kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agroinform Kiadóház |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 158 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-234-244-5 |
Bevezetés | |
Munkavédelmi alapfogalmak | |
A munkavédelem fogalma, területei, jogi szabályozása | 5 |
A munkavédelem fogalma | 5 |
A munkavédelem fő területei | 5 |
A baleset, munkabaleset, foglalkozási ártalom, foglalkozási betegség fogalma | 6 |
A törvény értelmező rendelkezései | 7 |
A munkavédelem jogi szabályozása | |
Általános rendelkezések | 9 |
Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei | 11 |
A munkabalesetek bejelentése | 12 |
A munkavédelem hatósági felügyelete | 12 |
A vállalat munkavédelmi feladata | 13 |
A dolgozók (tanulók) munkavédelemmel kapcsolatos jogai és kötelességei | 14 |
A munkavégzés személyi feltételei | 16 |
A munkavédelmi szabályok megszegésének következményei | 17 |
Munkavédelmi előírások | 17 |
A munkaviszony és a szakmunkástanuló-viszony szabályai | 18 |
A nők és fiatalkorúak foglalkoztatási kérdései | 18 |
A munkabalesetek tárgyi és személyi okai | 19 |
A munkabalesetek tárgyi okai | 19 |
A munkabalesetek személyi okai | 20 |
Munkavédelmi oktatás | 20 |
Elsősegélynyújtás, személyi védőeszközök | |
Az elsősegélynyújtás szabályai | 22 |
Az elsősegélynyújtás végrehajtása sérüléseknél | 23 |
Elsősegélynyújtás sebzéses sérüléseknél | 23 |
Elsősegélynyújtás égési sérüléseknél | 26 |
Elsősegélynyújtás csonttöréseknél | 27 |
Elsősegélynyújtás eszméletvesztéskor | 27 |
Elsősegélynyújtás mérgezéskor | 28 |
Elsősegélynyújtás villamos baleseteknél | 29 |
Személyi védőeszközök | 30 |
Munka- és üzemegészségügy | |
Foglalkozási ártalmak és betegségek, ezek elhárítása | 33 |
Fizikai ártalmak | 34 |
Vegyi ártalmak | 37 |
Ergonómia | |
Fogalom | 39 |
Ember-gép kapcsolat | 39 |
Munkaélettan | 42 |
A munka és hatásai | 42 |
Az izomműködés | 43 |
Belső munka, külső munka | 43 |
Alapanyagcsere | 44 |
Vérkeringési, légzési rendszer | 45 |
A központi idegrendszer működése | 45 |
A helyes táplálkozás | 46 |
A pihenés | 47 |
A munka ésszerűsítése a statikus terhelés csökkentésével | 48 |
A munkaidő és a munkaszünetek | 49 |
Munkalélektan | 50 |
A futószalagmunka előnyei és hátrányai | 50 |
Világítás és szídinamika | 51 |
A gépek, létesítmények biztonságtechnikája | |
A gépek biztonságtechnikája általában | 53 |
A gép biztonságának tanúsítása | 56 |
A tanúsítás, minősítés tárgya és felelőse | 56 |
A minősítés folyamata, gépkönyv | 57 |
A minősítés vizsgálati szempontjai, szabványok | 57 |
Anyagmozgatás, anyagtárolás | 58 |
Az anyagmsozgatás biztonságtechnikája | 58 |
Az anyagtárolás biztonságtechnikája | 61 |
A villamosság biztonságtechnikája | 63 |
A villamos áram élettani hatása | 63 |
Villamos berendezések létesíése | 63 |
Érintésvédelem | 64 |
A villamos berendezések üzemeltetése, javítása | 66 |
IP: védettségi fokozat | 67 |
Hűtőgépek, hűtési rendszerek | 67 |
Hűtőközeg | 68 |
Hűtőgép | 69 |
Hűtött helyiség | 69 |
Nyomástartó berendezések | 69 |
Kéziszerszámok | 70 |
Technológiai gépek | 72 |
Feldolgozásra előkészítő gépek | 72 |
Mechanikus műveleteket végző gépek | 75 |
Hőkezelő, anyagátadó berendezések | 80 |
Töltő-, csomagológépek | 85 |
Környezetvédelem, létesítmények | 87 |
Vízellátás, szennyvízkezelés | 88 |
Üzemi szemét- és hulladékkezelés | 89 |
Biztonsági szín- és alakjelek | 89 |
Az üzem telepítése, épületek | 91 |
A tűz elleni védekezés | |
Tűzvédelmi feladatok | 93 |
Az állampolgárok tűzvédelmi feladatai | 94 |
Tűzvédelmi oktatás | 94 |
Tűzjelzés, a tűzeset bejelentése | 95 |
Égéselméleti és tűzoltási alapismeretek | 96 |
Égéselméleti alapismeretek | 96 |
Tűzoltási módok | 98 |
Az oltóanyagok és azok oltóhatása | 99 |
Tűzoltó eszközök | 100 |
Tűzoltó készülékek | 100 |
A tűzoltó készülékek csoportosítása | 100 |
Tűzveszélyes tevékenység | 102 |
Élelmiszer-higiénia | |
Bevezetés | 104 |
Mikrobiológiai ismeretek | 104 |
Baktériumok | 105 |
Élesztő- és penészgombák | 108 |
Vírusok | 109 |
Élelmiszerek útján terjedő fertőző betegségek | 110 |
Lépfene | 110 |
Sertésorbánc | 112 |
Brucellózis | 112 |
Tularémia | 112 |
Vérhas | 112 |
Liszteriózis | 112 |
Papagájkór | 113 |
Ragadós száj- és körömfájás | 113 |
Ételmérgezések | 114 |
A leggyakrabban előforduló, ételmérgezést okozó baktériumok | 114 |
Az indikátor mikroflóra jelentősége az élelmiszerekben | 115 |
Műszaki higiénia | 116 |
Az élelmiszeripari üzem telepítése | 116 |
Az üzemek környezetének és belső területének kialakítása | 118 |
Tiszta és szennyes övezetek | 118 |
A szemét, a hulladék gyűjtése, tárolása | 122 |
Vízellátás, szennyvízelvezetés | 123 |
Levegőtisztítás | 124 |
Épületek, helyiségek | 124 |
Szociális és egészségügyi létesítmények | 127 |
Élelmiszer-technológiai higiénia | 128 |
Hőkezelés | 129 |
Hűtés, fagyasztás | 130 |
Védőgáz | 130 |
Szárítás | 132 |
Kémiai szerekkel történő tartósítás | 132 |
A termelésre vonatkozó főbb higiéniai előírások | 133 |
A csomagolásra vonatkozó főbb higiéniai előírások | 133 |
A tárolásra vonatkozó főbb higiéniai előírások | 134 |
A szállításra vonatkozó főbb higiéniai előírások | 134 |
Gépek, berendezések | 135 |
Tisztítás, fertőtlenítés | 137 |
Tisztítószerek | 138 |
Fertőtlenítőszerek | 139 |
Tisztító- és fertőtlenítőszerek | 141 |
A tisztítás és fertőtlenítés műveletei | 142 |
Személyi higiénia | 142 |
Higiéniai ellenőrzés | 145 |
Igazgatás, engedélyezés | 146 |
Termék | 146 |
Gép | 146 |
Üzem | 146 |
Mellékletek | |
Hatályos jogszabályok jegyzéke | 148 |
Fontosabb szabványok jegyzéke | 148 |
Munkabaleseti jegyzőkönyv | 150 |
Munkavédelmi megfelelősségi nyilatkozat | 152 |
Higiéniai minősítő bizonyítvány | 153 |
Irodalom |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.