Előszó
Két évtizedes orvosi gyakorlat tapasztalatai meggyőztek arról, hogy igen szükséges munkát végzek, ha az eddig megjelent diétás szakmunkák mellett, olyan rövidre fogott diétás könyvet adok a...
Tovább
Előszó
Két évtizedes orvosi gyakorlat tapasztalatai meggyőztek arról, hogy igen szükséges munkát végzek, ha az eddig megjelent diétás szakmunkák mellett, olyan rövidre fogott diétás könyvet adok a népegészségügy szolgálatában a nagyközönség kezébe, amely nemcsak két évtized leszűrt tapasztalatai alapján összeállított ételreceptek gyűjteményét tartalmazza, hanem azonfelül a leggyakoribb betegségcsoportok étrendjét is. Könyvem közreadásával nemcsak az arra rászoruló betegek, hanem a kezelő orvos érdekét is szolgálni vélem azzal, hogy munkája közepette idejét nem kell részletező diétasémák, (megengedett és meg nem engedett ételek) leírásával eltöltenie, hanem egyszerűen csak utal a betegségcsoportra, amelynek étrendjét a beteg összefoglalva e könyvben megtalálhatja. Hasznosnak vélem e könyvet olyan értelemben is, hogy a befejező részben külön foglalkozom az egészséges ember diétás étrendjével. Hatvan nap két főétkezésének változatait, tehát százhúsz összeállítást közlök, amivel bizonyítani óhajtom, hogy a diétás koszt nem egyhangú, hanem kellő változatosságot nyújt. A diétás élelmezés az egészséges embernek nem válik ártalmára, sőt ellenkezőleg; egyenesen elősegíti egészsége megőrzését. Tehát a diétára utalt családtagnak nem szükséges külön főzni, mert a legtöbb esetben hasznos és üdvös, ha a többi családtagok is alkalmazkodnak a beteg élelmezéséhez.
Fontosnak vélem még e könyv előszavában kiemelni, hogy a modern táplálkozási tudomány a húsokat kiküszöbölni igyekszik. Ha receptjeimben mégis szerepelnek húsételek, ezek élvezetét nem annyira a húsételek nélkülözhetetlensége miatt, hanem inkább csak azért ajánlom, hogy az egyes betegségeknél a változatos koszt lehetőségeit biztosítva lássam.
Végül meg kell még jegyeznem, hogy az ételek elkészítésénél számításba vett mennyiségek mindig egy személy bőséges adagját jelentik. Kivételt képeznek főleg a tésztaféleségek, a torták, sült tészták, stb., melyek eltehetők, tehát gazdaságosabb egyszerre több adagot is készíteni belőlük.
Vissza