1.067.309

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Minőség és agrárstratégia

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 408 oldal
Sorozatcím: Magyarország az ezredfordulón
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-508-100-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés11
A minőség mint kitörési lehetőség
Csete László - Láng István: Az agrárstratégia minőségi dimenziói15
A stratégia összegző áttekintése19
Fejlődési kilátások, piaci igények és a minőség20
A minőség és dimenziói21
A minőség dimenzióiban való gondolkodás és cselekvés szükségessége22
A társadalmi dimenzió: a fogyasztás változása és az állam szerepvállalása25
A gazdasági dimenzió: minődés, versenyképesség és innováció28
A természeti-környezeti dimenzió: koordináció, integráció és minőség30
A termékdimenzió: az alapanyagok és élemiszerek minősége31
Molnárné Stadler Katalin - Sembery Péter: Minőségbiztosítás a mezőgazdaságban39
A minőségbiztosítás szükségessége és lényege39
A minőségfelügyelet fejlődése a magyar agrárgazdaságban40
A minőségirányítás jelentősége és jellemzőia a mazőgazdasági termékek előállításában42
Minőségirányítási rendszerek és alkalmazási lehetőségeik44
Minőségtanúsítás a mezőgazdasági vállalkozásokban50
A termékláncszemlélet és a piaci verseny hatása a minőségre51
A miőségmenedzsment feladatai53
Az állam szerepe55
Lehota József - Lakner Zoltán - Tomcsányi Pál: Fogyasztás, marketing és minőség az agrárgazdaságban59
A minőségmarketing aspektusai59
A minőség és az üzelti stratégia kapcsolata63
A minőségstratégiát meghatározó élelmiszer-fogyasztói magatartás és a környezeti tényezők változása64
Az agrárgazdaság sajátosságai a minőségi stratégia megvalósításában69
Az agrárstratégia minőségi dimenziói és az állam szerepe74
Harnos Zsolt: Az informatika szerepe a minőségbiztosításban83
Információ és minőségi stratégia83
Informatikai feladatok a minőségbiztosításban83
Az élelmiszer-ipari információs rendszer84
Ágazati információs rendszerek85
Szimulációs modellezés89
Kockázatelemzés92
Az informatika szerepe a kutatásban, az oktatásban és a szaktanácsadásban94
Szendrő Péter: A minőségi agrárfejlődés humán infrastruktúrája97
Stratégiai alapelvek97
Oktatás és szakképzés99
Kutatás és szaktanácsadás104
Az agrárminőség szellemi infrastruktúrájának fejlesztési terve109
Minőségi növénytermesztés
Bedő Zoltán - Jolánkai Márton - Ruzsányi László: A szántóföldi növénytermelés minőségi orientációja117
Stratégiai jellegű ajánlások117
Az agroökoszisztéma és a növénytermelés118
A földhasználat hatása a szántóföldi növények minőségére122
A fajtahasználat, a vetőmagipar szerepe a növénytermelés minőségének javításában124
A termesztéstechnológia szerepe a minőség javításában125
Fejlett termékpálya a jó minőségű növényi termékek piaci és feldolgozóipari érvényesítésére130
A kutatás hozzájárulása a minőségorientált növénytermesztéshez132
Soltész Miklós - Nyéki József - Szabó Zoltán: A gyümölcságazat minőségi fejlesztésének stratégiai céljai143
A fejlesztési javaslatok összefoglalása145
A hazai gyümölcstermesztés jelenlegi helyzete146
A fejlesztés indokoltsága147
Feladatok és célkitűzések148
A gyümölcstermesztés és -fogyasztás jövőképe151
Urbán András: A szőlőtermesztés és borászati ágazat minőségi fejlesztési stratégiája155
A gazdaság és piac változásaiből adódó feladatok156
A minőségorientált környezettel kapcsolatos feladatok157
A technológiai innováció stratégiai feladatai158
A minőségi szakemberképzés stratégiája159
Az alapanyag és a végtermék minősége159
Az EU és a nemzetközi tendenciák160
A stratégia indoklása161
Kristóf Lászlóné: A zöldségágazat minőségi fejlesztésének stratégiája165
A minőségi fejlesztés összegző áttekintése165
Társadalmi-gazdasági változások és eredők166
Fejlesztés, környezetvédelem, innováció168
A minőségi szakember170
A termékpálya, az alapanyag és a végtermék minősége171
Fejlesztési stratégia és cselekvési program172
Jámborné Benczúr Erzsébet - Szántó Matild - Retkes József: A dísznövényágazat minőségi fejlesztésének stratégiája175
Társadalmi és gazdasági változások175
Az alapanyag és a végtermék minősége180
Az Európai Unió és a nemzetközi tendenciák181
A stratégia megvalósításának feltételei, a tennivalók összegzése181
Bernáth Jenő - Zámboriné Németh Éva: A gyógy- és illóolajos növényágazat minőségi dimenziói, fejlesztésének stratégiája185
A stratégia összefoglalása185
Az ágazat fejlesztésének szükségessége186
A gyógy- és illóolajos növények felhasználása iránti növekedés oka188
A gyógy- és illóolajos növényi termékek felhasználásában megfigyelhető minőségi váltás189
A hazai gyógy- és illóolajos növényágazat körábbi tradícióinak erodálása 191
A gyógy- és illóolajos növények szerepe az európai és a hazai regionális fejlsztésben, az ökológiai potenciál haszosításában195
A stratégia megvalósításának feltételei és időhorizontja198
Solymos Rezső: Az erdőgazdaság és -hasznosítás minőségi nyomvonalai201
Az erdők sokoldalú haszna és a társadalmi gazdasági igények201
A minőség dimenziói a 20. és 21. század erdő és fagazdaságában 202
A hazai erdőgazdaság és -hasznosítsá helyzete, kritikai értékelése204
Erdeink fafajösszetételének értékelése és a javaslatok205
Az erdők fakészlete, folyó növedéke és a minőség207
Az erdők funkciója, a tulajdonviszonyok és a minőség207
Minőségi szemlélet és ellenőrzés a közbenső termékektől a végtermékekig209
Az erdőtelepítés, az erdőfelújítás és az erdőnevelés210
A hasznosítás minőségi nyomvonalai214
Összefoglalás218
Állattenyésztés és minőség
Kovács József: A sertéstenyésztés és hústermelés minőségi irányváltása223
A minőségbiztosítás móltja, jelene, jövője a vágósertés- előállításban223
A minőség fejlesztése226
A minőség-ellenőrzés gyakorlata a sertéshústermelésben227
Minőségbiztosítás, integráció, oktatás230
A fogyasztói igények változása231
A termékminőség és a környezet kapcsolata233
A fenntarthatóságra és a versenyképességre törő minőségi agrárfejlesztés stratégiai elemei234
Szalay István: A baromfiágazat fejlődésének minőségi ugrópontjai237
A baromfitermékek minőségének megítélése237
Termelés, kereskedelem, fogyasztás238
A baromfitermékek minőségét meghatásorzó fontosabb tényazők242
Összefoglaló javaslatok a hazai minőségi baromfitenyésztés és termék-előállítás fenttartására és fejlesztésére251
Szabó Ferenc - Márton István: A marhahústermelés minőségi fejlesztése255
Az ágazat áttekintése255
A vágómarha és a marhahús minőségi kérdései256
A marhahústermelés minőségi fejlesztési lehetőségei258
Marhahústermelés, környezet- és egészségvédelem261
A húsmarhatenyésztés esélyei262
A fejlesztés lehetséges irányai264
