1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyümölcstermesztés kézikönyve (rossz állapotú)

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 797 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. III. részleteiben átdolgozott kiadás. Nyomtatta a "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyümölcstermesztés kézikönyvének III. kiadását részletesen átdolgozva és lényegesen kibővítve átnyújtom az érdekelteknek.
A kertészeti tudomány a két utolsó évtizedben sok új ismerettel... Tovább

Előszó

A gyümölcstermesztés kézikönyvének III. kiadását részletesen átdolgozva és lényegesen kibővítve átnyújtom az érdekelteknek.
A kertészeti tudomány a két utolsó évtizedben sok új ismerettel gyarapodott. Az új ismeretek némelyike alapvető természetű s nagyon sok olyan, aminek közvetlen jelentősége van a gyakorlat szempontjából, mert felhasználásukkal termelésünknek biztosabb és célravezetőbb irányt adhatunk. Ezért könyvem átdolgozásakor egyik célunk éppen az volt, hogy a különféle belföldi és külföldi megállapításokat felhasználhatóvá tegyük, ahol kellett megfelelően kiértékelve a tudomány és a gyakorlat számára. Az új kiadásba így a magyar kertészeti irodalomban eddig még nem közölt új anyagot, új fejezeteket is beiktattunk s hisszük, hogy ezzel gyakorlati szempontból is jó szolgálatot teszünk. Az eddiginél határozottabb formában igyekeztem rámutatni azokra a hibákra, amelyeket termesztőink általában elkövetnek s egyben igyekeztem tanácsokat adni azok kiküszöbölésére.
Könyvemet a szaktanárok, az egyetemi és főiskolai hallgatók használatára szántam, de a gyakorlati termesztő alaposabb tájékoztatására is. Eredetileg két kötetre terveztem, azonban, a mai nehéz viszonyok miatt, mai terjedelmében voltam kénytelen megjelentetni. így is köszönet illeti a Pátria kiadó vállalatot áldozatkészségéért. Vissza

Tartalom

Előszó 3
A gyümölcstermesztés története 5
A gyümölcstermő növény testalakulása 13
1. Miből fejlődik a gyümölcstermő növény teste 14
2. A vetőmag 14
3. A csírázás és a gyümölcstermő növény fejlődése 17
4. A gyümölcstermő növény gyökérzete 19
5. A gyümölcstermő növény hajtásrendszere 22
6. A gyümölcstermő növény szaporodó szerve 44
7. A gyümölcstermő növény megporzása és megtermékenyülése 50
8. A termés és a gyümölcs 51
Gyümölcstermő növények rendszerezése és rendszertani helye 55
Az éghajlat 59
I. Alapismeretek 59
Az éghajlat tényezői 59
Éghajlati övek és csoportok, mikroklima 61
A gyümölcstelepítés éghajlati feltételei 63
Gyümölcstáj-térképek, éghajlati térképek, tájtermelés 63
Gyümölcsfenológia 66
II. Magyarország éghajlata 67
III. Védekezés az időjárási károk ellen 72
Fagykár 72
A téli fagykárok 73
A tavaszi fagykárok 75
Szélkárok 81
A csapadék kártétele 82
A gyümölcsös talaja 83
A talajnemek 83
A talaj és a víz 88
A talaj növényi tápanyagai 92
A gyümölcsös trágyázása 94
A természetes trágyák 94
A műtrágyák 96
A trágyák és a műtrágyák alkalmazása a gyümölcsösben 98
A gyümölcsös tápanyagfelvétele 98
Gyümölcsösök talajművelése 104
A gyümölcsfák általános talajigényei 104
A talajművelés szerepe 105
Talajelőkészítés 106
Talajművelés 116
Faiskola 121
1. A faiskola helye 122
2. A faiskola talaja 122
3. A faiskolák felosztása 123
4. A helyhez kötött faiskola 123
5. A faiskola védelme 123
6. A faiskola talajának előkészítése 124
Gyümölcsfák és bokrok ivartalan úton való szaporítása 124
1. Alanynevelés 124
2. Magcsemeteiskola 125
3. A magvetés ideje 126
4. A magvak rétegezése 126
5. A magvetés a csemeteiskolában 126
6. A magvak elvetése 127
7. Magcsemeték nevelése tüzdeléssel 127
8. Magcsemeték nevelése és osztályozása 128
Gyümölcsfák és bokrok ivartalan úton való szaporítása 128
1. Szaporítás dugványról 128
2. Szaporítás bujtással 133
3. A törpealanynevelés 135
4. Szaporítás tőosztás útján 138
5. Szaporítás gyökérsarjakról 138
6. A gyümölcsfák szaporítása oltás útján 138
A gyümölcsfák nevelése 148
1. Magas és közepesmagas oltványok nevelése 150
2. Az oltványok kiszedése és csomagolása 155
3. Kitermelés 156
4. A szállításra kerülő oltványok csomagolása 156
5. A fontosabb törpefák nevelése 157
Gyümölcsösök berendezése 165
Telepítési rendszerek 165
Sortávolság - tőtávolság 172
Az ültethető fák darabszáma 175
Utak 177
A kitűzés munkája 178
A különböző célú gyümölcstermesztés 181
A gyümölcsfák ültetése 193
1. Az ültetésről általában 193
2. Az ültetés ideje 194
3. A fa helyének elkészítése 194
4. Egyenes sorok kijelölése 195
5. Az ültetés 197
6. A gyümölcsfák karózása 198
7. Az elültetett fák törzskönyvezése 199
A gyümölcsfák metszése 200
1. A metszésről általában 200
2. Rügyfeletti metszés 201
3. Ággyűrűre metszés 201
4. Tőben való lemetszés 201
5. Csapra metszés 201
6. Rügyfeletti erősítő lemetszés 202
7. Erősítő bemetszés - köpülyözés 202
8. Gyümölcsfák koronájának alakítómetszése 204
9. A gyümölcsfa koronaképzése s a fa gondozása állandó helyén 205
10. Az oltványok alakítómetszése 205
11. A magas - középmagas törzsű fák koronametszése 207
12. A korona felnevelése 208
13. A gyümölcsfa gondozása fiatal éveiben 208
14. Átmeneti metszés 209
15. Idősebb fák ápolása 209
16. Sűrűn ültetett gyümölcsösök 210
17. Körülrágott törzsű fák megmentése 212
18. A gyümölcsfák ifjítása 214
19. A gyümölcsfák átoltása 215
A gyümölcsfák termékenysége és terméketlensége (I. rész) 219
1. A gyümölcsfák termékenyülési viszonyainak gyakorlati vonatkozásai 219
2. A terméketlenség okainak áttekintése 221
3. Virágrügyek elmaradásának okai 222
4. A gyümölcsfák termékenységét befolyásoló tényezők kölcsönhatása 230
5. Termékenység biztosítása a gyakorlati gyümölcstermesztésben 231
6. Gyümölcshullások 235
Virágzás, virágmegporzás és virágporvizsgálat (II. rész) 238
1. Gyümölcsfák virágzása 238
2. Virágmegporzás 241
3. Virágporvizsgálat 242
1. A virágpor, petesejt kialakulása és a szabályos megtermékenyülés (III. rész) 243
2. A virágmeddőség okai 244
Gyümölcsfáink termékenyülési viszonyai (IV. rész) 248
1. Alma 248
2. Körte 251
3. Birs 253
4. Naspolya 253
5. Cseresznye 253
6. A meggy és meggy-cseresznye keresztezések 255
7. Szilva 256
8. Barack 257
9. Kajszi 257
10. Mandula 258
11. Dió 258
12. Mogyoró 259
13. Málna 259
14. Szeder 259
15. Szamóca 259
16. Ribiszke 260
17. Köszméte 260
1. A szél és a rovarok megporzó munkája (V. rész) 260
2. A gyümölcsös telepítési tervének elkészítésénél követendő szempontok 262
3. Termőgyümölcsös termékenyülési viszonyainak megjavítása 263
Gyümölcsfajtaismerettan 264
1. Gyümölcsfajtaismerettan (Pomológia) 264
2. A gyümölcsfa származása és keletkezésének története 266
3. A gyümölcsfajták meghatározása 269
4. A gyümölcskiállítások és bírálatok 270
Az alma
1. Az alma általános gyümölcsfajta-ismerettana (Pomológiája) 276
2. Az alma rendszeres gyümölcsfajta-ismerettana (Pomológiája) 283
3. Amerikai származású almafajták 295
4. Az alma gazdasági jelentősége 296
5. Az alma éghajlati és talajigénye 300
6. Az alma telepítése 301
7. A gyümölcs nyers értékesítése 316
8. A gyümölcsszedés 316
9. A gyümölcs osztályozása 319
10. A gyümölcs gondozása a csomagolás és a szállítás előtt 319
11. A gyümölcs csomagolása 319
12. Gyümölcskereskedelemtan 320
13. Az alma és körte szedése, válogatása és csomagolása 321
14. A téli alma válogatása, csomagolása és tárolása 335
A körte 344
1. A körte általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 350
2. A körte rendszeres gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 353
3. A körte gazdasági jelentősége 360
4. A körte éghajlati és talajigényei 361
5. A körtefa alanyai, kapcsolatban a fa termetével 361
6. A fontosabb törpefák 364
7. A szabadon álló törpefák 366
8. A törpe körtefák (és almafák) rendszeres metszése 368
A birs 378
1. A birs általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 380
2. A fontosabb birsfajták vázlatos ismertetése 380
3. A birs gazdasági jelentősége 381
4. A birs termesztése 381
A naspolya 383
1. A naspolya általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 385
2. A naspolyafajták 385
3. A naspolya gazdasági jelentősége 385
4. A naspolya termesztése 385
A szilva 387
1. A szilva általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 390
2. Szilvafajták ismertetése 391
3. A szilva gazdasági jelentősége 393
4. A szilva éghajlati és talajigénye 394
5. A szilva alanya 395
6. A szilva ültetése és metszése 395
7. A szilvafák átoltása 396
8. A szilva gyümölcsének ritkítása 397
9. A szilva szedése és értékesítése 397
A cseresznye 399
1. A cseresznye általános gyümölcsfajtaismerettana 402
2. A termesztett cseresznyék csoportosítása 403
3. Cseresznyefajták ismertetése 404
4. A cseresznye gazdasági jelentősége 406
5. A cseresznye és meggy éghajlati és talajigénye 407
6. A cseresznye telepítése 408
7. Idősebb cseresznyefák ápolása 411
8. A cseresznye (és meggy) értékesítése 412
A meggy 414
1. A meggy általános gyümölcsfajtaismerettana 417
2. Meggyfajták ismertetése 418
3. A meggy gazdasági jelentősége 420
4. A meggy éghajlati és talajigénye 421
5. A meggy telepítése 421
A kajszi 423
1. A kajszi általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 426
2. Kajszifajták ismertetése 428
3. A kajszi gazdasági jelentősége 430
4. A kajszitelepítésre alkalmas helyek kiválasztása 432
5. A kajszi telepítése 433
6. A kajszi koronaalakítása 434
7. A termőfák metszése 436
8. A kajszi koronanevelése az egyéves oltványon 438
9. A kajszi gyümölcsritkítása 438
10. A kajszi értékesítése 438
A magyar kajszitermesztés nyilt kérdése 441
A barack (őszibarack) 453
1. A barack általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 463
2. A barack rendszeres gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 463
3. A barack szaporítása 493
4. A barack telepítése 495
5. A barack ültetése 497
6. A fiatal barackfák koronaalakítása, metszése 498
7. A barackfa ápolása 510
8. A barackos talajának megművelése 512
9. A gyümölcs ritkítása 512
10. A barack szedése, csomagolása és válogatása 513
A dió 518
1. A dió általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 527
2. A hazánkban elterjedtebb, nemes diófajták ismertetése 531
3. A dió gyümölcstermesztési jelentősége 536
4. A diófa szaporítása 537
5. A diófa telepítése 539
6. A diófa ültetése és ápolása 543
7. A diófa ifjítása 546
8. A diós talajművelése 547
9. A diófa trágyázása 547
10. A diófa termésmennyisége 548
11. A dió értékesítése 549
12. A diófa ipari értéke 551
13. A diófa elemi kárai 552
A hikori dió 554
1. A pekándió 554
2. A fehér vagy nemes hikori 555
3. A hikori diók gyümölcstermesztési jelentősége 556
4. A hikori diók termesztése 556
A mandula 557
1. A mandula általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 563
2. A mandulafajták ismertetése 567
3. A mandula gazdasági jelentősége 571
4. A mandula szaporítása 571
5. A mandula telepítése 572
6. A termő mandulafák ápolása 577
7. A mandula értékesítése 580
8. A mandula termése 582
9. A mandula feldolgozásának módjai 583
10. A mandula elemi kárai 583
A mogyoró 584
1. A mogyoró általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 591
2. A legismertebb nemes mogyorófajták leírása 592
3. A mogyoró gazdasági jelentősége 596
4. A mogyoró szaporítása 597
5. A mogyoróbokor felnevelése 597
