1.062.818

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Minőségügyi ismeretek

A középfokú agrárszakképzés tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 189 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9185-75-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés7
Minőségügyi alapismeretek9
A minőség fogalma9
Az élelmiszerek minősége11
A minőségügy fejlődése14
Várható változások a minőségügy területén17
Az élelmiszer-előállítás szabályozása20
Jogi alapismeretek20
Az élelmiszerjog története22
A magyar élelmiszerjog kialakulása24
Az élelmiszerjogi szabályozás célja31
A fogyasztók egészségének védelme31
Élelmiszermérgezések, -fertőzések megakadályodzása31
Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése31
A fogyasztók érdekeinek védelme32
A valósághű tájékoztatás biztosítása32
A piaci versenytisztaság védelme33
Az élelmiszerek országok közötti szabad mozgásának biztosítása33
Az élelmiszerjog alapvető előírásai34
Az élelmiszertörvény34
Az élelmiszertörvény végrehajtási rendelete39
Bortörvény42
1994. évi CII. törvény a Hegyközségekről44
A dohánytermékek előállítása és forgalmazása44
Az élelmiszerbiztonság főbb szabályai46
Egészségügyi törvény46
Állategészségügyi törvény47
Növény-egészségügyi törvény47
Környezetvédelmi törvény47
Környezetvédelmi termékdíj48
Az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszerhigiéniai feltételei49
Állategészségügyi Szabályzat51
Az élelmiszerek vegyi szennyeződése53
Az élelmiszerek mikrobiológiai szennyeződése53
A gomba termesztése, forgalmazása és felhasználása54
Szabványosítás55
A szabványosítás fogalma, története55
A szabványosítás szerepe56
A szabványok jogállása57
Szabványosítás az élelmiszeriparban58
A magyar szabványosítás rendszere59
Magyar Élelmiszerkönyv60
A Magyar Élelmiszerkönyv létrejötte, működése60
A Magyar Élelmiszerkönyv általános ismertetése62
A piac működésének befolyásolása65
A versenytörvény65
A jövedéki törvény65
Reklám és hirdetés66
Termék- és fogyasztóvédelem67
Termékfelelősségi törvény67
Fogyasztóvédelmi törvény68
A védjegy és a földrajzi jelzés védelme68
A különleges minőség és a hagyományos különleges tulajdonság tanúsítása70
Az élelmiszer-igazgatás. Hatósági ellenőrzés71
Az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások71
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat71
Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a megyei (fővárosi) fogyasztóvédelmi felügyelőség72
Országos Borminősítő Intézet73
Hatósági vizsgálati díjak73
Fogyasztói elvárások74
"Egészséges" termék75
Hagyományos, tradicionális termékek75
A környezet és az állatok kímélése76
Az élelmiszer-előállítással összefüggő engedélyezési eljárások77
Az élelmiszer előállítóhely létesítésével és működésével kapcsolatos engedélyek77
Építésügyi engedélyek79
Környezetvédelmi hatásvizsgálat83
Működési engedély84
Az élelmiszer-előállítás során felhasznált nyers-, adalék-, segéd-, csomagolóanyagok és a víz engedélyezése88
Nyers-, (alap) anyagok felhasználásának engedélyezése88
Élelmiszer adalékanyagok engedélyezése87
Élelmiszer technológiai segédanyagok engedélyezése91
Az élelmiszer-előállítás során felhasznált csomagolóanyagok engedélyezése92
Víz felhasználás engedélyezése93
Az élelmiszerek előállításának engedélyezése94
Új termék (belföldön előállított és forgalmazott)94
Gyártmánylapok kitöltése96
Import élelmiszer új termék engedélyezése106
Különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek engedélyezése106
Új élelmiszer gyártási engedélye108
Élelmiszer ionizáló energiával történő kezelésének engedélyezése109
Lejárt minőség-megőrzési időtartamú termékek további forgalomban tarthatóságának engedélyezése110
Az élelmiszeripari vállalkozások minőségügyi tevékenysége113
Alapfogalmak113
A jó gyártási gyakorlat117
Az üzem tevékenységének, termelési méreteinek tervezése118
Az üzem külső környezete120
Vízellátás, szennyvíz és hulladékkezelés, energia ellátás megvalósítása126
Személyzettel szembeni elvárások127
A minőségirányítás megvalósításának szervezeti kérdései128
A felhasznált anyagok minősége, szállítása, átvétele129
Az anyagok üzembe történő szállítása136
Az anyagok raktározása137
Termékazonosítás, nyomonkövetés138
A jó gyártási gyakorlat érvényesülése a termelési folyamatban140
A takarítási gyakorlat143
Rovar- és rágcsálóirtás144
Eszközök, gépek, berendezések karbantartása144
Mérőeszközök kiválasztása, kalibrálása, hitelesítése145
A dolgozók oktatása, képzése147
Minőségellenőrzés, minőségszabályozás149
Felhasznált anyagok átvétele150
Az anyagok raktározási körülményeinek ellenőrzése154
Gyártásközi ellenőrzés154
Késztermék ellenőrzés156
Higiéniai ellenőrzés156
Veszély Elemzés Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP)158
Alapfogalmak, alapelvek158
A HACCP elemzés végrehajtása161
Minőségbiztosítás (ISO 9000)167
A minőségbiztosítás lényege167
Az ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási modell169
A minőségbiztosító rendszer gyakorlati megvalósítása177
Teljes körű Minőségirányítás (TQM)179
A TQM fogalma180
A TQM alapelvei180
A TQM gyakorlati megvalósítása184
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem