1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Minőségbiztosítás az élelmiszer-ipari kis- és középüzemekben

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A "Termelők Kiskönyvtára" sorozatának jelen kötetével a korábbiaktól szerkezetében, tartalmában és rendeltetésében eltérő könyvet adunk az Ön kezébe.
A sorozat előző tagjai a gyümölcs- és... Tovább

Előszó

A "Termelők Kiskönyvtára" sorozatának jelen kötetével a korábbiaktól szerkezetében, tartalmában és rendeltetésében eltérő könyvet adunk az Ön kezébe.
A sorozat előző tagjai a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás termékeit, az állati eredetű nyersanyagokból gyártott késztermékeket valamint a cukrászat késztermékeit előállító kis- és középvállalkozók számára foglalták össze az üzemek létesítésével, a termelés technológiájával, a gazdálkodással és a minőségbiztosítással összefüggő gyakorlati ismereteket.
A jelen kötet a minőségbiztosítást helyezi reflektorfénybe. Vissza

Tartalom

Előszó7
Az élelmiszerek minőségének biztosítása9
Czeglédi-Jankó Gézáné: A minőség tárgykörébe tartozó alapfogalmak9
A minőség9
A minőség ellenőrzése11
A minőségi előírások14
A minőség tervezése (minőségtervezés)15
A minőség szabályozása (minőségszabályozás)16
A minőség biztosítása (minőségbiztosítás)16
A minőség irányítása (minőségirányítás)19
A minőségügyi rendszer19
Teljeskörű minőségirányítás (TQM)20
Zukál Endre: Az élelmiszer-minőség fogalma21
A minőségügy fejlődése23
Az élelmiszer-előállítás jogi szabályozása
Gyaraky Zoltán: Az élelmiszertörvény és az Élelmiszerkönyv szerepe27
A hatósági élelmiszer-ellenőrzés szerepének változása45
A minőségbiztosítás és a piac kapcsolata47
Minőségbiztosítás. Minőségügyi rendszerek51
Czeglédi-Jankó Gézáné: A minőségbiztosítással kapcsolatos szabványok51
A minőségbiztosítási szabványok51
A minőségbiztosítási szabványok lényeges tartalmi elemei54
A vállalati minőségbiztosítási rendszerek dokumentációja57
A Minüségügyi Kézikönyv57
A Minőségügyi Kézikönyv ISO 9002 szabványt követő célszerű felépítése59
Minőségügyi Bizonylatok61
Sósné Gazdag Mária: A minőségügyi rendszerépítés folyamata64
A rendszerépítés menete64
Munkamódszer, kivitelezés66
A tanácsadók kiválasztásának szempontjai67
Ring Rózsa: A minőségbiztosítási rendszerek felülvizsgálata68
Sósné Gazdag Mária: A belső felülvizsgálat (audit) gyakorlati végrehajtása72
A belső felülvizsgálatok célja, tárgya, szükségessége72
A vizsgálatot végző szakemberek kiválasztása73
Az auditok előkészítése és végrehajtása75
A belső felülvizsgálat alkalmával fellelhető tipikus hibák76
Ring Rózsa: A minőségbiztosítási rendszerek tanúsítása78
A tanúsítás alapelvei78
A tanúsító szervezetek81
A tanúsítványok nemzetközi elfogadása83
Az EOTC szervezete84
A rendszerépítés módszerei és eszközei86
Sebők András: Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok módszer (HACCP)86
A HACCP módszer és annak előnyei86
A HACCP alapfogalmai88
A HACCP-rendszer hét alapelve89
Az élelmiszerek szennyeződésének forrásai89
A HACCP-elemzés végrehajtása 90
A HACCP és a minőségirányítási rendszerek99
Pallaginé Bánkfalvi Emese: Problémamegoldás99
A problémamegoldás modellje és folyamata100
A problémamegoldást segítő módszerek/minőségtechnikák használata102
Zukál Endre: Folyamatszabályozás117
Ellenőrző (kontroll-)kártyák118
Folyamatalkalmasság (folyamatképesség) vizsgálata120
Statisztikai folyamatszabályozdás123
Sósné Gazdag Mária: Az élelmiszer-előállítás minőségbiztosításának alapkérdései125
A minőségbiztosítás szabályozásának elvei125
A biztonságos élelmiszer-előállítás alapfeltételei127
Az élelmiszer-előállítás tárgyi feltételei130
Az élelmiszer-előállítás higiéniai feltételei134
A minőségszabályozás gyakorlata az élelmiszer-ipari kis- és középüzemekben137
A higiéniai és mikrobiológiai minőség szabályozása a főbb élelmiszer-ipari ágazatokban137
Állati eredeti termékek feldolgozása137
Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás147
Gabonafeldolgozás termékei156
Gerely Péter: Az élelmiszer-csomagolás minőségbiztosítási rendszere162
Használati és gyártási minőség162
A minőségbiztosítási rendszer szakaszai (megrendelés, átvétel, felhasználás)163
Teljeskörű minőségszabályozás az élelmiszer-csomagolásban (a csomag minősége és ellenőrzése)168
Minőségvizsgálatok végzése és szabályozása172
Czeglédi-Jankó Gézáné: A jó laboratóriumi gyakorlat (GLP) alapjai 172
Sósné Gazdag Mária: Mérőeszközök alkalmasságának igazolása174
Sebők András: Érzékszervi vizsgálati módszerek alkalmazása. A bírálók kiválasztása175
Az érzékszervi bírálatok szerepe a minőségbiztosítási rendszerben175
Az üzemi érzékszervi bírálat rendszere176
Tömösközi Sándor - Salgó András: Gyorsvizsgálati módszerek az élelmiszer-ipari minőségbiztosításban179
Mintavételezés179
Minta-előkészítés179
Analitikai technikák181
Kiss István: Gyorsvizsgálati mikrobiológiai módszerek188
Irodalomjegyzék192
Függelékek
Gyaraky Zoltán: Egyes élelmiszerjogi előírások195
Gyaraky Zoltán: Engedélyezési ügyekben eljáró hatósági szervek címjegyzéke196
Sósné Gazdag Mária: Belső felülvizsgálat (audit) jelentési lap (minta)198
Pallaginé Bánkfalvi Emese: Minta a beszállítók és alvállalkozók minősítésére199
Baltás Lászlóné: Gyártmánylap (sütőipari minta)202
Sósné Gazdag Mária: Minőségrendszerekkel kapcsolatos szabványok204
Sebők András: Érzékszervi minősítéssel kapcsolatos hazai és nemzetközi szabványok205
Czeglédi-Jankó Gézáné: Minőségügyi és minőségüggyel kapcsolatos fogalmak meghatározása, értelmezése az élelmiszeriparban206
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem