A kereskedelmi munkafolyamatok szervezése | |
A kereskedelmi munka jellege, a munkafolyamatok csoportosítása és szervezésük alapelvei | 5 |
A kereskedelmi munkafolyamatok csoportosítása | 8 |
A kereskedelmi munka funkcionális csoportosítása | 10 |
A kereskedelmi munkafolyamatok ágazati csoportosítása | 12 |
A kereskedelmi munka szakmai jellemzői | 13 |
A kereskedelmi munka feltételei | 14 |
A gazdasági folyamatok szervezésének alapjai | 16 |
Szervezési elvek | 17 |
A munkaszervezésben alkalmazott módszerek | 21 |
A nagykereskedelem tevékenységi köre és funkciói | 23 |
A nagykereskedelem helye és szerepe az áruforgalomban | 23 |
A nagykereskedelem szervezeti problémái | 24 |
A nagykereskedelem funkciói és munkafolyamatai | 28 |
Az árubeszerzés munkafázisai | 28 |
A raktári munka szervezése a nagykereskedelemben | 34 |
Értékesítési munka a nagykereskedelmi raktárakban | 38 |
Értékesítési módszerek a nagykereskedelemben | 40 |
Áruszállítás a belkereskedelemben | 45 |
Belkereskedelmi szállítások | 49 |
Csomagolás és csomagolástechnika | 55 |
Szállítói csomagolás | 56 |
Fogyasztói csomagolás | 59 |
A csomagolás gazdaságossága | 60 |
Csomagolóanyagok és eszközök | 65 |
Az árubeszerzés, árukezelés munkafolyamatai a kiskereskedelemben | 69 |
A választék és készlet | 71 |
Az áruellátás és beszerzés megszervezése | 77 |
Árutárolás a boltokban | 81 |
Az előkészítés munkafolyamata a boltokban | 83 |
Áruutánpótlás | 84 |
Az árukínálat és az értékesítés munkafolyamatok megszervezése a boltokban | 87 |
Az árubemutatás | 87 |
A vásárlás irányíthatósága | 94 |
Az értékesítési folyamat | 95 |
A kiszolgálás lebonyolítása | 102 |
A bolti munkaszervezés elméleti és gyakorlati kérdései | 115 |
A munkamegosztás és munkaidő | 116 |
A bolti dolgozók jogai és kötelességei | 122 |
A bolti munkaerő elosztásának terve | 124 |
A vendéglátóipari munka folyamatai és szervezésük | 128 |
A vendéglátó munka sajátosságai | 128 |
A vendéglátó tevékenység főbb szakaszai | 129 |
Az egyes kiszolgálási módok időigényessége | 148 |
A személyzet létszámának megállapítása, munkakörök | 155 |
A munkaerő-felhasználás és a munkaidő-beosztás | 160 |
Hálózati rendszerek kialakulása és fejlődése a belkereskedelemben | |
A nagykereskedelem raktárhálózatának fejlődése és jellemzői | 165 |
A nagykereskedelem fejlődése | 166 |
A nagykereskedelmi raktárak csoportosítása | 169 |
A raktárhálózat elhelyezkedése, települése | 175 |
A nagykereskedelmi raktárak felépítése | 176 |
Tárolási módok | 176 |
A raktárépület és helyiségek | 177 |
A raktárak berendezése és felszerelése | 181 |
A bolthálózat fejlődése és helyzete | 187 |
A tőkés kiskereskedelmi hálózat | 188 |
A szocialista kiskereskedelmi hálózat fejlődése 1950-1965 között | 193 |
A hálózat elaprózottsága, méretei | 199 |
A hálózat területi eloszlása | 200 |
A bolthálózat szakmai tagozódása | 204 |
A szaküzlet-hálózat fejlődése, kialakulása | 208 |
A bolthálózat tagozódása a kiszolgálás formái szerint | 213 |
A kiskereskedelmi egységek felépítése és belső berendezése | 215 |
A boltterület nagysága | 215 |
Az elárusítóhelyiség | 218 |
A raktár- és egyéb kisegítő helyiségek | 228 |
A boltberendezés és felszerelés | 235 |
A vendéghálózat | 241 |
A hálózat kialakulása | 241 |
A hálózat fejlődésének összefoglaló adatai 1952 után | 245 |
Szervezeti változások, irányítási rendszerek | 247 |
A vendéghálózat szakosítása és üzemeinek osztálybasorolása | 249 |
A hálózat profilonkénti összetételének alakulása | 254 |
Az egyes üzletprofilok forgalmának és jövedelmezőségének főbb jellemzői | 257 |
A hálózat területi elhelyezkedése | 262 |
A vendéglátóüzemek helyiségei | 266 |
Üzemgazdasági módszerek és számítások a kereskedelemben | |
A munka- és állóeszköz hatékonyság vizsgálata a belkereskedelemben | 285 |
A kereskedelem gazdaságosságának tényezői | 285 |
Az élő munka hatékonyságának üzemgazdasági vizsgálata | 288 |
Kapacitásszámítás a kiskereskedelemben | 292 |
A kapacitásszámítás lehetőségei és problémái a kereskedelemben | 299 |
