Gabonaipari technológiák
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
A gabonafélék az emberiség történelmének legősibb és legfontosabb kultúrnövényei. Jól alkalmazkodnak. Földünk különféle klímáihoz. Széleskörű adaptációjuk következtében olyan különböző földrajzi...
Tovább
Előszó
A gabonafélék az emberiség történelmének legősibb és legfontosabb kultúrnövényei. Jól alkalmazkodnak. Földünk különféle klímáihoz. Széleskörű adaptációjuk következtében olyan különböző földrajzi szélességeken termesztik, hogy az év minden napján folyik valahol a betakarításuk.
Az emberiség táplálkozásában ma is döntő jelentőségűek, de felhasználásuk az élelmiszeriparon kívül is sokirányú. Magyarország szántóterületének 60 %-án gabonát termesztünk. Az elmúlt két évtizedben - a: csökkenő vetésterület ellenére - a termésmennyiség megkétszereződött, s napjainkra eléri a 15 millió tonnát évente. Az utolsó öt év termésátlaga búzánál megközelítette az 5 t/ha-t, kukoricánál pedig meghaladta a 6 t/ha-t.
A megtermelt gabonamennyiség 12-13 %-a élelmiszerként hasznosul, a takarmánygyártásban kerül felhasználásra 70- 75 %-a, mintegy 15 %-át'pedig exportáljuk.
A megtermelt gabona minőségének megőrzése, valamint a minőségtől függő célirányos feldolgozása és részben felhasználása az ipar és a mezőgazdaság közös feladata.
A jegyzet azoknak a hallgatóknak szeretne segítséget nyújtani, akik a gabonaipari technológiákkal kívánnak megismerkedni.
A fejezetek tárgyalják a gabonatárolási, a malomipari, valamint a keveréktakarmány gyártási technológiákat, és kiemelten a gabonaipari minőségellenőrzést.
Terjedelmi korlátok miatt nem törekedtünk teljességre, az ajánlott irodalom tanulmányozása azonban segítséget nyújt az egyes témákban történő elmélyedéshez.
Vissza
Tartalom
I.fejezet
A MALOM- ÉS HÁNTOLÓIPAR ALAPANYAGAI ÉS KÉSZTERMÉKEI
GABONAIPARI MINŐSÉGVIZSGÁLAT
1. A gabonafélék jelentősége az élelmezésben, a takarmányozásban, az ipari feldolgozásban. Hazai és világstatisztikai adatok 13
2. A minőség fogalma 17
2.1. A minőség jelentése 17
2.2. A minőségvizsgálat folyamata 20
3. A malom- és hántolóipar alapanyagainak ismertetése 25
3.1. A gabonafélék morfológiai jellemzése 25
3.2. A gabonafélék fajtái, fajtaváltás 29
3.3. A gabonafélék termesztésének és betakarításának
jellegzetességei 30
4. A gabonafélék kémiai összetevői 32
5. A búza és a rozs funkcionális tulajdonságai 44
6. A malom- és hántolóipar késztermékeinek minőségvizsgálata 45
6.1. Általános szempontok 45
6.2. A búza vizsgálata és minősítése 46
6.2.1. Mintavétel 48
6.2.2. Fizikai, kémiái tulajdonságok, feldolgozóipari jellemzők vizsgálata 53
6.3. A durum búza, rozs, rizs, valamint az étkezésicélú árpa, zab, kukorica és köles vizsgálata 61
7. A malom- és hántolóipar késztermékeinek minőségvizsgálata
7.1. A búzaliszt vizsgálata 63
7.2. Hántolt, csiszolt rizs vizsgálata 65
8. A gabonavizsgáló laboratórium felszerelése 66
9. Alapanyagok és késztermékek minőségellenőrzése a
takarmányiparban 71
9.1. Takarmányok kémiai vizsgálata 71
9.2. Takarmányok mikrobiológiai vizsgálata 73
9.3. Takarmányok értékelése 73
9.4. Hatósági takarmányellenőrzés 73
10. Laboratóriumi munkavédelem 74
II. fejezet
A SZEMESGABONA TÁROLÁSA 76
1. A tárolás előtti technológiai műveletek 78
2. A gabona minőség szerinti osztályozása és tárolása 81
3. A gabonatárolás feltételrendszere 82
3.1. A gabona eltarthatóságát befolyásoló tényezők 82
3.1.1. A tárolhatóság fogalma, feltételrendszere 83
