Levesek. Levesbetétek | 5 |
Híg, sűrített barna-, püré-, krém-, gyümölcs- és különleges levesek | 5 |
Angazsabu örmény leves | 5 |
Babkrémleves | 6 |
Bakonyi pandúrleves | 6 |
Bojtárleves | 7 |
Burgonyakrémleves | 7 |
Csontleves | 7 |
Darakrémleves | 8 |
Erdélyi velős káposztaleves | 8 |
Erőleves fácánból | 9 |
Fácánerőleves Radványi módon | 9 |
Fácánerőleves vert-pré módon | 9 |
Erőleves halból | 9 |
Erőleves szarvasból | 10 |
Frankfurti leves | 11 |
Gombaleves 1. | 11 |
Gombaleves 2. | 11 |
Gombás velőleves | 12 |
Hédervári galambleves | 12 |
Hideg almaleves | 13 |
Hideg görögdinnyeleves | 13 |
Hideg meggyleves | 14 |
Hideg őszibarackleves tokaji módon | 14 |
Hideg sárgadinnyeleves | 14 |
Hideg zöldségleves (andalúziai gazpacho) | 14 |
Idei fejtettbab-leves | 15 |
Karfiolleves | 15 |
Karfiolkrémleves | 16 |
Karfiolkrémpüré-leves | 16 |
Lakodalmas leves | 16 |
Lencseleves | 17 |
Nyúlaprólékleves | 17 |
Orjaleves | 17 |
Paradicsomleves | 18 |
Paradicsom-krémleves | 18 |
Paradicsom-krémleves milánió módon | 18 |
Paradicsom zöldbableves | 19 |
Raszkolnyikleves | 19 |
Rizsleves | 20 |
Rizskrémleves | 20 |
Sárgaborsópüré-leves | 20 |
Scsí szmolenszki módon | 20 |
Sóskakrémleves | 21 |
Spárgakrémleves 1. | 21 |
Spárgakrémleves 2. | 22 |
Szalongulyás | 22 |
Tavaszi parádéleves | 23 |
Tejfölös zöldbableves | 23 |
Zalai rákkrémleves | 23 |
Zellerkrémleves | 24 |
Zöldborsókrémleves | 25 |
Zöldségkrémleves | 25 |
Házi gyúrt tészta, tésztaipari száraztészta és egyéb levesbetétek | 26 |
Borjúmájlepény | 26 |
Csurgatott tészta | 26 |
Gombás lepény | 26 |
Házi gyúrt tészta. Finommetélt. Kockatészta. Széles metélt. Eperlevél. Csuszatészta. Reszelt tészta | 27 |
Húsgombóc | 27 |
Maceszgombóc | 27 |
Májrizs | 27 |
Piskótamogyoró | 28 |
Tojáskocsonya (Royal) | 28 |
Velős gombóc | 28 |
Zsemlekocka | 29 |
Mártások | 30 |
Hideg alap- és összetett mártások | 30 |
Cumberland-mártás | 30 |
Ecetes torma | 30 |
Gribiche-mártás | 30 |
Majonézmártás kaviárral | 31 |
Metélőhagyma-mártás | 31 |
Remuládmártás | 31 |
Tartármártás | 32 |
Vinaigrette-mártás | 32 |
Dresszingek | 32 |
Amerikai dresszing | 32 |
Francia dresszing 1. | 33 |
Francia dresszing 2. | 33 |
Francia dresszing 3. | 33 |
Francia dresszing 4. | 34 |
Francia dresszing 5. | 34 |
Olasz dresszing | 34 |
Spanyol dresszing | 34 |
Tejfeles dresszing | 35 |
Tejszínes dresszing (Chatelaine) | 35 |
Tormás dresszing | 35 |
Meleg alapmártások és változataiból, gyümölcsből, zöldségfélékből készíthető mártások | 36 |
Barna- (spanyol) mártás. Alapmártás | 36 |
Csontlé. Alaplé | 36 |
Almamártás | 37 |
Amerikai mártás | 37 |
Bordói mártás | 38 |
Céklamártás | 38 |
Colbert-mártás | 38 |
Fehérbormártás | 39 |
