kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Egészségügyi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 318 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 38 fekete-fehér ábrával. |
Előszó | 3 |
Néhány szó a szervezet tápanyagszükségletéről | 5 |
A diétás étel elkészítésének módjai | 8 |
Háztartási tanácsok a diétás étrendek könnyebb elkészítéséhez és az ételek egészséges kezeléséhez | 13 |
A száj és nyelőcső betegségei | 18 |
Étrendi kezelés | 18 |
Étrendi eljárások | 19 |
A száj- és nyelőcsőbetegségek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 20 |
Folyékony étrend | 20 |
Pépes étrend | 21 |
Gyomorbetegségek | 23 |
Étrendi kezelés | 23 |
Étrendi eljárások | 25 |
A gyomorbetegek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 29 |
Heveny gyomorhurut | 29 |
Idült gyomorhurut | 30 |
Kímélő, gyengébb ingerképző diétás étrend | 32 |
Erősebb ingerképző diétás étrend (kevés savnál) | 35 |
A gyomor- és nyombélfekély diétás étrendje | 37 |
Szigorúbb kímélő étrend | 37 |
Enyhébb kímélő étrend | 39 |
Munkahelyre vihető ebédek mintái gyógyult fekélybetegek részére | 41 |
Pentzoldt-féle táblázat | 42 |
Bélbetegségek | 43 |
Étrendi kezelés | 43 |
Étrendi eljárások | 44 |
A bélhurut és a székrekedés kezelésének étrendje. Étrendminták | 45 |
Heveny bélhurut diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 45 |
Erjedéses hasmenés diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 47 |
Rothadásos hasmenés diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 49 |
Idült (fekélyes) vastagbélhurut (colitis) diétás étrendje. Étrendminták | 51 |
A székrekedés diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 54 |
A máj- és epeutak betegségei | 61 |
Étrendi kezelés | 61 |
Étrendi eljárások | 62 |
A máj- és epebetegségek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 64 |
Epehólyag-gyulladás, hurutos sárgaság étrendje | 64 |
Epekőroham utáni étrend | 68 |
Idült májgyulladás étrendje | 71 |
Munkahelyre vihető diétás ételek étrendje | 77 |
Szív- és érbetegségek | 80 |
Étrendi kezelés | 80 |
Étrendi eljárások | 82 |
A szív- és érbetegségek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 84 |
Sómentes, szigorú étrend | 84 |
Sómentes, enyhébb étrend | 85 |
Sószegény, szívkímélő étrend (nem annyira szigorú) | 87 |
Magas vérnyomás diétás étrendje. Étrendminták | 89 |
Sómentes, fehérjeszegény étrend | 89 |
Vesebetegségek | 91 |
Étrendi kezelés | 91 |
Étrendi eljárások | 92 |
Vesebetegségek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 94 |
Vesebetegségeknél, szívbetegségeknél és magasvérnyomásnál az orvos által előírt koplaló és szomjaztató napok utáni szigorított napok étrendje | 94 |
Szigorú nyers étrend | 95 |
Szigorú, nyers gyümölcsnap | 95 |
Bővített nyers étrend | 95 |
Rizsnap (nyári) | 95 |
Rizsnap (téli) | 95 |
Burgonyanap | 96 |
Főzeléknap | 96 |
Az ételek elkészítése | 96 |
Szigorú, nyers étrend | 96 |
Nyári minták | 96 |
Téli minták | 97 |
Nyers tálakhoz adható mártások | 97 |
Rizsnap (nyári) | 97 |
Rizsnap (téli) | 98 |
Burgonyanap | 98 |
Főzeléknap | 98 |
Heveny gyulladás étrendmintái | 99 |
Só- és fehérjeszegény étrend | 101 |
Bővített átmeneti étrend | 102 |
Bővített állandó étrend | 104 |
Munkahelyre vihető ételek | 105 |
Cukorbaj | 107 |
Étrendi kezelés | 107 |
Étrendi eljárások | 110 |
Cukorbetegek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 122 |
40 fehérjét és 100 szénhidrátot tartalmazó étrend olyan cukorbetegek számára, akik inzulint nem kapnak | 122 |
50 fehérje, 100-130 szénhidrát 100* ételben, 30* kenyérben, 60 g = 6 dkg kenyér | 123 |
Nyári étrend | 123 |
40-50 g fehérjét, 140 g szénhidrátot tartalmazó étrend. Napi kenyéradag 80 g = 8 dkg kenyér | 124 |
40-50 g fehérjét, 150 g szénhidrátot tartalmazó étrend | 126 |
Nyári étrend | 127 |
Más betegségben szenvedő cukorbeteg diétája | 129 |
Gyomorbetegséggel szövődött cukorbetegség étrendje | 129 |
Májgyulladással szövődött cukorbeteg étrendje | 130 |
Folyadék-, fehérje- és sószegény étrend, szív- vese- és magasvérnyomással szövődött cukorbetegek részére | 130 |
Változatos, gyorsan készíthető levesek cukorbetegek részére | 130 |
Szénhidrát- és fehérjeértékkel kiszámított ételek elkészítési módja | 132 |
Tartósítás a cukorbeteg étrendjéhez | 136 |
Savanyúkáposzta eltevése | 137 |
Kovászos uborka eltevése | 138 |
Sós uborka eltevése | 138 |
Ecetes uborka eltevése | 139 |
Gombasaláta ecetben | 139 |
Paradicsompaprika, saláta olajban | 139 |
Gőzöléssel eltett zöldfőzelék | 139 |
Spárgakonzerv | 140 |
Meggybefőtt cukor nélkül | 140 |
Körtebefőtt cukor nélkül | 141 |
Ribizkebefőtt cukor nélkül | 141 |
Rumos szilvabefőtt cukor nélkül | 141 |
Rétesmeggy cukor nélkül | 141 |
Cukor nélküli meggy-jam | 141 |
Tüdőbetegség | 142 |
Étrendi eljárások | 142 |
A tüdőbetegek diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 144 |
Fogyasztó diéta | 148 |
Étrendi kezelés | 148 |
Étrendi eljárások | 149 |
Fogyasztó étrendminták | 150 |
Folyékony, nyers étrend | 150 |
Szilárd, nyers étrend | 151 |
Tejnap | 151 |
Szigorúbb soványító étrend | 151 |
Enyhébb soványító étren | 152 |
Tartós étrend | 153 |
Boller-féle diétás kezelés hízásnál | 155 |
Fehérje-zsír étrend | 155 |
Fehérje-szénhidrát étrend | 156 |
Harvey-féle soványító tojáskúra | 157 |
Antoine-féle soványító kúra | 158 |
Schrott-féle bor-kenyér soványító kúra | 159 |
Hízlaló diéta | 160 |
Étrendi kezelés | 160 |
Étrendi eljárások | 161 |
A hízlalás diétás kezelésének étrendje. Étrendminták | 162 |
Könnyű, vegyes hizlaló étrend | 162 |
Vegyes hizlaló étrend | 162 |
Idült lázas, leromlott betegek diétás étrendi kezelése | 165 |
Étrendi tanácsok terhes nők számára | 167 |
Gyermekbetegek étrendjeinek konyhatechnikai szempontjai | 169 |
Általános tudnivalók | 171 |
Fontosabb élelmiszerek vitamintartalma | 171 |
A-vitaminban gazdag élelmiszerek | 171 |
B-vitaminban gazdag élelmiszerek | 171 |
C-vitamin források | 172 |
Fontosabb D-vitamin tartalmú élelmiszerek | 172 |
Mésztartalmú élelmiszerek | 172 |
Fontosabb vastartalmú élelmiszerek | 173 |
Diétás készítmények | 173 |
A gyomornedv elválasztását fokozó élelmiszerek és ételek | 173 |
Gyomornedv megkötő élelmiszerek és ételek | 173 |
Dugító hatású élelmiszerek és ételek | 173 |
Cukrok, cukorpótlók | 174 |
Lisztek, kenyerek, őrlemények | 174 |
Gyümölcskészítmények | 174 |
Tej, tejtermékek | 174 |
Sótlan, zsírszegény készételek. Egyéb diétás élelmiszerek | 174 |
Az egyes élelmiszerek és ételek hatásai | 174 |
Bélműködést serkentő élelmiszerek és ételek | 174 |
Élénkítő hatású ételek és italok | 175 |
Bélféregűző ételek, élelmiszerek | 175 |
Kőképződést elősegítő élelmiszerek | 175 |
Néhány használati leírás gyógyteák készítéséhez | 175 |
Receptek | |
Reggelik, uzsonnák | 181 |
Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek | 185 |
Tejes ételek | 191 |
Tojásételek | 194 |
Levesek | 199 |
Húsok, húsos és húspótló ételek | 217 |
Főzelékek, köretek | 240 |
Mártások | 263 |
Saláták | 266 |
Tészták, krémek, sodók | 270 |
Italok | 309 |
Gyógyteák | 310 |
Speciális kenyerek | 310 |
Munkahelyre vihető ételek | 311 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.