Bevezetés | 5 |
A mai ember kertje | 7 |
Telekből házikert | 21 |
A kert különböző egységeinek méretezése | 24 |
A kertlétesítés esztétikai szempontjai | 29 |
A kertlétesítés technikai műveletei | 33 |
A házikert berendezéseivel a belterjességet fokozhatjuk | 36 |
A házikerti termesztés berendezései | 37 |
Kerti munkák eszközei és kisgépei | 40 |
A jó talajmunka sok hiányosságot pótolhat | 48 |
A trágya a növény tápláléka | 54 |
Trágyafélék | 55 |
Trágyázási módok | 60 |
A növények tápanyagigénye | 62 |
A jól végzett vetés és plaántanevelés a növények gyors növekedésének alapja | 63 |
A mag előkészítése a vetéshez | 63 |
A vetés | 65 |
A vetés helye | 66 |
A vetés talajaq | 67 |
A vetés módja | 69 |
A vetés ideje | 71 |
A vetés ápolása | 74 |
A palántanevelés | 76 |
Az ültetést a növény ne érezze meg! | 79 |
A növényápolás célja: a növény igényeinek kielégítése | 85 |
A kapálás | 86 |
A gyomlálás | 90 |
Az öntözés | 90 |
A fagyvédelem | 97 |
A fejtrágyázás | 101 |
Egyéb ápolási munkák | 102 |
Kora tavasszal friss zöldség: hajtatással | 109 |
Különleges zöldségnövények | 114 |
Útmutató az egyes zöldségfélék termesztéséhez (táblázat) | 116 |
A kázikert gyümölcsöse | 122 |
A termelőfelület, házikerti faalakok és koronaformák | 122 |
Az intenzív koronaformák | 124 |
A hagyományos koronaformák | 129 |
A telepítés | 131 |
A metszésről röviden | 133 |
A koronaalakító metszés | 133 |
A ritkító metszés | 134 |
A termőre metszés | 135 |
Télen, nyáron gyümölcs - különböző fajtákkal | 137 |
A bő termés egyéb feltételei | 141 |
Termékenyülési viszonyok | 141 |
A gyümölcsös öntözése | 142 |
Tápanyagellátás a gyümölcsösben | 142 |
Őszi-téli munkák a gyümölcsösben | 144 |
A házikerti szőlőművelés módja a lugasművelés | 145 |
A szőlő telepítése | 148 |
A szőlő metszése | 149 |
A lugasművelés szőlőfajtái | 153 |
A nagy szőlőtermés egyéb feltételei | 153 |
A szőlő öntözése | 153 |
A szőlő tápanyagellátása | 154 |
Védjük növényeinket a kártevőktől, betegségektől! | 156 |
Ne mérgezzük magunkat feleslegesen! | 156 |
Vegyszeres növényvédelem | 158 |
Gombaölő szerek | 159 |
Rovarölő szerek | 160 |
Atkaölő szerek | 161 |
Csigaölő szerek | 161 |
A leggyakoribb kórokozók és kártevők elleni védekezés a gyümölcsösben, szőlőben | 161 |
Alma | 161 |
Cseresznye, meggy | 162 |
Dió | 162 |
Kajszibarack | 162 |
Körte | 163 |
Málna | 163 |
Őszibarack | 163 |
Szilva | 164 |
Szőlő | 164 |
A leggyakoribb kórokozók és kártevők elleni védekezés a zöldségeskertben | 165 |
Bab | 165 |
Borsó | 165 |
Burgonya | 165 |
Csemegekukorica | 166 |
Görög- és sárgadinnye | 166 |
Gyökérgumósok | 166 |
Hagyma | 167 |
Káposztafélék | 167 |
Paprika | 167 |
Paradicsom | 168 |
Saláta | 168 |
Uborka | 168 |
Milyen növényvédő szereket szerezzünk be? | 169 |
Folyamatos betakarítás = folyamatos ellátás | 171 |
A zöldség és a gyümölcs téli tárolásáról | 174 |
Egyszerű, gyors tartósítási módok | 179 |
A dísznövények helye a házikertben | 183 |
A gyep | 185 |
Fák, cserjék | 189 |
Évelő és egynyári virágok | 198 |
A házikert "üzemterve", könyvvitele, feljegyzései, kísérletei | 206 |
Ajánlott irodalom | 211 |