A hálózati kapacitás mutatószámai | 302 |
Néhány kapacitásszámítási példa | 306 |
A hálózati kapacitás elszámolásának szabályszerűségei | 314 |
A kapacitáskihasználás javításának módszerei a kiskereskedelemben | 319 |
A forgalomkoncentráció vizsgálata | 321 |
A területkihasználás vizsgálata | 326 |
Az állóeszközök és az áruforgalom közötti viszony alakulása | 328 |
A kapacitáskihasználás javításának módszerei | 329 |
A kapacitáskihasználás és a költségszínvonal egybevetése | 334 |
A szállítási teljesítmény mérése | 337 |
A vendéglátó munka hatékonysága | 345 |
Az élő munka hatékonysága mérésének sajátos vonásai a vendéglátóhálózatban | 345 |
A kapacitásszámítás sajátosságai a vendéglátóiparban | 351 |
Üzemszervezés a kereskedelemben | |
A hálózatfejlesztés módszerei | 361 |
Üzemszervezési feladatok | 362 |
A hálózatfejlesztés szervezési módszerei | 362 |
Az állóeszközök részleges változását igénylő fejlesztési módszerek | 367 |
Az új kereskedelmi létesítményekben érvényesítendő áruforgalmi érdekek | 372 |
A raktárhálózat fejlesztése | 375 |
Telephely kiválasztás | 375 |
A raktári épület és berendezés tervezése | 379 |
A hálózati rendszerek telepítése | 385 |
Urbanizáció, a városiasodás | 386 |
Az ellátási körzetek kialakítása | 387 |
Városrendezési elvek és a kereskedelmi hálózat | 391 |
A közlekedés és a kereskedelmi hálózat telepítése | 392 |
A nagyvárosi üzlethálózat funkciói | 394 |
Városközpontok rekonstrukciója | 396 |
Néhány tipikus telepítési hiba | 398 |
Bevásárló központok kialakulása, funkciójuk és telepítésük a nagyvárosban | 399 |
Az új lakótelepek hálózatának fejlesztése | 400 |
A külföldi bevásárló központok | 402 |
Elővárosi bevásárló központok | 406 |
A nagyváros környéki központok | 408 |
Bevásárló központok hazánkban | 412 |
Nagyüzemek és az eladás automatizálása a kiskereskedelemben | 417 |
Discont ház | 422 |
Áruház (nagyáruház) | 422 |
Értékesítési munka az áruházakban | 423 |
Az áruházak külső és belső kiképzése | 428 |
Az áruházak szervezeti felépítése | 429 |
Szupermarket (ABC-áruház) | 430 |
Csomagküldő áruház (postai kereskedelem) | 436 |
Az értékesítés és a kereskedelmi szolgáltatások automatizálása | 440 |
Az automatizálás előfeltételei | 441 |
Az automaták felhasználási területe | 443 |
Az eladó- vagy szolgáltatóautomata típusok | 444 |
Az egyes automatatípusok területi elhelyezése | 445 |
Az eladóautomaták üzemeltetésének gazdaságossági problémái | 446 |
Az értékesítés automatizálásának előfeltételei hazánkban | 447 |
A fejlesztés és üzemszervezés sajátosságai a vendéglátóhálózatban | 449 |
A vendéglátóhálózat fejlesztésének mértékét meghatározó tényezők | 449 |
A központi előkészítő | 454 |
Önkiszolgáló étkezde | 459 |
Automata büfé | 469 |
Büfé | 471 |
A telepítés problémái | 471 |
A vendéglátóipar beruházások gazdaságossága és megtérülése | 476 |
Beruházások bonyolítása a kereskedelemben | 479 |
Beruházási alapfogalmak | 480 |
A beruházások csoportosítása | 483 |
A beruházások finanszírozása és elszámolása | 487 |
A beruházások lebonyolításának főbb szakaszai | 489 |
A beruházások előkészítésének dokumentumai és tartalmuk | 490 |
A dokumentációk kidolgozásával kapcsolatos felelősség | 493 |
A hatósági engedélyezés | 495 |
A belkereskedelmi apparátus vezetése és irányítása | |
A vezetés elvei | 499 |
Információs elmélet, döntések és utasítások | 504 |
A szervezés emberi kapcsolatai | 513 |
Az áruforgalom szervezése | 516 |
A termelés és a kereskedelem kapcsolatainak megszervezése | 521 |
A fogyasztás és kereskedelem közötti kapcsolat megszervezése | 526 |
Az áru útjának szervezése a kereskedelem rendszerén belül | 529 |
A belkereskedelem szervezete és irányítása | 532 |
A belkereskedelem irányítása | 537 |
A belkereskedelem irányítási rendszere a szocialista országokban | 542 |
A kereskedelmi vállalatok feladata és szervezésük alapelvei | 546 |
A kereskedelmi vállalatok irányításának eszközei | 547 |
A vállalatok felépítése | 548 |
Az áruforgalmi részlegek szervezete | 551 |
Felhasznált irodalom | 559 |