6. A mogyoróbokor tenyészeti feltételei és ültetése 597
7. A mogyoróültetvények gondozása 599
8. A mogyoró értékesítése 602
A gesztenye 605
1. A gesztenye gazdasági jelentősége 609
2. A gesztenye tenyésztési feltételei 610
3. A gesztenye szaporítása 611
4. A gesztenye ültetése 611
5. A gesztenye metszése és ápolása 611
6. A gesztenye ifjítása 611
7. A termés betakarítása 612
8. A gesztenye termése 612
A bogyógyümölcsűek 613
1. A „bogyógyümölcsű" elnevezésről 613
A ribiszke 616
1. A ribiszke általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 623
2. A fajták megoszlása a tudományos rendszerben 624
3. A ribiszkefajták ismertetése 624
4. A ribiszketermesztés hazai gazdasági jelentősége 626
5. A ribiszke éghajlati és talajigényei 627
6. A ribiszke szaporítása 627
7. A ribiszke bokoralakja 627
8. A ribiszketermesztés üzemi berendezése 628
9. A ribiszke ültetése 629
10. A ribiszke gondozása és metszése 630
11. A ribiszke értékesítése 631
A köszméte 638
1. A köszméte általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 637
2. A fontosabb köszmétefajták ismertetése 637
3. A köszmétefajták kiválasztása 639
4. A köszméte jelentősége gyümölcstermesztésünkben 640
5. A köszméte éghajlati és talajigényei 649
6. A köszméte üzemi berendelése, ültetése 640
7. A köszmétebokrok gondozása, metszése 641
8. A köszméte szedése és értékesítése 642
A málna 644
1. A málna általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 647
2. A málnafajták ismertetése 648
3. A málna jelentősége gyümölcstermesztésünkben 650
4. A málna éghajlati és talajigényei 651
5. A málna szaporítása 651
6. A málna ültetése 652
7. A málnatelepek berendezése 653
8. A málna művelése, gondozása 655
9. A málna értékesítése 657
A szamóca 658
1. A szamóca általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 664
2. A szamóca gyakorlati osztályozása 665
3. A szamócafajták ismertetése 665
4. A szamócafajták megválasztása használhatóságuk szerint 669
5. Piaci termesztésre érdemes nagygyümölcsű ananászszamócafajták 669
6. A szamóca jelentősége gyümölcstermesztésünkben 669
7. A szamóca éghajlati és talajigényei 670
8. A szamóca szaporítása 670
9. A szamóca ültetése 672
10. A szamócatelepek berendezése 673
11. A szamócatelepek gondozása 675
12. A szamóca korai termesztése 677
13. A szamóca értékesítése 678
A szeder 681
1. A szeder általános gyümölcsfajtaismerettana (Pomológiája) 684
2. A szederfajták ismertetése 685
3. A szeder jelentősége gyümölcstermesztésünkben 686
4. A szeder éghajlati és talajigényei 687
5. A szeder szaporítása 687
6. A szeder ültetése és szedertelepek (szedresek) létesítése 687
A füge 688
1. A füge gazdasági jelentősége nálunk 690
2. A füge termesztése 690
A som 693
1. A som gazdasági jelentősége 694
2. A som termesztése 694
A fekete eper 695
A fekete eper termesztése 696
A csipkerózsa 698
1. A csipkerózsa gazdasági jelentősége 699
2. A csipkerózsa termesztése 700
A berkenye 701
1. A berkenye gazdasági jelentősége 703
2. A berkenye termesztése 703
A gyümölcs állati kártevői 704
A mogyoró-, a gesztenye- és a diófa fontosabb kártevői 716
A köszméte, a fekete és piros ribiszke fontosabb kártevői 717
Az alma, a körte, a birs és házi berkenye fontosabb kártevői 713
A málna és a szeder fontosabb kártevői 730
A szamóca fontosabb kártevői 731
A rózsa legfontosabb kártevői 732
A mandula, a szilva, a kajszi, a barack, a meggy és a cseresznye fontosabb kártevői 734
A gyümölcsfa betegségei 740
Az almafa betegsége 740
I. Gyökérbetegsége 740
II. A törzs betegségei 743
III. Vesszők és hajtások betegségei 745
Körtefa betegségei 750
I. Gyökérbetegségek 750
II. Törzs- és ágbetegségek 750
III. Hajtás-, levél-, virág- és gyümölcsbetegségek 751
A szilvafa betegségei 753
I. Gyökérbetegségek 753
II. Törzs és ágak betegségei 753
III. Levél-, virág- és gyümölcsbetegségek 753
A cseresznyefa betegségei 756
I. Gyökérbetegségek 756
II. Törzs-, ág- és vesszőbetegségek 756
A meggyfa betegségei 756
A kajszi betegségei 757
I. Gyökérbetegségek 757
II. Törzs-, ág- és vesszőbetegségek 757
III. Levél-, virág- és gyümölcsbetegségek 759
A barackfa betegségei 759
A diófa betegségei 761
I. Gyökérbetegségek 761
II. Törzs- és ágbetegségek 761
III. Hajtás-, levél- és termésbetegségek 761
A birs betegségei 761
A mandula betegségei 762
A naspolya betegségei 762
Mogyoró-betegségek 762
A köszméte betegségei 763
A ribiszke betegségei 764
A málna betegségei 764
A szamóca betegségei 765
Permetezőszerek 766
I. Gombairtó védekezőszerek 766
A gyümölcstermesztés jövedelmezősége 768

Mohácsy Mátyás

Mohácsy Mátyás műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mohácsy Mátyás könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem