A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A modern hentes és mészáros husipari szakkönyve 1-4.

1. Állategészségügyi rendeletek, húsvizsgálati-, állattenyésztési ismeretek, állatfajok, állatbetegségek ismerete, harcigázok által okozott húskárok elleni védekezés/2. Egyszerű és különleges téliszalámi, csabai, gyulai, bácskai, magyar és külföldi hentes-, kolbászáruk, tartósárúk, finomfelvágottak, sonkaáruk és dobozkonzerváruk készítési módja/3. Ipari és munkatörvények-Hentes- és mészárosipari mestervizsga vezérfonál/4. Az eladás művészete a kiszolgálás technikája a hentes és mészárosiparban

Szerző
Budapest
Kiadó: Húsipari szakkönyvek kiadóvállalata
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 226 oldal
Sorozatcím: Amit minden hentes és mészárosnak ismerni kell
Kötetszám: 1-4
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Négy füzet egy könyvben. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal és egy kihajtható melléklettel illusztrálva. Kiadási év csak a 3. füzetben van feltüntetve. Nyomatott: Máté Ernő könyvnyomdájában, Budapest. Írták és összeállították: Dr. Laczkó József szkfv. állatorvos és N. Nagy Sándor szakíró, egyesületi főtitkár.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A nagy világháború vérzivatarai és az ezt követő forradalmak kétségbeejtő viszontagságai nemcsak csonka-hazánkat, hanem az egész világot is olyan válságba sodorták, amelyből csak a... Tovább

Előszó

A nagy világháború vérzivatarai és az ezt követő forradalmak kétségbeejtő viszontagságai nemcsak csonka-hazánkat, hanem az egész világot is olyan válságba sodorták, amelyből csak a legmegfeszítettebb munkával, vállvetett erővel s az erők megértő összefogásával találhatjuk meg a szebb, jobb jövő felé vezető utat.
Össze kell fognia az egész világnak, hogy a válságból kivezető utat megkeresse, megtalálja. Mennyivel inkább szükséges tehát minekünk, hogy Hazánk társadalmának, népességének minden rétege egymást megértő, teljes összhangban igyekezzék Hazánk és vele együtt szakiparunk boldogulását elősegíteni.
Földművelő és állattenyésztő ország vagyunk, a. súlypont természetszerűleg a mezőgazdaságon, a földművelésen, az őstermelésen nyugszik és csak másodsorban szerepel úgyis, mint termelési tényező: az ipar és kereskedelem.
Amikor mezőgazdasági terményeink értékesítési lehetősége a, minimumra csökkent, amikor az egész világ igyekszik vámsorompóit csaknem minden ország elől elzárni, hogy belső termeléseivel, önellátásával óvja meg pénzének elértéktelenedését, amikor a behozatalt mindenütt csökkentik s viszont a kivitelt növelni törekszenek, akkor ezerszeresen szükség van a magyar húsipar fejlesztésére, a termelés fokozására és a minőség javítására.
Ennek a törekvésnek szolgálatában jön létre néhány szakkönyv, mely a magyar húsipar érdekeit, a magyar húsipar fejlesztését, felvirágoztatását van hivatva szolgálni.
A magyar ipar földünknek mindig mostoha gyermeke volt, bármennyire is igyekeztek az arra hivatottak gondos kezekkel, sokszor anyagi viszonyaikhoz túlméretezett áldozatkészséggel is ápolni és bölcs előrelátásukkal dédelgetni ezt a jobb sorsra érdemes, az élelmezés szolgálatába állított ipari termelési ágat. Világválságnak kellett bekövetkeznie, hogy tudatára ébredjünk a magyar húsipar fejlesztése fontosságának, hogy ráeszméljünk arra, mennyire fontos például a prágai sonka itthoni előállítása és hogy ehelyett mily nagyfontosságú pénzünk itthontartása, szakiparunk fejlesztése és fogyasztóközönségünknek a magyar húsipar kiváló termékeivel való ellátása... Vissza

Tartalom

I. rész: Állategészségügyi rendeletek, húsvizsgálati-, állattenyésztési ismeretek, állatfajok, állatbetegségek ismerete, harcigázok által okozott húskárok elleni védekezés (Dr. Laczkó József-N. Nagy Sándor)
II. rész: Egyszerű és különleges téliszalámi, csabai, gyulai, bácskai, magyar és külföldi hentes-, kolbászáruk, tartósárúk, finomfelvágottak, sonkaáruk és dobozkonzerváruk készítési módja (N. Nagy Sándor)
Bevezetés3
Brát meleg húsból való előállítása5
Brát hideg úton való előállítása5
Kolbászárukhoz szükséges húsok előkészítése6
Sókeverék előállítása6
Párisi6
Bécsi tormás virstli7
Szafaládé7
Krinolin7
Augsburgi7
Mortadella8
Vadász szalámi8
Nyári szalámi8
Lengyel kolbász8
Töltött disznóláb9
Téli szalámi9
Dunántúli stifolder szalámi9
Csabai szalámi bráttal10
Csabai szalámi10
Gyulai kolbász11
Gyulai pároskolbász11
Nyári készítésű gyulai kolbász11
Gyulai pároskolbász11
Friss sütnivaló kolbász debreceni módra12
Debreceni pároskolbász12
Német szalámi12
Milánói szalámi12
Veronai13
Krakkói sonkaszalámi13
A hús és szalonna konzerválása14
A szalonna eltartása15
Kolozsvári szalonna15
Debreceni paprikás szalonna16
Gyulai füstölt szalonna16
Fehér tea szalonna16
Sózott hátszalonna16
Prágai sonka17
Gyorspácolás módja I.18
Gyorspácolás módja II.18
Füstölés19
Húsfőzés19
Gyulai sonka19
A vesztfáli sonkák pácolása19
Sonka hólyagban20
Doboz - konzerv sonka21
Lax sonka21
Disznósajt21
Fejsajt21
Nyelvsajt22
Disznósajt betéttel22
Finom disznósajt23
Fekete nyelvsajt23
Fehér nyelvsajt24
Csemege sajt24
Bácskai füstölt májashurka24
Bácskai füstölt véreshurka24
Csemege tüdős, májas és véreshurka24
Berlini májashurka25
Friss véreshurka25
Tojás rouládok25
Finom marharoulád26
Mozaik roulád27
Mozaik roulád27
Mozaik kolbász28
Nyelvroulád28
Mozaik roulád29
Nyelvgalantin30
Fehér májas pástétom30
Rózsaszínű májpástétom31
Eredeti strassburgi libamájas31
Szardellás májas32
Nyelvmájas32
Borjúmájas33
Berlini májaskolbász33
Májaskolbász33
Májsajt33
Hús- és virstlikonzervek készítése
A dobozos-konzervek romlásának okai és a megóvás módja34
A húsanyag kezelése35
A belek36
A konzerv-virstli füstölése36
Dobozok kezelése töltés előtt37
A virstli berakása38
Konzervekhez szükséges sóslé elkészítése38
A dobozok lezárása és sterilizálása (kifőzése)38
Dobozok kezelése főzés után39
Konzervkolbászok bélbetöltés nélkül
Dobozos májas és véres40
Májas és húspástétom konzervek40
Mayonnaise41
Tányérkocsonya41
Borjúhúskocsonya41
Aszpik készítése42
Étvágy kolbász42
Kenőmájas42
Szepesi virstli43
Hasznos tudnivalók43
Hirdetések44
Tartalomjegyzék46
III. rész: Ipari és munkatörvények: ipari közigazgatás, OTI, MABI tudnivalók, adóismeretek, könyvvitel és árkalkuláció, a minimális munkabérek és a munkaviszony szabályozása a hentes és mészáros iparban/hentes- és mészárosipari mestervizsga vezérfonál (Nagy Sándor)
Bevezetés3
Az iparengedély megszerzése
Nem kaphat iparengedélyt5
Iparszüneteltetés5
Fióküzletek felállítása5
Az iparengedély megvonása6
Gyárszerű iparűzés6
Szövetkezetek, kft-k, részvénytársaságok kézműves iparűzése6
A hentes és mészárosiparos üzlet és műhelyhelyisége7
Mérleghitelesítés7
Rendelet a húsipari üzletek és műhelyek vizsgálatára vonatkozó ellenőrző könyvek felfektetéséről7
Kontárkérdés7
A műbélbe töltött hentesárukra vonatkozó módosított rendelet7
A mestervizsga célja
Jelentkezés mestervizsgára8
A mestervizsga díja9
A mestervizsga anyaga9
Mesteri cím viselésére jogosultak9
Kérvényminta10
A tisztességtelen verseny
Szédelgő feldícsérés11
Hírnév és hitelrontás11
A tisztességtelen verseny elleni panasz11
Megbízható iparos
Megbízhatatlan iparos11
Tanoncügy
Tanoncszerződés12
Tanoncfelszabadítás12
Nem tarthat tanoncot13
Elvonható a tanonctartási jog13
Tanoncfelvételt szabályozó rendelet
Hány tanoncot tarthat az iparos13
A tanviszony ideje13
A tanonc szabadsága14
A munkaadó tanoncával szembeni kötelessége14
A segédi munkakönyv14
A segéd bejelentése15
Felmondási idő15
Üzletvezetőről15
Felmondási idő15
Részvénytársaság15
Szövetkezet15
Korlátolt felelősségű társaság16
Betéti társaság16
Közkereseti társaság16
Tudnivalók az OTI-ról16
Kit kötelez a törvény biztosításra?17
Önkéntes továbbfizetéssel való biztosítás18
Kik az igényjogosult családtagok?18
Ki mennyi járulékot fizet19
Mikor van joga segélyre a dolgozó vagy munkanélküli beteg munkásnak?19
Ipari munkás napibér-osztálya és járuléka20
Magánalkalmazott napibér-osztálya és járuléka20
Mit tegyen a biztosított, ha megbetegszik?21
Mikor fordulhat a biztosított nem OTI orvoshoz?22
Milyen segélyt követlehet a beteg biztosított?
Betegség esetében, Mit követelhet a családtag?23
A gyógyszer23
A gyógyászati segédeszköz23
Milyen segélyeket követelhet a keresőképtelen beteg biztosított?23
Költségesebb - 30 pengőnél drágább - gyógyászati segédeszköz24
Ki kaphat műfogat és fogkezelést?24
Ki kaphat táppénzt?24
Mennyi táppénz jár?25
Ipari munkásnak25
Magánalkalmazottnak25
Háztartási alkalmazott napi táppénze25
Mi az eljárás a táppénz felvételénél?25
Kiknek nem jár táppénz?26
Kórházba utalás26
Szanatóriumba utalás27
Fél táppénz27
Kitől tagadhatja meg az OTI a táppénz kifizetését?28
Mikor fizet az OTI utiköltséget?28
Egy évi segélyezés után jár-e újból segély?29
Ipari munkás terhességi és gyermekágyi segélye29
Magánalkalmazott terhességi és gyermekágyi segélye30
Házastárs terhességi segélyre30
Kinek jár temetkezési segély30
Temetkezési segély összege30
Mikor évül el a segély?31
Mikor van helye panasznak?31
Legkisebb munkabérek a húsiparban32
Szalámi és húskonzervgyáripar33
Kiegészítő határozat34
Szalámi és hőskonzervgyárakban fizetendő bérekre vonatkozó határozat35
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek35
A Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek36
A Győri Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek37
A Miskolci Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek38
A Pécsi Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek39
A Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek40
A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek41
Iparűzés feltételei42
Ipar áthelyezése43
Ujabb üzlethelyiségek nyitása43
Iparmegszüntetés43
Az ipar újból gyakorlása44
Özvegyi jogon való ipar-gyakorlás44
Ipar folytatása kiskorúak javára44
Üzletvezetőváltozás45
A közüzemi alkalmazottak iparűzése45
Az alkalomszerű húsárusításra jogosított személyek45
Rendelet a vágó és szúróipar megjelöléséről46
Állathízlalás47
Sertéshízlalás47
Bélárusítás és tisztítás48
Bőrsózás48
Vágóhelyek felállítása48
Hatósági üzemek felállítását szabályozó rendelet48
Munkarend49
Tanoncok legmagasabb létszáma50
Éjjeli munka korlátozása a húsiparban52
Vasárnapi munkaszünet53
Az ipari munka vasárnapi szünetelése55
8 órai munkaidő56
Az évenkénti fizetéses szabadság60
Üzleti alkalmazottak munkaideje64
Az alkalmazottak munkaviszonyának ellenőrzésére kinevezett bizottság68
Az ellenőrző bizottság tagjai69
Adóismeretek70
Kalkulációs példák74
A könyvelés elemi kérdés-feleletei81
A kisiparos könyvelése82
Könyvelési ábra84
IV. rész: Az eladás művészete, a kiszolgálás technikája a hentes és mészárosiparban (Nagy Sándor)
Bevezetés3
Becsületes magyar kereskedő és iparos üzleti irányelvei
A hentes és mészárosiparos mint kereskedő5
A jó kereskedő húszparancsolata5
Az eladás művészete
A beszédtechnika7
A vevő megszólítása10
Az elárusítók egymás közt12
Társalgás a vevővel15
Gyermekek kiszolgálása18
Húsáruk visszavétele és kicserélése19
Vevőtoborzás, reklám21
Kolbászáruk, sonkaspecialitások röpcéduláinak ismertetése
1. számú23
2. számú23
Helytelen beszédmodor25
Emberismeret, a vevő lélektana27
A gyakorlott elárusító31
A vonzó kirakat32
Érdekes esetek az üzleti életből34
A marha felbontása
A hátsó negyed39
Eleje40
A borjú kifejtése és üzleti felbontása41
A birka felvágási módja43
A bárány43
A marha húsrészei és magyaros elnevezése43
A borjú húsrészei és magyaros elnevezése43
A bárány43
A birka43
A kolbász és felvágottáruk eladása44
A kirakatberendezések45
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem