1.054.268

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Műszaki ismeretek I.

Alapismeretek/Tankönyvpótló jegyzet/Kézirat gyanánt

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 139 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. Kézirat. Harmadik kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A főként közgazdasági képzést nyújtó Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola vendéglátóipari szakának egyik fontos tananyagát foglalja magában a Műszaki ismeretek c. tárgy, amelynek... Tovább

Előszó

A főként közgazdasági képzést nyújtó Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola vendéglátóipari szakának egyik fontos tananyagát foglalja magában a Műszaki ismeretek c. tárgy, amelynek tanulmányozásához hivatott segítséget nyújtani e tankönyvpótló jegyzet négy kötete.
Az intézmény jellege és a tárgynak az óratervben elfoglalt helye határozza meg egyrészt a tárggyal szemben, másrészt a tárgyat tanuló hallgatókkal szemben támasztott általános követelményeket. A műszaki ismeretek oktatásának célja, hogy a szak hallgatói a vendéglátóipari üzemeltetés műszaki vonatkozású problémáival megismerkedjenek. Erre több okból van szükség: A vendéglátóipar különböző szintű vezetői munkájuk során lépten-nyomor szembe találkoznak gazdasági, termelési problémák mellett technológiai, technikai, műszaki jellegű problémákkal is. Nem valószínű, hogy a vendéglátóipari üzemeltetés technikai vonatkozásaival nagyobb számban magas fokú műszaki képzettségű szakemberek, mérnökök foglalkozzanak, s - ha erre a távolabbi jövőben lehetőség is kínálkoznék - az különösen nem képzelhető el, hogy a különböző vendéglátó vállalatoknak egy-egy egységébe, pl. éttermébe, megfelelő műszaki képzettségű szakember kerüljön. Továbbá: mind az üzemeltetéskor, mind az uj létesítmények építésekor a beruházások, a felújítások lebonyolításával megbízott műszaki emberekkel egyáltalán szót kell érteni. Ahogyan a vendéglátóipari létesítménnyel foglalkozó műszaki szakembernek ismernie kell annak leglényegesebb jellemzőit, követelményeit, a felsőfokon képzett vendéglátóipari szakembernek is megfelelő általános műszaki ismeretekkel kell rendelkeznie. Mindezekből következik, hogy a jól képzett vendéglátóipari vezetőnek - többek között - bizonyos mértékű és mélységű általános műszaki tudásra is szüksége van. Vissza

Tartalom

Első fejezet
GÉPRAJZ
Az ábrázolás alapelemei 7
Vonalfajták 13
Méretarányok 13
Méretjelölések 14
Anyagjelzések 14
Tűrések 15
Rajzok fajtái 15
Rövidített jelölési módok 15

Második fejezet
GÉPELEMEK
Kötőgépelemek 23
Tengelyek, tengelykapcsolók 28
Csapok, csapágyak 28
Végtelenített hajtások 31
Dörzskerekek, fogaskerekek 32
Rugók 34

Harmadik fejezet
FIZIKA
Szilárd testek mechanikája 37
Folyadékok mechanikája 49
Hőtan 54
Rezgések és hullámok 64
Fénytan 68
Villamosságtan 72

Negyedik fejezet
ENERGIAGAZDÁLKODÁS
Energiahordozók 105
Az égéssel kapcsolatos alapfogalmak 117
Tüzeléstechnikai számitások 119
Tüzelőszerkezetek 122
Gáztüzelés, gázégők 126
Olajtüzelés 129
Elektromos áram mint energiahordozó 129
Energiahordozók árszabása 131
Gőz, (vizgőz) mint energiahordozó 135
Fajlagos energiaköltségek 137
Vállalati energetikusok feladatai 138

Nagy László

Nagy László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Nagy László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem