb háziasszonyok, akik a hagyományos tót ízek készítését ismerik, valamint a térségben működű szlovák civil szervezetek és önkormányzatok is igyekeztek minél jobban feleleveníteni régi szlovák ételeinket. Fesztiválokon, közösségi ünnepek alkalmával is erősítjük kötődésünket a tót konyhához: a kistarcsai görhönyfesztivál, a sóskúti kapusznyíkfesztivál, az ecseri sladká sobota, a kerepesi szlovák disznótor, a csömöri szlovák lakodalmas menü, a sári rétesnapok, a nagytarcsai szlovák süteményverseny olyan alkalmak, ahol belekóstolhatunk elődeink étrendjébe.
Annak érdekében, hogy gasztronómiai kultúránk széles körben elérhető legyen, a még fellelhető régi recepteket gyűjteménybe rendeztük. így a fiatalabb generációk és a magyar főváros szomszédságában újonnan letelepedett lakosok is megismerhetik a települések régi szlovák ízeit. A szlovák-magyar nyelvű kiadvány fejezetenként mutatja be a régió ételeit, megjelölve, hogy az adott étel melyik településről, kitől származik. A fejezetek ünnepnapokhoz, jeles alkalmakhoz kapcsolódnak, ezekben a fejezetekben kerülnek bemutatásra jellegzetes ételeink. Vissza

Tartalom

Az Olvasóhoz 5
Elöljáróban 9
Mindennapi kenyerünk 11
Receptek
Karácsonyi ostya 19
Tejfölös paradicsomleves 21
Bejgli kelt tésztából 23
Pörkölt füstölt oldalasból és füstölt kolbászból 25
Csöröge fánk 27
Farsangi fánk 29
Mákos kukorica 31
Korpacibere leves 33
Virágvasárnapi babfőzelék 35
Nagycsütörtöki tojásfőzelék 37
Túrós krumpli 39
Káposztás táska 41
Krampampuli 43
Táskaleves 45
Szőlős lepény 47
Szüreti kolbász 49
Paprikás krumpli nokedlivel 51
Baba 53
Kuglóf 55
Hólabda 57
Rúrka 59
Koma rúrka 61
Diós batyu 63
Orjaleves cérnametélttel 65
Ludaskása 67
Csirkepörkölt csigatésztával 69
Töltött tyúk 71
Töltött rúrka 73
Lakodalmas örömkalács 75
Tekert mákos rétes 77
Vese velővel 79
Májas 81
Lucskos káposzta disznóvágás után 83
Kocsonya 85
Hájas tészta 87
Hájas pogácsa disznótorosan 89
Bableves 91
Csicseriborsó leves 93
Sóskúti gombóc bableveshez 95
Krumpligombócleves 97
Káposztaleves 99
Savanyú káposztaleves 101
Húsos cibere levesek 103
Kolbászleves krumplival 105
Krumplileves 107
Tésztaleves 109
Hagymatáska leves 111
Csengőleves 113
Rizsleves 115
Salátaleves 117
Füstölt leves 119
Tejleves zámelinával 121
Zöldségleves 123
Krumplis kása 125
Köleskásás tészta 127
Kukoricakása 129
Ganca 131
Zsemlés gombóc 133
Savanyúkáposztás nudli 135
Krumplilángos 137
Szilvalekváros derelye (barátfüle) 139
Széletészta 141
Kukoricakása nudlival 143
Csusza tepertős savanyúkáposztával 145
Szúrós galuska 147
Núdli 149
Trencsényi galuska 151
Nagygombóc 153
Vert sütemény 155
Bukta 157
Görhöny 159
Ganca 161
Hókifli 163
Káposztás táska 165
Krumplis pogácsa 167
Zsíros krumplipogácsa 169
Morzsolt sütemény 171
Töpörtyűs pogácsa 173
Rétes 175
Török rétes 177
Leveles tészta 179
Vakarcs 181
Tokhagymamártás 183
Zöldborsófőzelék 185
Tüdőfőzelék 187
Zsemleszósz 189
Lusta asszony receptje 191
Házi készítésű sajt 193
Flutni 195
Ganca 197
Krumplibaba 199
Zápraskás krumpli 201
Rahó 203
Rösztikés hús 205
Gömöri gombóc 207
Kranknédli 209
Aranyleves 211
Tejes bableveshabarással 213
Lucskos káposzta füstölt hússal 215
Hájastészta másképpen (főtt hájjal) 217
Trubelka 219
Kukoricás-meggyes görhöny 221
Rántásos kenyér 223
Tejessaláta fokhagymásan 225
Dinsztelt saláta 227
Vegyes vágott savanyúság 229
Receptek 235
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem