Bevezetés | 11 |
A minőség mint kitörési lehetőség | |
Csete László - Láng István: Az agrárstratégia minőségi dimenziói | 15 |
A stratégia összegző áttekintése | 19 |
Fejlődési kilátások, piaci igények és a minőség | 20 |
A minőség és dimenziói | 21 |
A minőség dimenzióiban való gondolkodás és cselekvés szükségessége | 22 |
A társadalmi dimenzió: a fogyasztás változása és az állam szerepvállalása | 25 |
A gazdasági dimenzió: minődés, versenyképesség és innováció | 28 |
A természeti-környezeti dimenzió: koordináció, integráció és minőség | 30 |
A termékdimenzió: az alapanyagok és élemiszerek minősége | 31 |
Molnárné Stadler Katalin - Sembery Péter: Minőségbiztosítás a mezőgazdaságban | 39 |
A minőségbiztosítás szükségessége és lényege | 39 |
A minőségfelügyelet fejlődése a magyar agrárgazdaságban | 40 |
A minőségirányítás jelentősége és jellemzőia a mazőgazdasági termékek előállításában | 42 |
Minőségirányítási rendszerek és alkalmazási lehetőségeik | 44 |
Minőségtanúsítás a mezőgazdasági vállalkozásokban | 50 |
A termékláncszemlélet és a piaci verseny hatása a minőségre | 51 |
A miőségmenedzsment feladatai | 53 |
Az állam szerepe | 55 |
Lehota József - Lakner Zoltán - Tomcsányi Pál: Fogyasztás, marketing és minőség az agrárgazdaságban | 59 |
A minőségmarketing aspektusai | 59 |
A minőség és az üzelti stratégia kapcsolata | 63 |
A minőségstratégiát meghatározó élelmiszer-fogyasztói magatartás és a környezeti tényezők változása | 64 |
Az agrárgazdaság sajátosságai a minőségi stratégia megvalósításában | 69 |
Az agrárstratégia minőségi dimenziói és az állam szerepe | 74 |
Harnos Zsolt: Az informatika szerepe a minőségbiztosításban | 83 |
Információ és minőségi stratégia | 83 |
Informatikai feladatok a minőségbiztosításban | 83 |
Az élelmiszer-ipari információs rendszer | 84 |
Ágazati információs rendszerek | 85 |
Szimulációs modellezés | 89 |
Kockázatelemzés | 92 |
Az informatika szerepe a kutatásban, az oktatásban és a szaktanácsadásban | 94 |
Szendrő Péter: A minőségi agrárfejlődés humán infrastruktúrája | 97 |
Stratégiai alapelvek | 97 |
Oktatás és szakképzés | 99 |
Kutatás és szaktanácsadás | 104 |
Az agrárminőség szellemi infrastruktúrájának fejlesztési terve | 109 |
Minőségi növénytermesztés | |
Bedő Zoltán - Jolánkai Márton - Ruzsányi László: A szántóföldi növénytermelés minőségi orientációja | 117 |
Stratégiai jellegű ajánlások | 117 |
Az agroökoszisztéma és a növénytermelés | 118 |
A földhasználat hatása a szántóföldi növények minőségére | 122 |
A fajtahasználat, a vetőmagipar szerepe a növénytermelés minőségének javításában | 124 |
A termesztéstechnológia szerepe a minőség javításában | 125 |
Fejlett termékpálya a jó minőségű növényi termékek piaci és feldolgozóipari érvényesítésére | 130 |
A kutatás hozzájárulása a minőségorientált növénytermesztéshez | 132 |
Soltész Miklós - Nyéki József - Szabó Zoltán: A gyümölcságazat minőségi fejlesztésének stratégiai céljai | 143 |
A fejlesztési javaslatok összefoglalása | 145 |
A hazai gyümölcstermesztés jelenlegi helyzete | 146 |
A fejlesztés indokoltsága | 147 |
Feladatok és célkitűzések | 148 |
A gyümölcstermesztés és -fogyasztás jövőképe | 151 |
Urbán András: A szőlőtermesztés és borászati ágazat minőségi fejlesztési stratégiája | 155 |
A gazdaság és piac változásaiből adódó feladatok | 156 |
A minőségorientált környezettel kapcsolatos feladatok | 157 |
A technológiai innováció stratégiai feladatai | 158 |
A minőségi szakemberképzés stratégiája | 159 |
Az alapanyag és a végtermék minősége | 159 |
Az EU és a nemzetközi tendenciák | 160 |
A stratégia indoklása | 161 |
Kristóf Lászlóné: A zöldségágazat minőségi fejlesztésének stratégiája | 165 |
A minőségi fejlesztés összegző áttekintése | 165 |
Társadalmi-gazdasági változások és eredők | 166 |
Fejlesztés, környezetvédelem, innováció | 168 |
A minőségi szakember | 170 |
A termékpálya, az alapanyag és a végtermék minősége | 171 |
Fejlesztési stratégia és cselekvési program | 172 |
Jámborné Benczúr Erzsébet - Szántó Matild - Retkes József: A dísznövényágazat minőségi fejlesztésének stratégiája | 175 |
Társadalmi és gazdasági változások | 175 |
Az alapanyag és a végtermék minősége | 180 |
Az Európai Unió és a nemzetközi tendenciák | 181 |
A stratégia megvalósításának feltételei, a tennivalók összegzése | 181 |
Bernáth Jenő - Zámboriné Németh Éva: A gyógy- és illóolajos növényágazat minőségi dimenziói, fejlesztésének stratégiája | 185 |
A stratégia összefoglalása | 185 |
Az ágazat fejlesztésének szükségessége | 186 |
A gyógy- és illóolajos növények felhasználása iránti növekedés oka | 188 |
A gyógy- és illóolajos növényi termékek felhasználásában megfigyelhető minőségi váltás | 189 |
A hazai gyógy- és illóolajos növényágazat körábbi tradícióinak erodálása | 191 |
A gyógy- és illóolajos növények szerepe az európai és a hazai regionális fejlsztésben, az ökológiai potenciál haszosításában | 195 |
A stratégia megvalósításának feltételei és időhorizontja | 198 |
Solymos Rezső: Az erdőgazdaság és -hasznosítás minőségi nyomvonalai | 201 |
Az erdők sokoldalú haszna és a társadalmi gazdasági igények | 201 |
A minőség dimenziói a 20. és 21. század erdő és fagazdaságában | 202 |
A hazai erdőgazdaság és -hasznosítsá helyzete, kritikai értékelése | 204 |
Erdeink fafajösszetételének értékelése és a javaslatok | 205 |
Az erdők fakészlete, folyó növedéke és a minőség | 207 |
Az erdők funkciója, a tulajdonviszonyok és a minőség | 207 |
Minőségi szemlélet és ellenőrzés a közbenső termékektől a végtermékekig | 209 |
Az erdőtelepítés, az erdőfelújítás és az erdőnevelés | 210 |
A hasznosítás minőségi nyomvonalai | 214 |
Összefoglalás | 218 |
Állattenyésztés és minőség | |
Kovács József: A sertéstenyésztés és hústermelés minőségi irányváltása | 223 |
A minőségbiztosítás móltja, jelene, jövője a vágósertés- előállításban | 223 |
A minőség fejlesztése | 226 |
A minőség-ellenőrzés gyakorlata a sertéshústermelésben | 227 |
Minőségbiztosítás, integráció, oktatás | 230 |
A fogyasztói igények változása | 231 |
A termékminőség és a környezet kapcsolata | 233 |
A fenntarthatóságra és a versenyképességre törő minőségi agrárfejlesztés stratégiai elemei | 234 |
Szalay István: A baromfiágazat fejlődésének minőségi ugrópontjai | 237 |
A baromfitermékek minőségének megítélése | 237 |
Termelés, kereskedelem, fogyasztás | 238 |
A baromfitermékek minőségét meghatásorzó fontosabb tényazők | 242 |
Összefoglaló javaslatok a hazai minőségi baromfitenyésztés és termék-előállítás fenttartására és fejlesztésére | 251 |
Szabó Ferenc - Márton István: A marhahústermelés minőségi fejlesztése | 255 |
Az ágazat áttekintése | 255 |
A vágómarha és a marhahús minőségi kérdései | 256 |
A marhahústermelés minőségi fejlesztési lehetőségei | 258 |
Marhahústermelés, környezet- és egészségvédelem | 261 |
A húsmarhatenyésztés esélyei | 262 |
A fejlesztés lehetséges irányai | 264 |
Kukovics Sándor - Jávor András - Nábrádi András: Juhászat a minőségi átalakulás után | 271 |
A stratégiai célok áttekintése | 271 |
Nézetek, vélemények a fejlesztésben | 272 |
Juhtenyésztés az EU-ban | 274 |
Juhtenyésztés a kelet- és közép-európai országokban | 276 |
A hazai juhágazat főbb jellemzői | 277 |
A termékminőség | 281 |
Takarmányozás, tartástechnológia és állománykoncentráció | 284 |
Támogatás és vidékfejlesztés | 291 |
Gazdasági tartalékok | 292 |
A fejlesztés vagy megmaradás kérdése | 297 |
Élelmiszerminőség - minőségi élelmiszeripar | |
Fehér István - Bánáti Diána: Minőségpolitika az élelmiszeriparban és az EU-csatlakozás | 303 |
A minőségpolitika indokoltsága az élelmiszeriparban | 303 |
Az élelmiszerjog-harmonizáció és az EU-csatlakozás | 304 |
Minőségpolitika az élelmiszeriparban | 306 |
A magyarországi helyzetkép | 307 |
A minőségpolitika az élelmiszer-termelés és -kereskedelem versenyképességének eszköze | 307 |
A minőségbiztosítási rendszerek hazai alkalmazásának jelenlegi helyzete | 309 |
Szemléletváltozás az európai döntéshozók munkájában | 310 |
Keleti Emil - Rácz Endre: Élelmiszer-minőség és minőségpolitika | 313 |
A minőség a vesenyképesség kulcsa | 313 |
Az ágazat minőségügyi sajátosságai | 314 |
A minőség stratégiájának állami eszközei | 315 |
Minőségügyi helyzetértékelés | 320 |
A fejlett piacgazdaság minőségi igényei | 322 |
A magyar agár- és élelmiszer-ipari szektor minőségpolitikája | 323 |
A minőségpolitika megvalósításának feladatai és eredményei | 324 |
Biacs Péter - Váradi Mária: Minőség-ellenőrzés és minőségbiztosítás az Élelmiszer-ipari ágazatokban | 333 |
Az élelmiszer minősége | 333 |
Az élelmiszer-minőség ellenőrzésének és szabályozásának helyzete Magyarországon | 334 |
Minőség-ellenőrzés és -szebályozás a különböző élelmiszer-ipari ágazatokban | 338 |
Bíró György: Az élelmiszerek minőségének összefüggése a táplálkozás minőségének jellemzőivel | 351 |
Az élelmiszerek és az egészség kapcsolata | 351 |
Az élelmiszerek összetétele mint a minőség táplálkozási kritériuma | 352 |
A tápanyagbevitel értékelésének alapjai | 353 |
A táplálkozás minőségének minőségének jellemzése | 356 |
A táplálkozásepidemiológia mószerei | 356 |
A hazai táplálkozásepidemiológiai helyzet mint a táplálkozás minőségének indikátora | 360 |
A jövő táplálkozási stratégiái | 364 |
Uzonyi Györgyné: Az élelmiszer-fogyasztók védelme az Európai Unióban | 367 |
A fogyasztóvédelem és élelmiszer-biztonság újjászervezési kényszere | 368 |
Az EU-fogyasztóvédelem egészségvédelmi vonatkozásai | 371 |
A fogyasztóvédelem legélesebb kérdése: a biotechnológia alkalmazása | 372 |
Ami a fogyasztóvédelem EU-szintű újjászervezését kirobbantotta: a BSE-krízis | 375 |
A magyar fogyasztóvédelemre ható EU-szabályzások | 377 |
Summaries | 381 |
A kötet szerzői | 393 |
A kötet lektorai | 395 |
Függelék | |
Az agrárium helyzete és jövője. A minőség dimenziói a magyarországi agrárgazdaságban c. kutatási program tanulmányai | 399 |
Az agrárium helyzete és jövője. A minőség dinemziói a magyarországi agrárgazdaságban "AGRO-QUALITÁS 21" c. program tudományos tanácskozásai | 407 |