kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 161 oldal |
Sorozatcím: | Növénytermesztő és állattenyésztő szakközépiskolák tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-231-943-5 |
Bevezetés | |
A munkavédelem fogalma, felosztása | 3 |
A munkaegészségtan feladatai | 3 |
A szocialista munkavédelem általános alapelvei | 4 |
Munkaélettan | 6 |
A munkaélettan fogalma és feladata | 6 |
Izommunka | 7 |
Az izom anyag- és energiafogalma | 8 |
A szervezet alkalmazkodása a fizikai munkához | 10 |
A fizikai munkaképesség határa | 12 |
A fizikai munkaképesség megtartása és fokozása | 15 |
Táplálkozás | 15 |
Edzés | 16 |
A munka megszervezésének élettani szempontjai | 17 |
A fiatalkorúak védelme | 22 |
A nők védelme | 23 |
Általános munkaegészségtan | 26 |
A munkaegészségügy fogalma, feladatai | 26 |
Az üzemek telepítése | 26 |
Az üzemek vízellátása | 28 |
Szennyvízelvezetés | 29 |
Szemét, hulladék, trágya gyűjtése és kezelése | 30 |
A munkahelyek méretei és belső kiképzése | 31 |
A munkahelyek berendezése és tisztántartása | 32 |
A munkahelyek világítása | 33 |
Természetes világítás | 33 |
Mesterséges világítás | 35 |
A munkahelyek klímája | 40 |
A munkahelyek fűtése | 40 |
A munkahelyek szellőztetése | 42 |
Természetes szellőztetés | 43 |
Mesterséges szellőztetés | 44 |
Az üzemek egészségügyi és jóléti berendezései | 47 |
Üzemi öltöző | 47 |
Mosdó és fürdő | 48 |
Üzemi WC | 48 |
Üzemi konyha és étkező | 49 |
Munkásszállás | 49 |
Üzemorvosi rendelő | 50 |
Részletes munkaegészségtan | 52 |
Foglalkozási ártalmak és betegségek | 52 |
Fizikai ártalmak | 52 |
Hibás testtartás, túlzott vagy egyoldalú megterhelés | 52 |
Hő- és hidegártalom | 54 |
Sugárártalom | 56 |
Zaj és rázkódás | 57 |
Porártalmak | 58 |
A porártalmak mértéke és megnyilvánulása | 58 |
A por nemei | 59 |
Pormentesítás | 61 |
Foglalkozási mérgezések | 63 |
A foglalkozási mérgezések megelőzése | 65 |
Foglalkozási fertőzések | 66 |
Egyéni egészségvédelem | 68 |
Munkaruha | 68 |
Védőruha | 69 |
Védőszemüveg | 72 |
Légzésvédők | 74 |
Zajtompító eszközök | 78 |
Tisztálkodás és bőrvédelem | 79 |
Étkezés, ivóvíz | 81 |
Előzetes és időszakos orvosi vizsgálatok | 83 |
Baleseterhárítás és biztonságtechnika | 85 |
Balesetelhárítás | 85 |
A használatos fogalmak | 85 |
A biztonsági fokozatok | 86 |
A biztonsági szabályok | 87 |
Munkavédelmi feladatok | 87 |
Az igazgató feladatai | 87 |
A biztonsági megbízott feladatai | 88 |
A balesetek bejelentése és kivizsgálása | 89 |
Felvilágosítás és nevelés | 89 |
Munkavédelmi oktatás | 89 |
Balesetelhárítási rendelkezések | 90 |
Általános rendelkezések | 90 |
A műhelyekre, gépekre vonatkozó rendelkezések | 92 |
A kovácsműhelyek | 92 |
A famegmunkáló műhelyek | 93 |
Az akkumulátortöltő műhelyek | 93 |
A hegesztésre vonatkozó rendelkezések | 94 |
A hegesztőhelyiség | 94 |
Az egyéb műveletekre vonatkozó rendelkezések | 94 |
A forrasztás | 94 |
A festés, dukkózás | 95 |
A mezőgazdasági gépek biztonságtechnikai előírásai | 95 |
Általános elvek | 95 |
A motorok üzemeltetése | 96 |
A traktorok üzemeltetése | 96 |
A szállítóeszközök | 97 |
Az egyéb gépek üzemeltetése | 98 |
A cséplőgépek | 98 |
Az arató- és arató-cséplő gépek | 99 |
A takarmányelőkészítő gépek | 99 |
A szártépő gépek | 99 |
A szecskavátók | 100 |
A silók | 100 |
A kukoricamorzsolók | 100 |
A darálógépek | 100 |
A répavágók | 101 |
A növényvédelmi gépek | 101 |
Anyagmozgatás | 101 |
Szállítás emberi erővel | 101 |
Egyéni szállítás (emelés) | 102 |
Csoportos szállítás | 102 |
A segédeszközök | 102 |
Kötöttpályás szállítás | 103 |
Gépi szállítás | 103 |
Az emelőgépek | 104 |
A raktári munkák | 105 |
Az állattartással kapcsolatos balesetelhárítás | 106 |
Általános szabályok | 106 |
Az elektromosság biztonságtechnikája | 108 |
Az elektromos áram élettani hatása | 108 |
Elsősegélynyújtás | 111 |
Érintésvédelem | 112 |
Az elektromos berendezésekre vonatkozó általános előírások | 118 |
Mezőgazdasági tűzrendészet | 122 |
A tűzrendészet szervezeti fölépítése | 122 |
A tűzrendészeti igazgatás | 122 |
Az anyagok éghetősége, tűzveszélyességi osztályozása | 125 |
A tűz keletkezésének feltételei | 127 |
A tűz- és robbanásveszély elhárításának alapelvei | 127 |
A tűzoltóanyagok | 127 |
A tűzoltóeszközök | 128 |
A gazdasági épületek | 129 |
A gépszinek | 129 |
A gépjavító műhelyek | 130 |
Az asztalos- és bognárműhely | 130 |
Az akkumulátortöltő helyiség | 130 |
A magtár | 131 |
A daráló, morzsoló | 131 |
Az üzemanyagtelep | 132 |
Mezőgazdasági termények tűzrendészete | 132 |
Aratás | 132 |
Cséplés | 133 |
A szálastakarmányok betakarítása, szárítása | 133 |
Az erdők tűzvédelme | 135 |
Az egyéb létesítmények tűzrendészete | 135 |
Tűzrendészeti oktatás | 135 |
Munkalélektan | 137 |
Az emberi tevékenységben szerepet játszó lelki tényezők | 137 |
Érzékelés és észlelés | 137 |
Figyelem | 138 |
Emlékezet | 139 |
Gondolkodás | 141 |
Érzelem | 143 |
Akarat | 144 |
Személyiség | 145 |
A baleset lélektana | 146 |
Baleseti veszély és veszélyeztetettség | 147 |
Vigyázatlanság | 148 |
A környezeti tényezők a balesetek megelőzésében és elhárításában | 148 |
A világítás hatása | 149 |
A zaj hatása | 149 |
A környezet egyhangúsága | 149 |
A futószalagon végzett munka | 150 |
Színjelzések alkalmazása | 151 |
Személyi tényezők | 152 |
Alkoholfogyasztás és munkabiztonság | 153 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.