Finomfűmártás | 39 |
Gombamártás | 39 |
Hagymamártás | 40 |
Kaprimártás | 40 |
Madeiramártás | 40 |
Meggymártás | 40 |
Normandiai mártás | 41 |
Paprikás mártás | 41 |
Provanszi mártás | 41 |
Reformmártás | 42 |
Ribiszkemártás | 42 |
Sóskamártás | 43 |
Szarvasgombamártás | 43 |
Szuvoroff-mártás | 43 |
Tokaji mártás | 43 |
Udvarmestermártás | 43 |
Vörösbormártás | 44 |
Zellermártás | 44 |
Előételek. Könnyű vacsoraételek | 45 |
Hús-, hal-, szárnyas- és zöldségkoktélok | 45 |
Cikórakoktél | 45 |
Fogaskoktél | 45 |
Húskoktél | 46 |
Japán jércekoktél | 46 |
Jércekoktél | 46 |
Rákkoktél | 47 |
Sajtkoktél | 47 |
Sajtkoktél datolyával | 47 |
Sasadi szárnyaskoktél | 48 |
Spanyolkoktél | 48 |
Spárgakoktél gyümölccsel | 48 |
Zellerkoktél | 49 |
Gombából, rizsből, zöldségfélékből készíthető előételek | 49 |
Bimbós kel lengyel módon | 49 |
Burgonya sajttal töltve | 49 |
Csemegepaprika töltve, bácskai módon | 50 |
Csemegeparadicsom borjúhússal töltve | 50 |
Csemegeparadicsom cukorborsóval töltve | 51 |
Csemegeparadicsom olasz módon | 51 |
Csemegeparadicsom tejszínes burgonyával | 51 |
Csemegeparadicsom vargányával töltve | 52 |
Endívia lengyelesen | 52 |
Feketegyökér rántva | 53 |
Gomba bakonyi módon | 53 |
Gombapuding | 53 |
Gombafejek libamájjal töltve | 54 |
Gombafejek rántva | 54 |
Gombafejek töltve | 54 |
Karalábé sajttal | 55 |
Karfiol csőben sütve | 55 |
Karfiol rántva | 56 |
Karfiol sonkával, tejfölösen | 56 |
Pasztinák paradicsommal | 56 |
Spenótpuding | 57 |
Spárga flamand módon | 57 |
Spárga konyhafőnök módon | 57 |
Spárga vajas morzsával | 58 |
Spárgatök csőben sütve | 58 |
Tojásgyümölcs csőben sütve | 58 |
Tojásgyümölcs libamájjal töltve | 59 |
Tojásgyümölcs soroksári módon | 59 |
Tojásgyümölcs sonkával töltve | 60 |
Uborka gombás rizzsel töltve | 60 |
Vöröshagyma makrélával | 60 |
Zeller cukorborsóval töltve | 61 |
Zeller paradicsommal | 61 |
Zöldségfelfújt | 61 |
Töltött palacsinták, rétesek, vajas pástétomok | 62 |
Cigelkai gombóc | 62 |
Makaróni bolognai módon | 63 |
Makaróni olaszosan | 63 |
Palacsinta kőrösi módon | 64 |
Palacsinta kaviárral töltve | 64 |
Palacsinta rákkal töltve | 64 |
Hortobágyi palacsinta | 65 |
Palacsinta velővel töltve | 65 |
Ravioli (húsos táska olasz módon) | 66 |
Rétes borjúhússal | 66 |
Rétes harcsával töltve | 66 |
Rétes rákhússal | 67 |
Vajas batyu csornai módon | 67 |
Vajas pástétom csongrádi módon | 67 |
Vajas pástétom York módon | 68 |
Vajas pástétom kalotaszegi módon | 68 |
Vajas pástétom Saint-Hubert módon | 68 |
Tojásból készíthető ételek | 70 |
Hideg töltött és kocsonyázott tojások | 70 |
Hideg töltött tojás erdész módon | 70 |
Hideg töltött tojás halkrémmel | 70 |
Hideg töltött tojás Magyar módon | 71 |
Hideg töltött tojás sonkakrémmel | 71 |
Meleg tojásételek. Bevert-, habart-, tálon sült-, töltött-tojásváltozatok | 72 |
Bevert tojás brüsszeli módon | 72 |
Bevert tojás csibehússal | 72 |
Bevert tojás galambhússal | 73 |
Bevert tojás kalocsai módon | 73 |
Bevert tojás Móser módon | 73 |
Bevert tojás Pannónia módon | 74 |
Bevert tojás strasbourgi módon | 74 |
Bevert tojás szentesi módon | 75 |
Edényben párolt fürjtojás | 75 |
Habart tojás | 75 |
Habart tojás paradicsommal | 76 |
Habart tojás spárgával | 76 |
Tálon sült tojás (tükörtojás) | 76 |
Tálon sült tojás sonkával | 76 |
Tálon sült tojás vesével | 76 |
Tojásgöngyölék (krokett) | 77 |
Tojáslepény finomfűvel | 77 |
Tojáslepény makói módon | 77 |
Tojáslepény spárgafejjel | 78 |
Tojáslepény szárnyasmájjal | 78 |
Töltött tojás csőben sütve | 78 |
Halakból és egyéb hideg vérűekből készíthető ételek | 80 |
Édesvízi halak | 80 |
Angolna tejfeles tormamártással | 80 |
Balatoni süllő roston sütve | 80 |
Fogas bíbornok módon | 81 |
Fogas Duglére módon | 81 |
Fogas Florentine módon | 82 |
Fogas hollandi mártással | 83 |
Fogas jóasszony módon | 83 |
Fogas molnárné módon | 83 |
Fogas oroszosan | 84 |
Fogas rántva | 84 |
Fogas vajjal | 85 |
Harcsa roston | 85 |
Kecsege forrázva | 85 |
Kecsege vörösborban | 86 |
Pisztráng kékre főzve | 86 |
Pisztráng muszlinmártással | 87 |
Pisztráng vincellér módon | 87 |
Ponty Chambord módon | 87 |
Kalocsai ponty | 88 |
Ponty rántva | 88 |
Szegedi ponty | 89 |
Ponyt vajjal | 89 |
Tengeri halak | 89 |
Nyelvhal (Sole) molnárné módon | 89 |
Tonhal roston udvarmester módon | 90 |
Tőkehal makói módon | 90 |
Bélszín Boston módon | 91 |
Bélszín Pompadour módon | 91 |
Marhahúsból készíthető ételek | 91 |
Wellington módon | 92 |
Bélszínjava (beefsteak) Budapest módon | 92 |
Bélszínszeletek (tournedos) Baltimore módon | 93 |
Bélszínszeletek (tournedos) brüsszeli módon | 93 |
Bélszínszeletek (tournedos) elzászi módon | 94 |
Bélszínszeletek (tournedos) Florentin módon | 94 |
Bélszínszeletek (tournedos) Hungária módon | 95 |
Bélszínszeletek (tournedos) Monte-Carlo módon | 95 |
Bélszínszeletek (tournedos) St. Germaine módon | 95 |
Bélszínszeletek (tournedos) vadász módon | 96 |
Bélszínszeletek (tournedos) Viktória módon | 96 |
Bélszínérmék (filets mignons) magyaros módon | 97 |
Bélszín (beefsteak) amerikai módon | 97 |
Bélszín (beefsteak) Gundel módon | 98 |
Bélszín Stroganoff módon | 98 |
Gombás pátolt hátszín | 99 |
Hátszínszelet (rumpsteak) bankár módon | 99 |
Csáky töltött rostélyos | 100 |
Eszterházy-rostélyos | 101 |
Hortobágyi rostélyos | 101 |
Kaszinórostélyos | 101 |
Kossuth-rostélyos | 102 |
Pálffy-rostélyos | 103 |
Serpenyős rostélyos | 103 |
Széchenyi-rostélyos | 104 |
Töltött rostélyos Hunyadi módon | 104 |
Főtt marhafartő | 105 |
Marhafartő divatosan | 105 |
Szalonnás párolt marhasült | 106 |
Debreceni tokány | 107 |
Erdészné tokány | 107 |
Herény-tokány | 108 |
Majoránnás tokány | 108 |
Pacal csőben sütve | 108 |
Pacalpörkölt | 109 |
Ököruszály krémmártással | 109 |
Ököruszály burgundi módon | 110 |
Borjúgerinc Orloff módon | 111 |
Pirított borjúérmék pirított burgonyával | 111 |
Borjúhúsból készíthető ételek | 111 |
Borjúérmék Moser módon | 112 |
Párizsi borjúborda | 112 |
Borjúborda jóasszony módon | 113 |
Borjúborda natúr | 113 |
Borjúborda tavasziasan | 114 |
Borjújava Dubarry módon | 114 |
Borjújava Holstein módon | 115 |
Borjújava Marengo módon | 115 |
Borjújava Parmentiére módon | 116 |
Paprikás borjúszelet | 116 |
Borjúsült | 117 |
Bécsi szelet | 117 |
Borjúszelet libamájjal töltve | 118 |
Natúr borjúszelet | 118 |
Borjúbecsinált | 118 |
Borjúbecsinált karfiollal | 119 |
Borjúbecsinált zöldborsóval | 119 |
Borjúpaprikás | 120 |
Borjúizottó | 120 |
Mexikói borjútokány | 121 |
Borjúcsülökhús bajor módon | 121 |
Vajas borjúcsülökhús | 122 |
Borjúfej vinaigrette-mártással | 122 |
Borjúláb csirkemártással | 123 |
Borjúláb rántva, tartármártással | 123 |
Borjúláb vinaigrette-mártással | 123 |
Sertéshúsból készíthető ételek | 124 |
Szűzérmék mustármártással | 124 |
Szűzérmék tejfölösen | 124 |
Rablóhús nyárson | 125 |
Hargitai sertésborda | 126 |
Köményes sertésborda | 127 |
Sertésborda hentes módon | 127 |
Sertésborda natúr | 128 |
Sertésborda Savoyarde módon | 128 |
Sertésborda vidékiesen | 129 |
Erdélyi fatányéros | 130 |
Natúr sertésszelet | 130 |
Székely sertésszelet | 131 |
Csikóstokány | 131 |
Frankfurti sertéstokány | 132 |
Sertéstokány | 132 |
Sertéspörkölt | 133 |
Székelygulyás | 133 |
Erdélyi rakott káposzta | 134 |
Kolozsvári töltött káposzta | 135 |
Töltött karalábé | 136 |
Töltött paprika | 137 |
Pirított sertésmáj | 137 |
Rántott sertésmáj | 138 |
Sertésmáj roston | 138 |
Sertésmáj makói módon | 138 |
Savanyú sertéstüdő zsemlegombóccal | 139 |
Vese velővel | 139 |
Bőrös sertéskaraj | 140 |
Lacipecsenye | 140 |
Báránygerinc Escoffier módon | 141 |
Bárányborda Rougemont módon | 141 |
Bárány-, birka- és ürühúsból készíthető ételek | 141 |
Bárányszelet rántva | 142 |
Tárkonyos bárány | 142 |
Debreceni töltött bogdánpecsenye | 142 |
Ürüérmék médocmártással | 143 |
Ürüborda udvarhelyi módon | 143 |
Rizses ürüragu indiai módon | 144 |
Ürücomb töltve | 144 |
Ürühús török módon | 145 |
Ürüpörkölt | 145 |
Ürüvese Turbigó | 146 |
Pecsenyenyúlfilé Kedvessy módon | 147 |
Pecsenyenyúlgerinc krémmártással | 147 |
Házinyúlhúsból készíthető ételek | 147 |
Pecsenyenyúlcomb spárgával | 148 |
Pecsenyenyúlfilék rántva | 148 |
Pecsenyenyúltokány fehérborral | 149 |
Pecsenyenyúlragu | 149 |
Pecsenyenyúlragu bakonyi módon | 149 |
Pecsenyenyúl vadasan | 150 |
Szárnyashúsból készíthető ételek | 151 |
Csirke | 151 |
Csirketokány | 151 |
Karfiolos csirkebecsinált | 151 |
Pezsgős csirke | 152 |
Pirított csirke jóasszony módon | 152 |
Pirított csirke tavasziasan | 153 |
Pirított csirke villányi módon | 153 |
Rántott csirke | 154 |
Töltött csirke | 154 |
Töltött csirke mandulával | 154 |
Zöldborsós csirke | 155 |
Jérce | 155 |
Jérce "Világkiállítás '58" | 155 |
Jércemell Villeroy módon | 156 |
Tejszínes, gombás jércemell | 156 |
Gyöngytyúk | 157 |
Gyöngytyúk kapormártással | 157 |
Gyöngytyúk paradicsommártással | 158 |
Húsgalamb | 158 |
Pecsenyegalamb bundában | 158 |
Pecsenyegalamb gombával | 158 |
Pecsenyegalamb papírhüvelyben | 159 |
Pecsenyegalamb vadász módon | 159 |
Töltött pecsenyegalamb | 160 |
Töltött pecsenyegalamb mexikói módon | 160 |
Töltött pecsenyegalamb orosz módon | 161 |
Pulyka | 161 |
Indiai pulykaragu | 161 |
Pulykamell Dubarry módon | 162 |
Tejszínes kukoricával töltött pulyka | 162 |
Kacsa | 163 |
Narancsos pecsenyekacsa | 163 |
Pecsenyekacsa vecsési módon | 163 |
Töltött pecsenyekacsa párizsi módon | 164 |
Liba | 165 |
Serpenyős libacomb | 165 |
Töltött pecsenyeliba konyhafőnök módon | 165 |
Libamájszeletek fehérborban | 166 |
Vad- és vadszárnyashúsból készíthető ételek | 167 |
Őz és szarvas | 167 |
Őzszeletek Kedvessy módon | 167 |
Őztokány | 167 |
Párolt őzcomb vörösbormártással | 168 |
Vadsertés | 169 |
Vadsertés csipkeízzel | 169 |
Vadsertés ínyenc módon | 170 |
Vadnyúl | 170 |
Nyúlgerinc vagy -comb vadasan | 170 |
Tanyasi nyúlcomb | 171 |
Tűzdelt nyúlérmék áfonyával | 172 |
Fácán | 172 |
Tűzdelt fácán | 172 |
Fogoly | 173 |
Fogolysült szalonnában | 173 |
Főzelékek, köretek | 174 |
Burgonyából készíthetők | 174 |
Burgonyafánk | 174 |
Burgonyafőzelék paradicsomosan | 174 |
Burgonya kelkáposztában sütve | 175 |
Burgonyapüré | 175 |
Formázott vajas burgonya | 175 |
Formázott burgonyák bő zsírban sütve | 176 |
Rácsos burgonya | 176 |
Mogyoró- vagy párizsi burgonya | 176 |
Korongburgonya | 176 |
Héjában sült burgonya (fóliában) | 176 |
Reszelt burgonya | 177 |
Paprikás burgonya | 177 |
Pirított burgonya | 178 |
Sós burgonya | 178 |
Tojásos burgonyapüré | 178 |
Rizsből készíthetők | 179 |
Gombás rizs | 179 |
Rizibizi | 179 |
Gabonafélékből készíthetők | 180 |
Galuska | 180 |
Tarhonya | 180 |
Túrós galuska | 181 |
Zsemlegombóc | 181 |
Száraz hüvelyesekből készíthetők | 181 |
Sárgaborsópüré | 181 |
Szemesbab-főzelék amerikai módon | 182 |
