Bevezetés | 7 |
A minőség mint vezetési filozófia | 9 |
Mi a vállalkozások sikerének alapja? | 11 |
Mit értünk minőségen? | 12 |
Ki a vevő? | 16 |
Mi a különbség a vevő igényei, elvárásai és követelményei között? | 18 |
Mi tehát az üzleti siker alapja? | 23 |
MIlyen tényezők alakítják a minőséget? | 24 |
A minőséget alkotó területek | 27 |
Az életminőség fogalma | 28 |
Melyek a minőségi szemlélet megvalósításának a feltételei? | 30 |
Összefoglalás | 31 |
A szabvány a minőség törvénye | 33 |
A szabvény szerepe a minőség meghatározásában | 35 |
A szabványosítás célja, funkciói. Szabványtípusok | 37 |
A nemzeti szabványosítás rendszere | 39 |
Nemzetközi együttműködés a szabványosításban | 41 |
Összefoglalás | 43 |
A minőségrendszer | 45 |
A művezetői ellenőrzéstől a teljeskörű minőségig | 47 |
A teljeskörű minőségirányítás (Total Quality Management) | 51 |
A teljeskörű minőségirányítás (TQM) bemutatása | 53 |
A TQM alapvető jellemzői | 56 |
A TQM eredményességének feltételei | 61 |
A TQM sikeres bevezetésének feltételei | 63 |
A TQM alkalmazásának előnyei | 68 |
A TQM megvalósításának eszközei | 68 |
Összefoglalás | 69 |
Minőségirányítási, környezetvédelmi, munkahelyi egészség- és biztonságközpontú vezetési rendszerek szabványai | 71 |
Minőségirányítási rendszerszabványok | 73 |
Az ISO 9000-es szabványsorozat | 76 |
ISO 9000:2000 által megfogalmazott alapfogalmak | 83 |
Együttesen alkalmazható szabványok | 85 |
Az ISO 9000 szabvány továbbfejlesztési lehetőségei és irányai | 87 |
A környezetközpontú irányítási rendszer szabványa | 89 |
Munkaegészségügyi- és biztonságtechnikai irányítási rendszer (ME&B) szabványa | 96 |
ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszer | 101 |
Általános áttekintés | 103 |
A minőségirányítás alapelvei | 103 |
A minőségirányítási rendszer tartalma | 104 |
Folyamatszemléletű megközelítés | 107 |
A felső vezetés szerepe | 108 |
A minőségirányítási rendszer dokumentálása | 108 |
A minőségirányítási rendszer kiértékelése | 109 |
Folyamatos tökéletesítés | 110 |
A minőségirányítási rendszer követelményei (ISO 9001:2000 alapján) | 111 |
Általános követelmények | 111 |
A vezetőség felelőssége | 111 |
Gazdálkodás az erőforrásokkal | 116 |
A termék előállítása | 117 |
Mérés, elemzés és tökéletesítés | 128 |
Összefoglalás | 134 |
A minőségügy oktatása | 135 |
Az oktatás-képzés fő területei | 137 |
Az oktatási-képzési folyamat elemei | 138 |
A vezetők oktatása | 138 |
A munkatársak képzése | 140 |
Alapelv a programok kidolgozásához | 140 |
A magatartásformák fejlesztése oktatással | 140 |
MInőségi körök | 141 |
A munkahelyi élet minősége | 141 |
Egyéb módszerek | 142 |
Szervezett minőségszabályozási képzés | 142 |
Összefoglalva | 144 |
A minőség tanúsítása | 145 |
Külföldi terméktanúsítási megoldások | 147 |
A hazai terméktanúsítási rendszer | 148 |
A fogyasztó védelme | 151 |
A fogyasztóvédelem célja | 153 |
Fogyasztóvédelem területei | 153 |
A fogyasztók életének, egészségének és biztonságának védelme | 153 |
A fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme | 154 |
A fogyasztók tájékoztatása | 155 |
A fogyasztói jogok érvényesítése | 157 |
A fogyasztók joga az önszerveződéshez | 159 |
Összefoglalva | 159 |
A minőség menedzselése | 161 |
Milyen vezetői tulajdonságok szükségesek a jó emberi kapcsolatok kialakításához? | 163 |
Hogyan érhető el a minőség iránti teljes elkötelezettség? | 164 |
Milyen legyen a változtatás stratégiája? | 166 |
A minőség motiválása | 167 |
Anyagi ösztönzés - teljesítményértékelés | 167 |
A minőség inspirálása | 169 |
A hatásos előadás irányelvei | 170 |
Az ösztönzés tíz parancsolata | 171 |
A minőségrendszer irányítása | 172 |
A csoportmunka irányítása | 173 |
Összefoglalva | 175 |
Tisztelt Olvasó! | 177 |
Felhasznált irodalom | 179 |