I. rész: Állategészségügyi rendeletek, húsvizsgálati-, állattenyésztési ismeretek, állatfajok, állatbetegségek ismerete, harcigázok által okozott húskárok elleni védekezés (Dr. Laczkó József-N. Nagy Sándor) | |
II. rész: Egyszerű és különleges téliszalámi, csabai, gyulai, bácskai, magyar és külföldi hentes-, kolbászáruk, tartósárúk, finomfelvágottak, sonkaáruk és dobozkonzerváruk készítési módja (N. Nagy Sándor) | |
Bevezetés | 3 |
Brát meleg húsból való előállítása | 5 |
Brát hideg úton való előállítása | 5 |
Kolbászárukhoz szükséges húsok előkészítése | 6 |
Sókeverék előállítása | 6 |
Párisi | 6 |
Bécsi tormás virstli | 7 |
Szafaládé | 7 |
Krinolin | 7 |
Augsburgi | 7 |
Mortadella | 8 |
Vadász szalámi | 8 |
Nyári szalámi | 8 |
Lengyel kolbász | 8 |
Töltött disznóláb | 9 |
Téli szalámi | 9 |
Dunántúli stifolder szalámi | 9 |
Csabai szalámi bráttal | 10 |
Csabai szalámi | 10 |
Gyulai kolbász | 11 |
Gyulai pároskolbász | 11 |
Nyári készítésű gyulai kolbász | 11 |
Gyulai pároskolbász | 11 |
Friss sütnivaló kolbász debreceni módra | 12 |
Debreceni pároskolbász | 12 |
Német szalámi | 12 |
Milánói szalámi | 12 |
Veronai | 13 |
Krakkói sonkaszalámi | 13 |
A hús és szalonna konzerválása | 14 |
A szalonna eltartása | 15 |
Kolozsvári szalonna | 15 |
Debreceni paprikás szalonna | 16 |
Gyulai füstölt szalonna | 16 |
Fehér tea szalonna | 16 |
Sózott hátszalonna | 16 |
Prágai sonka | 17 |
Gyorspácolás módja I. | 18 |
Gyorspácolás módja II. | 18 |
Füstölés | 19 |
Húsfőzés | 19 |
Gyulai sonka | 19 |
A vesztfáli sonkák pácolása | 19 |
Sonka hólyagban | 20 |
Doboz - konzerv sonka | 21 |
Lax sonka | 21 |
Disznósajt | 21 |
Fejsajt | 21 |
Nyelvsajt | 22 |
Disznósajt betéttel | 22 |
Finom disznósajt | 23 |
Fekete nyelvsajt | 23 |
Fehér nyelvsajt | 24 |
Csemege sajt | 24 |
Bácskai füstölt májashurka | 24 |
Bácskai füstölt véreshurka | 24 |
Csemege tüdős, májas és véreshurka | 24 |
Berlini májashurka | 25 |
Friss véreshurka | 25 |
Tojás rouládok | 25 |
Finom marharoulád | 26 |
Mozaik roulád | 27 |
Mozaik roulád | 27 |
Mozaik kolbász | 28 |
Nyelvroulád | 28 |
Mozaik roulád | 29 |
Nyelvgalantin | 30 |
Fehér májas pástétom | 30 |
Rózsaszínű májpástétom | 31 |
Eredeti strassburgi libamájas | 31 |
Szardellás májas | 32 |
Nyelvmájas | 32 |
Borjúmájas | 33 |
Berlini májaskolbász | 33 |
Májaskolbász | 33 |
Májsajt | 33 |
Hús- és virstlikonzervek készítése | |
A dobozos-konzervek romlásának okai és a megóvás módja | 34 |
A húsanyag kezelése | 35 |
A belek | 36 |
A konzerv-virstli füstölése | 36 |
Dobozok kezelése töltés előtt | 37 |
A virstli berakása | 38 |
Konzervekhez szükséges sóslé elkészítése | 38 |
A dobozok lezárása és sterilizálása (kifőzése) | 38 |
Dobozok kezelése főzés után | 39 |
Konzervkolbászok bélbetöltés nélkül | |
Dobozos májas és véres | 40 |
Májas és húspástétom konzervek | 40 |
Mayonnaise | 41 |
Tányérkocsonya | 41 |
Borjúhúskocsonya | 41 |
Aszpik készítése | 42 |
Étvágy kolbász | 42 |
Kenőmájas | 42 |
Szepesi virstli | 43 |
Hasznos tudnivalók | 43 |
Hirdetések | 44 |
Tartalomjegyzék | 46 |