Kukovics Sándor - Jávor András - Nábrádi András: Juhászat a minőségi átalakulás után271
A stratégiai célok áttekintése271
Nézetek, vélemények a fejlesztésben272
Juhtenyésztés az EU-ban274
Juhtenyésztés a kelet- és közép-európai országokban276
A hazai juhágazat főbb jellemzői277
A termékminőség281
Takarmányozás, tartástechnológia és állománykoncentráció284
Támogatás és vidékfejlesztés291
Gazdasági tartalékok292
A fejlesztés vagy megmaradás kérdése297
Élelmiszerminőség - minőségi élelmiszeripar
Fehér István - Bánáti Diána: Minőségpolitika az élelmiszeriparban és az EU-csatlakozás303
A minőségpolitika indokoltsága az élelmiszeriparban303
Az élelmiszerjog-harmonizáció és az EU-csatlakozás304
Minőségpolitika az élelmiszeriparban306
A magyarországi helyzetkép307
A minőségpolitika az élelmiszer-termelés és -kereskedelem versenyképességének eszköze307
A minőségbiztosítási rendszerek hazai alkalmazásának jelenlegi helyzete309
Szemléletváltozás az európai döntéshozók munkájában310
Keleti Emil - Rácz Endre: Élelmiszer-minőség és minőségpolitika313
A minőség a vesenyképesség kulcsa313
Az ágazat minőségügyi sajátosságai314
A minőség stratégiájának állami eszközei315
Minőségügyi helyzetértékelés320
A fejlett piacgazdaság minőségi igényei322
A magyar agár- és élelmiszer-ipari szektor minőségpolitikája323
A minőségpolitika megvalósításának feladatai és eredményei324
Biacs Péter - Váradi Mária: Minőség-ellenőrzés és minőségbiztosítás az Élelmiszer-ipari ágazatokban333
Az élelmiszer minősége333
Az élelmiszer-minőség ellenőrzésének és szabályozásának helyzete Magyarországon334
Minőség-ellenőrzés és -szebályozás a különböző élelmiszer-ipari ágazatokban338
Bíró György: Az élelmiszerek minőségének összefüggése a táplálkozás minőségének jellemzőivel351
Az élelmiszerek és az egészség kapcsolata351
Az élelmiszerek összetétele mint a minőség táplálkozási kritériuma352
A tápanyagbevitel értékelésének alapjai353
A táplálkozás minőségének minőségének jellemzése356
A táplálkozásepidemiológia mószerei356
A hazai táplálkozásepidemiológiai helyzet mint a táplálkozás minőségének indikátora360
A jövő táplálkozási stratégiái364
Uzonyi Györgyné: Az élelmiszer-fogyasztók védelme az Európai Unióban367
A fogyasztóvédelem és élelmiszer-biztonság újjászervezési kényszere368
Az EU-fogyasztóvédelem egészségvédelmi vonatkozásai371
A fogyasztóvédelem legélesebb kérdése: a biotechnológia alkalmazása372
Ami a fogyasztóvédelem EU-szintű újjászervezését kirobbantotta: a BSE-krízis375
A magyar fogyasztóvédelemre ható EU-szabályzások377
Summaries381
A kötet szerzői393
A kötet lektorai395
Függelék
Az agrárium helyzete és jövője. A minőség dimenziói a magyarországi agrárgazdaságban c. kutatási program tanulmányai399
Az agrárium helyzete és jövője. A minőség dinemziói a magyarországi agrárgazdaságban "AGRO-QUALITÁS 21" c. program tudományos tanácskozásai407
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Minőség és agrárstratégia Minőség és agrárstratégia Minőség és agrárstratégia

A lapélek enyhén foltosak.

Állapot:
2.440 Ft
1.220 ,-Ft 50
18 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Minőség és agrárstratégia
Állapot:
2.440 Ft
1.700 ,-Ft 30
26 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Minőség és agrárstratégia Minőség és agrárstratégia
Állapot:
2.440 ,-Ft
37 pont kapható
Kosárba