Bevezetés | 7 |
A minőség mint vezetési filozófia | 9 |
Mi tesz sikeressé egy vállalkozást? | 11 |
Mit értünk minőségen? | 11 |
Miért fontos a teljes körű minőség? | 12 |
Mi tehát az üzleti siker alapja? | 14 |
Mi szükséges mindehhez? | 14 |
A teljes körű minőségirányítást (TQM) jól alkalmazó vállalatok által élvezett előnyök | 18 |
Mik a feltételek a minőségi szemlélet megvalósításának? | 19 |
Mit kell tenni a teljes körű minőség megvalósítása érdekében? | 19 |
A vezetés feladata | 21 |
A munkatársak feladata | 22 |
Összefoglalva | 22 |
A minőséget meghatározó tényezők | 23 |
Milyen tényezők alakítják a minőséget? | 25 |
Hogyan határozzák meg a minőségi követelményeket? | 26 |
Mi a minőségfokozat? | 27 |
Mi a szabványok szerepe a minőség meghatározásában? | 27 |
A szabványosítás célja | 27 |
A szabványosítás funkciói | 28 |
Szabánytípusok - Szabványfajták | 29 |
Műszaki irányelvek | 29 |
Műszaki jogszabályok | 29 |
A nemzeti szabványosítás rendszere | 29 |
A nemzeti szabványügyi szervezet | 30 |
Nemzetközi együttműködés a szabványosításban | 30 |
Műszaki szabályozás az EK-ban | 31 |
Európai szabványjellegű dokumentumfajták | 32 |
Összefoglalva | 32 |
A minőségrendszer | 35 |
A minőségrendszer fogalma | 37 |
A teljes körű minőségirányítás | 37 |
Mit kell tennie a vezetésnek? | 39 |
Mi segíti a teljes körű minőségirányítás (TQM) megvalósítását? | 41 |
A minőségbiztosítási szabványrendszer felépítése | 42 |
Melyik modellt célszerű alkalmazni? | 42 |
Kik hozzák létre a minőségbiztosítási rendszert? | 44 |
Mik a működtetés alapkövetelményei? | 44 |
Hogyan működik a rendszer? | 45 |
Miért van szükség külső felülvizsgálatra is? | 45 |
Kik végezhetnek hazánkban vállalatminősítést? | 45 |
Összefoglalva | 46 |
A minőségrendszer felépítése az MSZ EN ISO 9001 alapján | 47 |
A vezetés feladatai | 49 |
Minőségpolitika | 49 |
Szervezet | 50 |
Erőforrások biztosítása | 51 |
A legfelső vezetőség megbízottja (minőségbiztosítási vezető) | 52 |
Minőségrendszer létrehozása | 52 |
A minőségrendszer dokumentációjának felépítése | 53 |
Minőségügyi Kézikönyv | 53 |
Eljárási utasítások | 53 |
Munka és vizsgálati utasítások | 53 |
Követelmény és igazolási dokumentációk | 54 |
Vezetőségi felülvizsgálat | 54 |
Összefoglalva | 56 |
A minőségrendszer követelményei (MSZ EN ISO 9001) | 57 |
A szerződés előzetes felülvizsgálata | 59 |
A tervezés szabályozása | 60 |
A dokumentumok és adatok kezelése | 64 |
Beszerzés | 67 |
A termék azonosítása és nyomon követhetősége | 69 |
Folyamatszabályozás | 70 |
Ellenőrzés és vizsgálat | 71 |
Ellenőrző, mérő- és vizsgálóberendezések felügyelete | 73 |
Ellenőrzött és vizsgált állapot. Nem megfelelő termék kezelése | 74 |
Helyesbítő és megelőző intézkedés | 75 |
Kezelés, tárolás, csomagolás, állagmegőrzés és kiszállítás | 76 |
A minőségfeljegyzések kezelése | 77 |
Belső minőségauditok (minőségügyi felülvizsgálatok) | 78 |
Vevőszolgálat | 79 |
Statisztikai módszerek | 79 |
Összefoglalva | 80 |
A minőségügy oktatása | 83 |
Az oktatás-képzés fő területei | 85 |
Az oktatási-képzési folyamat elemei | 86 |
A vezetők oktatása | 86 |
A munkatársak képzése | 88 |
Alapelvek a programok kidolgozásához | 88 |
A magatartásformák fejlesztése oktatással | 88 |
Minőségi körök | 89 |
A munkahelyi élet minősége | 89 |
Egyéb módszerek | 90 |
Szervezett minőségszabályozási képzés programok | 90 |
Összefoglalva | 91 |
A minőség tanúsítása | 93 |
Külföldi terméktanúsítási megoldások | 95 |
A hazai terméktanúsítási rendszer | 95 |
A fogyasztó védelme | 97 |
A fogyasztóvédelem célja | 99 |
Fogyasztóvédelem az Európai Közösségben | 99 |
Irányelvek a fogyasztók tájékoztatásához | 99 |
Irányelvek a termék és szolgáltatás minőségének és biztonságának biztosításához | 100 |
Irányelvek a jogorvoslathoz való jog biztosításához | 101 |
Irányelvek a fogyasztók képviseletének biztosításához | 101 |
Hogyan védi a fogyasztók érdekeit a magyar jogrendszer? | 101 |
A magyar fogyasztói jogvédelem eszközei | 102 |
Tájékoztatás és információ | 102 |
A termék és szolgáltatás minőségének és biztonságának védelme | 102 |
A szavatosság és a jótállás | 102 |
A termékfelelősség | 103 |
A minőségellenőrzés | 104 |
A fogyasztó jogorvoslathoz való jogának biztosítása | 104 |
Összefoglalva | 104 |
A minőség menedzselése | 105 |
Milyen vezetői tulajdonságok szükségesek a jó emberi kapcsolatok kialakításához? | 107 |
Hogyan érhető el a minőség iránti teljes elkötelezettség? | 108 |
Milyen legyen a változtatás stratégiája? | 110 |
A minőség motiválása | 111 |
Anyagi ösztönzés - teljesítményértékelés | 112 |
A minőség inspirálása | 113 |
A hatásos előadás irányelvei | 114 |
Az ösztönzés tíz parancsolata | 115 |
A minőségrendszer irányítása | 116 |
A csoportmunka irányítása | 117 |
Összefoglalva | 119 |
Felhasznált irodalom | 123 |