III. rész: Ipari és munkatörvények: ipari közigazgatás, OTI, MABI tudnivalók, adóismeretek, könyvvitel és árkalkuláció, a minimális munkabérek és a munkaviszony szabályozása a hentes és mészáros iparban/hentes- és mészárosipari mestervizsga vezérfonál (Nagy Sándor) | |
Bevezetés | 3 |
Az iparengedély megszerzése | |
Nem kaphat iparengedélyt | 5 |
Iparszüneteltetés | 5 |
Fióküzletek felállítása | 5 |
Az iparengedély megvonása | 6 |
Gyárszerű iparűzés | 6 |
Szövetkezetek, kft-k, részvénytársaságok kézműves iparűzése | 6 |
A hentes és mészárosiparos üzlet és műhelyhelyisége | 7 |
Mérleghitelesítés | 7 |
Rendelet a húsipari üzletek és műhelyek vizsgálatára vonatkozó ellenőrző könyvek felfektetéséről | 7 |
Kontárkérdés | 7 |
A műbélbe töltött hentesárukra vonatkozó módosított rendelet | 7 |
A mestervizsga célja | |
Jelentkezés mestervizsgára | 8 |
A mestervizsga díja | 9 |
A mestervizsga anyaga | 9 |
Mesteri cím viselésére jogosultak | 9 |
Kérvényminta | 10 |
A tisztességtelen verseny | |
Szédelgő feldícsérés | 11 |
Hírnév és hitelrontás | 11 |
A tisztességtelen verseny elleni panasz | 11 |
Megbízható iparos | |
Megbízhatatlan iparos | 11 |
Tanoncügy | |
Tanoncszerződés | 12 |
Tanoncfelszabadítás | 12 |
Nem tarthat tanoncot | 13 |
Elvonható a tanonctartási jog | 13 |
Tanoncfelvételt szabályozó rendelet | |
Hány tanoncot tarthat az iparos | 13 |
A tanviszony ideje | 13 |
A tanonc szabadsága | 14 |
A munkaadó tanoncával szembeni kötelessége | 14 |
A segédi munkakönyv | 14 |
A segéd bejelentése | 15 |
Felmondási idő | 15 |
Üzletvezetőről | 15 |
Felmondási idő | 15 |
Részvénytársaság | 15 |
Szövetkezet | 15 |
Korlátolt felelősségű társaság | 16 |
Betéti társaság | 16 |
Közkereseti társaság | 16 |
Tudnivalók az OTI-ról | 16 |
Kit kötelez a törvény biztosításra? | 17 |
Önkéntes továbbfizetéssel való biztosítás | 18 |
Kik az igényjogosult családtagok? | 18 |
Ki mennyi járulékot fizet | 19 |
Mikor van joga segélyre a dolgozó vagy munkanélküli beteg munkásnak? | 19 |
Ipari munkás napibér-osztálya és járuléka | 20 |
Magánalkalmazott napibér-osztálya és járuléka | 20 |
Mit tegyen a biztosított, ha megbetegszik? | 21 |
Mikor fordulhat a biztosított nem OTI orvoshoz? | 22 |
Milyen segélyt követlehet a beteg biztosított? | |
Betegség esetében, Mit követelhet a családtag? | 23 |
A gyógyszer | 23 |
A gyógyászati segédeszköz | 23 |
Milyen segélyeket követelhet a keresőképtelen beteg biztosított? | 23 |
Költségesebb - 30 pengőnél drágább - gyógyászati segédeszköz | 24 |
Ki kaphat műfogat és fogkezelést? | 24 |
Ki kaphat táppénzt? | 24 |
Mennyi táppénz jár? | 25 |
Ipari munkásnak | 25 |
Magánalkalmazottnak | 25 |
Háztartási alkalmazott napi táppénze | 25 |
Mi az eljárás a táppénz felvételénél? | 25 |
Kiknek nem jár táppénz? | 26 |
Kórházba utalás | 26 |
Szanatóriumba utalás | 27 |
Fél táppénz | 27 |
Kitől tagadhatja meg az OTI a táppénz kifizetését? | 28 |
Mikor fizet az OTI utiköltséget? | 28 |
Egy évi segélyezés után jár-e újból segély? | 29 |
Ipari munkás terhességi és gyermekágyi segélye | 29 |
Magánalkalmazott terhességi és gyermekágyi segélye | 30 |
Házastárs terhességi segélyre | 30 |
Kinek jár temetkezési segély | 30 |
Temetkezési segély összege | 30 |
Mikor évül el a segély? | 31 |
Mikor van helye panasznak? | 31 |
Legkisebb munkabérek a húsiparban | 32 |
Szalámi és húskonzervgyáripar | 33 |
Kiegészítő határozat | 34 |
Szalámi és hőskonzervgyárakban fizetendő bérekre vonatkozó határozat | 35 |
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 35 |
A Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 36 |
A Győri Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 37 |
A Miskolci Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 38 |
A Pécsi Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 39 |
A Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 40 |
A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 41 |
Iparűzés feltételei | 42 |
Ipar áthelyezése | 43 |
Ujabb üzlethelyiségek nyitása | 43 |
Iparmegszüntetés | 43 |
Az ipar újból gyakorlása | 44 |
Özvegyi jogon való ipar-gyakorlás | 44 |
Ipar folytatása kiskorúak javára | 44 |
Üzletvezetőváltozás | 45 |
A közüzemi alkalmazottak iparűzése | 45 |
Az alkalomszerű húsárusításra jogosított személyek | 45 |
Rendelet a vágó és szúróipar megjelöléséről | 46 |
Állathízlalás | 47 |
Sertéshízlalás | 47 |
Bélárusítás és tisztítás | 48 |
Bőrsózás | 48 |
Vágóhelyek felállítása | 48 |
Hatósági üzemek felállítását szabályozó rendelet | 48 |
Munkarend | 49 |
Tanoncok legmagasabb létszáma | 50 |
Éjjeli munka korlátozása a húsiparban | 52 |
Vasárnapi munkaszünet | 53 |
Az ipari munka vasárnapi szünetelése | 55 |
8 órai munkaidő | 56 |
Az évenkénti fizetéses szabadság | 60 |
Üzleti alkalmazottak munkaideje | 64 |
Az alkalmazottak munkaviszonyának ellenőrzésére kinevezett bizottság | 68 |
Az ellenőrző bizottság tagjai | 69 |
Adóismeretek | 70 |
Kalkulációs példák | 74 |
A könyvelés elemi kérdés-feleletei | 81 |
A kisiparos könyvelése | 82 |
Könyvelési ábra | 84 |
IV. rész: Az eladás művészete, a kiszolgálás technikája a hentes és mészárosiparban (Nagy Sándor) | |
Bevezetés | 3 |
Becsületes magyar kereskedő és iparos üzleti irányelvei | |
A hentes és mészárosiparos mint kereskedő | 5 |
A jó kereskedő húszparancsolata | 5 |
Az eladás művészete | |
A beszédtechnika | 7 |
A vevő megszólítása | 10 |
Az elárusítók egymás közt | 12 |
Társalgás a vevővel | 15 |
Gyermekek kiszolgálása | 18 |
Húsáruk visszavétele és kicserélése | 19 |
Vevőtoborzás, reklám | 21 |
Kolbászáruk, sonkaspecialitások röpcéduláinak ismertetése | |
1. számú | 23 |
2. számú | 23 |
Helytelen beszédmodor | 25 |
Emberismeret, a vevő lélektana | 27 |
A gyakorlott elárusító | 31 |
A vonzó kirakat | 32 |
Érdekes esetek az üzleti életből | 34 |
A marha felbontása | |
A hátsó negyed | 39 |
Eleje | 40 |
A borjú kifejtése és üzleti felbontása | 41 |
A birka felvágási módja | 43 |
A bárány | 43 |
A marha húsrészei és magyaros elnevezése | 43 |
A borjú húsrészei és magyaros elnevezése | 43 |
A bárány | 43 |
A birka | 43 |
A kolbász és felvágottáruk eladása | 44 |
A kirakatberendezések | 45 |