Előszó | 11 |
Bevezetés | 13 |
A piacok, a piaci formák | 15 |
A piac fogalma és története | 15 |
Piaci formák | 17 |
A piacok csoportosítása | 20 |
Az árupiac meghatározása a piaci egyensúly alapján | 21 |
A marketingkoncepció tartalmi és formai változása | 23 |
A marketing fejlődésének néhány főbb jellemző szakasza | 26 |
Marketingdefiníciók | 34 |
A marketingtervezés és a picai lehetőségek keresése | 37 |
Piaci lehetőségek keresése | 37 |
A marketing-mix tervezése, az ellenőrizhető és a nem ellenőrizhető változók | 40 |
Az ellenőrizhető marketingváltozók | 42 |
Az ellenőrizhetetlen marketingváltozók | 43 |
Marketingprogramok | 45 |
A marketingprogrammal szemben támasztott követelmények | 48 |
A marketing a vállalati szervezetben | 54 |
Az út, ami a marketingszervezetekhez vezetett | 55 |
A kisvállalatok marketingfeladatainak szervezeti keretei | 57 |
A marketingszervezetek típusai | 58 |
Funkcionális marketingszervezet | 59 |
A termékorientált szervezeti forma | 60 |
A körzetorientált szervezeti forma | 64 |
Piac- vagy fogyasztóorientált szervezeti modell | 65 |
Piackutatás és marketing-információrendszer | 70 |
A piackutatás és a marketing-információrendszer meghatározása | 70 |
Információszükséglet és döntéshozatal | 72 |
A piackutatás folyamata | 75 |
A feladat meghatározása | 75 |
A hipotézis felállítása | 76 |
Az adatgyűjtés | 76 |
A kutatási eredmények értelmezése | 77 |
A kutatási eredmények közlése | 78 |
A kutatás megtervezése | 78 |
Mintavétel | 79 |
Kísérletezés | 80 |
A kutatási adatok gyűjtése | 81 |
Kérdezési módszerek | 82 |
Megfigyelési módszerek | 82 |
Másodlagos adatok gyűjtése | 85 |
A piaci lehetőségek becslése | 86 |
A piaci lehetőségek mérése | 87 |
Induktív közelítés | 87 |
Deduktív közelítés | 88 |
Relatív piaci lehetőség | 88 |
A közvetlen adatokon alapuló módszerek | 89 |
Származtatott adatokon alapuló módszerek | 89 |
A vállalati marketinginformációk áramlási irányai | 91 |
A marketingirnformáció-szolgálat szervezeti formái | 92 |
Kockázatok és mérséklésük formái | 96 |
A kockázat okai | 97 |
A kockázat csökkentésének lehetőségei | 99 |
A marketing és piaci környezete | 101 |
A népesség számának alakulása | 103 |
A népesség kormegoszlása | 105 |
A népesség területi megoszlása | 107 |
A foglalkoztatottság alakulása | 109 |
A társadalom rétegződése | 110 |
A lakosság jövedelmének és fogyasztásának változása | 114 |
A lakosság várható inflációs magatartása | 115 |
A lakosság megtakarítási magatartása | 119 |
Pénzbefektetési formák | 122 |
A fogyasztói, vásárlói magatartás | 126 |
A szükségletek és a fogyasztás | 127 |
A háztartás-gazdálkodás és a döntéshozatal | 129 |
Döntéshozatal a családban | 131 |
A gyermekek részvétele a családi döntésekben | 134 |
A vásárlási magatartás és a vásárlás folyamata | 137 |
A fogyasztói magatartást befolyásoló lélektani tényezők | 142 |
A vásárló személyiségének pszichológiai összetevői | 142 |
A tanulás, emlékezés szerepe az árukról nyert információknál | 144 |
A személyiségtípusok és a fogyasztói típusok | 146 |
Az iparvállalatok és intézmények beszerzési magatartása | 150 |
Az ipari vásárlók jellemzői | 151 |
Az ipari beszerzés folyamata | 154 |
Az ipari vásárlók beszerzési motívumai | 156 |
Piacszegmentáció és a célcsoportok meghatározása | 158 |
A szegmentáció elvégzése, a célcsoportok meghatározása | 161 |
Példák a szegmentáció gyakorlati alkalmazására | 165 |
Nyugat-európai új piaci célcsoportok | 165 |
Piacszegmentálás a könyvkiadásban | 167 |
A háztartás-gazdaságtan és a szegmentáció | 168 |
Az ACORN-módszer alkalmazása a piac szegmentációjára | 169 |
A nagybeszerzők piacának részekre bontása | 170 |
Termékkategóriák, termékpolitika | 173 |
A termék meghatározása | 176 |
A termékek csoportosítása | 177 |
Az új termék fogalma és a fejlesztés folyamata | 181 |
Az új termékek fejlesztése | 182 |
Új termékek piaci bevezetése | 189 |
A termékéletciklus | 192 |
Fedezetszámítás | 196 |
Fedezeti százalék | 197 |
A kritikus mennyiség meghatározása | 198 |
Márkapoltika | 202 |
A csomagolás marketingfunkciói | 206 |
Marketing és csomagolás | 207 |
Árpolitika | 210 |
Árdefiníciók, árformák | 210 |
A vállalati árpolitika kialakításának feltételi | 213 |
Árpolitikai célok, árstratégiák | 214 |
A termék bevezetésekor alkalmazható árpolitika | 219 |
A növekedési és a telítettségi szakaszban követhető árpolitika | 220 |
A hanyatlás, a termék piacról való kivonása során követendő árpolitika | 222 |
A fogyasztók árismerete | 222 |
Az értékesítési csatornák | 227 |
A kereskedelmi csatornák | 228 |
Bolt nélküli kereskedelem | 232 |
Az értékesítési csatorna kiválasztásának szempontjai | 234 |
Az értékesítési csatorna hosszának meghatározása | 234 |
A forgalmazás mélységének meghatározása | 236 |
A franchising vagy szerződéses értékesítés | 238 |
A telefon és a televízió mint értékesítési eszköz | 245 |
Értékesítés televízión keresztül | 248 |
A marketingkommunikáció | 251 |
A marketingkommunikáció formái és módszerei | 252 |
A reklámozás jellemzői és funkciói | 255 |
A reklámhordozó és a reklámeszköz | 257 |
A rádióreklámok sajátosságai | 259 |
A televízióreklámok sajátosságai | 261 |
A vásárlásösztönzés - értékesítésösztönzés | 262 |
A vásárlásösztönzés felhasználási köre és módszerei | 263 |
Eladáshelyi vásárlásösztönző eszközök | 263 |
A reklámkampányok célja és eszközei | 266 |
A PR vagy közönségkapcsolatok | 267 |
A közönségkapcsolatok, a PR kapcsolata a marketingmunkával | 268 |
A PR kétoldalú kapcsolatai | 270 |
A tájékoztatás | 271 |
A tájékozódás | 271 |
Tevékenységmódosítás | 272 |
Magatartáskoordinálás | 273 |
Új irányok a kommunikációs stratégiában | 274 |
A fogyasztók szervezet védekezése. A "konzumerizmus" | 278 |
A konzumerizmus és a marketing | 279 |
A termelők és a konzumerizmus | 282 |
A konzumerizmus jellemzői | 285 |
Irodalomjegyzék | 291 |