Előszó
A diétás ételek elkészítése, változatossá tétele, ma a háziasszonyok legnagyobb gondja. Számos diétás étrend van. Minden betegnek, minden betegségnek megvan a maga diétája. Általánosan csak annyit...
Tovább
Előszó
A diétás ételek elkészítése, változatossá tétele, ma a háziasszonyok legnagyobb gondja. Számos diétás étrend van. Minden betegnek, minden betegségnek megvan a maga diétája. Általánosan csak annyit mondhatunk a diétáról, hogy egyforma betegségek és egyforma beteg nincsen. Éppen ezért az orvosok egyénenkint irják elő betegeiknek a diétát. Ezeknek használatánál szigoruan ragaszkodni kell a szakorvos utasításaihoz.
A betegség tüneteinek elbirálása mindenkor az orvosra tartózik, mert csak az orvos tudja a betegséget helyesen felismerni. Mindazok a körülmények, melyek a beteg gyógyulását elősegitik, az orvosi gyógykezelésen kivül, táplálkozás, stb. csakis orvosi előírásra történhetnek. A beteg gyógykezelésének ideje alatt előfordulhatnak igen sokszor esetek, amikor a gyógyszereken és egyéb gyógytényezőkön kivül az életmód megváltoztatására is van szükség. Ezek a változtatások a legtöbb esetben étrendi előírásokkal, tehát diétás étrenddel függnek össze.
A gyógyulás legfőbb feltétele a megfelelő táplálkozás, ez pedig csak az orvos által előirt diéták szigorú betartása árán érhető el4 Igen nagy súlyt kell azonban helyezni a beteg táplálkozásának a változatosságára. Ritkán ismétlődő, de az előírásnak megfelelő, jó és ízletes, szépen tálalt ételek készítésére kell törekedni, hogy azok a beteg ízlésének is megfeleljenek. Különös sulyt kell arra helyeznünk, hogy a betegnek éhségérzete ne legyen szenvedés és az adott, készített és tálalt ételek és egyéb eledelek eléggé táplálóak legyenek.
Éppen ezért nem elegendő tudni azt, hogy diétát rendelt az orvos, tudni kell azt is, hogy ebben a diétában mit, miből, mennyit és milyen formában, milyen elkészítésben adhatunk.
A diétáknak rendszerint az a hátrányuk, hogy a beteget az egyhangu étrendek elkedvetlenítik. A diétás étrendet nemcsak alapanyagában kell tehát az előírásnak megfelelően elkészíteni, hanem az orvos megszabta megszorítások melleit az ételeket annyira változatossá kell tenni, hogy a beteg étrendjében hetenként legfeljebb egyszer álljon csak be ismétlés, ha még annyira kötött szigoru diétát irt is elő az orvos.
Vissza