A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Az iskola és az élet kapcsolatának megteremtésében igen nagy jelentősége van annak, hogy a felnövekvő nemzedék megismerje és megszeresse a fizikai munkát.
Az élelmiszeripari munkavégzéshez...
Tovább
Előszó
Az iskola és az élet kapcsolatának megteremtésében igen nagy jelentősége van annak, hogy a felnövekvő nemzedék megismerje és megszeresse a fizikai munkát.
Az élelmiszeripari munkavégzéshez különböző anyagokat, egyszerű és bonyolult szerszámokat, gépeket, berendezéseket, energiahordozókat használunk fel, és célszerű technológiai, termelési folyamatokat alkalmazunk.
Az élelmiszeripari gazdálkodószervezetek alapvető feladata a biztonságos, higiénikus munkafeltételek megteremtése, a dolgozóknak pedig az előírások, technológiai utasítások, magatartási szabályok megtartása, az egyéni védőeszközök és felszerelések használata.
A szakszerűtlen munkavégzés, a nem megfelelő szerszámok, gépek használata, a helytelen munkaszervezés és a szakmai tudás hiánya, a nem megfelelő technológia alkalmazása, a hanyag vagy felelőtlen munkahelyi magatartás káros hatást gyakorolhat az emberre: balesetet, tüzet, megbetegedést, az élelmiszerekben szennyezést idézhet elő.
Az élelmiszeripar területén a munkavédelem, a higiénia és a tűzvédelem ennek megfelelően szoros kapcsolatban áll egymással. Feladatuk, hogy a megelőzés és az elhárítás teendőit együttműködve, egységes elvek alapján lássák el. Ezért ezek oktatása is egy tantárgy keretében történik. A munkavédelemmel, higiéniával és tűzvédelemmel való foglalkozás nemcsak az állami és társadalmi szervek feladata, hanem valamennyi magyar állampolgár, köztük a tanuló és dolgozó ifjúság kötelezettsége is. A tankönyv az elmondottak megismeréséhez kíván segítséget nyújtani az élelmiszeripari szakközépiskolai képzésben részt vevő tanulók számára.
Vissza
Tartalom
Bevezetés
Munkavédelmi alapfogalmak
A munkavédelem fogalma, területei, jogi szabályozása 5
A munkavédelem fogalma 5
A munkavédelem fő területei 5
A baleset, üzemi baleset, foglalkozási ártalom, foglalkozási betegség fogalma 6
A munkavédelem jogi szabályozása 7
A munkavédelmi tevékenység irányítása és ellenőrzése 8
A vállalat munkavédelmi feladata 9
A dolgozók (tanulók) munkavédelemmel kapcsolatos jogai és kötelességei 10
Magatartási szabályok 11
A munkavégzés személyi feltételei 12
A munkavédelmi szabályok megszegésének következményei 13
Munkaélettan
A munkavégzés hatásai és az elfáradás jelenségei 14
A munka jelentősége 14
A testi és a szellemi munka 14
Az elfáradás 15
Az izomműködés 15
Harántcsíkolt és simaizom 15
A szervezet energiaforgalma munkavégzés alatt 17
Belső munka, külső munka 17
Alapanyagcsere 17
Vérkeringési, légzési rendszer 18
Egyéb szervek alkalmazkodása 20
A központi idegrendszer működése 20
A munkaképesség megtartása és fokozása 22
A helyes táplálkozás 22
A gyakorlás, edzés hatása a szervezetre 22
A pihenés 23
A munkaszervezés élettani szempontjai 23
Munkaeszközök és gépek 24
A munka ésszerűsítése a statikus terhelés csökkentésével 24
A munkaidő és a munkaszünetek 26
A futószalagmunka előnyei és hátrányai 26
Az üzemi baleset fogalma, okai, bejelentése, kivizsgálása
Az üzemi baleset fogalma, értelmezése 28
Az üzemei balesetek tárgyi és személyi okai 29
Az üzemi balesetek tárgyi okai 29
Az üzemi balesetek személyi okai 29
Munkavédelmi oktatás 30
A balesetek bejelentése és kivizsgálása 30
A balesetek bejelentése 30
A balesetek kivizsgálása 31
Kártérítés 31
Elsősegélynyújtás
Az elsősegélynyújtás szabályai 33
Az elsősegélynyújtás végrehajtása sérüléseknél 34
Elsősegélynyújtás sebzéses sérüléseknél 34
Elsősegélynyújtás égési sérüléseknél 38
Elsősegélynyújtás csonttöréseknél 38
Elsősegélynyújtás eszméletvesztéskor 40
Elsősegélynyújtás mérgezéskor 41
Elsősegélynyújtás villamos baleseteknél 42
Munka- és üzemegészségügy
Foglalkozási ártalmak és betegségek, ezek elhárítása 44
Fizikai ártalmak 45
Vegyi ártalmak 49
Foglalkozási fertőzések 49
Az egészséges üzem 50
Az üzemek telepítése, berendezése 50
Fűtés, szellőztetés, klimatizálás 51
Világítás és színdinamika 52
Biztonsági szín- és alakjelek 54
Vízellátás, szennyvízkezelés 59
Üzemi szemét- és hulladékkezelés 60
Üzemi rend és tisztaság 60
Biztonságtechnika
A gépek, berendezések biztonságtechnikája 62
A gépek biztonságtechnikája 63
A nyomástartó berendezések biztonságtechnikája 65
A kéziszerszámok biztonságtechnikája 66
A kéziszerszámok megválasztása 66
A kéziszerszámok használat előtti ellenőrzése 66
Az anyagmozgatás és az anyagtárolás biztonságtechnikája 68
Az anyagmozgatás biztonságtechnikája 68
Az anyagtárolás biztonságtechnikája 73
A villamosság biztonságtechnikája 74
A villamos áram élettani hatása 74
Villamos berendezések létesítése 75
Érintésvédelem 75
A villamos berendezések üzemeltetése, javítása 77
Személyi védőeszközök 79
A munkabiztonság személyi feltételei 81
Jellegzetes élelmiszeripari gépek biztonságtechnikája 82
A feldolgozógépek és -berendezések 82
Keverőgépek 82
Centrifugák, szeparátorok 82
Aprítógépek 83
Mosógépek, mosóberendezések, tisztítógépek 84
Présgépek, sajtológépek 84
Kábítóberendezések 85
Perzselőberendezések 87
Töltő-és palackozógépek 87
Csomagológépek 88
Közlőművek 89
Tartályok, bunkerek és egyéb tárolók 89
Munkavédelmi előírások 91
A munkavédelmi előírások célja és tartalma 91
A munkaviszony és a szakmunkástanuló-viszony szabályai 92
A nők és fiatalkorúak foglalkoztatási kérdései 93
Élelmiszer-mikrobiológia és -higiénia
Mikrobiológiai ismeretek 94
Baktériumok 95
Élesztő- és penészgombák 97
Vírusok 98
Az élelmiszeriparban alkalmazott főbb tartósítóeljárások 99
Hőkezelés 99
Hűtés, fagyasztás 100
Szántás 101
Kémiai szerekkel történő tartósítás 101
Élelmiszerek útján terjedő fertőző betegségek . 102
Lépfene 102
Sertésorbánc 103
Brucellózis 103
Tularémia 103
Vérhas 103
Liszteriózis 105
Papagájkór 105
Ragadós száj- és körömfájás 105
Ételmérgezések 106
A leggyakrabban előforduló, ételmérgezést okozó baktériumok 106
Az indikátor mikroflóra jelentősége az élelmiszerekben 107
Az élelmiszeripari üzem telepítése 108
Az üzemek környezetének és belső területének kialakítása 109
Tiszta és szennyes övezetek 110
A szemét, a hulladék gyűjtése, tárolása 114
Vízellátás, szennyvízelvezetés 114
Az üzemi helyiségekre vonatkozó higiéniai előírások 116
Az élelmiszer-előállítás higiéniája 119
A termelésre vonatkozó főbb higiéniai előírások 119
A csomagolásra vonatkozó főbb higiéniai előírások 120
A tárolásra vonatkozó főbb higiéniai előírások 120
A szállításra vonatkozó főbb higiéniai előírások 121
Az élelmiszeripari gépek és berendezések élelmezés-egészségügyi alkalmazásának feltételei 122
Tisztítás, fertőtlenítés 123
A tisztítás és fertőtlenítés műveletei 124
A szociális és egészségügyi létesítmények 127
Személyi higiénia 128
Az élelmiszeripari üzemek higiéniai ellenőrzése 129
A higiénikus hatáskörrel járó feladatai 130
A higiénikus hatáskörrel nem járó feladatai 131
Egyéb feladatok 132
A tűz elleni védekezés
Tűzvédelmi feladatok 134
Az állampolgárok tűzvédelmi feladatai 135
Tűzvédelmi oktatás 135
Tűzjelzés, a tűzeset bejelentése 136
Égéselméleti és tűzoltási alapismeretek 137
Égéselméleti alapismeretek 137
Tűzoltási módok 139
Az oltóanyagok és azok oltóhatása 140
Tűzoltó eszközök 141
Tűzoltó készülékek 142
A tűzoltó készülékek csoportosítása 142
Tűzveszélyes tevékenység 144
Pontosabb munkavédelmi, tűzvédelmi jogszabályok, szabványok 145
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.