3.1.2. Fizikai feltételek 83
3.1.3. Makrobiológiai feltételek 84
3.1.4. Mikrobiológiai feltételek 85
3.1.5. A gabona egészségi állapota, gabonaszennyeződések 88
3.2. Tárolás közbeni változások 90
3.2.1. A gabonamag összetétele, felépítése, legfontosabb tulajdonságai 90
3.2.2. A tárolás közbeni változások 94
3.3. A tárolás előtti kezelés és fertőtlenítés módja, eszközei 101
3.3.1. Kémiai védekezés 101
3.3.2. Fizikai védekezés 107
3.3.2.1. Mechanikai eljárások 107
3.3.2.2. Sugárzásos eljárások 108
4. A gabona szárítása 110
4.1. Szárítás fizikai és kémiai feltételei 111
4.1.1. Fizikai feltételek 111
4.1.2. Kémiai /biokémiai/feltételek 116
4.2. A szárítás folyamata 117
4.3. A szárítás módszerei 122,
4.3.1. Szellőztetéses szárítás 124
4.3.2. Meleglevegős szárítás: 125
4.4. A szárítási folyamat kialakítása 126
4.5. A szárítás automatikus szabályozása 128
5. A tárolt gabona kezelése 130
5.1. A tárolás alatti minőségbiztosítás eszközrendszere 133
5.1.1. A tárolt gabona nedvességének és hőmérsékletének mérése 134
5.1.2. Mintavétel a tárolt gabonából 136
5.2. A gabona kezelési technológiái a tárolás során 139
5.2.1. A tárolt gabona átforgatása 141
5.2.2. A gabona aktív szellőztetése 145
5.2.3. A gabona hűtése 152
5.3. A nedves gabonatárolás módszerei 154
6. Egyéb gabonafélék tárolástechnológiája 155
6.1. Rizs tárolása 155
6.2. Árpa tárolása 157
7. Gabonatárolók ismertetése 150
7.1. Vasbetonsilók 158
7.1.1. Mennyiségi és minőségi átvétel 158
7.1.2. Járművek ürítése 159
7.1.3. Raktári tisztítás, szárítás, utótisztítás 159
7.1.4. Betárolás cellákba 159
7.1.5. Árukezelés, forgatás, szellőztetés 159
7.1.6. Kitárolás 160
7.2. Fémsilók 160
7.3. Horizontális tárolók 163
7.4. Átmeneti /ideiglenes/ tárolók 166
8. Folyamatirányítás a gabonatárolásnál 167
B.l. Anyagmozgatási útvonal kiválasztása 167
8.2. A gépek indítása és/vagy leállítása 169
8.3. Folyamat ellenőrzése 169
8.4. Mérlegek vezérlése, adatok figyelése és rögzítése 170
8.5. Adatok továbbítása a termelésirányítás magasabb szintjére 171
III. fejezet
MALOMIPARI TECHNOLÓGIA 172
1. A gabona előkészítése őrlésre 172
1.1. Az előkészítés műveletei 173
1.1.1. A gabona malmi átvétele és keverése 173
1.1.2. A gabona halmaztisztítása 175
1.1.3. A gabona felületi tisztítása 192
1.1.4. A kondicionálás művelete 201
1.2. Az előkészítés technológiája 209
1.2.1. A rozs előkészítése őrlésre 210
1.2.2. A búza előkészítése őrlésre 211
1.2.3. A durum búza előkészítése őrlésre 217
1.2.4. Az előkészítés hatásfoka, minőségi követelmények 218
2. Az őrlés művelete és technológiája 221
2.1. Az őrléssel kapcsolatos általános alapfogalmak 222
2.2. A gabona és őrleményeik aprítása 225
2.2.1. Az aprítómunkát befolyásoló hengertényezők 226
2.2.2. A rovátkatényezők hatása az aprításra 234
2.2.3. A simahengerek aprító munkáját befolyásoló tényezők 240
2.2.4. Az üzemelési tényezők hatása az őrlésre 240
'2.3. Az őrlemények szitálása 244
2.3.1. A szitálás hatásfoka 245
2.3.2. A szitálás intenzitását befolyásoló tényezők 250
2.3.3. A szitarendszerek felépítése, szitasémák szerkesztése 257
2.4. A dara és dercetisztítás művelete 260
.2.4.1. A dara és dercetisztítás elve, technológiai
és technikai tényezők kapcsolata 261
2.4.2. A dara és dercetisztítás gyakorlati megoldásai 267
2.5. Az őrleményverők, dercebontók szerepe az őrlésben 270
2.5.1. Az őrleményverők feladata 271
2.5.2. Dara és dercebontók szerepe az őrlésben 272
2.5.3. Speciális szitálási feladatok 273
