kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 154 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9107-58-1 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: É-394 |
Munkavédelem | |
Alapfogalmak | 4 |
A munkavédelem fogalma | 4 |
A munkavédelem fő területei | 4 |
A baleset, munkabaleset, foglalkozási ártalom, foglalkozási betegség fogalma | 4 |
A törvény értelmező rendelkezései | 6 |
A munkavédelem szabályozása | 7 |
Általános rendelkezések | 8 |
Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei | 9 |
A munkabalesetek bejelentése | 10 |
A munkavédelem hatósági felügyelete | 11 |
A vállalat munkavédelem feladata | 11 |
A dolgozók (tanulók) munkavédelemmel kapcsolatos jogai és kötelességei | 12 |
A munkavédelmi szabályok megszegésének következményei | 14 |
Munkavédelmi előírások | 14 |
A munkaviszony és a szakmunkástanuló-viszony szabályai | 15 |
A biztonságos munka tárgyi feltételei | 16 |
A gépek biztonságtechnikája | 16 |
A gép biztonságának tanúsítása | 21 |
A tanúsítás, minősítés tárgya és felelőse | 21 |
A minősítés folyamata, gépkönyv | 21 |
A minősítés vizsgálati szempontjai, szabványok | 22 |
Anyagmozgatás, anyagtárolás | 22 |
Az anyagmozgatás biztonságtechnikája | 22 |
Az anyagtárolás biztonságtechnikája | 25 |
A villamosság biztonságtechnikája | 28 |
A villamos áram élettani hatása | 28 |
Villamos berendezések létesítése | 29 |
Érintésvédelem | 29 |
A villamos berendezések üzemeltetése, javítása | 31 |
IP: védettségi fokozat | 32 |
Hűtőgépek, hűtési rendszerek | 32 |
Hűtőközeg | 33 |
Hűtőgép | 34 |
Hűtött helyiség | 34 |
Nyomástartó berendezések | 34 |
Kéziszerszámok | 35 |
Technológiai gépek | 37 |
Feldolgozásra előkészítő gépek | 37 |
Mechanikus műveleteket végző gépek | 40 |
Hőkezelő, anyagátadó berendezések | 44 |
Töltő-, csomagológépek | 54 |
Létesítmények | 55 |
Biztonsági szín- és alakjelek | 57 |
Az üzem telepítése, épületek | 57 |
Foglalkozási ártalmak | 60 |
Fizikai ártalmak | 61 |
Vegyi ártalmak | 63 |
Mikrobiológiai veszély | 64 |
Személyi feltételek, védőeszközök | 65 |
A nők és a fiatalkorúak foglalkoztatási kérdései | 65 |
A munkabaleset személyi okai | 66 |
Munkavédelmi oktatás | 66 |
Személyi védőeszközök | 67 |
Elsősegélynyújtás | 68 |
Az elsősegélynyújtás szabályai | 69 |
Az elsősegélynyújtás sérüléseknél | 69 |
Elsősegélynyújtás sebzéses sérüléseknél | 70 |
Elsősegélynyújtás égési sérüléseknél | 70 |
Elsősegélynyújtás csonttöréseknél | 72 |
Elsősegélynyújtás eszméletvesztéskor | 73 |
Elsősegélynyújtás mérgezéskor | 74 |
Elsősegélynyújtás villamos baleseteknél | 75 |
Ergonómia | 77 |
Meghatározás | 77 |
Ember-gép kapcsolat | 77 |
Munkaélettan | 79 |
A munka és hatásai | 79 |
Az izomműködés | 80 |
Belső munka, külső munka | 80 |
Alapanyagcsere | 80 |
Vérkeringési, légzési rendszer | 81 |
A központi idegrendszer működése | 82 |
A helyes táplálkozás | 83 |
A pihenés | 83 |
A munka ésszerűsítése a statikus terhelés csökkentésével | 84 |
A munkaidő és a munkaszünetek | 85 |
Munkalélektan | 86 |
A futószallagmunka előnyei és hátrányai | 86 |
Világítás és színdinamika | 87 |
Tűzvédelem | |
Tűzvédelmi feladatok | 89 |
Az állampolgárok tűzvédelmi feladatai | 90 |
Tűzvédelmi oktatás | 90 |
Tűzjelzés, a tűzeset bejelentése | 91 |
Égéselméleti és tűzoltási alapismeretek | 93 |
Tűzoltási módok | 94 |
Az oltóanyagok és azok oltóhatása | 95 |
Tűzoltó készülékek | 96 |
A tűzoltó készülékek csoportosítása | 96 |
Tűzveszélyes tevékenység | 98 |
Üzemtervezés, üzemeltetés | 99 |
Szervezet | 100 |
Környezetvédelem | |
Alapfogalmak | 101 |
Védelem a hulladék és a szemét ellen | 101 |
Vízminőség-védelem | 103 |
Levegőtisztaság-védelem | 105 |
Bioélelmiszer | 106 |
Élelmiszer-higiénia | |
Alapfogalmak | 107 |
A higiénia szabályozása | 107 |
Mikrobiológiai ismeretek | 109 |
Baktériumok | 110 |
Élesztő- és penészgombák | 112 |
Vírusok | 113 |
Élelmiszerek útján terjedő fertőző betegségek, ételmérgezések | 114 |
A leggyakrabban előforduló, ételmérgezést okozó baktériumok | 115 |
Az indikátor mikroflóra jelentősége az élelmiszerekben | 116 |
Műszaki higiénia | 118 |
Az élelmiszeripari üzem telepítése | 118 |
Az üzemek környezetének és belső területének kialakítása | 119 |
Tisza és szennyes övezetek | 119 |
Épületek, helyiségek | 124 |
Szociális és egészségügyi létesítmények | 126 |
Élelmiszer-technológiai higiénia | 128 |
Hőkezelés | 128 |
Hűtés, fagyasztás | 129 |
Védőgáz | 129 |
Szárítás | 130 |
Kémiai szerekkel történő tartósítás | 130 |
A termelésre vonatkozó főbb higiéniai előírások | 131 |
Csomagolás | 131 |
Laboratórium | 132 |
Idegen anyagok elleni védelem | 132 |
Tárolás | 133 |
Szállítás | 133 |
Gépek, berendezések | 135 |
Tisztítás, fertőtlenítés | 136 |
Tisztítószerek | 137 |
Fertőtlenítőszerek | 138 |
Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 140 |
A tisztítás és fertőtlenítés műveletei | 140 |
Személyi higiénia | 143 |
Higiéniai ellenőrzés, HACCP | 145 |
Igazgatás, engedélyezés | 147 |
Termék | 147 |
Gép | 148 |
Üzem | 148 |
Mellékletek | |
Hatályos jogszabályok jegyzéke | 149 |
Fontosabb szabványok jegyzéke | 149 |
Munkabaleseti jegyzőkönyv | 151 |
Munkavédelmi megfelelőségi nyilatkozat | 153 |
Higiéniai minősítő bizonyítvány | 154 |
Irodalom |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.