Előszó
A kamra a legtitokzatosabb helyek egyike. Eldugott, félhomályban úszó, hűvös hely a házban, s mégis, olyan izgalmas olykor felfedező útra indulni benne.
A földön, nagy ládákban áll a krumpli,...
Tovább
Előszó
A kamra a legtitokzatosabb helyek egyike. Eldugott, félhomályban úszó, hűvös hely a házban, s mégis, olyan izgalmas olykor felfedező útra indulni benne.
A földön, nagy ládákban áll a krumpli, természetesen többféle abból is, s a vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, s néhány fej káposzta. Aztán ládákban üldögélnek a pirosas és sárga almák, a körték, molyhos birsek. Kisebb demizsonokban a bor, s nagyobb cserépedényekben házi vegyes savanyúság.
A kis fehér békebeli csipkével díszített polcokon valóságos lekvármánia- gyűjtemény sorakozik. A reggeliket bearanyozó aprócska üvegek, s mögöttük nagyobbacskák, amelyben a palacsintába, linzerbe, rácsosba, pitébe való lekvárok pihennek. Egész vitaminraktár, a színek és ízek harmóniája, a friss gyümölcsök zamata mindegyikben, hiszen a gyümölcsök szinte kivétel nélkül itt termettek a kertben, vagy erdei kirándulásainkon gyűjtöttük őket.
A kicsi üvegek nagy változatosságot kínálnak, s előnyük, hogy nemes tartalmuk hamar kiürül, s így szinte nap mint nap új íz kerülhet a reggelizőasztalra! Nagy klasszikusok, mint a barack- és szilvalekvár, jól megférnek a különleges csokis meggydzsem és a körtés bodzadzsem mellett. A cseresznye-grapefruit dzsemvariáció vagy a bodza-alma dzsem nem csak új ízekkel ajándékoz meg, de szivárványos igazi játék a színekkel!
A fűszeres-mézes sárgadinnye, a konyakos eper új színt hoznak a befőttek palettájára, s akkor még nem is szóltunk a különféle csatnikról! Ezek az indiai ihletésű, egyszer gyöngéd, egyszer csípős, ám fenségesen fűszerezett gyümölcskészítmények mindenkit elvarázsolnak.
Egyszóval, a kamránkba betérni mar maga a gyönyörűség. Ám ha még esetleg le is emelhetünk egy üveget a polcról - vagy kettőt s suttyomban beletorkoskodhatunk...
A korszerű befőzést megkönnyítő készítményekkel nem ördöngösség a befőzés, s ha kisebb adagokkal dolgozunk gyorsan el is készülünk velük. Érdemes előnyben részesíteni a cukortakarékos befőzőszereket, amelyekkel nem csak kalóriát, de időt, energiát takaríthatunk meg, és még több vitamint őrizhetünk meg.
Élvezzük a nyár adta kincseket egész évben!
Gyümölcsöző befőzést kívánok hozzá!
Vissza