2..6. A liszt keverése 274
2.6.1. Liszttípusok összeállítása, alaplisztek keverése 274
2.6.2. A liszt dúsítása, adalékanyagok bevitele 277
3. őrlési eljárások 278
3.1. Az őrlési eljárások fejlődése 279
3.1.1. A félmagasőrlés 285
3.1.2. A korszerű őrléstechnológia jellemzői 286
3.2. A korszerű őrlési eljárás gyakorlati alkalmazása 292
3.2.1. A technológiai folyamat ábrázolási módja 292
3.2.2. Az őrlési folyamat ismertetése 293
3.2.3. A félmagas őrlésű és a korszerű őrléstechnológiával dolgozó malmok eredményeinek összehasonlítása 300
3.3. A rozs őrlése 304
3.4. A durum búza őrlése 305
3.5. A teljes kiőrlésű liszt, teljes őrlemény előállítása 309
3.6. A kukorica őrlése 311
4. Az őrlési tevékenység ellenőrzése 318
4.1. A gyártásközi minőségellenőrzés 319
4.2. Az őrlés időszakos ellenőrzése 321
4.2.1. A lisztkihozatali hamugörbék felvétele és szerepe az őrlésvezetésben 321
4.2.2. Az őrlési táblázat felvétele és szerepe az őrlésvezetésben 322
5. A késztermékek tárolása 323
5.1, A lisztkeverő-lisztsiló technológiai folyamata 325
5.2. Lisztkeverékek előállítása 327
5.2.1. A beállított minőségű liszt 329
5.2.2. Félkész és kész lisztkeverékek előállítása 329
6. A hántolás technológiája 331
6.1. A hántolás művelete 332
6.2. A hántolás speciális osztályozó műveletei 336
6.3. A gőzölés és melegítés szerepe a hántolásban 338
6.4. Hántolási technológiák 339
7. A gabonafélék és őrleményeik speciális feldolgozási formái 342
IV. fejezet 348
KEVERÉKTAKARMÁNY GYÁRTÁS
1. Bevezetés 340
2. A keveréktakarmány gyártás műveletei 350
2.1. Keveréktakarmány gyártástechnológiák 352
2.1.1. Egyfokozatú gyártástechnológia 353
2.1.2. Kétfokozatú /kétlépcsős/ gyártástechnológia 357
2.1.3. Többfokozatú, szemes összemérésed gyártástechnológia 360
2.2. A keveréktakarmány gyártás alapműveletéi 362
2.2.1. Üzemreadás 363
2.2.2. Kiegyenlítő tárolás 365
2.2.3. Aprítás 369
2.2.4. Adagolás és összemérés 370
2.2.5. Keverékképzés /keverés/ 373
2.2.6. Granulálás és hűtés 377
2.2.7. Morzsázás 378
2,.2.8. Készáru kezelés 370
2.3. Takarmánykiegészítők, takarmányadalékok és alkalmazásuk 379
2.3.1. Takarmánykiegészítők 399
2.3.1.1. Ásványi anyagok, vitaminok, aminosav kiegészítők, NPN-anyagok 381
2.3.1.2. Biológiailag aktív anyagok 301
2.3.2. Takarmányadalékok 382
3. Az aprítás művelete, alkalmazott technológiák 303
3.1. Aprítási technológiák 384
3.1.1. Egyfokozatú aprítás 384
3.1.2. Kétfokozatú aprítás 386
3.1.3. Körfolyamatos aprítás 387
3.2. Kiskomponensek aprítása 389
4. A keverékképzés folyamata 390
4.1. A.keverés időbeni lefolyása 390
4.2. A szakaszos keverékképzés eszközei 393
4.3, Folyamatos keverés 393
4.4, A folyadékbedolgozás technológiája 395
5. Granulálás, préselés 397
5.1, Dercés táp előkészítése granuláláshoz 398
5.2, A préselés folyamata 400
5.3, A granulátumok hűtése 401
5.4, A granulálás minőségi paraméterei 402
5.5, Morzsázott tápok előállítása 405
6. A takarmánygyártás speciális technológiái 408
6.1. Alapelvek a speciális keverékképzésnél 409
6.2. A premixgyártás technológiája 410
6.2.1. Tárolás, üzemreadás és gyártáselőkészítés 411
6.2.2, Kiegyenlítő tárolás, adagolás, mérés 413
6.2.3. Keverés 413
6.2.4, Késztermék kezelés 414
6.2.5. Kiegészítő műveletek 414
6.2.6. Minőségellenőrző rendszer kialakítása 414
6.2.7. Munkavédelmi kérdések 415
6.3. A gyártástechnológia kialakítása 415
7. Késztermékek Kezelése 417
7.1. Tárolás 418
7.2. Csomagolás 419
7.3. Ömlesztett szállítás 4.20
AJÁNLOTT IRODALOM 423