Zöldség- és főzelékfélékből készíthetők | 182 |
Bimbóskel angolszalonnával | 182 |
Brokkoli joghurttal | 183 |
Csemegekukorica francia módon | 183 |
Csemegepaprika zöldborsóval töltve | 183 |
Pirított csemegeparadicsom makói módon | 184 |
Endívia pirítva | 184 |
Endívia vajban párolva | 184 |
Pezsgős káposzta | 185 |
Párolt káposzta | 185 |
Vörös káposzta párolva | 185 |
Fejessaláta-főzelék | 186 |
Karalábépüré | 186 |
Kínaikel-főzelék | 186 |
Töltött mangold | 187 |
Pasztinák vajban párolva | 187 |
Patisszon vajban párolva | 187 |
Sárgarépa-főzelék | 188 |
Sárgarépe tejszínnel | 188 |
Spenót tejszínnel | 188 |
Spenót vajban párolva (francia módon) | 188 |
Spárga vajban párolva | 189 |
Paradicsomos tökfőzelék | 189 |
Fejtettzöldbab-főzelék tavaszi módon | 189 |
Zöldbab szalonnában | 190 |
Zöldborsó tejszínnel | 190 |
Zöldborsó vajban párolva (francia módon) | 190 |
Saláták | 192 |
Gabonafélékből, száraz hüvelyesekből, zöldség- és főzelékfélékből készíthető saláták | 192 |
Andalúziai saláta | 192 |
Babsaláta | 192 |
Bolgár saláta (sopszka) | 193 |
Burgonyasaláta | 193 |
Cikóriasaláta | 193 |
Endíviasaláta | 194 |
Fejes saláta | 194 |
Gombasaláta vinaigrette-mártással | 195 |
Hagymás burgonyasaláta | 195 |
Káposztasaláta | 195 |
Kovászos uborka | 196 |
Madársaláta | 196 |
Öntött saláta | 196 |
Paradicsomsaláta | 197 |
Paradicsomos gombasaláta | 197 |
Póréhagyma-saláta | 198 |
Spárgasaláta | 198 |
Szójababsaláta | 198 |
Uborkasaláta | 198 |
Zellersaláta | 199 |
Tészták | 200 |
Gyúrt tészták | 200 |
Diós metélt | 200 |
Káposztás kocka | 200 |
Pozsonyi kocka | 200 |
Sajtos metélt | 201 |
Túrós csusza | 201 |
Burgonyametélt | 201 |
Sárgabarackos gombóc | 202 |
Stíriai metélt | 202 |
Máglyarakás | 203 |
Sült tészták | 203 |
Daramorzsa | 203 |
Diós palacsinta | 204 |
Gundel-palacsinta | 204 |
Szentgyörgyhegyi palacsinta | 204 |
Körte Kisfaludy módon | 205 |
Sztrapacska | 205 |
Aranygaluska | 205 |
Ízes bukta | 206 |
Szegedi pite | 206 |
Diós csiga | 207 |
Gesztenyés kifli | 207 |
Túrós táska | 207 |
Linzerkoszorú | 208 |
Barackos lepény | 208 |
Rákóczi-túrós | 209 |
Káposztás rétes | 209 |
Tökös-mákos rétes | 209 |
Salzburgi galuska | 210 |
Kis vajas pástétom | 210 |
Vajas kosárka | 210 |
Tolófánk | 211 |
Egytálételek | 212 |
Bárányhús debreceniesen | 212 |
Borscs | 212 |
Borscs moszkvai módon | 213 |
Csordásleves | 213 |
Füstölt marhaszegy ricsettel | 214 |
Gombapörkölt | 214 |
Halászlé | 214 |
Húsleves fazékban | 215 |
Jókai-bableves | 215 |
Kaszásleves | 216 |
Káposztás halikraleves | 216 |
Palócleves | 217 |
Pethes-leves | 217 |
Sólet francia módon | 218 |
Szarvasgulyás | 218 |
Szegedi halászlé | 219 |
Újházy-tyúkleves | 219 |