A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kukorica hibridek adaptációs képességnek és termésbiztonságának javítása

Mezőgazdaságtudomány - Kukoricakonzorcium/Debreceni Egyetem Agrártudományi Cenrtrum/MTK Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék/MTA-DE Földművelési és Területfejlesztési Kutatócsoport

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Debrecen
Kiadó: CIVIS-COPI Kft.
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 163 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7274-43-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. A fejezetek végén angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gazdasági előrejelzések szerint a kukorica iránti kereslet folyamatos növekedésére lehet hosszútávon számítani mind az európai, mind a világpiacon. A kukorica a magyar növénytermesztésben... Tovább

Előszó

A gazdasági előrejelzések szerint a kukorica iránti kereslet folyamatos növekedésére lehet hosszútávon számítani mind az európai, mind a világpiacon. A kukorica a magyar növénytermesztésben meghatározó szerepet tölt be évtizedek óta. A hazai állatállomány energiaszükségletének ma is 70-75 %-át (450000 t), a takarmányok fehérjeszükségletének 40 %-át fedezi. Szemtermésének átlagos kémiai összetétele (70-80 % keményítő, 7-9 % fehérje, 4-6 % olaj, 2-3 % rost) biológiai energiaforráskénti felhasználását indokolja. Ugyanakkor jelentős ipari nyersanyagforrás is (430-460 ezer/év). Sok kukoricát használ fel a malomipar (1500000 t/év), a keményítő- és szeszgyártás, az olajipar, a textil-, kozmetika- és gyógyszeripar. 300-350000 tonnából izocukor készül, ami főleg a különféle üdítő italok készítésénél jelentős.
Az ország talaj és éghajlati adottságai általában kedvező feltételeket teremtenek, ugyanakkor a szélsőséges időjárási viszonyok (fagykár, aszály belvíz) a termésbiztonságot jelentős mértékben veszélyeztetik. A biotikus stressztényezők (vírus-, baktérium-, gombafertőzések) nemcsak terméskiesést okoznak, hanem szükségessé teszik a kémiai növényvédelmet, és ezzel költségnövekedést és környezeti problémákat generálnak. A termésbiztonság és a minőség javításának egyik leghatékonyabb eszköze a növénynemesítés, amely során a kedvező kombinációk kialakításával történik a növények teljesítményének optimalizálása. A magyar kukoricanemesítés eddigi eredményességének köszönhetően jelenleg a hazai vetésterület 22 %-án magyar kukoricafajtákat termesztenek. Ennek a gazdasági kincsnek a megőrzése, valamint a versenyképesség növelése érdekében kutatási és fejlesztési konzorciumot hoztunk létre a meglévő stresszélettani, fajta-előállítói, fajtaértékelői, termesztéstechnológiai és közgazdasági kapacitások koordinált koncentrációja érdekében, amely lehetővé teszi a részarány növekedését.
Elsődleges szempont az ország két legjelentősebb kukoricanemesítési központjában (MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár; Gabonatermesztési Kutató Kht. Szeged) folyó fajta-előállító tevékenység kutatási és fejlesztési hátterének kibővítése a konzorciumban résztvevő többi partner bekapcsolásával. Az így kialakítandó egyedülálló szellemi háttér versenyképes helyzetet biztosít a kukorica termésbiztonságát alapvetően befolyásoló tulajdonságok, az abiotikus és biotikus stresszel szembeni ellenállóság javításához. Vissza

Tartalom

Bevezető 1
Nagy János:
Az in vitro haploid-indukciós képesség bevitele elit kukorica
vonalakba keresztezéssel
Barnabás Beáta - Marton L. Csaba - Pintér János - Szundy Tamás: 4
A kukorica mikroelem-tartalma szántóföldi
Kísérletekben
Győri Zoltán - Szilágyi Szilárd: 12
Kukorica vonalak toxikus fémekkel és alacsony hőmérséklettel szembeni adaptációs képességének tanulmányozása
Szalai Gabriella - Gyetvai Edina - Lásztity Demeter- Rácz Ilona - Pál Magda - Horváth Eszter - Janda Tibor - Páldi Emil: 24
Különböző tenyészidejű kukoricahibridek termőképességének értékelése eltérő vízellátottság mellett
Marton L. Csaba - Árendás Tamás - Bónis Péter - Szőke Csaba: 31
A vetésidő és a N-műtrágyázás hatása a kukorica (Zea mays L.)
hibridek termésére és termésstabilitására
Berzsenyi Zoltán - Dang Quoc Lap: 39
A kukorica gyomirtási technológiájának hibridspecifikus továbbfejlesztése
Pepó Péter: 63
A tápanyagvisszapótlás és az öntözés hatása a kukorica (Zea mays L.) termésére
Huzsvai László - Nagy János: 79
A fenntartható fejlődést és a termésbiztonságot befolyásoló tényezők a kukoricatermesztésben
Sárvári Mihály: 93
A szegedi kukoricahibridek nitrogén műtrágya reakciójának értékelése
Széli Endre - Makhajda János: 106
Kukorica genotípusok foszforreakciója
Szundy Tamás - Rajkainé Végh Krisztina: 122
A talajművelés hatása a talaj nedvességtartalmára és az ásványi Nkészletére
Nagy János - Huzsvai László - Németh Tamás - Megyes Attila: 129
Talaj védő termesztéstechnológiai rendszerek értékelése
Rátonyi Tamás - Megyes Attila - Nagy János: 141
Kukorica terméseredményeinek elemzése a műtrágyázás
függvényében, a kockázat figyelembevételével
Drimba Péter - Ertsey Imre: 149-163

Nagy János

Nagy János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Nagy János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem