1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mit egyék - mit ne egyék! (rossz állapotú)

Az összes betegségek diétás étrendje

Szerkesztő
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 96 oldal
Sorozatcím: Ujság
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Ujság ingyenes melléklete. Nyomtatta a Globus, Budapest. A kötetben korabeli hirdetések találhatók. Összeállította: Ujváry Sándor v. hercegi udvartartási konyhafőnök, az Országos Magyar Szakácsművészeti és Házicukrászati Főzőtanfolyamának vezetője.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A diétás ételek elkészítése, változatossá tétele, ma a háziasszonyok legnagyobb gondja. Számos diétás étrend van. Minden betegnek, minden betegségnek megvan a maga diétája. Általánosan csak annyit... Tovább

Előszó

A diétás ételek elkészítése, változatossá tétele, ma a háziasszonyok legnagyobb gondja. Számos diétás étrend van. Minden betegnek, minden betegségnek megvan a maga diétája. Általánosan csak annyit mondhatunk a diétáról, hogy egyforma betegségek és egyforma beteg nincsen. Éppen ezért az orvosok egyénenkint irják elő betegeiknek a diétát. Ezeknek használatánál szigoruan ragaszkodni kell a szakorvos utasításaihoz.
A betegség tüneteinek elbirálása mindenkor az orvosra tartózik, mert csak az orvos tudja a betegséget helyesen felismerni. Mindazok a körülmények, melyek a beteg gyógyulását elősegitik, az orvosi gyógykezelésen kivül, táplálkozás, stb. csakis orvosi előírásra történhetnek. A beteg gyógykezelésének ideje alatt előfordulhatnak igen sokszor esetek, amikor a gyógyszereken és egyéb gyógytényezőkön kivül az életmód megváltoztatására is van szükség. Ezek a változtatások a legtöbb esetben étrendi előírásokkal, tehát diétás étrenddel függnek össze.
A gyógyulás legfőbb feltétele a megfelelő táplálkozás, ez pedig csak az orvos által előirt diéták szigorú betartása árán érhető el4 Igen nagy súlyt kell azonban helyezni a beteg táplálkozásának a változatosságára. Ritkán ismétlődő, de az előírásnak megfelelő, jó és ízletes, szépen tálalt ételek készítésére kell törekedni, hogy azok a beteg ízlésének is megfeleljenek. Különös sulyt kell arra helyeznünk, hogy a betegnek éhségérzete ne legyen szenvedés és az adott, készített és tálalt ételek és egyéb eledelek eléggé táplálóak legyenek.
Éppen ezért nem elegendő tudni azt, hogy diétát rendelt az orvos, tudni kell azt is, hogy ebben a diétában mit, miből, mennyit és milyen formában, milyen elkészítésben adhatunk.
A diétáknak rendszerint az a hátrányuk, hogy a beteget az egyhangu étrendek elkedvetlenítik. A diétás étrendet nemcsak alapanyagában kell tehát az előírásnak megfelelően elkészíteni, hanem az orvos megszabta megszorítások melleit az ételeket annyira változatossá kell tenni, hogy a beteg étrendjében hetenként legfeljebb egyszer álljon csak be ismétlés, ha még annyira kötött szigoru diétát irt is elő az orvos. Vissza

Tartalom

Előszó2
Bevezető4
Tápanyag-táblázat ismertetése7
Tápanyag-táblázat8
Gyomorbetegek diétája15
Folyékony, kímélő étrendben adható ételek receptjei18
Gyomor-, bélbetegségek, hizókurák, máj- és epemegbetegedések, műtétek utáni vagy sulyosabb megbetegedések diétája21
Gyomorsavhiány esetén adandó diéta24
Gyomorsav-tultengés, tulképződés esetén adandó diéta27
Véredényelmeszesedés, idült béhurut, könnyebb epekőbántalmaknál, vastagbélhurutnál, hizókuránál, vesezsugorodásnál adandó diéta28
Husszegény, sószegény diéta29
Sómentes, sószegény diéta31
Vesekő és vesehomok diétája31
Máj-diéta32
Májételek32
Cukorbajos diéta35
Cukorbajos diéta receptjei44
Máj-diéta49
Májételek50
Cukorbajos diéta53
Cukorbajos diéta receptjei55
A diétás konyha általános szabályai57
Mi a diétás konyha technikája58
Anyagok és hozzávalók elkészítéséről61
Mit kell tudni a husokról62
A halakról64
Tojásról, tojásételekről65
Levesekről, levesreceptek67
Meleg mártások69
Tojásételek69
Krokettek70
Diétában felhasználható főzelékek71
Halételek73
Vegyes könnyű ételek, zöldségfélék76
Csirkeszárnyas ételek78
Borjuhusételek81
Almából készült felfujtak, souffléek, stb.81
Vegyes könnyű tészták82
Pouddingok, souffléek, felfujtak86
Hideg krémek99
Gyümölcs- és csokoládé-levesek91
A diéta és a gázkonyha93
A villamos főzésről95
Miért szereti Budapest fogyasztóközönsége a "Községi"-t?95
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem