1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Munkavédelem és higiénia

A középfokú agrárszakképzés tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 154 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9107-58-1
Megjegyzés: Tankönyvi szám: É-394
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Munkavédelem
Alapfogalmak4
A munkavédelem fogalma4
A munkavédelem fő területei4
A baleset, munkabaleset, foglalkozási ártalom, foglalkozási betegség fogalma4
A törvény értelmező rendelkezései6
A munkavédelem szabályozása7
Általános rendelkezések8
Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei9
A munkabalesetek bejelentése10
A munkavédelem hatósági felügyelete11
A vállalat munkavédelem feladata11
A dolgozók (tanulók) munkavédelemmel kapcsolatos jogai és kötelességei12
A munkavédelmi szabályok megszegésének következményei14
Munkavédelmi előírások14
A munkaviszony és a szakmunkástanuló-viszony szabályai15
A biztonságos munka tárgyi feltételei16
A gépek biztonságtechnikája16
A gép biztonságának tanúsítása21
A tanúsítás, minősítés tárgya és felelőse21
A minősítés folyamata, gépkönyv21
A minősítés vizsgálati szempontjai, szabványok22
Anyagmozgatás, anyagtárolás22
Az anyagmozgatás biztonságtechnikája22
Az anyagtárolás biztonságtechnikája25
A villamosság biztonságtechnikája28
A villamos áram élettani hatása28
Villamos berendezések létesítése29
Érintésvédelem29
A villamos berendezések üzemeltetése, javítása31
IP: védettségi fokozat32
Hűtőgépek, hűtési rendszerek32
Hűtőközeg33
Hűtőgép34
Hűtött helyiség34
Nyomástartó berendezések34
Kéziszerszámok35
Technológiai gépek37
Feldolgozásra előkészítő gépek37
Mechanikus műveleteket végző gépek40
Hőkezelő, anyagátadó berendezések44
Töltő-, csomagológépek54
Létesítmények55
Biztonsági szín- és alakjelek57
Az üzem telepítése, épületek57
Foglalkozási ártalmak60
Fizikai ártalmak61
Vegyi ártalmak63
Mikrobiológiai veszély64
Személyi feltételek, védőeszközök65
A nők és a fiatalkorúak foglalkoztatási kérdései65
A munkabaleset személyi okai66
Munkavédelmi oktatás66
Személyi védőeszközök67
Elsősegélynyújtás68
Az elsősegélynyújtás szabályai69
Az elsősegélynyújtás sérüléseknél69
Elsősegélynyújtás sebzéses sérüléseknél70
Elsősegélynyújtás égési sérüléseknél70
Elsősegélynyújtás csonttöréseknél72
Elsősegélynyújtás eszméletvesztéskor73
Elsősegélynyújtás mérgezéskor74
Elsősegélynyújtás villamos baleseteknél75
Ergonómia77
Meghatározás77
Ember-gép kapcsolat77
Munkaélettan79
A munka és hatásai79
Az izomműködés80
Belső munka, külső munka80
Alapanyagcsere80
Vérkeringési, légzési rendszer81
A központi idegrendszer működése82
A helyes táplálkozás83
A pihenés83
A munka ésszerűsítése a statikus terhelés csökkentésével84
A munkaidő és a munkaszünetek85
Munkalélektan86
A futószallagmunka előnyei és hátrányai86
Világítás és színdinamika87
Tűzvédelem
Tűzvédelmi feladatok89
Az állampolgárok tűzvédelmi feladatai90
Tűzvédelmi oktatás90
Tűzjelzés, a tűzeset bejelentése91
Égéselméleti és tűzoltási alapismeretek93
Tűzoltási módok94
Az oltóanyagok és azok oltóhatása95
Tűzoltó készülékek96
A tűzoltó készülékek csoportosítása96
Tűzveszélyes tevékenység98
Üzemtervezés, üzemeltetés99
Szervezet100
Környezetvédelem
Alapfogalmak101
Védelem a hulladék és a szemét ellen101
Vízminőség-védelem103
Levegőtisztaság-védelem105
Bioélelmiszer106
Élelmiszer-higiénia
Alapfogalmak107
A higiénia szabályozása107
Mikrobiológiai ismeretek109
Baktériumok110
Élesztő- és penészgombák112
Vírusok113
Élelmiszerek útján terjedő fertőző betegségek, ételmérgezések114
A leggyakrabban előforduló, ételmérgezést okozó baktériumok115
Az indikátor mikroflóra jelentősége az élelmiszerekben116
Műszaki higiénia118
Az élelmiszeripari üzem telepítése118
Az üzemek környezetének és belső területének kialakítása119
Tisza és szennyes övezetek119
Épületek, helyiségek124
Szociális és egészségügyi létesítmények126
Élelmiszer-technológiai higiénia128
Hőkezelés128
Hűtés, fagyasztás129
Védőgáz129
Szárítás130
Kémiai szerekkel történő tartósítás130
A termelésre vonatkozó főbb higiéniai előírások131
Csomagolás131
Laboratórium132
Idegen anyagok elleni védelem132
Tárolás133
Szállítás133
Gépek, berendezések135
Tisztítás, fertőtlenítés136
Tisztítószerek137
Fertőtlenítőszerek138
Tisztító- és fertőtlenítőszerek140
A tisztítás és fertőtlenítés műveletei140
Személyi higiénia143
Higiéniai ellenőrzés, HACCP145
Igazgatás, engedélyezés147
Termék147
Gép148
Üzem148
Mellékletek
Hatályos jogszabályok jegyzéke149
Fontosabb szabványok jegyzéke149
Munkabaleseti jegyzőkönyv151
Munkavédelmi megfelelőségi nyilatkozat153
Higiéniai minősítő bizonyítvány154
Irodalom
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem