1.062.879

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari műszerezés

Kézirat/Budapest Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Tankönyvi szám: J 4-663. Második változatlan utánnyomás. Megjelent 120 példányban, 112 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A korszerű vegyipari üzemekben, melyek nagyobbrészt szabadtéren épült berendezésekkel működnek, a gyártás menetét egy-két ember irányítja a műszer hely is égben felszerelt műszerfal előtt ülve. Az... Tovább

Előszó

A korszerű vegyipari üzemekben, melyek nagyobbrészt szabadtéren épült berendezésekkel működnek, a gyártás menetét egy-két ember irányítja a műszer hely is égben felszerelt műszerfal előtt ülve. Az üzemet önműködő szabályozók segítségével tartják megfelelő termelési szinten és, ha kézi beavatkozásra van szükség, akkor is rendszerint a műszertábláról lehet a megfelelő értékeket leolvasni és távvezérlés útján a szelepeket, csappantyúkat működtetni. A fentiek szerint is belátható, hogy az üzem tervezője, a berendezések, készülékek szerkesztője és az üzemeltető nem végezheti el feladatát műszerezési ismeretek nélkül. A műszerezés sző - a vegyiparban elterjedt és jegyzetünkben is alkalmazott szóhasználatban - magában foglalja a méréstechnikai (metrológiai) és irányítástechnikai tudományokat, illetve ezeknek azon részeit, melyek az ipari folyamatok mérési és irányítási (szabályozási és vezérlési) feladatainak megoldásához szükségesek. A folyamatműszerezés alapja a technológia alapos ismerete és a vegyésztechnológus, a gépésztervező és a műszerező szoros együttműködése. A műszerezés, különösképpen az automatizálás nem képzelhető el a technológiától függetlenül, mintegy utólag díszként ráhelyezett műszerekkel. A gépészeti berendezés, a technológia és a műszerezés szerves egészet kell képezzen. A helyes, tudományos alapon végzett műszerezéshez a vegyipari műveletek ismerete és ezen belül az átmeneti (tranziens) jelenségek ismerete is igen fontos. Az üzemirányítás leghaladottabb formája a számítógépes optimalizálás, amikor az üzem mindenkori leggazdaságosabb működését önműködő szabályozással biztosítják. A készülékek, vegyipari műveletek és folyamatok matematikai modelljeinek ismerete és a rendszertechnika az alapja ennek az irányítási módnak. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
A műszerezés főbb irányelvei 4
Metrológiai alapismeretek 4
I. A folyamatműszerezés 9
1. Méréstechnikai szempontok 9
1. 1. A mérendő jellemzők és mérési helyek kiválasztása 10
1. 2. A mérések gyakorisága és az adatrögzítési igények 13
1.3. A műszerek pontosságának előírása 17
1. 4. Zavar jelzés szükségessége 27
2. Irányítástechnikai szempontok 29
2.1. Az irányítási cél kitűzése 29
2. 2. Irányítástechnikai alapkapcsolások 29
2.3. A szabályozási kör felépítése 39
2. 4. A szabályozó rendszerének megválasztása 44
2. 5. A szabályozás minőségi jellemzői 45
3. Műszertechnikai szempontok 47
3. 1. A műszerek megbízhatósága, élettartama 47
3.2. A műszertípus kiválasztása 49
3.3. A jelző- reteszelő rendszer típusának megválasztása 55
II. Technológiai berendezések és a műszerezés kapcsolata 56
1. Rendszertechnika 56
2. Általános műszerezési összefüggések 56
2.1. Technológiai összefüggések 57
2.2. Folyamatdinamika alkalmazása 58
2.3. Szabadsági fok 61
3. A csővezetékek műszerezési összefüggései 62
4. A gépek és készülékek szerkesztésének összefüggései a műszerezéssel 64
5. A műszerezés befolyása az üzem elrendezésére66
6. A műszerezés helye a tervezés menetében 68
7. Rajzjelek 69
III. Vegyipari műveletek műszerezése 73
1. Hidromechanikai műveletek műszerezése 73
1.1. Anyagok szintjének mérése és szabályozása 73
1.2. Tárolás műszerezése 77
1.3. Anyagszállítás, áramok műszerezése 81
1.4. Keverési arányok beállítása 96
5. Aprítás, őrlés műszerezése 100
1.6. Mechanikai szétválasztás műszerezése 102
1.7. Alakító, egyesítő berendezés műszerezése 104
2. Kalorikus műveletek műszerezése 106
2.1. Hőcserélők műszerezése 106
2.2. Tüzelésszabályozás 113
2.3. Hűtőberendezések műszerezése 118
2. 4. Bepárlók műszerezése 120
2. 5. Kristályosítók műszerezése 132
3. Diffúziós műveletek műszerezése 134
3.1. Szárítóberendezések műszerezése 134
3.2. Abszorberek műszerezése 142
3.3. Adszorberek és ioncserélő berendezések műszerezése 144
3. 4. Extrakciós berendezések műszerezése 146
3. 5. Desztilláló berendezések műszerezése 147
IV. Vegyipari reaktorok műszerezése 167
1. Reaktorok csoportosítása 167
2. Általános irányítási kérdések 167
3. Folyamatos üzemű üstreaktor irányítása 169
4. Szakaszos üzemű reaktor irányítása 172
V. A nagyüzemi műszerezés kérdései 176
1. Információszerzés, feldolgozás, továbbítás és kiadás 176
2. Műszertáblák, műszerszobák kialakítása 177
3. Műszerelési kérdések 180
4. Segédenergiaellátás 181
5. Számológépes termelésirányítás 184
5.1. Az irányító számítógépek csoportosítása 185
5.2. A közvetlen digitális irányító rendszer felépítése 188
5.3. Irányítási algoritmusok 189
5.4. Optimális irányítás 191
VI. A műszerezés gazdaságossága 193
1. A műszerezés beruházási költségeinek megállapítása 193
1.1. A műszerek ára 193
1.2. Szerelési költségek 196
1.3. Tervezési költségek 197
1. 4. A műszerköltségek alakulása és megoszlása 197
2. Karbantartási és üzemeltetési költségek 198
3. Gazdaságossági számítások, megtérülési idő 199
Irodalom 202

Nagy Iván

Nagy Iván műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Nagy Iván könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem