1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Munkavédelem és higiénia

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadóház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 158 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-234-244-5
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
Munkavédelmi alapfogalmak
A munkavédelem fogalma, területei, jogi szabályozása5
A munkavédelem fogalma5
A munkavédelem fő területei5
A baleset, munkabaleset, foglalkozási ártalom, foglalkozási betegség fogalma6
A törvény értelmező rendelkezései7
A munkavédelem jogi szabályozása
Általános rendelkezések9
Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei11
A munkabalesetek bejelentése12
A munkavédelem hatósági felügyelete12
A vállalat munkavédelmi feladata13
A dolgozók (tanulók) munkavédelemmel kapcsolatos jogai és kötelességei14
A munkavégzés személyi feltételei16
A munkavédelmi szabályok megszegésének következményei17
Munkavédelmi előírások17
A munkaviszony és a szakmunkástanuló-viszony szabályai18
A nők és fiatalkorúak foglalkoztatási kérdései18
A munkabalesetek tárgyi és személyi okai19
A munkabalesetek tárgyi okai19
A munkabalesetek személyi okai20
Munkavédelmi oktatás20
Elsősegélynyújtás, személyi védőeszközök
Az elsősegélynyújtás szabályai22
Az elsősegélynyújtás végrehajtása sérüléseknél23
Elsősegélynyújtás sebzéses sérüléseknél23
Elsősegélynyújtás égési sérüléseknél26
Elsősegélynyújtás csonttöréseknél27
Elsősegélynyújtás eszméletvesztéskor27
Elsősegélynyújtás mérgezéskor28
Elsősegélynyújtás villamos baleseteknél29
Személyi védőeszközök30
Munka- és üzemegészségügy
Foglalkozási ártalmak és betegségek, ezek elhárítása33
Fizikai ártalmak34
Vegyi ártalmak37
Ergonómia
Fogalom39
Ember-gép kapcsolat39
Munkaélettan42
A munka és hatásai42
Az izomműködés43
Belső munka, külső munka 43
Alapanyagcsere44
Vérkeringési, légzési rendszer45
A központi idegrendszer működése45
A helyes táplálkozás46
A pihenés47
A munka ésszerűsítése a statikus terhelés csökkentésével48
A munkaidő és a munkaszünetek49
Munkalélektan50
A futószalagmunka előnyei és hátrányai50
Világítás és szídinamika51
A gépek, létesítmények biztonságtechnikája
A gépek biztonságtechnikája általában53
A gép biztonságának tanúsítása56
A tanúsítás, minősítés tárgya és felelőse56
A minősítés folyamata, gépkönyv57
A minősítés vizsgálati szempontjai, szabványok57
Anyagmozgatás, anyagtárolás58
Az anyagmsozgatás biztonságtechnikája58
Az anyagtárolás biztonságtechnikája61
A villamosság biztonságtechnikája63
A villamos áram élettani hatása63
Villamos berendezések létesíése63
Érintésvédelem64
A villamos berendezések üzemeltetése, javítása66
IP: védettségi fokozat67
Hűtőgépek, hűtési rendszerek67
Hűtőközeg68
Hűtőgép69
Hűtött helyiség69
Nyomástartó berendezések69
Kéziszerszámok70
Technológiai gépek72
Feldolgozásra előkészítő gépek72
Mechanikus műveleteket végző gépek75
Hőkezelő, anyagátadó berendezések80
Töltő-, csomagológépek85
Környezetvédelem, létesítmények87
Vízellátás, szennyvízkezelés88
Üzemi szemét- és hulladékkezelés89
Biztonsági szín- és alakjelek89
Az üzem telepítése, épületek91
A tűz elleni védekezés
Tűzvédelmi feladatok93
Az állampolgárok tűzvédelmi feladatai94
Tűzvédelmi oktatás94
Tűzjelzés, a tűzeset bejelentése95
Égéselméleti és tűzoltási alapismeretek96
Égéselméleti alapismeretek96
Tűzoltási módok98
Az oltóanyagok és azok oltóhatása99
Tűzoltó eszközök100
Tűzoltó készülékek100
A tűzoltó készülékek csoportosítása100
Tűzveszélyes tevékenység102
Élelmiszer-higiénia
Bevezetés104
Mikrobiológiai ismeretek104
Baktériumok105
Élesztő- és penészgombák108
Vírusok109
Élelmiszerek útján terjedő fertőző betegségek110
Lépfene110
Sertésorbánc112
Brucellózis112
Tularémia112
Vérhas112
Liszteriózis112
Papagájkór113
Ragadós száj- és körömfájás113
Ételmérgezések114
A leggyakrabban előforduló, ételmérgezést okozó baktériumok114
Az indikátor mikroflóra jelentősége az élelmiszerekben115
Műszaki higiénia116
Az élelmiszeripari üzem telepítése116
Az üzemek környezetének és belső területének kialakítása118
Tiszta és szennyes övezetek118
A szemét, a hulladék gyűjtése, tárolása122
Vízellátás, szennyvízelvezetés123
Levegőtisztítás124
Épületek, helyiségek124
Szociális és egészségügyi létesítmények127
Élelmiszer-technológiai higiénia128
Hőkezelés129
Hűtés, fagyasztás130
Védőgáz130
Szárítás132
Kémiai szerekkel történő tartósítás132
A termelésre vonatkozó főbb higiéniai előírások133
A csomagolásra vonatkozó főbb higiéniai előírások133
A tárolásra vonatkozó főbb higiéniai előírások134
A szállításra vonatkozó főbb higiéniai előírások134
Gépek, berendezések135
Tisztítás, fertőtlenítés137
Tisztítószerek138
Fertőtlenítőszerek139
Tisztító- és fertőtlenítőszerek141
A tisztítás és fertőtlenítés műveletei142
Személyi higiénia142
Higiéniai ellenőrzés145
Igazgatás, engedélyezés146
Termék146
Gép146
Üzem146
Mellékletek
Hatályos jogszabályok jegyzéke148
Fontosabb szabványok jegyzéke148
Munkabaleseti jegyzőkönyv150
Munkavédelmi megfelelősségi nyilatkozat152
Higiéniai minősítő bizonyítvány153
Irodalom
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem